Re: MEGASUBMOD (Wino+Mietek77+Aramegil+Araven+Kam2150)
Do konnicy trzeba pamiętać, że może zastąpić obecne tekstury konni lub trzeba dodać całkiem nowe w descr_mount. Może być tak, że twórcy np pod english barded horse przypisali jakiegoś katafrakta, bo w oryginalnym modzie tego państwa nie ma, a nagle się okaże iż w Bellum angole latają na pancernych wierzchowcach :)
Cytat:
Ja tekstur nie zmieniałem ale chętnie wrzuciłbym kilkanaście z Broken. Dla Bizancjum i Gruzji. Wystarczy kopiować same tekstury i zmienić export_descr_unit czy coś jeszcze?
najważniejszy plik w przypadku zmiany jednostek to battle_models w data\unit_models tam są podane ścieżki do tekstur, animacji. I teraz tak, nie wiem czy uda mi się zrozumiale wytłumaczyć bo nie jestem w modowaniu biegły tak więc podsyłam tutka http://www.twcenter.net/forums/showt...=battle_models na początek.
Może jednak postaram się opisać jak ja to robię. A więc tak, teksturki rzymian w broken są w: data\unit_models\_units\romans. Kopiuje cały (dla tego cały ze większość tekstur będzie użyta) folder romans do bellum a konkretniej do data\unit_models\_units. Jak widać identyczna struktura a to dla tego ze ułatwi mi to prace z plikiem battle_models. Jeśli już o tym pliku piszę to trzeba zwrócić uwagę, że plik ten w broken nie jest sformatowany, co to znaczy? Otwórzcie ten z broken a później ten bellum. W bellum jest czytelny a w broken - koszmar. Dobra, teraz trzeba skopiować zawartość folderu data\unit_sprites z broken do bellumowego. Teraz wracamy do wspomnianego pliku battle_models, ja otwieram sobie ten z broken a także z bellum, odnajduje interesującą mnie jednostkę i zaczynam serie "kopiuj wklej" linijek tekstu z prawidłową lokalizacją tekstur a także ustawienie prawidłowych dla jednostki animacji. Po tej zabawie pozostanie już sprawdzenie export_descr_unit oraz ewentualne dopasowanie jednostki do budynku w export_descr_buildings . Aha i chciałem wspomnieć na koniec ze ja tylko podmieniałem tekstury na istniejące jednostki, nigdy nie tworzyłem od postawy nowej.
Aravenie mogę także przenieść Gruzinów ale tak jak mówię tylko podmieniając jakąś inną, tak więc musiałbyś przemyśleć która zastąpić nową.
Pozdrawiam :)
A macie pozwolenie na edytowanie jednostek z Brokena do Belluma????
Nie bardzo. To na użytek własny będzie znaczy Exara i mój.
Bez zgody nie upublicznimy tego.
A dałbyś radę załatwić taką zgodę?
Lider projektu to Polak.
Ale rzadko tu zagląda.
Na twcecie wudanga nie ma od listopada jak coś to dam mu znać.
Doczepie się słówka Turumbar ale nie robię tego złośliwie ;) , ja tych jednostek nie "edytuje". Graficznie są tak jak je genialny grafik stworzył, nic nie dodaje, koloruje, ja je jedynie przenoszę z broken do moda w jaki aktualnie gram, ostatnio miałem je w SS. Te jednostki graficznie są piekne :D i tylko nimi chce grać. Do tego zawsze przenoszę opisy oraz unit cards ;). To wszystko tylko na mój własny użytek :).
A tylko tak biadole:P
A w sumie fajno było by mieć jednostki z brokena w megasubmodzie...:P
Po instalacji megasubmoda V i czytaniu waszych postów, sprawdzałem na własnej bitwie czy ci miecznicy działają poprawnie i okazuje się że nie. Araven zainstalowałem tego fix nr.1 który miał to naprawić i dalej nic znowu crash. Choć w logu pisze dziwnie bo nic o teksturach ale właśnie na tych miecznikach mnie wywala.
[spoiler:3bociadz]08:53:30.968 [system.rpt] [always] CPU: SSE2
08:53:30.968 [system.rpt] [always] ==== system log start, build date: Feb 25 2008 version development ===
08:53:30.984 [system.io] [always] mounted pack packs/data_0.pack
08:53:30.984 [system.io] [always] mounted pack packs/data_1.pack
08:53:30.984 [system.io] [always] mounted pack packs/data_2.pack
08:53:30.984 [system.io] [always] mounted pack packs/data_3.pack
08:53:30.984 [system.io] [always] mounted pack packs/data_4.pack
08:53:30.984 [system.io] [always] mounted pack packs/localized.pack
08:53:34.609 [game.script] [error] Condition parsing error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_character_traits.txt, at line 31922, column 49
trigger not found
08:55:31.312 [system.rpt] [error] Medieval 2: Total War napotka[/spoiler:3bociadz]
Może ten fix dla wszystkich wersji z submodu Aramegila będzie działał, nie wiem.
P.S Oczywiście po odpaleniu kampanii usuwałem map.rwm. Coś te tekstury są bardziej skopane
Szymczak. Fix Aramegila jest w instalce. Nie w kazdym miejscu da się toczyć bitwę. Usuń map.rwm i probuj ponownie, zrób kolejny zapis. Ten log nie ma nic wspólnego z tą jednostką.
Ten V Megasubmod nie wymaga poprzednich częśći?