Tak, Hyde jest genialny ;) no i w żadnym serialu nie widziałem tak wiernie oddanego stanu 'kółeczkowego', jakbym widział siebie i swoich kumpli. :p
Wersja do druku
Tak, Hyde jest genialny ;) no i w żadnym serialu nie widziałem tak wiernie oddanego stanu 'kółeczkowego', jakbym widział siebie i swoich kumpli. :p
Wreszcie wyszła trzecia edycja znanego reality-show Jersey Shore czyli Ekipa z New Jersey. Jest ktoś fanem tego reality-show ? Uwielbiam ich, a szczególnie Pauliego, Mike i Viniego i ich
[spoiler:2bagkz1a]klub dymaczy :D[/spoiler:2bagkz1a]
Glaca miałeś rację odnośnie "Gry o tron", Martin autor powieściowego cyklu przypilnował by serial oddał wiernie, w miarę swoich możliwości, to co zawarł w Pieśni Lodu i Ognia :D
Powieść z jej wielowątkowością udało się jak do tej pory ciekawie przerobić na potrzeby filmu, żal że genialny cykl "Miecz Prawdy" został potraktowany po macoszemu i serial praktycznie w niczym nie przypominał swego pierwowzoru pisarskiego...
Jednak ciekawi mnie jak pokażą losy
[spoiler:3u5lbg8n]Stannisa i Jon Snowa[/spoiler:3u5lbg8n], jest w powieści ciekawy wątek...
Gra o Tron to bardzo dobry serial;) Aczkolwiek musze sie przyznac, ze ksiazki nie czytalem;) Wiec tym bardziej mnie wciagnał. Tylko kurcze, ci Dothrakowie tak z pupy troche wzieci i jakos mi nie pasuja do tego serialu... Wszysko inne jest bardzo porzadnie wykonane (jakosciowo taki LOTR), a oni jakby z Xeny byli wzieci :?
Właśnie....To mankament jak takiego ogromu tekst przerzuca się na taśmę filmową, w powieści idzie znaleźć, skąd i jak wyglądał ten naród, dlaczego mieli takie a a nie inne podejście do wielu spraw. I wszystko ładnie tworzy komplementarną całość, ale jeżeli pójdą dalej tak dobrze w oddawaniu prozy Martina to spokojnie wybaczysz twórcom serialu- dzieci Xeny ;)Cytat:
Volomir
Jak pisalem nie czytalem ksiazki;) ale nic chodzi mi nawet o sposb zachowania czy ich "kulture", raczej o wykonanie np. strojow. Pancerze w postaci plecionych/wiklinowych koszy? Skórzane bikini? To mi psuje obraz calosci. Bo sama kultura wydaje mi sie byc ciekawa i nie taka barbarzynska jak na pierwszy rzut oka;)
Rozumiem o co ci chodzi, myślę, ze autorzy filmu wyjaśnią ten słusznie zauważony dysonans, o ile dalej będzie Martin konsekwentny by przekładać powieść na język filmowy...Cytat:
Volomir
No Gra o Tron to chyba absolutny hit! Świetna gra aktorska i ciekawa historia. Wciągnęło mnie na maksa.
Co do strojów i innych artefaktów to pamiętajmy, że to fantasy i wygląd ma odzwierciedlać jakieś stereotypy lub być fantazyjny a nie realistyczny :) A i tak jest ciekawie zrobione podejście do koczowniczych Dothraków.
Fantasy, fantasy, ale to nie znaczy, ze kicz ma bic po oczach. Poza tym to nie jest jakies bajkowe fanasy dla dzieci, wiec tym bardziej powinni pilnowac jakosci.
to ty Volo czy Kla-maniak historycznych strojów? :P
Gra o tron rządzi. Z odcinka na odcinek coraz lepiej i wiadomo, że będzie na pewno drugi sezon :)