Taka sama jak w Medku I - jak widzisz, że przegrywasz, to chociaż jeńców wytniesz. :)
Wersja do druku
Taka sama jak w Medku I - jak widzisz, że przegrywasz, to chociaż jeńców wytniesz. :)
Dokładnie, zdarzyło mi się przykładowo kilka razy, że wpadłem w pułapkę i toczyłem bitwę z przeważającymi siłami wroga, jedną armię pokonałem i wziąłem jeńców, ale druga mnie pobiła i uwalniała wszystkich. A tak, przynajmniej miałbym dziadów z głowy. 8-)
A takie pytanko napewno się przewineło między stronami ..
a czy... żółwia formacje w tym modzie będzie można zrobić ?
Wątpię skoro ma nie być legionistów po reformie Mariusza.
Pampa, wprowadzasz dezinformację :) w warunkach frontowych za dezinformację i sianie defetyzmu jest kulaka ;)
A ta serio, to jednostki po reformie Mariusz a na pewno się pojawią. Pierwszy wypust będzie okrojony, bo zapełnienie limitu 500 jednostek byłby zbyt czasochłonny ;)
Co do samej formacji żółwia, to raczej nie będzie. Jakieś problemy z animacjami itp, ale nie znam się na tym zbyt dobrze więc nie chciałbym bardziej brnąć w temat
Mówię o tej wersji która wyjdzie w najbliższym czasie, ale liczę że po pół roku patchy dodadzą moich kochanych legionistów po reformie :mrgreen:
Ale jak to "nie będzie testudo"? :(
Mechanika M2TW nie jest do końca przystosowana do tego typu rozwiązań. Wiem, że były problemy z animacją falangi macedońskiej i zachowaniem Ai na polu bitwy.
Z drugiej strony, ludzie dochodzą do coraz to nowszych rzeczy w tym silniku, więc może coś tam zostanie wykombinowane przy którejś kolejnej odsłonie moda.
A problem falangi rozwiązano?
Jakoś sobie poradzili :). gdzieś w tym temacie są i filmiki i screeny.
W każdym razie, pozostając w temacie falangi, świeże screeny Epir vs Macedonia
[spoiler:2ueqgwey]http://img542.imageshack.us/img542/219/77823760.png
http://img62.imageshack.us/img62/5647/40676269.png[/spoiler:2ueqgwey]
Do falangi zostały przerobione oddziały pikinierów szwajcarskich i szkockich <a raczej sama formacja>, a przynajmniej tam mi się wydaje.
Co do formacji żółwia moderzy nie mają już tak dobrze - żadna formacja z medka nie przypomina żółwia...
A może jakby ''krąg pik" zamienić w ''kwadrat pik", postawić tarcze nad głowy owych piechurów i wprawić ową formację w ruch? :lol:
Zupełnie nowe animacje zostały stworzone dla falangi. Bardziej chodzi tu o zachowanie poszczególnych żołnierzy w formacji. Cała formacja nie zachowuje się tak jak powinna zachowywać się falanga.
Ma to chyba związek z ta przypadłością, że nie wszystkie szeregi formacji przystępują do walki, tylko stoją i się patrzą.
EDIT:
http://t.co/m4WxURdm
Mały screen z galijską wioską. Całkiem fajnie to wygląda w całości, a w przygotowaniu jest jeszcze parę ciekawszych rzeczy :)
ooo świetne :)
Z doświadczenia wiem że moderzy największe przerwy robią we wakacje i na święta.... dlatego mam nadzieję na jesienną ofensywę z zapowiedziami albo licze na grad screenów i <co jest moim pobożnym życzeniem> zapowiedź bety :lol:
To lewitujące drzewo na screenie to pewnie sprawka Panoramixa. :lol:
We wakacje była właśnie cała masa informacji i dopiero ostatnio jakoś ciszej się zrobiło.
Dobrze że zabrali się za przerabianie miast. Szturmowanie średniowiecznych miast w EB2 mi się jakoś nie uśmiechało.
Prace cały czas trwają.
Budynkami zajmują się już dwie osoby i idzie im to całkiem sprawnie. Na warsztacie znajdują się właśnie budynki rzymskie :)
Nazgoolu, jak będziesz miał coś ciekawego do zaprezentowania szerszej publice, podeślij mi. ;)
Janna sprawa :-) jestem w trakcie nowego tłumaczenia, chociaz idzie mi to jak krew z nosa
,a do tego mam w planach uzupełnić i wrzucić do pdfa swoje dwa pierwsze tłumaczenia.
Bardzo bobrze, będą wioski i miasta nawiązujące do starożytności - będzie jeszcze lepszy klimat rozgrywki.Cytat:
Zamieszczone przez nazgool
Drzewo chyba nie lewituje, to raczej kwestia światła i cienia.Cytat:
Zamieszczone przez Coloman
Baal przyjacielu :) strasznie dawno Cię tu nie było. Już myślałem, że gdzieś zaginąłeś w akcji.
