A czy ja coś mówiłem o posiłkach? W bitwie brały udział tylko 2 armie.
Wolałbym nie zaznaczać limitu czasu. Nigdy go nie używałem.
Wersja do druku
A czy ja coś mówiłem o posiłkach? W bitwie brały udział tylko 2 armie.
Wolałbym nie zaznaczać limitu czasu. Nigdy go nie używałem.
Twój wybór. To czekaj po 2 godziny jak tak wolisz. Czasem się coś tam ai pomyli i np. nie atakuje mimo przewagi. Bywa. To gra tylko.
Nie ma co robić tragedii.
Dlaczego myślisz, że wolę czekać 2 godziny i że robię z tego tragedię?
To tylko gra i mogę zagrać w inna.
Łatwo można sobie zrobić free_upkeep w modzie i jest łatwiej nieco. Masz darmowe jednostki w garnizonach. Dla mnie to jeden z najlepszych modów. Ai zastosowało dobrą taktykę nie atakowało, a jak wyszedłeś z gry pewnie przegrałeś.
Widocznie nie mieli tak dużej przewagi by ponownie atakować mury po odparciu pierwszego ataku.
Funkcje na Forum są darmowe, mod także. W co Ty grasz to Twoja sprawa.
Jak czekają i nic nie robią to przecież można poprowokować do ataku, jakimiś łucznikami podejść, postrzelać, jak do tego konni są to już w ogóle będzie łatwo. Parę razy miałem taką sytuację, że komp nie atakował, wystarczyło właśnie podjazdy robić i prędzej czy później ruszał.
No właśnie tylko, że komputer ma kilka oddziałów samych konnych i do tego ma ich więcej niż ja piechoty. a ja mam tylko 3 słabe oddziały piechoty. jesli do nich podejdę, to nie zdążę uciec. a moi łucznicy nie mają juz strzał.
Jeśli ich nie próbowałeś sprowokować to się nie dziw. Ja po 10 minutach bym wymiękł, gratuję cierpliowości.
Tyle że to była tura rozgrywana przez komputer,a chwilę wcześniej w tej samej turze stoczyłęm inna dużą bitwę. Nie chciałem tego zaprzepaszczać. Zdrzemnąłem się jakoś 2h i jak wstałem, to komputer dalej czekał.
Ok. Wiemy jak to było. Ja zaraz wracam do kampanii Broken na submodzie J@k 2.0 i ai bitewnym Germanicusa v. 5.7.
Nie mogę znaleźć nigdzie tego Germanicusa5.
Tutaj coś jest, ale link nie działa: viewtopic.php?f=367&t=11358
Jest w dziale Mody Uzupełniające - konkretnie tu: viewtopic.php?f=32&t=8859
Czy dało by radę podrzucić w linku folder text z moda? Za bardzo przekombinowałam i oczywiście nie zrobiłam kopii zapasowej :P
Folder nie jest duży, więc nie ma większego problemu ;)
Chcesz folder text do Broken 2.3.2 + submod J&K 2.0 ? (Ten mam częściowo spolszczony).
Czy do czystego Broken: ten mam po angielsku?
Do submoda J&K 2.0 dorobiłem kopalnie, żelaza, cyny i marmuru obok tych co były też chcesz ew. ?
Tak, BC + J&k 2.0.
Jeżeli to nie problem to możesz podrzucić. Czy te kopalnie będą działać na starym save? Nie będą z nim kolidować?
http://www.sendspace.pl/file/4dd36f06f99b3cb20a797e0
Pobierasz wypakowujesz. Katalog data zawiera text częściowo spolszczony, lepiej niż uniwersalne spolszczenie i nieco więcej.
Zawiera też free_upkeep i nowe kopalnie dla J&K 2.0.
Wrzuć data do głównego Broken i nadpisz. Usuń plik map.rwm z katalogu base. Działa na savy niemal na 100%.
Ew. zrób sobie kopię nadpisywanych plików.
Zainstalowałem Germanicusa5, ale AI nadal stoi pod murami i czeka nie wiem na co. Pozostaje mi chyba zacząć kampanię od nowa i ustawić limit czasowy na oblężenie. Porażka...
Nowa kampania wskazana.
Może się nie zainstalował prawidłowo?
Wskazałeś moda Instalatorowi G5?
Ew. wrzuć ręcznie z Manual Integration. Jak opisałem przy ai bitewnym Germanicus wersja 5.7.
