Re: Najbardziej Upierdliwa Frakcja
Cytat:
Zamieszczone przez Bronisław_Wspaniały
jak ich wyszkoliłeś? moi świeżo wyszkoleni mają najwyżej 2 gwiazdki. po latach siedzenia w mieście maksymalnie 3. nigdy nie miałem takiego któremu samo by weszło więcej. Największa szansa sukscesu działania zabójcy jaką miałem to chyba 35% i tak nie zabił. Stąd też praktycznie zawsze po wysłaniu zabójcy jest porażka i albo ginie, albo skill mu leci w dób. Na ikwizytora potrzebuje zwykle kilkudziesięciu podejść by go zabić jedno-dwu gwiazdkową hołotą.
Nawet jak któremuś zabójcy uda się wywindowac i odnieść sukces, wbije mu się wyżej skill, to traci w kolejnym podejściu. nigdy nie zdarzyło mi się by mi zabójca dwa razy pod rząd odniósł sukces. Dziwicie mi się że w takiej sytuacji sięgam do kodów? Nie widzę innych rozwiązań sytuacji a nie pozwolę sobie na tracenie członków dynastii.
No jak nimi siedzisz w mieście to nie dziwne. Musisz im zlecać akcje, tylko tak się szkolą. I dokładnie tak jak mówią moi przedmówcy - najpierw kapitanowie zwykłych armii, najlepiej buntowniczych, niskopoziomowi agenci itp. I często tak się zdarza że po prostu w danej turze tego celu się nie da zabić, wystarczy poczekać albo wziąć inny cel. Musisz próbować do skutku, zaczynaj od słabych celów i stopniowo zwiększaj, jak się nie uda to wczytuj, ale tylko kilka razy, więcej nie ma sensu. Oczywiście nie poprzestawaj tez na tych najslabszych celach, tylko w miare rozwoju postaci bierz coraz lepsze, ale jak nikogo nie ma pod ręką to bij kogo wlezie byle troche doświadczenia zdobył. Po parunastu turach max. będziesz miał kilku wyszkolonych tak, żeby spokojnie zabijali nie tylko inkwizytorów, ale i królów i papieża.
czyli wczytuj milion razy, to prawie to samo co granie na kodach :P
Cytat:
Zamieszczone przez Piter
czyli wczytuj milion razy, to prawie to samo co granie na kodach :P
Ty masz jakiś poważny problem z tymi kodami co nie?
A tak do reszty, wybaczcie te słowa o łżeniu, pisałem to na fali gniewu. Bardzo denerwują mnie takie sytuację, gdy na logikę robię coś w grze porządku a nie ma żadnego efektu. Po prostu zapominam zawsze że genialne założenia Total War'a są zawsze dożynane w spieprzonych detalach. Bardzo denerwujących detalach. Potestowałem waszą metodę i rzeczywiście działa. Prawdę mówiąc nie sadziłem wcześniej że można zabijać kapitanów, bo jakby nie było kapitani tak na prawdę nie są żadnymi postaciami. Wbiłem pięciu assasynów na wysokie poziomy w ciągu 12 tur, w tym jednego na maksa, idąc schematem jaki zaproponowaliście. Dzięki za te rady, cholernie silnie pomogły.
Cytat:
Zamieszczone przez ManUtd
No jak nimi siedzisz w mieście to nie dziwne.
nawyk z Romy. tam wystarczyło poczekać kilka tur by agenci sami się wylevelowali do przyzwoitego poziomu
Odnośnie tego, że "w danej turze nie da się kogoś tam zabić", to gdzieś na forum padło zdanie jakoby po drugim wczytaniu komputer automatycznie powtarzał te same kalkulacje, a więc i otrzymywał identyczny rezultat. Moje doświadczenia zdają się to potwierdzać. Po "przesejwowaniu" powinna nastąpić nowa kalkulacja i być może inny wynik - nawet w tej samej turze.
