Dzięki Kamo, są gdzieś opisane zmiany w nowej łatce w j. polskim?
Czy to, żę Kartagina nie może na mapce bitewnej żadnych formacji bojowych utworzyć jest normalne?
Wersja do druku
Dzięki Kamo, są gdzieś opisane zmiany w nowej łatce w j. polskim?
Czy to, żę Kartagina nie może na mapce bitewnej żadnych formacji bojowych utworzyć jest normalne?
Wydaje mi się że to zależy od tego, czy miasto jest położone nad morzem. Takie Neapolis ma więcej slotów niż np. Velathri. (Neapolis jest nad morzem, a Velathri głębiej na lądzie). Wtedy jeden slot budowy dodatkowy jest zajmowany przez port.Cytat:
Zamieszczone przez Grogmir
Panowie. Na moje to stolice prowincji mają po 6 slotów, a pozostałe po 4 sloty. Z miastami nad wodą jest tak że jeden ze slotów jest od razu przypisany do portu i tyle.
A kiedy mniej lub więcej można się spodziewać tej wersji 0.8 KAMie drogi, bo podobnie czekam z kampanią i już mnie telepie z chęci grania :D
Jestem oczarowany tak samo modem, jak i silnikiem gry-na Gemie gra wygląda powalająco, ciągnie naprawde duże starcia, i to na Athlonie phenom 3.2 :D. Własnie stoczyłem epicką, 45 minutową bitwe z Macedonczykami, i gra się naprawde miodnie: po przegranej walce na flankach, przeformowanie falangi w czworobok i obrona aż do śmierci- chciało mi się płakać :D Bitwa na 16 tysiecy chlopa
Czy tylko u mnie balisty strzelają z 2 minutowym opóźnieniem ?
No to mam jeszcze jeden problem... Gra mi sie zawiesza w 94 turze :x
Ale w jakim konkretnie momencie? Czasem wystarczy zwinąć ją do pulpitu aby zaskoczyła.
W trakcie przewijania tury. Za pierwszym razem myślałem że to przypadek, ale się powtórzyło.Cytat:
Zamieszczone przez Shay Ruan
Miałem podobnie grając Ptolemeuszami gdzieś koło 100 tury. Zawsze mi pomagało zwinięcie gry do pulpitu.
Dzięki za radę spróbuję :)
No i próbowałem jeszcze raz... Graz znowu się zawiesiła w tym samym miejscu... na pulpicie wyskakuje okno z napisem "Program Total War Rome2 przestał działać".
Na forum DeI jest fix do tego crasha, większości pomógł.
link do tego fixa: http://www.twcenter.net/forums/showthre ... n-AI-turns
@edit
Udostępniłem pierwszą wersję tłumaczenia, pewnie znajdzie się kilka błędów, więc zgłaszajcie na bieżąco :)
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... -for-v0-6j
kilka screenów:
http://i.imgur.com/PcnClqb.jpg
http://i.imgur.com/m1RImfR.jpg
http://i.imgur.com/fqJsgk4.jpg
http://i.imgur.com/j0WL8Af.jpg
Cytat:
Zamieszczone przez K A M 2150
Są jakieś zapowiedzi już do wersji 0.8 ?
Chyba chodziło mu o wersję 0.7, do niej są już zapowiedzi.
Chodziło mi o 0.8, wersja 0.7 ma być tylko krótkim przejściem do większego patcha :)
Rafkos to bardzo dobra wiadomość - już ściągnąłem ale mam pytania techniczne (może gdzieś były ale nie załapałem)Cytat:
Zamieszczone przez Rafkos
1 czy po rozpakowaniu mam wrzucić plik do folderu data czy do jakiegoś podfolderu ?
2 na jakiej wersji używać (tj. włączać DeI) tłumaczenia w steamie ? - czy na angielskiej czy polskiej ?
