A właśnie miałem kłaść się spać... No trudno, łóżko musi na mnie jeszcze chwilę poczekać xD
Wielkie dzięki Rafkos :)
Wersja do druku
A właśnie miałem kłaść się spać... No trudno, łóżko musi na mnie jeszcze chwilę poczekać xD
Wielkie dzięki Rafkos :)
Chwała Ci Rafkosie!
Vlad ja gram Rzymem i nie mam takich problemów jak ty, mogę rekrutować balisty i hastati z mieczem po reformie, może to przez wersję Steam, jeśli taką posiadasz.
Dla wszystkich ( w tym mnie), którym Rzym w Dei wydaje się słaby i potraktowany niesprawiedliwie jeśli chodzi o statystyki, gdzie rzymscy legioniści przegrywają z każdą inną jednostką, powstał sub mod poprawiający ten aspekt gryhttp://www.twcenter.net/forums/showthread.php?656927-SubMod-Meerkat-s-Unit-Balancing-SubMod-Romans-are-playable-now!. Zabieram się za testowanie, bo nie mogłem zdzierżyć tego co z zrobiono z Rzymem w modzie.
te przez steam usunąłem i ściągnąłem przez mediafire http://www.mediafire.com/download/7c...et_Impera09.7z
Sprawdzałem też spójność danych o ile to istotne...
Nie wiem co jest nie tak
Rzym potraktowany niesprawiedliwie w DeI ??
Zabrałem się ostatnio za Rzym w wersji 0.9 poziom b.trudnu kampania, trudny bitwy i dziwie się nieco takim stwierdzeniom.
Jeśli ktoś wyciąga wnioski z pojedynku 1v1 to faktycznie Rzymianie przegrywają szczególnie z nacjami barbarzyńskimi. Jednak później po reformie polibiańskiej legiony mają sporo bonusów i przy odpowiednim ich użyciu gracz nie powinien mieć specjalnie problemów z odniesieniem sukcesów. Osobiście uważam iż Rzym jest nieźle zbalansowany w tym modzie. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia taktyka, uderzenie siłami we właściwym miejscu i czasie. Do tej pory rozegrałem ok 8 dużych bitew jednostkami kamiliańskimi i polybiańskimi zarówno z Galami jak i z Grekami i Macedończykami i nie mam wrażenia że Rzym jest w balansie pokrzywdzony :) . Wg mnie to jedna z łatwiejszych frakcji w grze, no może na samym początku trzeba się troszkę namęczyć
Legionista odnosił sukcesy dzięki taktyce armii rzymskiej(użycie legionu) sam będąc jednak dość przeciętnym żołnierzem i w tym modzie jest to dobrze oddane.
Ale to oczywiście tylko moje zdanie, z którym można się nie zgodzić.
Witam wszystkich. Zarejestrowałem się w związku z grą Rzymem na DeI. Mam pytanie. Jakie technologie są potrzebne Rzymowi do reformy Mariusza? Opracowałem wszystkie z organizacji i mam tylko późne jednostki hastati, triari itd. Czy w związku z tym są potrzebne jakieś inne technologie? Z taktyki, oblężenia? Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.
Co to za głupota że Rzymianie byli przeciętnymi żołnierzami. Owszem sukcesy zawdzięczali taktyce ale twierdzenie że sami w sobie byli przeciętnym żołnierzami jest krzywdzące. Zauważyłem to gloryfikowanie barbarzyńców ostatnio i robienie z nich nadludzi. Wracając do Dei i tych bonusów o których mówisz. Większość jest nieprzydatna, testudo, kwadrat przeciwko konnicy i mur tarcz w obronie(jedyna tak naprawdę przydatna umiejętność). Mówię tu cały czas o legionistach, nie o wcześniejszych jednostkach rzymskich, które są dobrze zbalansowane.
To,że uważam iz rzymski legionista był przeciętnym żołnierzem nie uważam za głupotę. Niski ok 160 cm słabszy fizycznie od takiego Gala nie wspominając o Germanach sukcesy zawdzięcza taktyce legionowej, ciężkiemu szkoleniu, dyscyplinie i doświadczeniu w wielu kampaniach ,jako że w późnej republice legionista był żołnierzem zawodowym.
