To parafia zaraz obok moich rodzinnych strona :) Niestety ten ksiądz jest jaki jest i nikt za nim nie przepada, zresztą to nie pierwszy taki numer z jego strony.Cytat:
Zamieszczone przez chochlik20
hellbilly, popieram Twoje słowa.
Wersja do druku
To parafia zaraz obok moich rodzinnych strona :) Niestety ten ksiądz jest jaki jest i nikt za nim nie przepada, zresztą to nie pierwszy taki numer z jego strony.Cytat:
hellbilly, popieram Twoje słowa.
Bardzo trzeźwa, godna podkreślenia wypowiedź w tym nad wyraz nietrzeźwym temacie, gdzie ludzie masowo odreagowują swoje bóle czterech liter.Cytat:
Zamieszczone przez hellbilly
Nie widzę w tym nic złego. Bo co jest złego w wyśmiewaniu organizacji, która tak często się kompromituje? To nie znaczy, że zacznę bić Katolików i wysyłać na Sybir jakby to widział pewien użytkownik forum. Po prostu mnie to bawi, tak jak wiele innych rzeczy i spraw w Polsce i na świecie. Nie mam zamiaru odmawiać sobie tej dawki przyjemności. Do tego mam swoje irytacje, chociażby krzyż w sejmie, usunięcie Świętowita z Góry Ślęży, wypowiadanie się za wszystkich Polaków, ukrywanie pedofilii itd. Takich spraw jest masa, które nastawiają mnie negatywnie do KK. Tylko co z tego? Nie wojuje, nie zwalczam KK, nie podpalam kościołów. Ba! Nie czuję się jakoś specjalnie napiętnowany. Ot nie lubię KK i nie mam zamiaru tego ukrywać. Mimo to pozwala mi to szanować wielu katolików! Hołownia czy nawet nasz forumowy Barsa to dla mnie świetne przykłady tego jak powinien postępować katolik ;)Cytat:
I jeszcze jedno, nie czuję się wojującym ateistą. Chociaż pewnie zaraz mnie ktoś obrzuci tym modnym hasełkiem. No ale tak to już jest, skrytykuj księdza, kościół to od razu jesteś wojującym ateistą. ;)
Mi głównie chodzi o konsekwentne postępowanie. Znam jednego katolikożercę, który po prostu wraz z żoną wystąpił formalnie z kościoła. Uważa chrześcijaństwo za żydowskie gusła i jest konsekwentny. Wiekszość tych których znam to tacy antyklerykałowie na pół gwizdka. Tak jak wygodnie i aby się rodzina nie obraziła. A z tym usunięciem Świętowita ze Ślęży, cóż głupota i tyle. U mnie w mieście stoi w centrum i nikomu nie przeszkadza. Nie ma papieża a jest Świętowit ;) http://zory.naszemiasto.pl/artykul/gale ... ml#galeria
Pewnie się dowiem, że mam ból pewnej części ciała, ale co tam:
http://fakty.interia.pl/polska/news-two ... Id,1086761
Pragnę pominąć praktycznie cały artykuł i skupić się na jego jednej części a mianowicie:
"Dodał, że w piśmie wskazano, iż abp Wesołowski jest obywatelem państwa watykańskiego, a prawo karne państwa watykańskiego nie zezwala na ekstradycję obywatela tego kraju. Watykan poinformował też, że prowadzi własne postępowanie w sprawie abpa Wesołowskiego."
Muszę powiedzieć, że jestem w lekkim szoku.
http://www.gazetakrakowska.pl/artykul/1 ... l?cookie=1
ataki na Kościół przybierają na sile.
Katolicy w Polsce prawie jak Koptowie w Egipcie...
Wszyscy tylko krytykujecie KK za kwestie ideologiczno-religijne, a nikt nie wspomniał o ogromnym majątku, jaki tezauryzuje sobie KK.
Moim zdaniem to jest właśnie główna wada KK - jego bogactwo. Wzorem kościołów protestanckich, powinien on oddać cały majątek państwu, z wyjątkiem niezbędnego minimum do spełniania swojej funkcji - służenia ludziom posługą religijną. Kościelne instytucje charytatywne też mogą zostać.
Tymczasem KK nie tylko tego nie robi, ale jeszcze procesuje się o odzyskanie majątków zabranych czy to przez komunistów, czy to w czasie wojny.
Co do kwestii ideologicznych - istnieje w tym kraju swoboda głoszenia poglądów i KK też ma takie prawo, mimo że jest instytucją religijną.
Dlatego akurat te cechy KK, które drażnią najbardziej naszych forumowych ateistów, mnie specjalnie nie ruszają.
Wiesz co, to co wyżej napisałeś, to jest takie bardzo prymitywne, plemienne wręcz, szufladkowanie ludzi.Cytat:
Jak możesz w ogóle porównywać współczesnych katolików do tych sprzed wielu setek lat i pisać w kategoriach "ja" i "oni" :?:
Skąd wiesz, czy to właśnie twoi przodkowie nie puszczali z dymem ateistów albo katolików :?: Pewnie sami byli katolikami.
Może napisz raczej, "wiem, wiem kiedyś mój pradziadek puściłby mnie z dymem" :?:
Jeszcze 70 lat temu tego typu ateista chętnie puściłby i żyda i katolika z dymem. W obozie Auschwitz-Birkenau.Cytat:
Hitler też uważał katolicyzm za żydowskie gusła - i był konsekwentny, oj bardzo konsekwentny.
Ja nie jestem ateistą a krytykuję księży, Kościół, ateistów i jeszcze parę innych rzeczy. Jestem wojującym sobą.Cytat:
Zamieszczone przez Volomir
Się do tego przyznaję, w przeciwieństwie do wojujących ateistów, którzy nie chcą się przyznać do wojującego ateizmu. :)
:shock: http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... BoxWiadTxt
Ktoś po raz pierwszy wystąpił chyba w taki sposób.
Nie pierwszy i nie ostatni...Cytat:
Oby :) Czyżby szykował się kolejny indeks rzeczy zakazanych?Cytat:
Zamieszczone przez Barsa
http://polska.newsweek.pl/kosciol-katol ... 966,1.html
Jestem ciekawy jakie książki będą zakazane tym razem :)