Tez się zgadzam z jokerem. Jednostki są bardzo barwne i różnorodne, aż miło się patrzy. Jednak najlepsza jednostka według mnie to ten chyba bosporański wojownik. Czekam na screeny z mapki :] i powodzenia przy pracy w modzie :]
Wersja do druku
Tez się zgadzam z jokerem. Jednostki są bardzo barwne i różnorodne, aż miło się patrzy. Jednak najlepsza jednostka według mnie to ten chyba bosporański wojownik. Czekam na screeny z mapki :] i powodzenia przy pracy w modzie :]
@ jokerzbawca
dzięki :D mapka się jeszcze pieści. Magpie i Aulus dopracowują granice prowincji, walczą z pojedynczymi pikselami sprawiającymi problemy i ogólnie trwa zawierucha. na samą mape przybedzie modeli. zamierzamy oddać na niej kilka mniejszych i wiekszych miast i miasteczek (choć nie będzie ich można "używać" do walki, bedą tam) i zastosować je jako "surowiec" dostarczający rekrutów i kolonistów.. ach tak. koloniści zastępują w RotN "chłopów". będzie to rekrutowalna jednostka służąca raczej do konwersji populacji i zaludniania obszarów. w boju będą do nisczego ale będą. jest to ściśle związane z potrzebami rekrutacyjnymi i kolonizacyjnymi. zastąpią w mechanice animacji psy i psiarczyków (wiem, że to brzmi dziwnie ale tak jest) bo będą to mężczyźni i kobiey (będzie pierwszy przypadek w RTW że jakaś jednostka ma 2 typy modeli pieszych w jednym oddziele ) i będzie fajnie ;)
@ Danek944
wiem, że pisałem o bosporze, ale to tracki plemienieć z ludu Dioiów (Diiów). bardzo cenni najemnicy w antyku. doskonali wojownicy słynący z okrucieństwa :) to co lubię :P
screeny z mapki pojawią się wkrótce po pozedstawieniu wszystkich jednostek macedonii.
http://www.twcenter.net/forums/attac...1&d=1301603560
no i jeszcze jeden. Tracki RoR dla macedonii skończony. jeszcze tylko generał...
http://www.twcenter.net/forums/attac...1&d=1302200738
Odnośnie kolonistów to sprowadzony pomysł z AEE ..Tak.Bo w owym modzie,jednostka ta służy do zaludniania wyludnionych prowincji,oraz do szybszego jej uspokojenia w razie buntów.Nowością będzie jednak w waszym modzie,to zróżnicowanie modeli,o ile serio to zamierzacie zrobić???PozdrawiamCytat:
Zamieszczone przez haeressiarch
@ BlackWood
nie zaprzeczam, że jest to w AEE. w końcu kiedyś pracowałem nad tym modem. nie ma jednak tak zaawansowanej formy jaką osiągnie w RotN. to był dobry pomysł dla gracza, ale w RotN AI też będzie używać tego systemu :)
dodatkowo będzie wspomniane rozróżnienie na płeć w obrębie jednej formacji no i ci sami koloniści będą pojawiać się w miastach i wsiach jako mieszkańcy (możliwe, że będzie ich można wyżynać podczas zdobywania miast, gdyż planujemy, by rekrutował ich skrypt zależnie od ilości mieszkańców i obrońców "regularnych" oddziałów.
w międzyczasie prac nad mapą i surowcami oraz skryptami kampanii pojawią się pierwsze screeny z kolonistami. jeżeli słowa takie jak katoikoi, colones, cleruchia nie są Ci obce, to pewnie łatwo dojdziesz jakich kolonistów gdzie używać i jakie budynki dla nich stawiać.