EDIT
Zaryzykowałem i już wiem - dla zainteresowanych
wystarczyc wrzucic do pliku data
ja zrobiłem na steamie na english
Wszystko fajnie odpaliło - teraz zgodnie z prosba Rafkosa gram i przygotowują ew. erratę
Dobra robota Rafkos
Widziałem na forum TWC, że ktos z Krakowa proponował Ci piwo, jak będziesz w Łodzi masz 2 piwka :D
Rafkos - kapitalna robota, dziękuję Ci serdecznie.
U mnie instalacja b. prosta - wrzuciłem rozpakowany plik do folderu data i działa. (gra na koncie Steam)
Mam jednak też nieco gorsze wiadomości - w grze Kartaginą natrafiłem ponownie na buga z brakiem rozwoju miast - prowincji. Póki co są to na razie dwie iberyjskie prowincje które posiadam od kilku tur w całości, obie składają się z 2 miast:
-Beatica - z wyliczeń podanych w panelu rozwoju tempo na turę powinno wynosić 21
-Lusitania jak powyżej 11
Poziom b. trudny - tura 82 ale problem zauważyłem jakieś 4-5 tur wcześniej.
Cieszę się, że podoba Wam się spolszczenie :)
Napisał ktoś już o tym problemie na ich forum?
Nie, nie znam angielskiego więc nawet nie mam na to szans, problem pojawia się jednak już regularnie choć póki co dotyczy tylko 2 prowicji. Grająć Rzymem 207 tura problem jest globalny, myśłę, żę gdybym pograł Kartaginą jeszcze kilka/naście/dziesiąt tur byłoby to samo - wszystkie prowincje zainfekowane brakiem możliwości rozwoju.
Hmm, próbowałeś sprawdzać co działo się pomiędzy turami z tym błędem? Tzn. pomiędzy normalna a zbugowaną.
Zawsze możesz opisać problem, a ja go przetłumaczę i wyślę.
Save likwidowałem po przejśćiu ok 30 kolejnych tur, potem zostawiłęm już tylko 3 różnica pomiędzy ostanim a średnim to jakieś ok 40 tur.
Jeżeli miałbyś ochotę na przetłumaczenie tego problemu to przygotuję dokładny opis i wyślę Ci na priva.
Teraz jeszcze o spolszczeniu, jest świetne, wreszcie mogę wszystko rozumieć a nie rozumieć intuicyjnie, przetłumaczyłeś nie tylko inteligentnie ale zachowałeś też klimat z tamtej epoki. Widziałęm wiele tłumaczeń modów, jedne były lepsze inne słąbsze ale Twoje jest idealnym dopełnieniem DEI dla nieznających angielskiego.
Pisałeś, żę mogą być pomyłki, jeżeli takie spotkam to pisać Ci na priv czy wrzucać w temat?
Póki co nie ma tego krótkiego opisu pod nazwą jednej jednostki ale nie mogę teraz znaleźć z jakiej nacji , opisałeś też "spartańscy komandosi" jeden z oddziałów dla Sparty który specjalizuje się w walce nocnej. może wolisz zmienić na "szermierze mroku" lub coś podobnego ale w klimacie który sam czujesz lepiej niż ja.
Reszta jak pisałem - perfect, wreszcie nie dziwię się słabośćią niektórych oddziałów Sparty - Holoci - niewolnicy załatwia wszystkie dylematy.
Warto założyć podtemat dla spolszczenia, jest też kilka przydatnych fixów w temacie a stron przybywa, ciężko będzie potem wyłowić te perełeczki a gra z nimi... Czy muszę więcej pisać?
Edit:
Ta jednostka bez krótkiego opisu pod nią to:
SKIRITAI PELTASTAI ze Sparty - miotacze oczywiśćie
Czy spolszczenie instalujemy na polską wersje gry, czy angielską ?
Ja instalowałem na polską bo na takiej grałem, nie jestem 100% pewny ale sądzę, żę musisz zmienić język na polski i dopiero spolszczenie.
