Re: Pytania początkujacych moderów
Zaadaptowałem mapę Mundus Magnus do Barbarian Invasion. Problem tkwi w zbalansowaniu sił - przy dużej liczbie prowincji Cesarstwo Zachodniorzymskie jest na tyle bogate że radzi sobie z każdym przeciwnikiem i na dodatek zaczyna silną ekspansję, co jak wiadomo jest mało zgodne z historią. Czy oprócz modyfikacji poziomu rolnictwa w descr_regions oraz wartości dóbr w handlu w descr_sm_resources, można zrobić coś jeszcze aby obniżyć przychody frakcji?
Witam, mam kilka pytań:
1. Czy da się zmienić skalę czasu, tak, żeby tura trwała rok, a nie poł roku? I czy możliwa jest całkowita rezygnacja z pory roku jaką jest zima, żeby nie dało się grać w zimie, tylko cały czas w lecie?
2. Jak można zmienić wygląd modelu, tzn. chodzi mi o to, żeby na mapie bitewnej falangici trzymali sarissy w dwóch rękach? Czy do tego potrzebny jest jakiś program do edycji modeli 3d?
3. Chciałbym, żeby górale przed walką wręcz rzucali oszczepami tak jak np. legioniści. Dokonałem zmian w export_descr_unit oraz w descr_model_battle, ale coś trzeba jeszcze zrobić, bo w ogóle nie pojawia się model drugiej broni (oszczepu do rzucania).
1) Zmiana tur. Odsyłam od tego tematu:
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=169852
Wydaje mi się, że w drugą stronę, tj. zmniejszanie też będzie działać poprawnie.
Tak więc i zmiana tur i zmiana pór roku zawiera się w tym temacie.
2) Tak, to już trochę bardziej skomplikowany problem.
Może odpowiedź znajdziesz w tym temacie. Nigdy nie zajmowałem się modelami 3D.
http://www.twcenter.net/forums/forumdisplay.php?f=207
3) Wydaje mi się, że będzie konieczna albo edycja modelu wraz z animacjami, albo możesz spróbować zaaplikować inny, rzucający model jednostki, a zmienić mu jedynie tekstury ;) To tak na skróty ;)
Dzięki, myślałem już, że nie doczekam się odpowiedzi :)
Eeech, szkoda tylko, że wszystko to jednak zbyt skomplikowana zabawa jest jak na moją głowę, w modele 3D sie nawet nie zamierzam bawić, a i z tymi skryptami mi nie wychodzi :(
A wpadłem jeszcze na pomysł ostatnio, żeby w zwykłym romie niektóre jednostki mogły formować mur z tarcz, tak jak w BI. Może chociaż to dałoby sie zrobić w miare prosty sposób?
Oczywiście, że jest na to prosty sposób :)
(wszystko jest proste, trzeba tylko wiedzieć jak ;) )
Folder data zawiera plik export_descr_unit.txt. Plik ten przechowuje dane jednostek, ich atrybuty ataku, obrony, zmęczenia czy dodatkowych umiejętności. Między innymi przechowuje informacje o możliwości tworzenia przez naszą jednostkę muru tarcz. Oto przykład:
Kod:
type levy spearman frank
dictionary levy_spearman_frank ; Levy Spearmen
category infantry
class spearmen
voice_type Light_1
soldier levy_spearman_barbarian, 60, 0, 1.1
attributes sea_faring, hide_forest
formation 1, 1, 2, 2, 4, square, shield_wall
stat_health 1, 0
stat_pri 11, 4, javelin, 50, 3, thrown, archery, piercing, spear, 25 ,1
stat_pri_attr prec, thrown
stat_sec 7, 4, no, 0, 0, melee, simple, piercing, spear, 25 ,0.73
stat_sec_attr light_spear, spear_bonus_4
stat_pri_armour 2, 5, 3, flesh
stat_sec_armour 0, 2, flesh
stat_heat 2
stat_ground 1, -2, 3, 2
stat_mental 5, normal, untrained
stat_charge_dist 30
stat_fire_delay 0
stat_food 60, 300
stat_cost 1, 333, 115, 40, 60, 370
ownership slave, franks
Zwróć uwagę na linijkę:
Kod:
formation 1, 1, 2, 2, 4, square, shield_wall
Właśnie w tej linijce, formation wystarczy dopisać umiejętność shield_wall tak aby to wyglądało podobnie jak w podanym przykładzie. Będąc już w tym temacie, może objaśnię przynajmniej znaczenie linijki formation.
Pierwsze dwie wartości to odległość (w metrach) pomiędzy jednostkami w szyku zwartym.
Dwie kolejne to odległość (w metrach) w szyku luźnym.
Piąta wartość to domyślna ilość rzędów formacji.
Jednostki można ułożyć w dwóch podstawowych szykach:
square - kwadrat
horde - szyk luźny, przypadkowy
Szyki, które mogą fromować (umiejętność specjalna podczas bitwy)
phalanx - falanga; wiadomo, rząd włóczni
testudo - formacja żółwia
wedge - klin - tylko konnica
schiltrom - krąg (takie coś http://i185.photobucket.com/albums/x...Ischiltrom.jpg)
shield_wall - i nasz mur tarcz :)
Umiejętności schiltrom i shield_wall działają w dodatku BI lub wyżej :)
Jeśli zaś w ogóle nie masz pojęcia na temat tego pliku, a bardzo chciałbyś się dowiedzieć czegoś więcej, odsyłam tutaj:
http://rtw.heavengames.com/rtw/mods/...it/index.shtml
Pozdrawiam :)
No właśnie opisany przez Ciebie sposób nie działa, próbowałem go jeszcze przed napisaniem poprzedniego posta. Mi chodzi o to, żeby mur z tarcz udało sie uformować w podstawce Roma i samo wpisanie shield_wall przy formation nie wystarczy. Pewnie dlatego, że w zwykłym romie taka formacja w ogóle nie istnieje, została dodana dopiero do BI. Pewnie trzeba coś poprzerzucać z plików od BI do zwykłego Roma, tylko za bardzo nie wiem co.
Po pierwsze musisz zrobić własnego moda. Wtedy jakiekolwiek zmiany będą widoczne, edycja podstawki nie ma sensu. (Większość plików sczytywana jest z paczek).
Robisz własnego moda na zasadzie kampanii z podstawki i uruchamiasz go pod BI. Zwróć uwagę na dźwięk, nie wiem jak w Romie, ale w Medievalu trzeba było wygenerować pliki w folderze sounds, po to aby nie kopiować ich z podstawki. A trochę to waży.
Jak to przecież nie przejdzie. W podstawce są zupełnie nowe frakcje, jednostki, kultury, wszystko. To jak podstawi sie BI pod podstawke to w ogóle pomiesza sie wszystko, zrobi sie totalny bałagan i nic z tego nie wyjdzie. mi chodzi tylko o jedną malutką formację :)
To w takim razie szukaj w BI plików odpowiadających za mur tarcz. Może plik descr_formation.txt ? Wyłap też ikonkę tej umiejętności - może siedzi w folderze UI. Kiedyś natrafiłem na temat traktujący o robieniu nowych umiejętności dla jednostek na TW Center, co prawda to był mediaval, ale myślę, że pliki podobne. Teraz tego nie znajdę. Poszukaj na TWC