Re: PYTANIA POCZĄTKUJĄCYCH GRACZY
Jeśli w mieście najpierw zrobiłem arenę to mogę tylko igrzyska,ale jeśli najpierw postawiłem hipodrom to mogę tylko wyścigi.
Mam jeszcze jedno pytanie. Szarżuję kawalerią jednostkę włóczników związanych walką wręcz. No i połowa kawalerii mi siada. Co jest? Przecież szarżuję od tyłu. Dzieje się tak też gdy szarżuję na słabą piechotę wschodu.
Lekka kawaleria ma taką tendencję ze względu na lekkich wierzchowców a przez to małą masę co przekłada się na siłę szarży, która jest znikoma :)
Nie chodzi mi o ilość zabitych przeciwników przy szarży a o to że połowa moich jeźdźców ginie przy szarży w plecy włóczników.
O tym też napisałem. Jeśli szarżowałeś lekkimi jednostkami jazdy to naturalne, ze względu na poziom wierzchowca. Katafrakcji mają cięższych i ten efekt u nich jest znikomy.
Czyli chodzi tylko o konie,z kropierzem czy bez ? Zgadzało by się bo przed chwilą zrobiłem test. Święty zastęp zaatakowałem principes, później zaszarżowałem tą lekką jazdą Rzymu po reformach ( nie pamiętam nazwy) i poprawiłem jazdą legionów. Zginęło ich tyle samo. Dzięki :)
Elementarne pytanie: Jakie zmiany wprowadza poziom trudności na mapie kampanii? Zmniejszone przychody? Miasta wolniej rosną? Ludność częściej się buntuje?
Wydaje mi się że głównie polityka- zawieranie sojuszy itp. Na easy praktycznie można mieć sojusz z każdym po 5 min gry a na vh już nie są tacy chętni, chyba że się jest potęgą. Poza tym komp na easy z tego co pamiętam, bo raz tylko tak grałem, prawie nigdy nie atakował moich miast.
Oprócz tego co napisałeś, w bitwach automatycznych komp ma +3 do statsów bojowych ( jeżeli mnie pamięć nie myli ).
Nacje prowdzone przez komputer dostają przede wszystkim też dodatkowe pieniądze co turę, tym więcej im wyższy poziom trudności. Dodatkowo zastrzyk gotówki, gdy są prawie pokonani (z tym ostatnim to w Medievalu 2, ale w Rome pewnie jest podobnie).
Cytat:
Zamieszczone przez Mavrug
Wydaje mi się że głównie polityka- zawieranie sojuszy itp. Na easy praktycznie można mieć sojusz z każdym po 5 min gry a na vh już nie są tacy chętni, chyba że się jest potęgą. Poza tym komp na easy z tego co pamiętam, bo raz tylko tak grałem, prawie nigdy nie atakował moich miast.
Ja, jak grałem na easy to jakoś nigdy nie mogłem mieć sojuszu z Rzymem.(grając Grecją) Poza tym, wszystkie sojusze jakie zawarłem były chamsko łamane przez...blokowanie portu przez jeden statek -.-
Nie ważne z kim. Tylko i wyłącznie Kartagina nie łamała sojuszu. Wszyscy inni, tzn. Selki, Egipt, Macedonia, Dacja, Tracja, Pont i Armenia łamały sojusz w taki właśnie głupi sposób. (żeby paręnaście lat później być na skraju upadku) (Nie ma miejsca dla zdrajców w MOIM świecie!)