Jeżeli nie chcesz ,,Pudziana'' robić to trzeba parametry z Empire Realizm brać dla piechoty gdzie nasza ma morale 4 i najmniejszą ze wszystkich nacji ilość amunicji :mrgreen:
Wersja do druku
Jeżeli nie chcesz ,,Pudziana'' robić to trzeba parametry z Empire Realizm brać dla piechoty gdzie nasza ma morale 4 i najmniejszą ze wszystkich nacji ilość amunicji :mrgreen:
Tylko właśnie, czy nasza piechota była beznadziejna, czy było jej mało.
Dałem parametry z tych dolnych europejskich a podniosłem cenę, nie można zbyt gwałtownie naruszać relacji, bo nigdy nie zbalansujemy.
Zastanawiałem się jeszcze, czy na przykład tej wczesnej piechocie polskiej nie wykluczyć bagnetu, to też zmniejszy siłę.
ps.
Nigdy nie grałem w European Realizm, czy mod jest warty grzechu?
Nasza piechota była beznadziejna bo nie miała umiejętności(czytaj doświadczenia bojowego) i było jej faktycznie bardzo mało gdyż mała Saksonia wystawiała większą armię niż cała Rzeczpospolita. ER zmienia tylko vanille. Nie ma w nim np. mojej ulubionej umiejętniści tj. ,,fire by rank'' :!: Chcąc odniesienie do tego moda robić trzeba by wszystkie frakcje zmieniać. Moim zdaniem nie ma zbytnio sensu bo zawsze można się zabawić w ,,co by było gdyby'' czyli jaka by była Rzeczpospolita gdyby była inaczej rządzona :?:
Wszystko niestety jest pogmatwane, bo tak w XVIII wiek weszliśmy razem z Saksonią i mimo, że August miał różne ograniczenia co do wojsk saskich w Polsce, to jednak nie możemy nie brać pod uwagę ich udziału w wojnach. Nie wiem co robić, jak Saksonia zostanie podbita, teoretycznie koniec współpracy.
Może dać na startposie kilka jednostek Saksońskich, możliwość werbunku w Polsce, a z chwilą utraty Saksonii koniec produkcji, a istniejące jednostki traktować jak najemników. Wtedy na początku gry należałoby wyświetlić tekst, o dostępności jednostek saskich i ostrzeżenie przed utratą prowincji.
Miałoby to dwie zalety: 1. Mamy dobre jednostki- czyli poważny zysk z unii (protektoratu), 2. Silna motywacja do obrony Saksonii - w rzeczywistości szybko się jej pozbywałem, bo i tak ktoś ją atakował i nie warto było umierać za Gd.., oj przepraszam za Saksonię.
Tylko cz uda się zrobić coś takiego, ze utrata protektoratu powoduje brak możliwości rekrutacji wojska w Polsce.
Jeszcze jedna sprawa, to prywatne jednostki magnackie. Było tego sporo, o różnej wartości bojowej. czy gdyby pojawił się "silny" władca (ale nie tak jak A2) i zarządził nacjonalizację tych wojsk? Owszem brak kasy na żołd, ale podatki też możemy regulować, więc może warto o tym pomyśleć?
Przydałaby się w RON-ie jakaś większa buntowniczość wojska, też nie wiem, czy dałoby się eventem. Czy można roczne przychody pomnożyć o zmienną np 20% i wtedy nie mielibyśmy pewności, ile będzie kasy w przyszłym roku. Może w Polsce zrobić tak, że w przypadku pustej kasy silne bunty wojsk, a zmienność przychodów powodowałaby duże ryzyko wydatków.
Tak mi się marzy, nie wiem czy to możliwe.
Marcinie dużo rzeczy przydało by się w Empire.
Niestety chyba na drugą część musimy czekać bo ta wygląda jakby na próbę była zrobiona i chyba tak było bo Napoleon dużo lepszy już był chociaż mnie osobiście szybko się znudził a azjatyckie klimaty nie pociągają mnie więc na temat Shoguna2 wypowiadał się nie będę.
Myślę że cały XVIII wiek to zbyt długi okres czasu i powinien Empire odnosić się do krótszego. Albo kilka kampanii na wzór Amerykańskiej np. Wielka Wojna Północna, Wojna Siedmioletnia, Wojny Rewolucyjnej Francji itp. No ale twórcy jak wiemy nie popisali się. Gdyby można było mapy robić tak jak we wcześniejszych częściach świat modów do Empire nabrałby innego wymiaru :(
Moja mała rada Marcinie: nie kombinuj zbyt wiele bo mimo wszystko wiele nie da się zrobić a możesz się zamotać na maksa. Słowa uznania jednak ode mnie za chęci 8-)
Czesc.