Dwa nowe screeny
[spoiler:3dya41c7]http://img5.imageshack.us/img5/3224/67778328.png
http://img209.imageshack.us/img209/6663/19959798.png[/spoiler:3dya41c7]
Witaj Nazgool :) , w akcji nie zaginąłem, miałem tylko mały zastój.
Screeny fajne. Widzę, że unit cards też już są :) . Tekstury nieba i chmur są oryginalne z medka?
Mmm... pyszne!
Oo, i Glaca się pojawił. Stara gwardia :)
Niebo i tekstury z tego co wiem były zmieniane. Alin zwany również Tuxem wprowadzał jakieś zmiany i modyfikował silnik medka. Gdzieś w tym temacie są screeny porównawcze nawet, ale nie wiem w którym poście. Nie wiem tylko, czy te screeny są zrobione po implementacji czy przed. Ja bym stawiał na to, że po.
Ostatnio cicho na oficjalnym forum, ale prace cały czas trwają. Pochwalę się, że ja również niedługo dołożę swoją pierwszą cegiełkę do tej zacnej modyfikacji :).
ciągle śledzę temat. jeden z niewielu dla których tu się jeszcze loguję ;p
z sentymentu grywam również w jedynkę Pontem ;)
co zrobiłeś nazgool? :D hmm... masz jakiś kontakt z nimi? nie potrzebują artów 2d..?
No ja też tylko dla tego tematu głównie tu jeszcze siedzę :).
Co zrobiłem, hmmm :). Postanowiłem jakieś 10 miesiący temu, że nauczę się tworzyć modele. Moją motywacją było wspomóc ekipę w ich pracy nad modem. I tak siedziałem kupę czasu nad tłumaczeniami, więc stwierdziłem, że czemu nie. Jak zabrałem się za modele, to postanowiłem, że i teksturki wypadałoby porobić jakieś. Ucząc się rzemiosła, nawiązałem kiedyś kontakt z Alinem aka Tux w/s porad i pomocy. No i pewnego razu zaprezentowałem mu mój aktualny poziom. On przedstawił to ekipie i stwierdzili, że podołam. W ten sposób dostałem się jakieś 2 miechy temu do teamu EB. W chwili obecnej jestem na okresie próbnym z ograniczonym dostępem, ale niedługo powinienem zostać pełnoprawnym członkiem teamu. Kontakt mam z nimi cały czas więc jak chcesz, to mogę zaprezentować Twoje prace lub możesz zrobić to sam. Najlepiej pisać na forum ORG, w temacie z rekrutacją lub bezpośrednio do któregoś z chłopaków. Myślę, że jak napiszesz PW do Tuxa, to puści Twoje prace dalej. Artystów poszukują raczej cały czas. Jakbyś się zdecydował, to daj znać :)
trzecia część bitwy Epir vs. Macedonia
[spoiler:19y8bnig]http://img547.imageshack.us/img547/893/83572677.png
http://img39.imageshack.us/img39/5379/97950016.png[/spoiler:19y8bnig]
Screeny robią wrażenie, nic tylko cierpliwie czekać na moda.
koniec roku zapowiada sie bardzo ciekawie ;]
Mam nadzieję, że wydadzą przed RTW2. ;)
Po jego premierze pewnie zaczną się prace nad EB3.
Ciężko oszacować czy wydadzą EB2 przed Rome 2. Natomiast wątpię żeby zabrali się za robienie EB3 zaraz po premierze nowego Rome. Pierwsza wersja EB2 ma być mocno okrojona, będzie tylko część jednostek i nie wszystkie frakcje. Zanim zrobią finalną wersję, to sporo wody w Tybrze upłynie. Zresztą znając CA, to Rome 2 nie będzie łatwy do modowania.
Kingu, skąd taki pomysł?. Jest tak jak napisał nade mną Poliorketes, pierwsza wersja którą wydamy będzie mocno okrojona. A zważ, że to kilka lat pracy. Jak swego czasu pisał w jakimś wywiadzie Foot ( zanim tajemniczo zniknął), mod będzie wydawany w kilku odsłonach. Poza dodawaniem nowych jednostek będą też istotne zmiany w mechanice gry i skryptach. Nikt nie rzuci tej kilkuletniej pracy w kąt, bo wychodzi R2. Oczywiście never say never, ale znając CA, zanim wydadzą jakiekolwiek narzędzia moderskie, to sami będą przez 2 lata chcieli się nachapać na wszelkiej maści DLC.
Z innej beczki. W ciągu kilku-kilkunastu dni zostanie opublikowana nowa zapowiedź nowej frakcji :).
Dokładnie, widać, że polityka CA to udostępnienie narzędzi do modowania przy końcu cyklu życiowego gry. A nie można zapomnieć, że gra jest bardziej skomplikowana a narzędzia trudne w obsłudze. W zasadzie chyba nic się nie pojawiło, co by wykorzystywało te narzędzia. Nawet bitew historycznych nie zauważyłem, ale może ktoś mnie wyprowadzi z błędu?