Co do kolesi najeżdżających na kody - nie przejmuj się! Ot wielki mi "etos gracza" i budowanie własnej wartości na "graniu bez kodów";) - dajcież spokój!
Ciekawe uwagi Tengri, ja zmieniałem niekiedy turę by zmienić właśnie te kalkulacje kompa, a tu wystarczy zrobić kolejny save (Można się zdenerwować jak szansa 90% a tu agent ginie.. :mrgreen: ) . Muszę wypróbować. ;) Co do kodów - czasem używam toggle_fow tak średnio raz na 50 tur - by zobaczyć jak frakcje AI się rozwijają. To jest gra - ma służyć rozrywce, kody używane z umiarem - jak najrzadziej czasami się przydają. Ja gram głównie na modach i używam czasem toggle_fow jak napisałem. A co do upierdliwych frakcji w Medku II to ja bym zagłosował na Mediolan (nienawidziłem ich kuszników i wiarołomności). Pozdrawiam.
Cytat:
Zamieszczone przez tengri
Odnośnie tego, że "w danej turze nie da się kogoś tam zabić", to gdzieś na forum padło zdanie jakoby po drugim wczytaniu komputer automatycznie powtarzał te same kalkulacje, a więc i otrzymywał identyczny rezultat. Moje doświadczenia zdają się to potwierdzać. Po "przesejwowaniu" powinna nastąpić nowa kalkulacja i być może inny wynik - nawet w tej samej turze.
Co do kolesi najeżdżających na kody - nie przejmuj się! Ot wielki mi "etos gracza" i budowanie własnej wartości na "graniu bez kodów";) - dajcież spokój!
Czemu etos gracza, ja tylko napisałem, że to bezsensu kiedy ktoś bawi się we wczytywanie po kilka razy, ale jak sie komuś chce to juz nie moja sprawa :P
Cytat:
mhm też to zauważyłem bawiąc się i testując podane mi tu rozwiązania.
W ogóle przydałoby się taki FAQ z takimi kwestiami gdzieś walnąć dla takich żółtodziobów w medku 2 jak ja :)
Cytat:
znaczy kody, jak kody w zasadzie służą moim zdaniem głównie naprawianiu błędów gry czy zwiększeniu grywalności, co na jedno wychodzi. Ja np jestem przyzwyczajony z gier Paradoxu do widzenia całej mapy przeze mnie odkrytej, to też włączam toggle_fow raz na jakiś czas. Wiadomo, że w czasach starożytnych i średniowiecznych wieści nie rozchodziły się tak szybko jak dziś, ale przeciętny władca miał chyba jako takie w miarę aktualne (do kilku lat) pojęcie o tym jak wyglądają granice znanego mu świata.
I pierwsza kwestia naprawianie błędów gry. Sytuacja z inwizytorami (dla mnie absurdalna i dotychczasowy minus numer jeden medka 2) plus nieudolność mojej obsługi assasynów uniemożliwiły mi sensowną i przyjemną grę. To zastosowałem kody wpierw by zrobić hordę assasynów, potem by wbić wysoką pobożność władcom. Bo dzięki temu udało się rozwiązać problem. Teraz jak znam metodę efektywnego levelowania assasynów kody w tym względzie są już zbędne. Nie używam kodów nigdy tam, gdzie potrafię ten sam efekt uzyskać samodzielnie.
No komputer jednak widzi tyle co Ty bez toggle_fow więc jest to sporo ułatwienie uniemożliwiajace komputerowi ataki z zaskoczenia. :P Co do inkwizytorów to nie trzeba ich zabijać żeby sobie z nimi poradzić ;]
To jestem ciekaw jakie widzisz inne rozwiązanie, bo rzeczywiście są problematyczni i bardzo upierdliwi czasem, tak że zabić chyba najłatwiej i najbezpieczniej.
Np. Zrównać z ziemią Państwo Papieskie, roznosząc przy tym papieża...