Szwajcar, calkowice sie z toba zgadzam. Marcinie, nie ma w ETW takich narzedzi, dzieli ktorym daloby sie zrealizowac twoje propozycje. Trzeba by bylo stworzyc nowa gre o nazqie RON total war czyli jak posprzatav najwiekszy burdel XVIII wiecznej Europy.
W tej grze pewnyh rzeczy sie nie przeskoczy, dlatego jestesmy zmudzeni zgodzic sie na daleko idace uproszczenia.
Ze swojej strony dodam, ze moj plik bazowy chyba mam skonczony. Przy okazji postaram sie w nim wyprowadzic blad dot. Jednostki deli_scouts bez potrzeby ingerowania w inne pliki gry.
Marcinie dlazego usunales piechote szturmowa. Na pozatku tegp tematu tlumaczylem, dlaczego ja dodalem. Wynikalo to z "proby adaptacji" do rzevzywistosci gry taktyki piechoty z polskiej w pocz. XVIII wieku.
Co do husarii z karabinami sa zrodla na ktorych sa przedstawieni husarze z bronia palna w uzyciu. Niesyety nie przytocze ci teraz gdzie o tym czytalem.
Przy robieniu juednostek saskich bralem pod uwage mpzliwosci ETW i wg mnie zastosowana preze mnie zasada o ktprej wzesniej wspomnialem jest ok.
Sa to jedn. Ktore mozna werbowac na 3 pietwszycj poziomach koszar w RON.
!
Tyle na razie. Hej
Jak możesz to podeślij, chyba będzie trzeba nową kampanię zacząć, bo tylko bitwy wszystkiego nie pokażą.Cytat:
Zamieszczone przez lvcas
Wiem, tylko może lepiej dać wczesnej piechocie większy bonus do szarży. Chodzi o to, ze komputer robi tę piechotę >50% całości piechoty i trochę to daje zły obraz naszym wojskom, które były wybitnie strzelcze, autoramentu polskiego oczywiście.Cytat:
Zamieszczone przez lvcas
Na marginesie, piękny screen zdjąłem z walki pod lasem tejże piechoty z janczarami, po prostu batalistyka Kossaka :D
Ważne jest, czy strzelali z koni, czy pospieszeniu i jeżeli to pierwsze, to czy było to czymś wyjątkowym, czy regulaminowym lub pospolitym.Cytat:
Zamieszczone przez lvcas
Poza tym oczywiście macie rację, co do całokształtu ETW.
Wydaje mi się, że puścili się na głęboką wodę i mieli duże problemy z ogarnięciem tego, terminy goniły i musieli wydać grę niedorobioną.
Jednak skala świata i ogrom możliwości taktyk było dla sztucznej ai za trudne do ogarnięcia.
Może rzeczywiście zejdę na ziemię i zrobię coś się da zrobić.
Żeby to wszystko sprawdzić, trzeba przejść grę, trochę to trwa, bo bitwy muszą być ręcznie prowadzone.
Ivcas, coś musimy wyrzucić z wersji light, jakbyś coś zaproponował, sto szybciej wystartowałbym ze zmianami.
Mod turecki produkuje prawie wszystkie wojska we wszystkich prowincjach, czy to byłoby dobre dla polskiego moda?
Na pewno elitarne jednostki dałbym do Warszawy i Wilna.
Litewskie na wschód od "Bugu", Korona na zachód.
Proszę o informację, czy wszystkie jednostki węgierskie, czy tylko specyficzne rekrutować po zajęciu Budapesztu?
Zastanawiam się, co do rosyjskich jednostek po zajęciu Moskwy.
Na pewno Kozacy i Tatarzy po zajęciu Krymu.
Kozacy rejestrowi ładnie wyglądają i też szkoda byłoby ich zupełnie wykluczyć.
Pewnie znowu mnie zgasicie, ale może zrobić 2 chorągwie tatarskie w Polsce z lepszym morale i mniejszą ilością 60szt, a po podbiciu Chanatu, tamtejsze Tatary.
Marcinie, nikt cie nie gasi;-)
Zastanowie sie nad tymi tatarami:-)
Co do husarii, moj znajomy ze studiow pisal o niej prace ale niestety urwal mi sie z nim kontakt. Miał ponoć jakieś źródła ikonograficzne
Jedno co jest raczej pewne to to ze raczej nie byli spieszani jako husaria oczywiscie m. Inn ze wzgl praktycznych. W trakcie oblezen oczywiscie mogli wystapic, ale w lzejszym wyposazeniu.
