Trochę sceptycznie jestem nastawiony do doboru obsady w tym serialu. Jakoś klimat, który Sapek stworzył w książkach mocno przez to ulatuje.
Spoiler:
Wersja do druku
Trochę sceptycznie jestem nastawiony do doboru obsady w tym serialu. Jakoś klimat, który Sapek stworzył w książkach mocno przez to ulatuje.
Spoiler:
No niestety jest to zmora obecnych czasów. Twórcy filmów to idioci, którzy zamiast stworzyć zupełnie nową postać i dać tam czarnego, geja, lesbijkę, transa cokolwiek i o to nikt by się nie przyczepił. Oczywiście można to zrobić w tak marny sposób jak w Gwiezdnych Wojnach, ale tutaj ta nowa trylogia jest zupełnie słaba. W ogóle cała moda na remejki wszystkiego jest tak tak głupia. W serialach może aż tak tego nie ma, ale przybędzie nam tyle filmowych "nowości", że to szkoda gadać, odcinanie kuponów na maksa
Kilkadziesiąt sekund z czwartego (ostatniego) sezonu The Man in the High Castle
Nie wiem co to jest lecz wygląda całkiem znośnie Carnival Row
Człowiek z Wysokiego Zamku, tradycyjnie wcześniej Dick poczytany i wytrzymałem jeden sezon. Powieść o czymś innym, a serial tak to przerobił, że Philip Dick przewraca się w grobie jak to widzi. Nie mówię, że zły serial, ale wystarczyło nie odcinać kuponów od popularności pisarza na Zachodzie ^^.
Amazon nie zwalnia tempa i szykuje kolejną premierę:
Sądzę, że mimo wszystko ta "moda" na zastępowanie białych postaci czarnymi wkrótce się skończy. Może to potrwać kilka lat. Ludziom nie przypadła do gustu Troja z czarnym Achillesem, Patroklosem, Eneaszem itp. Została wręcz zbojkotowana. W tym roku bardzo negatywnie internauci przyjęli zapowiedzi czarnej Małej Syrenki Disneya i agentki 007 po Craigu. Ludzie już mają powoli tego dość. Cała ta akcja ze zmienianiem ikonicznym, kultowym postaciom koloru skóry, a także płci przyniesie efekt odwrotny od zamierzonego przez Hollywood, Netflixa i innych twórców. Zobaczycie. :)
Obyś miał rację. Gorzej jak, pomimo negatywnego odbioru, będą cały czas ich wszędzie wciskać aż ludzie się przyzwyczają i odpuszczą.
Osobiście z nadzieją wyczekuję nowego serialu o białym Zulus Czaka lub filmu o żółtym Nelsonie Mandeli bo jak moda na zmiany to niechaj działa w obie strony!
Jako sympatyk historii i fantastyki ( w tym wypadku na przykładzie DC Comics i Marvela), kilka spostrzeżeń odnośnie tego, co wcześniej napisano, tak na szybko i skrótowo :)
Np.
W amerykańskich szkołach uczą, że Kleopatra była Afrykanką, ale tzw. kultowy bohater z Marvela ( Czarna Pantera ) jest Afroamerykaninem^^ i ...walkiria z Thora jest afro ;),
ale np. Iron Fist (był sugerowany w serialu Azjata, a komiks jest o białym) (DC Comics) i Major z Ghost Shell (anime :P ) są białymi^^.
Aquamen ( DC Comics ) jest przerobiony z blondyna na takiego opalonego z dredami^^,tutaj cała otoczka wizualna w filmie zadziałała i można było to przełknąć...
Marvelowi się udało, bo zamiany opierały się na tym, że komiksy itp. szły w zamiankę i niepostrzeżenie urabiało się opinię, że tak było w kanonie, dla ludzi mających #@$% kanonem jest to, co ma lat 15^^, plus genialnie dobrych aktorów, bohater Nick Fury murzyn jest lepszy od swego poprzednika białego o dwie klasy.
Kończąc, by nie przynudzać.
Jako fan cyklu powieściowego Diuna, czekałem jak kania na deszcz na film, czy serial zrobiony wiernie nawiązujący do prozy, ale po tym co widzę, już nie chcę.
Poprzednie wersje słabo oddające realia i przesłanie Diuny. jawić się mogą, jak wyjdzie nowa Diuna, jako ścisła adaptacja :P
////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\ \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\
Polecam ;)
Powrót do życia - Life
https://www.imdb.com/title/tt0874936/?ref_=ttrel_rel_tt
Jeden z tych seriali, co wracam do niego, co jakiś czas, choć jego tematyka, by sugerowała, - raz obejrzeć i po co wracać?
Naprawdę spokojnie można go obejrzeć, wtedy bronił się z łatwością i teraz mimo ogromnej mody na takowe seriale, i wcale nie najgorszy poziom jaki prezentują.
Do tego sami aktorzy jacy grają , mają swój wielki udział w tym, że historię ogląda się z syndromem - a co będzie w następnym odcinku? Jak się ta Historia skończy?
Mało tego, główni odtwórcy mają na koncie bardzo dobrze oceniane produkcje serialowe.
Sarah Shahi
Damian Lewis
Adam Arkin
Donal Logue
Robin Weigert
Brent Sexton
Z opisu znalezionego NaEkranie
Serial ten opowiada historie funkcjonariusza policji Charliego Crewsa, który w 2007 roku zostaje wypuszczony z więzienia stanowego „Pelican Bay” po odsiedzeniu 12 lat kary dożywocia. W 1995 roku został on niesłusznie skazany za morderstwo swojego partnera i jego rodziny, jednak dzięki staraniom swojej prawniczki Constance Griffiths udaje sie podważyć główny dowód w sprawie jakim były próbki DNA. Zostaje on zatem wypuszczony z wiezienia i przywrócony do służby na stanowisku detektywa. Crews podczas odsiadki dostaje w swoje ręce kopie książki na temat buddyzmu Zen i na wolności stara się wprowadzić tą wschodnia filozofie do swojej pracy, a także ująć ludzi którzy wrobili go w morderstwo.
"Jordskott - Las zaginionych"
Jak ktoś widział serial Grimm i mu się podobał, to ten jak najbardziej
Polecam, niedawno obejrzany. Dwa sezony, czy będzie trzeci? Nie wiem. Każdy sezon, to kilka wątków i główna fabuła. Jedna inna dla pierwszego i drugiego sezonu, a na domiar złego :P w dwóch tych sezonach, jest jeden motyw scalający, co nie pozwala oglądać na tzw. przewijaniu, bo klimat tego traci się szybko.
Mieszanina kryminału, thrillera i fantasy.
https://www.youtube.com/watch?time_c...;v=3tWzTpToeik
Mindhunter
Drugi sezon jeszcze lepszy niż pierwszy. Niech znawcy się wypowiedzą, ja podpisuję się pod tym, co poniżej w linku, podkreślę tylko, że 1 sezon i 2 nie należy oglądać ciurkiem i naprawdę nie jest to fikcja serialowo-literacka.
Recenzja drugiego sezonu:
https://www.serialowa.pl/223070/mindhunter-sezon-2-recenzja/
https://youtu.be/oFlKiTwhd38
https://youtu.be/aZEwix6zvAk
The Boys teaser drugiego sezonu a dokładniej scena z lat szczenięcych The Homelandera
(uwaga na spoilery z pierwszego sezonu):
Spoiler: