Dzięki wielkie. Popróbuje trochę to to ogarne.
Wersja do druku
Dzięki wielkie. Popróbuje trochę to to ogarne.
W tym modzie jest jakiś błąd. już w w 3-ciej rozgrywce około 40-43 tury gra zaczyna kraść pieniądze ze skarbca. Zauważyłem to już w pierwszym podejściu do Bellum crucis 6.3 grająć Wenecją. Instalowałem w kolejnośći:
-Bellum (part 1,2)
-Bugfixer
-Spolszczenie
-Ai od Pitera
Potem AI od Pitera zamieniłem na oryginalne i ponownie założyłem grę Wenecją tym razem na poziomie trudnym łącznie z bitwami. Sytuacja z kradzieżą pienięzy znowu się powtórzyła około 40-43 tury.
Gra kradła mi raz 4.100 raz 6.200 bizantów. W podglądzie wydatków miałem to uwzględnione w trybutach ale tak dziwnie, że po kliknięciu na wybudowanie jakiegokolwiek budynku w jakiejkolwiek dzielnicy znikało - ale... - tylko z wykazu bo gra pieniądze kradła nadal. Jak się domyślacie szybko wyszedłem na minus i gra straciłą jakikolwiek sens. próbowałem przeczekać te kradzieże ale miałem wojnę z Bizancjum i nie mogłem absolutnie niczego już ugrać. Po kilkunastu turach odinstalowałem grę.
Po umieszczeniu na forum megaSubmoda dla Polski ponownie zainstalowałem Bellum w kolejności:
-part 1 i 2
-buggixer
-spolszczenie
-megaSubmod
-patch do niego
Założyłęm grę oczywiśćie Polską i... znowu około 4--43 tury powtórzyły się kradzieże pieniędzy, różnica polega na tym, żę teraz mam trybuty wzięte z księżyca na kwoty 2500 i 3100 bizantów. Nadal po kliknięciu na wybudowanie jakiegokolwiek budynku trybut znika z wykazu ale pieniądze znikają razem z nim na koniec tury. Zaatakowało mnie HRE i Nowogród, nie mogę nic rekrutować ani szkolić.
Gra ma błąd i jest niegrywalna od 40-43 tury, system mam świeży, bez nadmiaru programów. Nie wiem co powoduje te kradzieże ale Bellum 6.3 jest niedopracowane i niegrywalne - AI jest najsłabsze ze wszystkich wersji a kradzieże pieniędzy to gwóźdź do trumny dla tego moda.
Wiem, że na forum nie jest widziane miło pisanie źle o modach ale nie zamiatajmy niczego pod dywan. ostrzegam ludzi, którzy będą chcieli zrelaksować się od kłopotów dnia codziennego - stracicie dużo czasu i przeżyjecie sporo irytacji. po 40-tej turze gra głupieje.
Edit: W każdej rozgrywce prestiż królewski byłą na poziomie 100% z wahaniami do 70% po śmierci władcy. Grająć Polską, mam cały czas tego samego władcę, póki co ma się zdrowo.
W grze są ukryte koszty związane z oblężeniami prowadzonymi przez armie, podatkiem dla papiestwa, a w miarę rozrastania się terytorium ubywa kasy co symuluje coraz większe koszty utrzymania rozrastającego się imperium.
Nic z tego, niczego nie oblegałem, moje wojska były ulokowane w miastach i zamkach a flota w portach. nie mam żadnych trybutów i nie zawierałem żadnych umów związanych z płatnościami. Moje miasta nie są atakowane przez rebelię, porty przez piratów. Nawet nie mam oblężonego żadnego miasta, grająć Polską podbiłem do ok 15-tej Tury:
-Ołomuniec
-Grpdno
-Pragę
Potem nie wziąłem żadnej prowincji, musiałem się bronić przed HRE i Nowogrodem.
Znam mechanikę gry z poradnikó i wcześniejszych wersji, gra po prostu głupieje i tyle. Dziękuję Ci jednak za odpowiedź, też szukam rozwiązania ale jak go nie znajdę to skreślę tego moda już definitywnie - szkoda bo mod ma niesamowity potencjał.
1. od któregoś roku (chyba 1195) Papa sobie życzy 500 bizantów od każdego katolickiego kraju co turę
2. we wcześniejszych turach te kwoty Ci nie ubywają? Dopiero od 40-43?
