Obstawiam że pierwszy ukaże sie wschodni pack czyli Seleukidzi, Baktria, Armenia ;-)
Wersja do druku
Obstawiam że pierwszy ukaże sie wschodni pack czyli Seleukidzi, Baktria, Armenia ;-)
Ach te DLC. Kij w oko temu kto wymyślił. No to mamy 8 frakcji na 117 wszystkich, to jest 6.8 % ale pewnie nawet te wszystkie nie będą dostępne nawet w dlc. Pewnie z jakieś 20-30 łącznie dlc dadzą. Już wolałbym dodatek ( a więc mający formę materialną) z wszystkimi DLC za 60-80 zł. Co do DLC myślę ze dadzą Indie, skoro mówili że mają rozwijać mapę w kierunku wschodnim ( albo coś podobnego). Pomyślcie Indie - bogata kraina na krańcu świata ,której podbicie będzie nie lada wyzwaniem. Trzeba będzie z naszą armią przejść bliski wschód, pokonując po drodze liczne państewka i w końcu Indie. Będą kusiły tajemniczością, odległym położeniem, obcą kulturą. Takie coś to niezły kit ( chciałem tu użyć neologizmu powab, chociaż może istnieje takie słowo) do wciśnięcie nam żebyśmy kupili DLC.
http://www.gram.pl/news/2013/05/09/tota ... iery.shtml
Pół tysiąca za kolekcjonerkę : OOO
Poziom frustracji tego forum jest niesamowicie wysoki. Właśnie dostalismy 12 frakcji (więcej, niż w jedynce), a ludzie to traktują jak probe wyciskania kitu :shock: . oczywiście kla i reszta wyrzucają brak brody u greków, brudne tarcze, miecze itd. Masakra. Co chwila przewija się tutaj pytanie, "czemu moderzy potrafią zrobić piękne jednostki, dopracowane i w ogóle, a ludzie którym za to płacą robią gorsze?".
Moder to z reguły osoba robiąc a jednostki w wolnym czasie, pasjonat. Może skupić swoja uwagę w 100% na wyglądzie jednostek. CA to firma. Pracuje tam człowiek 8 godzin. Ma masę rzeczy do zrobienia, wiec nie będzie się przykładał do jednej konkretnej jednostki, bo ma masę innych rzeczy do napisania.
"DLC to zlodziejstwo, kradzież, sprzedawanie niepełnego produktu" bzdura. Od samego poczatku było wiadome, ze grywalnych frakcji będzie 8. CA poszło nam na rękę i dorzuca do tego 4 frakcje. W pełni funkcjonalna gra. Za ficzery trzeba płacić.
Naprawdę, to forum przypomina piaskownice, gdzie płaczą dzieci bo ktoś im obiecał mega duży samochodzik, a dostał resoraka jak każdy inny. Ludzie, którzy wierzą w każde słowo ca chyba dalej czekają na Mikołaja 6 grudnia.
No tak, bo moder pasjonat może siedzieć po 12 godzin dziennie i tworzyć piękne, dopracowane jednostki. Moderzy, to też ludzie, mają swoje zajęcia; studiują, pracują. Wątpię by poświęcali swojemu hobby więcej niż 40 godzin tygodniowo. Naprawdę myślicie, że tworząc moda przez trzy lata, moderzy, poświęcają mu więcej godzin roboczych niż ekipa CA robiąca grę w rok? Poza tym moder często jest amatorem samoukiem, a ludzie pracujący w CA to niby zawodowcy. Dziwię się, że niektórzy tak dzielnie bronią niedoróbek, jakie widać na screenach. Pomijając już aspekt historyczny pokazywane nam jednostki są po prostu brzydkie. Z tych trzech greckich efektownie wyglądają tylko Spartanie. Ateńczycy wyglądają jak plastikowe figurki, a Epiroci to klony jazdy Pontyjskiej. A i te tarcze, one dla mnie nie wyglądają na brudne, uszkodzone, ale na zniszczone przez korozję.
Jestem zawiedziony, że w preorderze dostaniemy frakcje greckie, wolałbym barbarzyńskie albo wschodnie. Hoplici są powolni i zupełnie nie przystają do mojej taktyki. Pamiętam jak w rome total realizm broniłem się legionami przed spamem macedońskich hoplitów - zanim do mnie doszli... a na koniec uciekali z włóczniami jak na koksie - żal.
A co, mało barbarzyńskich?
Przecież są już 3, reprezentujące 3 odmienne regiony Europy...
Choć też lubię barbarzyńców, nie sądzę by była to za mała liczba :)
No wiesz, wiem, że 3 to dużo - pewnie i tak będę grał głównie brytami, tyle, że frakcji greckich nie odpalę na 100 % w ogóle, wiec może ich nie być. Poza tym są na środku mapy, a ja głównie chcę w kampanie multi grać więc, więc wybierzemy frakcje skrajne, np brytowie albo rzym kontra partia. Scytami, armenią tez bym chętnie pograł.. ale te czerwone hooplickie kulfony do mnie nie przemawiają, są idealnym celem dla mej taktyki.
Ale to akurat dla Ciebie. Komuś innemu może podobać się zabawa piechotą i dla tego kogoś jest to dobra wiadomość. Jak dla mnie Partia jest najważniejsza, reszta jest milczeniem ;)
Nikomu nie bronię grać grekami. Ja lubię piechotę, ale z mieczami, a kawaleria atak z flanki i od tyłu, grając partią trochę to zmodyfikuję. Ale koniec ot.
Ciekawi mnie ile czasu te greckie frakcje przetrwają mając za sąsiada rzym, oby grając wschodnimi frakcjami nie szarżować jazdą na spartan :D.