Cytat:
Marko, to własnie ciężkie szkolenie, dyscyplina i doświadczenie decydowały o tym że nie były to patałachy. Wracając do Dei, mur tarcz zastosowanie ma tylko w obronie. Jeśli, to Ty atakujesz umiejętność ta jest nieprzydatna. Legioniści są po prostu wycinani w pień. Nie mówcie o stosowaniu taktyki bo taktyke można stosować równie dobrze grając każdą nacją i wygrywać. Po prostu w Dei legioniści są koszmarnie słabi.
Jak powiedziałem wcześniej przetestuję i wtedy się wypowiem.
Cytat:
Co do dyskusji o legionistach - mieli niby być słabymi żołnierzami.. - dobre sobie. To byłą wówczas najlepsza armia świata mająca najlepszych żołnierzy. Gallowie, Germanie i reszta ich przeciwników byłą wojownikami, kto rozumie inność pojęć żołnierz i wojownik szybciutko wyciągnie sobie wnioski. Od siebie napiszę, że wojownik to bardziej styl niż zawód, może dorównał żołnierzowi w walce 1 na 1 ale o ile wraz ze wzrostem ilości żołnierzy siłą ich oddziału wzrastała to z wojownikami było dokładnie na odwrót. Do tego dołożymy - dyscyplinę, taktykę i wyposażenia z porządnym wyselekcjonowanym uzbrojeniem. Legionista nie był odrzutem ze społeczeństwa, służba byłą zaszczytem i wyróżnieniem dla przeciętnego zjadacza chleba, byłą też oczywiście selekcja. Legioniśći przegrywali z Galami czy Germanami jedynie gdy zostali zaskoczeni albo walczyli z przeważającymi siłami, Las Teutoburski jest tego najlepszym przykłądem, tylko w taki sposób Germanie mogli unicestwić legiony - zwabić w miejsce gdzie Rzymianie nie mogli złożyć szyku.
Użyłem słowa przeciętnymi, a nie słabymi. Proszę czytać uważniej.
Cytat:
Te bzdury o słabośći legionistów biorą się z takich filmów jak choćby Spatacus gdzie ważąca +50 kg panienka wycina uzbrojonych po zęby rzymian tuzinami. W nie przebiłaby nawet rzymskiej lorici, a żołnierze przestraszyli by ją dobywając ..... a nie miecza. Mało jest filmów w których pokazana jest wartość bojowa legionu z reguły stanowi jedynie tło dla jakiegoś bohatera który wycina Rzymian jak muchy. W DeI balans zawsze pozostawiał do życzenia ale w podstawce z kolei Rzym był przepakowany ponad miarę.
Serial kojarzę lecz nie oglądałem. Swoją drogą ta najlepsza armia świata przez długi czas dostawała niezłe cięgi od niewolników :lol2:.