Czy husaria uzywala broni palnej regularnie -trudno to porwierdzic i wykluczyc. Do historii przeszly spektakularne szarze ale trzeba pamietac ze w XVII i XVIII wieku do husarii zaliczano takze arkebuzerow.
Jesli chodzi o piechote szturmowa. Moze warto ja zostawic i dac jej limit. Wtedy ai nie zwerbuje wiecej niz to okreslimy, lub odpowiednią cenę. Nie zgodzę się też, że nasza piechota miała charakter wybitnie strzelczy. Do XVIII wikeu byłi wniej i muszkieterzy i pikinierzy. Potem to się zmienia. Cały czas obok muszkietu polki piechór jest wyposażony w berdysz, który służy jako podstawa pod lufę w trakcie salwy, a potem muszkiet przeżucano przez plecy i walczono w zwarciu właśnie na berdysze.
Szwajcar, pytanie do ciebie, czy jest możliwość uzbrojenia polskiej wczesnej piechoty w berdysz i muszkiet? Wtedy oczywiście zabieramy piechocie bagnet (bo po co) i kasujemy piechotę szturmowa. Jesli nie ma takiej możliwości, to byłbym za jej utrzymaniem.
Co do kozakow ma taki pomysl. Zrobie im region rekrutaci kijow i beda tam dostepni zaraz po zajeciu tej prowincji. Co do Tatarów, Szwajcar, prośba do ciebie, dasz radecoś "zmajstrować" czy użyjemy podstawki.
No i jeszcze kwestia korpusów posiłkowych (Rosjan, Węgrów i reszty świata.) Trudno spekulowac. na pewno bedą to jednostki fikcyjne. Jest pytanie czy w to idziemy czy nie.
PS. Marcin, Pochwal sie screenem:-)
Witam!
Co do husarii to mogę pewno powiedzieć że muszkietów używała podczas wyprawy hetmana Jabłonowskiego do Mołdawii nie wspomnę już w którym roku na pewno po Wiedniu. Nakaz uzbrojenia się tak towarzyszy jak i pocztowych w broń palną było podyktowane raczej obroną taboru niż walką w polu bo ciężkie muszkiety wiezione były w taborze. A towarzystwo chorągiewne i tak było bardzo ,,krzywe'' na hetmana i niezadowolone bo uważało że nie przystoi im z muszkietem do walki stawać ;) Miałem na to jakieś zródło ale w tej chwili nie potrafię przytoczyć.
lvcas@: co do tego tatara to mogę coś wymyślić ale będzie to trwało bo mam ten tydzień zawalony. Macie w ,,turku'' jakichś nowych tatarów krymskich chyba myślę że można by ich użyć.
Serio?Cytat:
Czy husaria uzywala broni palnej regularnie -trudno to porwierdzic i wykluczyc. Do historii przeszly spektakularne szarze ale trzeba pamietac ze w XVII i XVIII wieku do husarii zaliczano takze arkebuzerow.
Powinni być dostępni bez zajęcia Kijowa. Ukraina po Andruszowie została podzielona, lecz nie stracona. Nadal posiadaliśmy np. Białą Cerkiew, jedno z ważniejszych miast dla Ukrainy. Kozaki z tego co pamiętam były "pod wspólnym zwierzchnictwem" RONu i Rosji, co nie zmienia faktu, że były różne frakcje dążące do swoich celów. Przykładowo w 1672 po stronie Turków stał Doroszenko, po naszej Chanenka. Po Grzymułtowskim ostatecznie zrzekliśmy się Kijowa, więc zwierzchnictwa nad całością pewnie też (konkretów nie pamiętam), lecz Kozacy andal byli. Nawet w wojnie o obronę konstytucji Poniatowskiemu wydano rozkaz zwerbowania Kozaków z południa.Cytat:
Co do kozakow ma taki pomysl. Zrobie im region rekrutaci kijow i beda tam dostepni zaraz po zajeciu tej prowincji
Przypominam też, że warto wzmocnić Krym, bo aktualnie ma samych Kozaków. Dodanie konnych łuczników (dość tanich, bo w czasie wojny w 1672 Chanat mógł wystawić conajmniej 100 tys. wojska) i janczarów poważnie by go wzmocniło i zbliżyło do realiów epoki.