Witam. Super, że chcecie wprowadzić takie ciekawe rozwiązania do rozgrywki jak np. z tymi kolonistami.Tekstury jednostek są rewelacyjne, ta tracka lekka jazda bardzo mi się podoba. Mam nadzieje, że uda Wam sie skonczyć prace nad modem nim wyjdzie EB II. Bo naprawdę bardzo bym chciał znowu wrócic do starożytnosci na silniku Medievala. Wytrwałości życzę i gratuluję dotychczasowych osiągnięć w pracy nad Waszym modem. Pozdrawiam.
Mam pytanie dotyczące warunków zawierania pokoju. Jest na przykład taka sytuacja: Gram Grecją i mam wojnę z Macedonią, wygrywam ja i Macedonii zostało jedno albo dwa miasta. wysyłam więc dyplomatę i daje takie warunki: Zawieszenie broni, wymiana handlowa, Macedonia płaci mi po 300 denarów przed 10 tur i obustronne zezwolenie na przemarsz dla wojska. Czy Macedonia przyjmie te warunki czy odrzuci? Bo w podstawce by je odrzuciła chociażby zostało jej jedno miasto i trzy oddziały chłopów.
haeressiarch, a te kropki na tej mapce, to są zaznaczone miasta ? bo gdyby tak, to nad Tarentem jakie miasto jest ? bo widzę tą kropkę właśnie.
@ Eutyches
dzięki
@ Araven
nawet nie wiem co w EBII piszczy. widziałem jakiś preview i czasem zerkam na ich żródła (ciężko pracują chłopaki, podziwiam). dzięki za ciepłe słowa o naszej pracy. to miło i sprawiaja one, że chce się dalej robić tego moda
@ Sam Vimes
tu staramy się jak możemy. bywa różnie. nie chcieli byśmy przymuszać AI skryptem do zawierania pokoju, bo to prowadzi do dziwacznych sytuacji. znalazłem za to takiego ciekawego modera, który pisze, że rozwiązał sprawę swoim mini modem. zapytamy o pozwolenie na zastosowanie, chyba że ACS już wymyślił coś, co rozwiąze ten problem ostatecznie. czasem działa wasalizacja podbitego państwa (became protectorate) a czasem głupi opór niestety... Ai ma utrudniać graczowi za wszelka cene i robi to w durne sposoby. np. rekrutując armie buntowników, gdy twoje peosperity jest na wysokim, zagrażajacym innym frakcjom poziomie. to problem z którym mierzył się magpie dłuuugo i teraz robi to nadal razem a Aulusem (ACS). myśle, że damy radę
@ hamsha
siedzi hamsha ze mna właśnie i spieszy z wyjaśnieniem co do rzek: "bez sensu jest robienie "wcięcia" w kontynentach poprzez wstawianie tam obszaru (czyli mówimy o mechanice mapy) morza cienką linią tak, by wyglądało jak rzeka. gracz może tego używać ale AI jakoś to nie odpowiada i olewa to albo produkuje flotyllę piratów na renie albo nilu... nie widzimy takiej potrzeby. system i zasięg poruszania się jest dostatecznie dobry by przemieszczać armię lądem w dobrym tempie, 4 tury na rok nie pozwalają poczuc, że armie po dwóch sezonach wychodzą z prowincji by utknąc w nastepnej więc nie widzimy uzasadnienia dla używania tego systemu. sorry, ale nie będzie".
rzekła. a to ważna w modzie persona więc się nie sprzeciwiam, tym bardziej że reszta teamu tez tak uważa.
ok. mapa się rozwija. trwa debata nad przemieszaniem obszarów w imie dynamicznej kampanii wrzucam obrazki z Developer Forum (sciśle tajnie) mam nadzieję, że mnie nie zabiją za to ale chyba mi darują. w końcu robię modele
Hmm. Przydałoby się miasto na pograniczu Epiru i Dalmacji. Oraz na "trójstyku": granic Macedonii, Ilirii i Epiru. Z mapy historycznej pamiętam, że byly tam jakieś osady. Sądzę, że umieszczenie tam tych miejscowości dałoby pole do popisu graczom - strategom. Czy jest jeszcze możliwe wstawienie dwóch miast w tym rejonie?