Re: Pytania początkujących moderów
Mam problem. Mianowicie zrobiłem sobie mini switch moda, którego zadaniem jest zmienić koszt jednostek artylerii. Zrobiłem to w sposób następujący:
1. stworzyłem pliczek o formacie .bat - normalnie ze zwykłego pliku tekstowego, w którego treści wpisałem: medieval2.exe @mod.cfg
2. zrobiłem sobie kopię medieval2.preference.cfg, zmieniłem jej nazwę na mod.cfg i zostawiłem również w głównym katalogu, natomiast w treści dodałem:
[features]
mod = mymod
3. stworzyłem folder (również w głównym katalogu) o nazwie mymod
4. w nim następny o nazwie 'data'
5. wkleiłem tam skopiowane z prawidłowej daty 'world' i 'sounds'
6. wkleiłem tam zmodyfikowany pliczek, który mnie interesował - u nas export_descr_unit.txt - zmieniłem koszt wszystkich jednostek artyleryjskich - stat_cost 1, 5000, 150, 90, 70, 5000, 4, 100 - tak wygląda ta linijka po zmianie kosztu, może tutaj coś schrzaniłem i powinno być inaczej?
(robiłem to wg. jakiegoś poradnika na tw center)
No i wchodzę do gry przez .bat.
Na pierwszy rzut oka wszystko ok, ceny jednostek oblężniczych zmienione tak jak chciałem - widać to już we własnej bitwie (wszystkie po 5 tysięcy), ale gdy wczyta się bitwa to słychać dźwięk błędu robi się czarny obraz i wywala z gry.
Z innych zmian to jedynie czas gry zmieniony na 1 tura - 1 rok, bitwy bez limitów tzn. jakieś tam unlimited ustawione na 1, oraz pokazywanie lat zamiast tur.
Wie ktoś co zrobiłem źle?
EDIT.
Spróbowałem na czystym. To samo. Wygląda na to, że pochrzaniło się coś w innych plikach gry, pewnie bez reinstallu się nie obejdzie...
Możliwe, że to skutek rozpakowania wszystkiego unpackerem?
EDIT.2
Tak, po reinstallacji wszystko działa jak należy.
Naprawde nikt nie wie czemu nie mam tekstur Cossack Musketeers dla Polski bo oni wygladają na takie przeźroczyste duchy :(
Coś namieszałeś w battle_models, albo w ogóle go nie edytowałeś. U mnie strzelcy stepowi na modelu cossack musketeers śmigają aż miło.
Tu masz fragment mojego pliku, z kozakami dla Polski:
Cytat:
18 cossack_musketeers
1
3
66 unit_models/_Units/EE_Peasant_Leather/cossack_musketeers_lod0.mesh 121
66 unit_models/_Units/EE_Peasant_Leather/cossack_musketeers_lod1.mesh 1225
66 unit_models/_Units/EE_Peasant_Leather/cossack_musketeers_lod2.mesh 6400
2
6 russia
77 unit_models/_Units/EE_Peasant_Leather/textures/mtw2_EE_Peasant_russia.texture
77 unit_models/_Units/EE_Peasant_Leather/textures/mtw2_EE_Peasant_normal.texture
49 unit_sprites/russia_Cossack_Musketeers_sprite.spr
6 poland
77 unit_models/_Units/EE_Peasant_Leather/textures/mtw2_EE_Peasant_poland.texture
77 unit_models/_Units/EE_Peasant_Leather/textures/mtw2_EE_Peasant_normal.texture
49 unit_sprites/russia_Cossack_Musketeers_sprite.spr
2
6 russia
68 unit_models/AttachmentSets/Final European CB Gun_russia_diff.texture
68 unit_models/AttachmentSets/Final European CB Gun_russia_norm.texture
0
6 poland
68 unit_models/AttachmentSets/Final European CB Gun_poland_diff.texture
68 unit_models/AttachmentSets/Final European CB Gun_poland_norm.texture
