Re: Dyskusja ogólna o grze Total War: Rome II
Cytat:
Zamieszczone przez Sanvone
Steamcloud wyłączasz po takiej ścieżce: Rome2->właściwości->Aktualizacje->Na dole masz okienko z synchronizacją SteamCloud dla R2.
Dzięki wielkie, działa - przy wyłączonym steam cloud i tej samej wersji językowej żadnego wywalania z kampanii multi. W trybie vs z ręcznym rozgrywaniem bitew za AI gra mnie wprost zachwyciła. Przy ustawieniu trudności na very high nie możemy się z Umbrechtem ruszyć ze startowych regionów :mrgreen:
Niestety w tej beczce miodu znajdzie się też łyżka dziegciu. Pierwszy minus to bitwy w deszczu - tnie jak cholera, mimo ustawieniu wszystkiego na low, za wyjątkiem liczebności oddziałów (te na medium). A w singlu zero ścinek z tego powodu przy ustawieniu very high (liczebność jednostek na medium, a ich wygląd na extreme). Drugi, dla mnie o wiele poważniejszy minus, to niemożliwość wybrania rozgrywania bitwy za AI, gdy ono atakuje drugiego gracza - w takim przypadku pozostaje tylko tryb wizytacji (ale to jeszcze muszę sprawdzić by być tego pewnym).
Przy okazji zauważyłem darmowe drabiny oblegając Kartaginą Kartubę z marszu - jest szansa że AI w singlu też będzie ich używała zamiast gnać z pochodniami do bram.
Poprawiono też plądrowanie po wygranej bitwie o osadę/miasto - teraz za pomocą tej opcji oprócz kasy i niewolników zdobywa się dany region.
Cytat:
Zamieszczone przez Sanvone
Co do celów pobocznych kampanii to rzeczywiście lipa, że nie ma tych historycznych (jedynie tymczasowe pokroju: rekrutuj agenta/odkryj technologię). Z drugiej strony gdyby je dodać to musiano by dodać bardzo dużo kombinacji. Czemu? Posłużę się moją kooperacją z której nagrywam gameplaye - ja gram Atenami, kumpel Macedonią. W singlu Ateny w I rozdziale mają za cel rozpoczęcie wojny z Macedonią (czego nie da się zrobić w kooperacji). Ponadto problemy z nakładającymi się misjami - jeżeli jeden z graczy je wypełni albo obydwoje to kto ma otrzymać nagrodę i w jakiej ilości?
W co-op racja, ale w vs były by ciekawym dodatkiem.
Odpaliłem sobie ostatnio testową kampanię na modzie Ars Gratia Rzymem i jestem bardzo zadowolony. Pierwsza bitwa - szturm Velathri 1900v1700 żołnierzy - trwała ponad 20 minut. Umiejętności jednostek nie są juz przekokszone i nie ma klikfestu, legionistom można ustawić kilka sensownych formacji, jak ściana tarcz, co sprawia, że walczą w bardziej zdyscyplinowany sposób, niż np. barbarzyńcy. Bitwa pewnie potrwałaby dłużej, gdybym na tyły broniącego głównej ulicy przeciwnika nie posłał dwóch oddziałów włóczników, na co i tak zareagował prawidłowo, bo chyba po raz pierwszy w serii Total War zamiast wjechać miękko w anus wrogich oddziałów spotkałem się z kontrą, kiedy wróg odesłał dwa oddziały ze swojego zgrupowania do odparcia moich flankujących wojsk. Jak jeszcze uda mi się osiągnąć satysfakcjonującą mnie ilość klatek, to będzie doskonale. ;)
Btw, wszystkim narzekającym na karty jednostek polecam tego moda - zmienia karty na piękne w swej prostocie i niesamowicie klimatyczne, dla mnie jakość kampanii od razu wzrosła. http://www.twcenter.net/forums/showthre ... 8v-0-23%29
Masz rację Grogmirze, mod Ars Gratia wprowadza nowa jakość w bitwach, zresztą jest ciągle udoskonalany. Bitwy przynajmniej dla mnie jesli chodzi o długość i dynamikę są w sam raz. To najlepszy mod bitewny na chwilę obecną. Znów moderzy górą ;)
Będą jeszcze jakieś DLC z nowymi frakcjami?
Cytat:
Zamieszczone przez Grogmir
Niesamowite rzeczy robią ludzie, a to przecież dopiero dwa miesiące po premierze
Widzę, że moja kampania ku rozpropagowaniu Ars Gratia działa :D I dobrze, ważne że ktoś się porządnie za balans zabrał, bo inne mody tak szczerze g robią w tej kwestii, coś przestawią tu, coś tam i już opis, że mod poprawia bitwy ;D
Cytat:
Zamieszczone przez Grogmir
Osobiście nie jestem wielkim przeciwnikiem obecnych kart jednostek, wg mnie ujdą, ale te z moda są przepiękne. Dzięki!
Jest tu na forum ten mod Ars Gratia, ponieważ byłem na subforum modów do rome 2 i nic tam nie ma :(
Jest tam ładny temat, który sam założyłem ;) Zresztą wystarczy wejść w Steam Workshop i jest na liście do pobrania.
Cytat:
Zamieszczone przez Robb20
Jest tu na forum ten mod Ars Gratia, ponieważ byłem na subforum modów do rome 2 i nic tam nie ma :(
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... 1-10-13%29
Jak nie ma :>