Kolego ale marudzisz. Masz super moda za darmo. Zrozum, żadne ai nie będzie jak Człowiek czy bitewne czy strategiczne. Cyknij ręcznie Germanicusa wersja 5.7 bo z Instalatora niekiedy pomija kilka plików i nie działa jak powinien.
Jakoś na podstawce i z dodatkiem, nie było takich problemów z AI. Komputer wtedy albo podchodził pod mury, albo uciekał z pola bitwy, poza mape. A jak ją opuścił, to wygrywałem.
Masz 3 opcje:
1. Powrót do Podstawki z dodatkiem.
2. Bitwy z automatu w oblężeniach.
3. Zaakaceptowanie stanu obecnego i ręczna instalacja Germanicusa bitewnego.
Jak napisałem ai żadne nie będzie jak człowiek. Germanicus 5.7 nie jest cudowny, ale najlepszy z dostępnych ai bitewnych wg mnie. Bitewny Germanicus jest niezły w polu, nieźle dowodzi posiłkami jako ai. Miałem wielokrotnie bitwy 4 moje armie na 3 lub 4 wrogie i się działo. Ai ładnie mnie wpierało. Ja dowodzę tylko 1 armią zwykle. Posiłkami dowodzi ai zwykle.
W oblężeniach ai jest słabsze. Ale oblężenia robię albo z automatu jak mam dużą przewagę, albo czekam aż sami wyjdą.
Jest jeszcze 4-ta opcja - ustawienie limitu czasowego na oblężenie. Czy ktoś z was korzysta z tego?
I na jakim stopniu trudności gracie na Broken Crescent?
Na kingdoms najwyższy stopnień trudności był dla mnie irytująco łatwy. Ale tutaj to jest hardcore.
hehe, zawsze, limit czasowy do podstawa, może i tylko w jednej na setki bitew oblegający się zabuguje, ale jednak się zabuguje, limit czasowy to podstawa ;)Cytat:
Zamieszczone przez Gilgamesz
Ja zawsze gram z limitem czasowym.
Poziom Hard Kampania i Medium bitwa zwykle gram.
Lub VH kampania ale wtedy ai jest dużo bardziej szalone.
Na ai Pitera VH to niezły hardkor, na oryginalnym też ale jednak łatwiej jest.
Obecnie gram na ai oryginalnym, ale następną kampanię sobie chyba zmienię na ai Pitera.
Na początku podszkol się na Medium/Medium. Zależy też dużo od nacji jaką grasz.
A ja gram bez limitu czasowego, wolę przegrać nić zerkać co chwilę na licznik :D
Co do poziomu, to BC na VH potrafi być naprawdę ciężkie, świetnie się wtedy gra. Bitwy oczywiście na medium, nie lubię sztucznego ulepszania statystyk wrogich jednostek, a AI bitewne się praktycznie nie zmienia.
Dziękuję bardzo za link! ;)Cytat:
Zamieszczone przez Araven
Wgraj sobie nowe portrety. Link: http://www.twcenter.net/forums/showthre ... rtrait-Mod
Działa to i na czyste Bellum i J&K 2.0, są naprawdę dobre te nowe portrety.
ok. 1204 r. w grze w poblizu Konstantynopola pojawiaja się jednostki krzyzowców, czy jest jakas mozliwosc, zeby nim zagrac?
To tylko event historyczny związany z IV krucjatą która w 1204 roku zdobyła Konstanynopol, to są jednostki rebeliantów.
W niektórym modach da się grać rebeliantami, ale wiele rzeczy jest niedopracowanych.
Zagraj Krzyżowcami po prostu. Na submodzie J&K 2.0 + ew. mój submod na darmowe jednostki w garnizonach.
Jak bardzo chcesz mogę Ci napisać jak odblokować grę rebeliantami.
Dzieki za odpowiedz, na razie dzieki za te odblokowywanie rebeliantów.. Poprostu trochę mi brakuje w BC rejonów Grecji i mozliwosci powstania tam w 1204r. państw łacinników.
Co daje podniesienie poziomu budynku kowala jeśli cały czas jego działanie to: "Capable of upgrading malee weapons" ?
Jest przeglądarka budynków, tam sprawdź bonusy. Działa jak w Kingdoms.
Wyższe poziomy dają niekiedy bonus do łuczników, lepsze zbroje generałom i bodajże bonus do handlu. Przynajmniej na submodzie w jaki gram.
