Re: Dyskusja ogólna o grze Total War: Rome II
Cytat:
Zamieszczone przez Asuryan
Dzięki wielkie, działa - przy wyłączonym steam cloud i tej samej wersji językowej żadnego wywalania z kampanii multi. W trybie vs z ręcznym rozgrywaniem bitew za AI gra mnie wprost zachwyciła. Przy ustawieniu trudności na very high nie możemy się z Umbrechtem ruszyć ze startowych regionów :mrgreen:
Niestety w tej beczce miodu znajdzie się też łyżka dziegciu. Pierwszy minus to bitwy w deszczu - tnie jak cholera, mimo ustawieniu wszystkiego na low, za wyjątkiem liczebności oddziałów (te na medium). A w singlu zero ścinek z tego powodu przy ustawieniu very high (liczebność jednostek na medium, a ich wygląd na extreme). Drugi, dla mnie o wiele poważniejszy minus, to niemożliwość wybrania rozgrywania bitwy za AI, gdy ono atakuje drugiego gracza - w takim przypadku pozostaje tylko tryb wizytacji (ale to jeszcze muszę sprawdzić by być tego pewnym).
Przy okazji zauważyłem darmowe drabiny oblegając Kartaginą Kartubę z marszu - jest szansa że AI w singlu też będzie ich używała zamiast gnać z pochodniami do bram.
Poprawiono też plądrowanie po wygranej bitwie o osadę/miasto - teraz za pomocą tej opcji oprócz kasy i niewolników zdobywa się dany region.
To cieszę się, że pomogłem :mrgreen: Powiem tylko, że nie jest to rozwiązanie idealne bo wczoraj mnie zdesynchronizowało 3-krotnie :mrgreen: Fakt, że tnie wam podczas bitew w deszczu to wina multi. Nie wiem czy samej gry czy Steama ale w Shogunie 2 też niektóre ustawienia graficzne cięły na najwyższym poziomie tylko na multi. Co do faktu wizytacji to racja - mogliby dodać. Co do drabin to są już od patcha, a może nawet 2. Co nie zmienia faktu, że AI i tak z nich nie umie korzystać. Generalnie ten system budowania machin oblężniczych powinien dla dobra rozgrywki wrócić na stół kreślarski. Co do grabieży osady to też jest odkąd pamiętam więc chyba przegapiłem etap w którym to było zabugowane :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez royal1410
Będą jeszcze jakieś DLC z nowymi frakcjami?
Myślę (a raczej jestem pewien) że to tylko kwestia czasu.
Szczerze to jeszcze ani razu nie skorzystalem z maszyn oblezniczych bo albo mam kataplute ktora w trymigi rozwala nawet najwiekszy mur albo juz wole spalic brame. Maszyny obleznicze przede wszystkim zdecydowanie zbyt latwo sie pala a jezeli wrog ma lucznikow to w zasadzie nie ma szans dojechac do murow.
Wie ktoś może jak w modzie Artis Gratia zmienić żeby była nielimitowana liczba jednostek dla danej frakcji ? Prosiłbym o dokładny opis: program jakiego użyć itp. Bo np. dla Rzymu limit Pretorian to ok.18 jednostek na całą frakcje.
Wow, jestem w szoku :D Dopiero dziś miałem okazję zagrać na nowym patchu. Od razu dograłem najnowszą wersję Ars Gratia plus No HDR mod (wbrew pozorom bez HDR ta gra jest duuużo ładniejsza, wreszcie coś widać ;)) Gra się świetnie, AI znowu ciut lepsze w bitwach, ale nie to mnie najbardziej ucieszyło, mianowicie gra chodzi tak dobrze jak nigdy! O ile do niedawna grałem dosyć płynnie na wysoko-ultra-ekstremalnych ustawieniach z wyłączonymi dodatkami, to teraz mogę mieć wszystko na maksa i nie tnie się w ogóle o_0 Oczywiście bardzo duże bitwy zwolnią, ale wystarczy wyłączyć dodatkowe efekty (w sumie prawie nie zauważyłem różnicy) i ponownie wszystko płynnie śmiga ;D
Jak to w szoku przeciez gre zachwalales od poczatku(pewnie zagrywalbys sie w podstawke do dzisiaj gdyby nie narzekania graczy i stad patche oraz mody :) ). To ja tak moge pisac ale na razie nie napisze bo musze to sprawdzic :D ;)
P.S. Na steamie smignal mi jakis mod ulepszajacy bloodpatcha.