0
1
4 None
16 MTW2_Fast_Musket
20 MTW2_Non_Shield_Fast
1
19 MTW2_Musket_Primary
1
18 MTW2_Sword_Primary
16 -0.090000004 0 0 -0.34999999 0.80000001 0.60000002
22 cossack_musketeers_ug1
1
3
70 unit_models/_Units/EE_Peasant_Leather/cossack_musketeers_ug1_lod0.mesh 121
70 unit_models/_Units/EE_Peasant_Leather/cossack_musketeers_ug1_lod1.mesh 1225
70 unit_models/_Units/EE_Peasant_Leather/cossack_musketeers_ug1_lod2.mesh 6400
2
6 russia
77 unit_models/_Units/EE_Peasant_Leather/textures/mtw2_EE_Peasant_russia.texture
53 unit_sprites/russia_Cossack_Musketeers_ug1_sprite.spr
6 poland
77 unit_models/_Units/EE_Peasant_Leather/textures/mtw2_EE_Peasant_poland.texture
53 unit_sprites/russia_Cossack_Musketeers_ug1_sprite.spr
2
6 russia
68 unit_models/AttachmentSets/Final European CB Gun_russia_diff.texture
68 unit_models/AttachmentSets/Final European CB Gun_russia_norm.texture
0
6 poland
68 unit_models/AttachmentSets/Final European CB Gun_poland_diff.texture
68 unit_models/AttachmentSets/Final European CB Gun_poland_norm.texture
0
1
4 None
16 MTW2_Fast_Musket
20 MTW2_Non_Shield_Fast
1
19 MTW2_Musket_Primary
1
18 MTW2_Sword_Primary
16 -0.090000004 0 0 -0.34999999 0.80000001 0.60000002
to co zmieniłem/dodałem jest podkreślone.
k.m. a nie mógł byś mi wysłać swojego pliku battle_models na wawrzyn4@gmail.com bo jakoś mi to nie wchodzi :( Możesz to zrobić :?:
Wysłałem. Zaznaczam, że to jest plik dla medievala v1.3.
Dzięki k.m. Teraz zajmę się edycją i mam nadzieje że znajdę błędy które popełniłem.
Dodawanie jednostek, opis jak to zrobić, jest też w tym temacie:
http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=98&t=3297
Cytat:
Zamieszczone przez Brzetek
Mam problem. Mianowicie zrobiłem sobie mini switch moda, którego zadaniem jest zmienić koszt jednostek artylerii. Zrobiłem to w sposób następujący:
1. stworzyłem pliczek o formacie .bat - normalnie ze zwykłego pliku tekstowego, w którego treści wpisałem: medieval2.exe @mod.cfg
2. zrobiłem sobie kopię medieval2.preference.cfg, zmieniłem jej nazwę na mod.cfg i zostawiłem również w głównym katalogu, natomiast w treści dodałem:
[features]
mod = mymod
3. stworzyłem folder (również w głównym katalogu) o nazwie mymod
4. w nim następny o nazwie 'data'
5. wkleiłem tam skopiowane z prawidłowej daty 'world' i 'sounds'
6. wkleiłem tam zmodyfikowany pliczek, który mnie interesował - u nas export_descr_unit.txt - zmieniłem koszt wszystkich jednostek artyleryjskich - stat_cost 1, 5000, 150, 90, 70, 5000, 4, 100 - tak wygląda ta linijka po zmianie kosztu, może tutaj coś schrzaniłem i powinno być inaczej?
(robiłem to wg. jakiegoś poradnika na tw center)
No i wchodzę do gry przez .bat.
Nowe pytanie. Mianowicie mimo ustawionego w pliku .cfg włączonego pokazywania filmów - z misji szpiegów, zabójców, w grze się one nie pojawiają. Wie ktoś jak to zmienić? I czy w ogóle istnieje taka możliwość?
Rrobiłem wszystko zgodnie z tym co mi napisaliście ale dalej mam jakiś błąd :( czy mógłbym komuś wysłać pliki do sprawdzenia ??