Re: Idealny sprzęt pod E:TW
Trochę przestałem się interesować najnowszym sprzętem i jego możliwościami, ale pewnie pójdzie na maks detalach w full HD. Może się ścinać jak dojdzie do samej walki i kamerę skierujesz w sam środek "bałaganu" ;) Twój komputer jest bardzo dobry i sam chciałbym mieć takiego :P
Czyli może się ścinać?!Myślę że nie.Nawet jeśli wszystkie jednostki będą walczyć w jednym miejscu to tylko spowolni. Badałem niedawno swój zestaw podczas gry i uzyskałem informacje że wykorzystuje go w Empire w 60%.Przecież nie możliwym jest aby z 60 fpsów które do tej pory miałem (2vs,2 i 1vs3) do wartości poniżej 30 fpsów.Liczę na to iż płynność będzie ,spadnie trochę liczba fpsów ale myślę że poniżej 40-45 fpsów nie zejdę.
Tu masz test mojego procka i nawet jest EMPIRE.http://nvision.pl/Intel-Core-i7-2600K-C ... ls-14.html
Ps.Mój także jest podkręcony do 4,7Ghz.
Znalazłem taki test http://nvision.pl/Ile-rdzeni-procesora- ... ils-9.html
Jest tam empire i bitwa 4vs4.AA jest off a u mnie włączone Antyaliasing x24, Anizotropowe x16.
Procesor to i7 860 który od mojego jest o 15 fpsów wolniejszy.Gpu to HD 5870 też wolniejsza od gtx 570 więc myśle że mi się uda.
Możliwe że jak będzie upał, a masz trochę kurzu na radiatorach (chociaż pewnie nie masz - wszystko nówka?) , to być może będziesz miał procka .... na przykład 3,6 ... albo chwilami 1,2 jak to możliwe?
NIEKTÓRE procesory mają taki rodzaj zabezpieczenia przed spaleniem że okresowo zmniejszają sobie mnożnik - ten sam który ty podniosłeś przy overclockingu, albo po prostu robią sobie "kilka" "bezczynnych" cykli. Czy twój model też - nie wiem. Więc ... ja bym nie wykluczał że zatnie.
A co z mostkiem północnym, magistralą ?? Jak ustawione masz wiatraki ....
No i podajesz test procesora a tak samo ważna (albo ważniejsza) jest karta graficzna. Jej chłodzenie? Jakim kablem podpiąłeś monitor? poza tym ...
zainstalowane programy i procesy (zwłaszcza antywirus) ...
krótko pisząc : Za dużo niewiadomych - nie będę obstawiał ...
ale ...
rezultatów eksperymentu jestem bardzo ciekaw!!
Opisz szczegółowo!!
Witam.Chciałbym Wam przedstawic wynik.Otuz gra sie nie zaciela mialem od 50 fpsów do 38-40 fpsow.Co do temp. w pokoiu bylo 21 C .na plycie ma wiatraczek do mostka i sekcji zasilania.sorry ze tak dlugo nie pisalem net mi padl a teraz pisze z kom. Wiecej imf. Pozniej
Tego co się spodziewałem :P A co do tych zacinek, to myślałem że gra coś będzie szwankować. To całkiem nieźle :P Jak pisał Maryjan1001 zainstaluj sobie win 7 64-bit tu dopiero twój sprzęt rozwinie skrzydła :D
No fajnie bylo.Na oddaleniu mialem 46-50 fpsow.gdy skierowalem w sam srodek to 36-42.zacieć nie zauwazylem.co do antivira to go wylączam gdy gram.gpu od gigabite z 3x80mm wiatraczkami.czy kabel ktorym podpinam gpu do monitora ma znączenie(dvi czx moze hdmi).co sądzicie o moim monitorze?
Cytat:
Zamieszczone przez maxcezar5
czy kabel ktorym podpinam gpu do monitora ma znączenie(dvi czx moze hdmi).