Gratuluję pamięci. Proszę Adi, ja pamiętam Twoje posty to pamiętaj moje. Podawałem błędy tej gry nie raz, jak osoba modująca tym bardziej jestem w stanie wyłapać różne braki w balansie itd. Nie, w ogóle nie grałbym w mody, przecież nie żebym grał w mody do serii TW od dobrych 8 lat i sam przy kilku pracował...Dobrze, że siedzisz mi w głowie i lepiej wiesz niż ja co bym robił i jak bardzo kierowałbym się opiniami innych ;) Zresztą z Twojego postu wynika jakby zaszła jakaś wielka zmiana, a jedyne co wynika z mojego postu to to, że gra która już u mnie chodziła bardzo dobrze, teraz chodzi doskonale. Przyznaj, masz jakąś chorą satysfakcję z atakowania osób, które śmią i mają czelność napisać, że ta gra to nie jest totalny badziew ;)
Tak, jest mod poprawiający krew, przykładowo kałuże krwi zostają cały czas, ciekawie to wygląda.
KAM, widzę po godzinie postu, że miałeś ten sam problem co ja ostatniej nocy - oderwać się od komputera. :)
Czy coś się zmieniło w systemie wojen domowych? Gram Spartą, buntownicy (Geronci) zajęli stolice, spoglądam na moje siły i wysyłam pełne 4 armie. Geronci wystartowali z 6-7 armiami, każda po 10 oddziałów (poziom o oczko wyżej od standardowego). Poprzednio grając Rzymem (poziom ten co jest standardowo) buntownicy mieli 5 pełnych armii i dwie floty. :|
Komfort gry u mnie ten sam co był. Ino gra się szybciej wczytuje i nie wyświetla za każdym razem, że jest mało pamięci w karcie graficznej.
Cytat:
Wow, jestem w szoku :D Dopiero dziś miałem okazję zagrać na nowym patchu. Od razu dograłem najnowszą wersję Ars Gratia plus No HDR mod (wbrew pozorom bez HDR ta gra jest duuużo ładniejsza, wreszcie coś widać ;)) Gra się świetnie, AI znowu ciut lepsze w bitwach, ale nie to mnie najbardziej ucieszyło, mianowicie gra chodzi tak dobrze jak nigdy! O ile do niedawna grałem dosyć płynnie na wysoko-ultra-ekstremalnych ustawieniach z wyłączonymi dodatkami, to teraz mogę mieć wszystko na maksa i nie tnie się w ogóle o_0 Oczywiście bardzo duże bitwy zwolnią, ale wystarczy wyłączyć dodatkowe efekty (w sumie prawie nie zauważyłem różnicy) i ponownie wszystko płynnie śmiga ;D
Rozumiem ze grasz obecnie na czystej wersji tyko z tymi dwoma modami ?
Tak, ale raczej z powodu prac Nicka Sekundy i bieżącego materiału na uczelnię ;D Dziś dopiero sobie kampanię znowu pogram. Jestem w trakcie robienia opisu i listy kilku ciekawych modów, niedługo wydam "recenzję" :) Co do buntowników to nie grałem ostatnio na tyle długo, żeby do nich dotrzeć ponownie, w mojej kampanii Rzymem miałem 12 armii buntowników.
Marko, obecnie mam 8 modów wgrane, z czego bitewny tylko Ars Gratia oczywiście, reszta to kampania i zmiany graficzne jak poprawiona krew, brak HDR, GEM.
Warto pamiętać, że sam Ars Gratia mocno się rozrósł i jest już niejako kompilacją modów, np zawiera sporo zmian w wyglądzie jednostek.