Można tez odwrócić sytuację i uznać iż wielu uległo propagandzie Rzymu. Wszak to zwycięzca tworzy historię,Cytat:
Zauważyłem to gloryfikowanie barbarzyńców ostatnio i robienie z nich nadludzi
a legioniści to nie supermeni ;)
Gwoli ścisłości chodziło mi właśnie o mur tarcz. Powiadasz ,że legioniści po reformie Mariusza kiepscy, to akurat muszę sprawdzić bo ostatnie wersje do 0.8- 0.85 gry kończyłem nie zaznając tej reformy lecz pamiętam, iż w wersjach poprzednich(0.7) legiony spełniały w pełni me oczekiwania.Cytat:
Większość jest nieprzydatna, testudo, kwadrat przeciwko konnicy i mur tarcz w obronie(jedyna tak naprawdę przydatna umiejętność). Mówię tu cały czas o legionistach, nie o wcześniejszych jednostkach rzymskich, które są dobrze zbalansowane.
Marko, to własnie ciężkie szkolenie, dyscyplina i doświadczenie decydowały o tym że nie były to patałachy. Wracając do Dei, mur tarcz zastosowanie ma tylko w obronie. Jeśli, to Ty atakujesz umiejętność ta jest nieprzydatna. Legioniści są po prostu wycinani w pień. Nie mówcie o stosowaniu taktyki bo taktyke można stosować równie dobrze grając każdą nacją i wygrywać. Po prostu w Dei legioniści są koszmarnie słabi.
Maciejz94 , nie potrzeba żadnych technologii, po prostu dostaniesz event. Nie wiem dokładnie od czego to teraz zależy ale wcześniej od rozwoju imperium pod kontem podbijanych prowincji.
Co do dyskusji o legionistach - mieli niby być słabymi żołnierzami.. - dobre sobie. To byłą wówczas najlepsza armia świata mająca najlepszych żołnierzy. Gallowie, Germanie i reszta ich przeciwników byłą wojownikami, kto rozumie inność pojęć żołnierz i wojownik szybciutko wyciągnie sobie wnioski. Od siebie napiszę, że wojownik to bardziej styl niż zawód, może dorównał żołnierzowi w walce 1 na 1 ale o ile wraz ze wzrostem ilości żołnierzy siłą ich oddziału wzrastała to z wojownikami było dokładnie na odwrót. Do tego dołożymy - dyscyplinę, taktykę i wyposażenia z porządnym wyselekcjonowanym uzbrojeniem. Legionista nie był odrzutem ze społeczeństwa, służba byłą zaszczytem i wyróżnieniem dla przeciętnego zjadacza chleba, byłą też oczywiście selekcja. Legioniśći przegrywali z Galami czy Germanami jedynie gdy zostali zaskoczeni albo walczyli z przeważającymi siłami, Las Teutoburski jest tego najlepszym przykłądem, tylko w taki sposób Germanie mogli unicestwić legiony - zwabić w miejsce gdzie Rzymianie nie mogli złożyć szyku.
http://www.imperiumromanum.edu.pl/legionista_rzymski.html
http://www.youtube.com/watch?v=ofb1quOsUuQ
http://www.youtube.com/watch?v=OJ6M8tKMYZ0
http://www.youtube.com/watch?v=0mj6lT5wbvg
Te bzdury o słabośći legionistów biorą się z takich filmów jak choćby Spatacus gdzie ważąca +50 kg panienka wycina uzbrojonych po zęby rzymian tuzinami. W nie przebiłaby nawet rzymskiej lorici, a żołnierze przestraszyli by ją dobywając ..... a nie miecza. Mało jest filmów w których pokazana jest wartość bojowa legionu z reguły stanowi jedynie tło dla jakiegoś bohatera który wycina Rzymian jak muchy. W DeI balans zawsze pozostawiał do życzenia ale w podstawce z kolei Rzym był przepakowany ponad miarę.