Wspominali, że Grecy i barbarzyńcy mają być rozbici na pomniejsze frakcje, więc jak na razie jest OK. Więcej się pewnie dowiemy przy najbliższym preview.
Wersja do druku
Wspominali, że Grecy i barbarzyńcy mają być rozbici na pomniejsze frakcje, więc jak na razie jest OK. Więcej się pewnie dowiemy przy najbliższym preview.
Mogą to nie być wcale Grecy jak ktoś napisał. Poprzednio pokazali elementy uzbrojenia celtyckiego i myśleliśmy, że będzie taka frakcja, a jeszcze wcześniej były zbroje Partów.
Tak więc teraz nie wiadomo co nas czeka bo poza Rzymem i Kartaginą w prezentacjach uzbrojenia widzieliśmy:
- Iberów;
- Partów;
- Celtów;
- Greków;
- Samnitów.
Na pewno ci pierwsi i ostatni nie będą grywalni.
Ujawnili nową frakcję!!! Macedonia grywalna: link macie tutaj: http://wiki.totalwar.com/w/Total_War:_R ... an_Faction
A to mnie zaskoczyli. Byłem pewien pokazania barbarzyńców, a miałem nadzieję na Partię.
Na razie tylko opis i mapka, więc eksperci nie pożerują na screenach :lol:
Ale mapka też taka jakby goła trochę...
EDIT: A jednak już jest obrazek :)
Bardziej na barbarzyńców, lub Greków liczyłem. Dowiedzielibyśmy się jak rozwiążą problem rozbicia na kilka państw.
No, no... Pod względem screenu to najlepsza prezentacja z dotychczasowych...
Żart mi się nie udał? :roll:
Chyba żarty sobie robią. Mapa, która nic nie znaczy bo to "artystyczna wizja". Tekst - żeby coś było.
I... jeden screen, a nie dwa jak zawsze. No chyba przez miesiąc można było jakiś jeszcze stworzyć? Jak wiedzieli jaką frakcję planują to mogli nie robić italskich pancerzy tylko drugą macedońską jednostkę. Co prawda robienie takich pancerzy to 1-2 dni. Mogli dać z parady tą samą jednostkę, tylko w lepszym ujęciu bo tu słabo widać. Można było jakieś miasto pokazać itp.
Może się czepiam, ale nie mogę inaczej bo to jest zwyczajnie słabe... Jedyne co fajnie wygląda to hełm frygijski (ale widzieliśmy go na preview Kartaginy), no i tarcze, które niepotrzebnie mają takie kolory, ale w gruncie rzeczy całkiem fajnie wyszły. Nie wiem czemu przesadnie je brudzą. Nie grzeszą też pikselozą - widać, że tarcza ma małą teksturę, szczególnie na tej czwartej od lewej (spójrzcie na środek - teksturka jak z gry w epoce MTW2). Nie wiem co robi tam hełm chalkidycki (skąpsza wersja korynckiego). W czasach Aleksandra wychodziły z mody, a to kilkadzisiąt lat póćniej i wątpliwe by były używane. Znów dali to co w Kartaginie - mocowanie do kity przypominające pikilehaubę na grzebieniu od hełmu. To jest trochę nielogiczne zaczepienie i zaczerpnięte od kirasjerów Napoleona. Jeden hełm ma to poprawnie - ten bez grzebienia, pozostałe tak jak Kartagina - źle. Grafik CA nie potrafi właściwie interpretować hełmu na twarzy. Umiejscowił obok oka osłonę na poliki. Taki łuk był na polik, a nie ozdobny i można go walnąć gdzie popadnie - przez co żołnierz nie widzi nic z boku, a polik ma odsłonięty. Widać nie patrzą co do czego służy i nie robią dokładnie w proporacjach.
Co za szmaty mają na sobie żołnierze? Tunika nie była darta od dołu. To nie prehistoryczne czasu. Oficerowie falangi (kirysy) wyglądają jak obdartusy. Przesadzają z tym brudzeniem.
Tyle marudzenia. Uwaga dla klakierów - mam prawo wyrazić swoją opinię odnośnie tego co widzę na screenie i hamujcie się z pisaniem "zrób swoją grę jak taki mądry".
Fakty faktami, panie KLA, za co szacunek dla pana, ale na prosty rozum, kto podczas grania, załóżmy na multi, będzie się skupiał, że ten ma taki hełm, a ten nie ma tego i owego....??? Może w kampanii, już część się przygląda jak to fajnie wygląda, a jeśli 2/3 graczy którzy nie zwracają uwagę na te rzeczy(hełm czy tarcza,itp.) zaczęli by "zwracać" uwagę na to , no to automatycznie podejście autorów do tej kwestii zmieniło by się i "zaczęli by się starać ". Byłbym wdzięczny jakbyś nie odebrał, Mojej wypowiedzi jako związaną z "marudzeniem", tylko również jako moją opinię.
Co do stworzenia własnej gry, możesz przyłączyć się do mojego planu jaki przedstawiłem w którymś z tematów :D
Chodzi o to, że jeżeli coś mają zrobić takim samym nakładem pracy to czemu robią sobie pod górkę i biorą jakieś rzeczy spoza okresu lub danej kultury skoro mają ku temu źródła, a przecież na szukanie tego i tego muszą poświęcić czas, więc ponownie, po co robić sobie pod górkę?
Hurra nowy prewiev!!! Można krytykować ;)
A teraz tak bez złośliwości, po kolei. Mapa tradycyjnie uboga, raptem trzy prowincje, w dodatku dziwnie dobrane ( bo co to za miasto Pulpudeva? ) Co gorsze Tessalia ( Larissa) zajmuje teren Etolii, czyli co? Etolów nie będzie? Jednego z najważniejszych graczy w regionie. Trochę marnie się to ma do zapowiedzi, że ma być wiele frakcji i że Grecy mają być rozbici na kilka państw. Wnioskując po mapie, z państw greckich będą Ateny i Sparta, które czasy świetności już dawno miały w tym czasie za sobą. A co ze Związkiem Etolskim i Achajskim? Na tej mapie nie ma dla nich miejsca.
Z opisu można wywnioskować, że w grze będzie jeszcze Rodos, co jest dla mnie pewną pociechą.
Co do żołnierzy, to KLA z grubsza wszystko wypunktował. Mnie jeszcze nie podoba się dobór kolorystyki. Ci wojacy wyglądają jak z Nocnej Straży :D
Wiem, że w Rome 1 też każda frakcja miała swoją kolorystykę ( Rzym - czerwony, Macedonia - czarny, Kartagina - biały), ale moim zdaniem to niepotrzebne udziwnienie. Uwaga teraz koronny argument przeciw. W dodatku niezgodne historycznie.