3. są "kary" za posiadanie każdej podbitej prowincji
nikt nie zamiata problemów pod dywan, tylko często problem jest taki, że ludzie nie czytają manuala do gry. Czytałeś? :)
Punkty 2 i 3 o które pytam wyżej są właśnie opisane w instrukcji do gry. Jeśli wszystko jest jak należy i te koszty rzeczywiście Ci znikają a nie powinny to trzeba by chyba przeprowadzić jakieś śledztwo bellumowe, bo już druga osoba pisze o tym, może rzeczywiście coś jest na rzeczy.
U mnie jest ok. 50-60 tury mam dodatkowo Gdańsk , miasto powyżej Gdańska ( nazwy nie pamiętam) oraz zdobyty na Niemcach Wiedeń, dwie amie w polu. Wydaje mi się że mój skarbiec co turę uszczupla tez ok 4000 ,ale mam dość mocno rozbudowaną gospodarkę i kupców porozsyłanych po świecie co daje całkiem spory dochód. Gospodarka kupcy, oraz umiejętnie prowadzona dyplomacja to klucz do sukcesu w tej grze. Co do AI gram na oryginalnym, i jeśli chodzi o kampanie spisuje się całkiem nieźle szachując moje ruchy, moim zdaniem jedno z nienajlepszy w modach pod Medievala, czekam jednak na nowe Pitera.
Mnie się finanse przeważnie zgadzają, jak komuś nie pasuje proszę usunąć money_script jak w indywidualnych kompilacjach skryptowych. Nie ma obowiązku grania w Bellum, ale z megasubmodem i nowym jeszcze nie publikowanym ai Pitera to czad powinien być. Doraźnie map.rwm należy usuwać czasem pomaga na chwilowe problemy w obliczeniach, należy uważać na korupcję też, ona generuje część ukrytych kosztów. I jest jak Wino pisze, większość ludzi poradników nie czyta i zdziwieni potem.
Gram jak Marko1805 pisze. Dbajcie o dyplomację, handel i gospodarkę i problemów nie będzie.
Czasem, wystarczy schować np. szpiega do miasta to dochody się unormują. Raz miałem minus dziwny po wstawieniu szpiega na chwile do miasta się unormowało.
Polecam NOWE ai od Pitera do Bellum z 02.03.2013 : link viewtopic.php?f=367&t=12830&p=282181#p282181
Od wcześniejszych tur nie ubywa, przypomnę jeszcze, że kwota - teraz 2500 lub 3100 wyszczególniona jest w wykazie finansowym a po kliknięciu na wybudowanie jakiegokolwiek budynku w jakiejkolwiek prowincji znika ale tylko z wykazu bo pieniądze giną. Przypomnę jeszcze, że nie ma to związku z podbijaniem nowych prowincji bo od ok 20 tur niczego nie podbiłem.
Według mnie jest to bug spowodowany - ????? Musiałbym zagrać na oryginale i zobaczyć czy wtedy też się pojawi ale brak mi już cierpliwości na ponowny reinstal i przejście kilkudziesięciu tur na kampanii full (bez fortów).
Wydaje mi się, że szukanie uzasadnienia tego w samej grze jest ślepą uliczką i winny jest błąd, gram już 3-ci raz w dodatku po reinstalu i sytuacje się ciągle powtarza. nie zmieniałem niczego w descr_strat więc nie ingerowałem w rozgrywkę.
Edit:
Co zmienia nowe AI Pitera w stosunku do poprzedniego?
Przeczytaj ponownie poradnik o finansach, opisywałem kilka razy jak ai liczy kasę. Co do ai zajrzyj do działu o ai z 02.03.2013.
Nie ma wyjaśnienia tego problemu w poradniku. - Nie mam armii w polu, nie mam floty w polu, nie mam prowincji na tyle żeby mieć taką karę i powtórzę po raz kolejny jak traumę: - Kwoty 2500 a potem 3100 pojawiają się jako wydatki w wykazie finansowym by zniknąć po kliknięciu na wybudowanie dowolnego budynku w dowolnej prowincji. Znikają jednak tylko z wykazu bo są odliczane na konec tury - kradzione.
Aravenie - kontroluję swoją rozgrywkę od początku do końca, jestem pewien, że jest to błąd w plikach, dorabianie mu logiki mija się z sensem jego wyjaśnienia.