Trochę nie podoba mi się ten pomysł wydawania moda na części. Chyba Roma Surrectum (Realism?) podobnie miało. Nigdy nie wiedziałem, która część jest to ta właściwa, ostateczna. Szkoda, jestem zwolennikiem raczej pełnych i skończonych dzieł ;)
Zasadniczo ja też wolę dzieła ukończone, ale mając wybór pomiędzy wersją alfa moda a wizją długoletniego czekania na produkt finalny, wolę tę pierwszą opcję. Zresztą to norma. Zazwyczaj większość dużych modyfikacji (wliczając w to EB I) miało (i ma nadal, bo wiele z nich wciąż jest rozwijanych) kilka odsłon. Właściwie mogłyby ukazywać się kolejne części EB I. Otrzymaliśmy tzw. dzieło skończone chyba tylko z powodu rozpoczęcia prac nad dwójką. Poza tym wydanie pierwszej wersji może wyjść z korzyścią dla ekipy. Jeżeli nawiąże ona do tradycji i klimatu jedynki (w co ja osobiście nie wątpię) to do składu grupy mogą dołączyć kolejni utalentowani ludzie.Cytat:
Zamieszczone przez Amrod
Święta racja :) Popieram przedmówcę we wszystkich kwestiach. Zresztą, EBI też było wydawane po kawałku od 0.7x do 1.2. tutaj będzie podobnie. Za mało rąk do pracy, za dużo rzeczy do zrobienia.
Ale jak wspominałem mamy magika od miast, więc w tej chwili dużo się dzieje w tym obszarze :)
nazgool, tylko bez bicia proszę... :P Nie uważacie, że to trochę dziwnie wygląda skoro po kilku latach produkcji wyjdzie skąpa wersja to uda Wam się ją dopracować w krótkim czasie? W tym czasie wyszły 3 kolejne gry TW, a czwartą będzie RTW2. To trochę tak jakby wersja ostateczna miała wyjść dopiero po kolejnej grze po RTW2. :) Nie lepiej wydać to co macie prawie zrobione i trochę to dopieścić a potem zabierać się za RTW2? Nie obraź się, ale mam obawy, że RTW2 może odciągnąć ludzi od EB2 na starym Medku. W końcu RTW2 będzie miał bitwy morskie i morsko-lądowe. Mają być innowacyjne rozwiązania przy obleżeniach. Ze względu na silnik MTW2 wielu elementów w EB2 zabraknie. Tu już nie jest tak, że gracz pogra tylko w EB2 nie ruszając w RTW2. Możliwe to było w przypadku ETW/NTW/STW2 gdzie wiele osób wolało oczekiwać na EB2 gdyż epoka nowożytna XVI-XIX wiek ich nie interesowała i pozostali przy RTW. Teraz może (ale nie musi gdyby nowa gra okazała się niewypałem) być inaczej niż przy ostatnich tytułach. RTW2 będzie lepszą platformą od nawet kolejnej gry, bo idealnie wpasowuje się w starożytność i tutaj robienie moda pozwoli się skupić dokładniej na szczegółach niż przerabianie całej gry by epokowo nadawała się na starożytność.
Mają wydać niedopracowaną wersje, nad którą i tak pracowali latami, po czym zrezygnować z jej ulepszania i kolejne - co najmniej - 2 lata robić nowego moda? Na takim Empire do dziś nie ma dobrego moda, takiej totalnej konwersji w stylu EB I, czy BC albo SS pod Medieval II. Taka dziś polityka twórców gry, że lepiej dorabiać się kasy na kolejnych DLC, niż dać narzędzia moderom, którzy zrobiliby lepsze rzeczy. Tak na prawdę nie za dużo wiemy na dzień dzisiejszy o R2TW, a już kompletnie nic nie wiemy o "modowalnosci" tejże serii, dlatego nie ma przesłanek do jakiś deklaracji ekipy tworzącej EBII. To by była po prostu głupota.
poza tym EB2 ma wielu fanów, którzy wyżej od grafiki stawiają historyczność... najczęściej też nie posiadają super wypasionego sprzętu ;]
tak więc o popularność nie mają co się martwić :P
Tak, ja to wszystko rozumiem. Podziwiam pracę włożoną w EB2 i regularnie oglądam co nowego. Nie piszę, żeby projekt porzucić, a jedynie go dopieścić jeśli będzie już możliwość modowania RTW2. Chodzi też o bitwy morskie, a RTW2 ma wnieść morsko-lądowe, co nieco rozpoczął Rise of the Samurai. Potężne okręty były czymś nierozerwalnym ze starożytną techniką wojskową.
ależ KLA... RTW2 będzie fajne, ale będzie totalnie efekciarskie i nic nie wiemy na temat ewentualnej możliwości modowania. Nie wiem czy amatorscy moderzy daliby radę to ogarnąć.
RTW2 to jedna wielka zagadka. Znając życie będzie dość ciężko modowalna. Nikt o zdrowych zmysłach nie rzuci się na modowanie nowej gry bez porządnych narzędzi pozwalających osiągnąć to co się chce dać graczom.