Zanim napisałem na forum, to oczywiście sprawdziłem przeglądarkę budynków i pytam właśnie o to co tam widnieje. Wygląda na to, że kowal w BC nie ulepsza zbroi a jedynie daje +1 do ataku. Ale pytam o to po co ulepszać ten budynek skoro na każdym poziomie daje to samo?
Daje lepsze zbroje generałom co Ci pisałem wyżej, przez co mają więcej hp. Dostają np. Fine armour. Sprawdź w export_descr_buildings w pliku samym, nie w pzreglądarce. W submodzie J&K 2.0 są bomusy jakie wymieniłem post wczoraj w moim poście.
Ew. buduj inne budynki, ale już płatnerz powinien dawać bonus dla łuczników. Jak napisałem sprawdź bonusy w pliku budynków dla 100% pewności.
nie ma tam nic o dodatkowych bonusach
To widocznie w podstawowym Broken ich nie ma. Poza lepszą zbroją dla generałów, wyższe poziomy płatnerza dają niekiedy członków świty, którzy zmniejszają koszty szkolenia jednostek.
Generalnie, nie wiem z czego robisz problem, jak uważasz wyższe poziomy płatnerza za mało przydatne to ich nie buduj. Albo wgraj submoda, to będziesz miał bonusy większe niż tylko nowi członkowie świty generalskiej.
To nie jest Bellum, tylko Broken Crescent 2.3.2.2.
Nie robię problemu, tylko pytam o sens rozbudowywania tego budynku.
Ale generalnie jest to niedopracowany element moda. No bo jak rozbudowywanie budynku może nie dawać żadnych bonusów? Totalny bezsens. Oczywiście można to olać, ale gra na tym traci.
A gdzie masz napisane, że to Bellum?
Dwa razy pisałem Ci co dają płatnerze, nowych członków świty...
To nie kwestia dopracowania moda, a kwestia tekstur, skoro nie ma ulepszeń pancerza. To trudno by płatnerze je dawali.
Bonusy możesz sobie dodać sam w pliku export_descr_buildings, do handlu np. i po sprawie.
To jeden z najlepszych modów, wg mnie, nawet bez submodów. Nie ma obowiązku grania na nim.
Dlaczego jesteś tak agresywnie nastawiony?
Ciągle tylko podkreślasz jaki to ten mod jest super i że nie trzeba w niego grać jak się komuś coś nie podoba. Śmieszna i dziecinna postawa.
A tu nie chodzi o to czy jest super czy nie, ale o udoskonalenie go.
Poza tym jeśli kowal daje bonus do świty, to powinno to być opisane jako bonus. Chociaż szczerze wątpię, że kowal daje taki bonus.
Kowal ulepsza broń do walki wręcz. Dopiero płatnerz i wyżej dają członków świty z różnymi bonusami do szkolenia zniżki, czy lepsza zbroja (zwiększa ilość punktów życia generała). To jest nieco losowe, jak wielu innych członków świty generałów.
Napisałem Ci jak możesz "udoskonalić". Plik export_descr_buildings. Obserwuj w grze, przeglądaj członków świty. Wyrażam swój pogląd, dla mnie to jeden z najlepszych modów.
Możesz sobie sam masę rzeczy pozmieniać i dostosować do siebie. Masz czas i ochotę to udoskonalaj, jak skończysz możesz dać do pobrania innym z opisem co zmieniłeś i jak to wpłynęło na grę.
Sam tak niekiedy robię.
Ciągle wydaje mi się, że mówisz o kowalu w jakimś innym modzie. Gdy mówię "kowal" mam na myśli też płatnerza, bo chodzi ogólnie o ten budynek. Tam nie ma żadnych bonusów do świty czy zbroi moim zdaniem, bo nie są nigdzie wyszczególnione.
Warsztat garbarski to I poziom budynku od ulepszania pancerzy.
Kowal to II poziom budynku od ulepszania pancerzy.
III poziom to płatnerz, wyższe poziomy są różnie nazywane.
Przy budynkach nigdy nie jest napisane jakich dają członków świty.
Plik export_anicillaries to określa, np. Fine armour - Doskonała zbroja wymaga minimum III lub IV poziomu tego budynku.
Jest jeszcze kilku członków świty związanych z wyższymi poziomami tego budynku.
To w co wątpisz to Twoja sprawa. Ja to widzę po moich generałach w czasie gry w Broken, że dostają kilku członków świty dzięki wyższym poziomom budynku od wytwarzania zbroi, mimo, że nie daje ulepszeń pancerza w Broken.