O babol mi chodziło o to, że mają opis szybki ruch a nie mają tej linijki co podałeś. Biegałem nimi po mapie i dopadali mnie gienkowie i to bez szarży, poza tym biegali tak samo "szybko" jak konie bez opisu szybki ruch.
Wersja do druku
O babol mi chodziło o to, że mają opis szybki ruch a nie mają tej linijki co podałeś. Biegałem nimi po mapie i dopadali mnie gienkowie i to bez szarży, poza tym biegali tak samo "szybko" jak konie bez opisu szybki ruch.
Wino
Stwierdzam tak poniewaz sporo dobrych opinii bylo,a tez nie moge wytrzymac jak slysze podczas kazdej bitwy Sycylią ciagle jeden uszojebny utwor, az glowa zaczyna boleć.
Mam pytanie: Jak mogę rekrutować polskich halabardników oraz konnych rycerzy ziemskich?
Rycerze są bodajże od 1270 roku, halabardnicy też w XIII wieku raczej w export_descr_buildings mozesz sprawdzić dokłąadnie. Bellum to historyczny mod, jednostki są dostępne tak jak się pojawiały historycznie, podobnie jak w SS RR/RC Point Blanka.
Gram w tej chwili Szkocją i bardzo fajnie się gra, ale może wiecie czy nie ma do tej frakcji jakiegoś submoda zrobionego przez Szkotów czy Anglików, coś na wzór submoda Mietka77, gdzie byłaby ta frakcja trochę poprawiona?
Jeszcze jedno pytanko, a mianowicie wiecie może czy jest jakiś mod, coś jak w królestwach kampania Brytania, ale rozbudowany, a nie taki suchutki jak w Królestwach?
Jeśli zmienię że 1 tura = 1 rok to nic nie stanie się z modem ? Chodzi mi o wydarzenia historyczne w grze jak pojawianie się generałów itd (czy nadal będą działać prawidłowo ? ) .
Z góry dzięki za odpowiedź .
Eventy powinny być w prawidłowych latach wg mnie. Ale np. inwazja Mongołów będzie w około siedemdziesiątej turze plus minus 10 tur a nie w około 140 turze. Inne eventy podobnie. Map.rwm z danej kampanii usuń nim zaczniesz nową grę. Na savy to nie zadziała.
Mam pytanie, na jakiej zasadzie dziala w tym modzie konnica? Hamuje przy szarzy przed wrogiem (jak w podstawce bez modow) czy cos a la SS 6.4 gdzie potrafi ladnie rozjechac / zgniesc / wklepac / rozrzucic?
Poki co dopiero co sciagnalem, zaladowalem na sprobowanie, ale nie mialem okazji wyprobowac. Ciekawosc mnie zzera.
Ciężka konnica rozjeżdża lżejszą piechotę. Ale sam najlepiej sobie oceń.
Pierwszą grę założyłem Anglią - kampania Feudal light, niestety po 32 turze wypad do pulpitu. Drugą założyłem Wenecją i tutaj wypadu nie było ale po raz pierwszy Ai komputera spowodowało u mnie opad szczęki. Ceniłem ten mod za mądrą politykę komputera ale po 33 turze chyba się wściekł. Zaatakowało mnie 5 nacji w tym ... dwie sojusznicze. W tym saleństwie Węgry mój były sojusznik (dopóki na mnie nie napadł) po przewinięciu tury zrezygnował z sojuszu z HRE które mnie napadło a pomomo to zaatakowały mi Madziary 2 prowincje. Moje zdumienie było tym większe, że miałem b. dobrą reputację, z nikim wojny i sojusz z papiestwem. Popr\ednie wersje były tutaj bardziej rozsądne, nie zawsze najnowsze znaczy najlepsze. niestety nie mogę popawić się kampanią Full bo tura przewija mi się kilka minut a szkoda bo po Waszym spolszczeniu pointrygowałbym trochę, pokradł technologii, wymordował niejedną dynastię i stworzył konkurencję papiestwu. Wiara czysta, bez bałwochwalstwa, buty i bogactwa, wróciłbym pewnie do początków chrześcijaństwa.. :)
Będę miał prośbę do Ciebie Aravenie - nie odpuszczę chyba tak łatwo tego moda i zacznę jeszcze raz od początku ze staraniami o świetną reputację władcy itp.
Możę to nie jest najlepszy dział do takich pytań ale wielu może skorzystać z odpowiedzi więć zapytam tutaj:
Jak pozmieniać staty jednostek bo pozapominałem wiele tzn. - które pliki za co odpowiadają;
type Jinetes
dictionary Jinetes ; Jinetes
category cavalry
class missile
voice_type Light
banner faction main_cavalry
banner holy crusade_cavalry
soldier Jinetes, 35, 0, 1
officer BC_EURO_captain
officer northern_captain_early_royal
mount fast pony
mount_effect elephant -4, camel -4, horse -1
attributes free_upkeep_unit, sea_faring, hide_forest, hardy, can_withdraw, cantabrian_circle
move_speed_mod 1.1
formation 2, 4.4, 3, 6, 3, square
stat_health 1, 1
stat_pri 5, 0, javelin, 70, 8, thrown, missile_mechanical, piercing, spear, 25, 1
;stat_pri_ex 0, 0, 0
stat_pri_attr thrown
stat_sec 5, 0, no, 0, 0, melee, melee_blade, piercing, sword, 25, 1
;stat_sec_ex 0, 0, 0
stat_sec_attr no
stat_pri_armour 2, 3, 2, leather
;stat_armour_ex 4, 5, 0, 0, 7, 4, 4, leather
stat_sec_armour 0, 0, flesh
stat_heat 1
stat_ground 0, 0, -4, 0
stat_mental 8, normal, trained
stat_charge_dist 45
stat_fire_delay 1
stat_food 60, 300
stat_cost 1, 388, 179, 97, 78, 670, 4, 130
stat_stl 4
armour_ug_levels 1, 2
armour_ug_models Jinetes, Jinetes
ownership spain, aragon, portugal, slave
era 0 spain, aragon, portugal, slave
era 1 spain, aragon, portugal, slave
era 2 spain, aragon, portugal, slave
recruit_priority_offset 15
;unit_info 9, 8, 15
Czy może ktoś zaznaczyć linie które odpowiadają za
-atak w zwarciu
-atak dystansowy
-szarża
-Zbroja
-tarcza
Chciałbym też dopisać jednostkę piechoty weneckiej do portów II poziomu, będę wdzięczny za poradę.
Zmieniłęm zdanie o muzyce z moda - jest bardzo klimatyczna, osoba która ją dobierałą miała świetny gust i wyczucie nastroju.