Jak pisałem klika postów wyżej ja zainstalowałem na angielską i wszystko śmigaCytat:
Zamieszczone przez tusek21
Nie wykluczam, że podobna czynność na polską wersję też zadziała
Teraz wreszcie zagram Syrakuzami - 50% szybsze rozpoznawanie technologii... Miałem ich za słabą nację, z przestarzałymi jednostkami... Ojjj, wiele zyskał ten mod na Twoim tłumaczeniu Rafkosie szlachetny. :)
Czyli instalując spolszczenie na angielska wersje gry z modem bede mial mix polsko angielski gry, rzeczy z podstawki (menu, opcje, encyklopedia) bedą nadal po angielsku.
Spolszczenie można instalować na każdą wersję, nawet na ruską. Wszystko będzie działać idealnie.
Idealnie to znaczy ze gra bedzie w calosci po polsku czy bedzie MIX?
wszystko po polsku, mixować można tylko drinka do gry
Wysyłaj śmiałoCytat:
Jeżeli miałbyś ochotę na przetłumaczenie tego problemu to przygotuję dokładny opis i wyślę Ci na priva.
Jak dojadę do domu to do Dresdena PW napiszę z problemem, w wątku jak pisał Rafkos problem może zniknąć w tłumie.
Edit: Gotowe, napisałem do niego.
Czy próbował ktoś z Was używać submoda do DeI o nielimitowanej ilości edyktów w prowincjach ?
Ja go używam od jakiegoś czasu i uważam, iż wzmacnia on trochę za mocno ekonomię ale z drugiej strony limitowanie w prowincjach edyktów jest ahistoryczne, no bo w jaki sposób wielkość państwa może mieć wpływ na ilość wydawanych aktów prawnych. Reasumując używanie tego submoda uważam "za mniejsze zło" i rozwiązanie tymczasowe. Mam nadzieję, iż ekipa DeI pomyśli nad tym problemem.
Dzięki za spolszczenie moda. Miałem wprawdzie czekać na wersję 1.0 zanim go odpale, ale nie wytrzymałem. Widzę, że tutaj jest całkowicie nowy balans i trzeba zapomnieć o wszystkim z podstawki. Słonie i rydwany już nie sieją takiego zniszczenia. Jednak rzuca się w oczy uwalenie oszczepników. Mam też pewne wątpliwości dotyczące jazdy i jej użyteczności względem niszczenia jednostek miotajacych, co po prostu trwa za długo. Jakby przeciwnik miał lepsze AI to cofnął by włocznikow rozniósł jazdę, zanim ta rozprawiła się że strzelcami.
sry że pytam ale gdzie tu jest napisane co dodaje ten mod
Możesz dać linka do tego submoda, bo nie mogę znaleźć.Cytat:
Zamieszczone przez Bradley
Proszę bardzo
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... ted-Edicts
Niestety z tego co pisali na forum nie bardzo działa z modami na ograniczenie ilości agentów (przynajmniej z tym od Dresdena) -chociaż ktoś mi odpisał na forum (jest w linku) jak to ominąć - ale jak dla mnie to już za dużo grzebania w plikach
Mam taką prośbę do moderatorów. Dało by się założyć 2 tematy do tego moda? Denerwuje mnie już, gdy po dłuższej przerwie wchodzę na forum zobaczyć co nowego w modzie (aktualizacje, nowinki dyskusje) , a tu ciągle te same pytania " Lepiej pobrać z TWC czy ze STEAM" ? " Lepszy radious mod czy DeI " ? Przez taki spam, dokopanie się do sensownych infromacji na temat moda zajmuje dużo czasu. Założenie 2 tematów jeden np. Pytania techniczne do DeI a drugi taki jaki jest aktualnie, ułatwiło by życie.
Z góry dziękuje !
Najlepiej gdyby były trzy tematy, tak jak mówisz pomoc techniczna, Aktualności, czyli same informacje, oraz Dyskusja ogólna.
Będą takie tematy, bo dziś w nocy się za to zabieram, plus tematy o submodach :D Do tego ostatniego chętnie bym widział pomocników, bo sam nie mam czasu na testowanie wszystkiego :)
W przygotowaniu są nowe ikonki jednostek w stylu Bullgoda, jak dla mnie bomba, chociaż wiem, że nie każdemu się podobają :)
http://i.imgur.com/qYtz0C9.png?1