Re: Frakcje w TW:R2 - dyskusja - (3 DLC: Ateny, Epir, Sparta
Ja tam zawsze jak grałem Partią, to robiłem po prostu armię złożoną całkowicie z konnych strzelców i to starczało na nich. Zobaczymy czy w przypadku Rome II się to sprawdzi (trzeba przede wszystkim wybierać płaski, niezalesiony teren). Dla Hellenów z kolei ukształtowanie terenu będzie potrafiło dać im wielką przewagę, szczególnie w górskich terenach, gdzie zablokują włócznikami kotlinę i rusz teraz takiego :D
Spartanie / Spartiaci to małe dziewczynki przy Tebańskim Świętym Zastępie - patrz bitwy pod Tegyrą i pod Leuktrami.
Pod Tegyrą Święty Zastęp z Teb pokonał w czołowym starciu dwukrotnie liczniejszych Spartiatów.
Pod Leuktrami Święty Zastęp powstrzymał w walce liczniejszych Spartan aż przyszła im z pomocą reszta sił tebańskich i razem pokonali wroga.
Robiłem podobnie jak ty tyle, że mało grałem partią ze względu na to , że mieli słabo rozwinięta inflastrukturę drogowa i mnie to denerwowało - grałem głównie rzymem.
Zabawa na dystans konnymi łucznikami przez zbyt długi czas jest dla mnie nudna, wolałbym wiec walczyć z rzymem osłabić legiony konnymi łucznikami, zaszarżować jazdą i dobić piechotą, ciekawe czy się to sprawdzi. Wszystko jednak zależy od balansu jednostek, dobierze się do tego taktykę, przy odrobinie szczęścia zagra się tak jak się lubi najbardziej, najwyżej inną frakcją.
Chociaż samobójcza szarża hoplitów na konnych łuczników mnie by rozbawiła, a jestem trochę noobem więc nie było by najgorzej.
Ja tam nie jestem obeznany z historią więc nie wiem za bardzo co to św. zastęp, tak czy inaczej moja jazda ich wykończy:D.
Nie wiadomo czy w ogóle będzie ten Święty Zastęp skoro nie dali Teb jako grywalną frakcję tylko jakąś tam Spartę, phi.
Nie płacz:P. Grecy na pewno będą mieć jakieś elitarne jednostki hoplitów.
Pewnie trollujesz, ale zdajesz sobie sprawę, że w okresie Rome 2 Teby nie znaczyły już praktycznie nic po zniszczeniu przez Aleksandra Wielkiego, a Święty Zastęp już nie istniał?
Ale Spartanie będą najbardziej elitarni a ja nie lubię Spartan... :cry: W realu Spartanie dostali w dupę od perskich nieśmiertelnych, dostali w dupę od tebańskiego świętego zastępu - ja nie wiem co ludzie w nich widzą. :mrgreen: Ja nie gram Spartą - nie chcę zamienić świata w wielki obóz wojskowy. :)
Widzę, że przy was nadrobię braki w historii, dzięki panowie:P
Cytat:
Zamieszczone przez Grogmir
w okresie Rome 2 Teby nie znaczyły już praktycznie nic po zniszczeniu przez Aleksandra Wielkiego?
Teby odbudowano w 316 p.n.e. Fakt - niewiele znaczyły, ale Ateny i Sparta też niewiele znaczyły w tym okresie. :)
Po 287 p.n.e. Teby były sojusznikiem Związku Etolskiego, a ten jako całość znaczył w okresie Rome 2 dużo.
http://en.wikipedia.org/wiki/Thebes,_Gr ... an_periods
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zwi%C4%85zek_Etolski
Cytat:
a Święty Zastęp już nie istniał?
Faktycznie nie ma wzmianek żeby istniał po bitwie pod Cheroneą, ale kto wie :?: Może został odbudowany :?:
Zresztą całkowicie nie został pod Cheroneą zniszczony, bo zginęło 254 z 300 - czyli 46 żołnierzy zastępu przeżyło.
W każdym razie Spartanie super herosami nie byli, więc nie chciałbym żeby CA przesadziło z ich statami... :?
Sparta musiała pojawić się w Romie 2 z powodów marketingowych. Nie trzeba mieć nawet średniej wiedzy historycznej żeby kojarzyć ze starożytnością właśnie m.in Spartan, obok Rzymian i Asterixa :)