Wyjścia cyfrowe biorą obraz bezpośrednio z zasadniczej części karty (HDMI, DVI-D) i przekazują je kablem do monitora. [spoiler:1s5s8od2]((to tez uproszczenie bo oprócz tego za każde gniazdko odpowiada odrębna "cześć gniazdkowa" w której mieści się nie tylko odpowiedni kontroler))[/spoiler:1s5s8od2]
Natomiast wyjścia analogowe (D-sub , DVI-A biorą sygnał z "dodatkowej" części karty graficznej odpowiedzialnej za przekształcanie sygnału cyfrowego na analogowy. A ta część może się okazać wąskim gardłem ... jeśli tak to masz na monitorze lekko opóźnioną reakcję na działanie myszy, albo wręcz przycinki.
Najśmieszniejsze że zarówno monitor LCD jak i LED muszą sobie "znowu" sygnał analogowy zmienić na cyfrowy - tak że podłacz jakimś cyfrowym jak masz wybór - mniej prądu zużyje karta graficzna i monitor, a i szybkość działania powinna się poprawić (choć możesz nie zauważyć jak ogólnie masz dobry sprzęt). Myslę tez że poprawi się jakośc i może się okazać że masz do wyboru więcej rozdzielczości, większa rozdzielczość, a mimo to nie będzie spowolnienia.
A ha! i z DVI jest jeszcze jeden skecz: DVI-I -
:arrow: jak masz takie złącze na WYJŚCIU z karty to znaczy że możesz wysyłać sygnał analogowy li/lub cyfrowy na monitor. jak wejście do monitora masz DVI-A to po kablu leci analogowy sygnał,
:arrow: jak masz w monitorze DVI-D to kablem jest przesyłany cyfrowy (musisz mieć odpowiedni kabel
- wystarczy jak masz na obu końcach DVI-A lub DVI-D - [spoiler:1s5s8od2]nie jestem pewny czy w ogóle produkuje się kable z wtyczką wszechstronną (DVI-I) na jednym końcu a na drugim z analogową (Dvi-A) lub cyfrową (DVI-D)[/spoiler:1s5s8od2]
:arrow: jak masz i w monitorze i w karcie DVI-I to wszystko zalezy od kabla (a właściwie od "najbiedniejszej" wtyczki), niestety nie jestem pewny co się dzieje jak połączysz to kablem DVI-I - bodajże wybiera cyfrowe połączenie, być może użytkownik (administrator) kompa może ustawić jaki sygnał bedzie transmitowany. Jeśli tak wybierz cyfrowy - powody jak wyżej.
==================================
zatem zachęcam wszystkich:
jak macie wybór to
podłączajcie monitor cyfrowym złączem - powinien lepiej działać on i karta graficzna
Witam, mam pytanie. ( Sorry, jeżeli zły dział)
Otóż aktualnie posiadam :
Procek: Intel Pentium 4 530
Karta graficzna: Radeon 9200 series
RAM: 2 GB
Wiem że przez słabą grafikę ETW nie ruszy. Lecz przy konsultacji z kolegą, który zna się trochę na sprzęcie, polecił mi kartę
SAPPHIRE Radeon HD3450. Powiedział że na pewno ruszy na tym. I tutaj właśnie chciałbym wlepić moje pytanie- na jakich ustawieniach grafiki będzie można komfortowo pograć? Bardzo dziękuję za każdą odpowiedź.
SAPPHIRE ATI Radeon HD6450 512MB DDR3/64bit DVI/HDMI PCI-E (625/1334)DX11-koszt około 150pln-powinno być lepsze od 3450
W tym problem że ja mam płytę główną z wejściem AGP. A ta karta którą podałeś jest na PCI. Mógłby mi ktoś powiedzieć jak mój procesor będzie się sprawował w ETW? O kartę grafiki się nie boję, lecz nie wiem jak to będzie z prockiem (Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 3.00GHz). Wiem że ruszy na nim, lecz na jakich opcjach grafiki jeszcze uciągnie? Bardzo proszę o odpowiedź.