Nie korzystasz przypadkiem z modyfikacji GEM?
Wersja do druku
Nie korzystasz przypadkiem z modyfikacji GEM?
Z żadnych modyfikacji, wczoraj zmieniałem ustawienia dla Rome 2 w ustawieniach Nvidii raz na globalne (mocniejsza karta) raz na przypisaną mocniejsza i odpaliło mi przy którejś zmianie na mocniejszej, od tego czasu nic nie zmieniałem, dzisiaj odpalam i znowu okienko pokazuje Intel. Nie mam pojęcia o co może chodzić.
Też nie wiem o co może chodzić, ale spróbuj znaleźć linijkę w dokumencie preferences script text w ukrytym folderze AppData odpowiedzialną za wybór karty i zmień na mocniejszą. U mnie wygląda to tak:
gfx_gpu ""NVIDIA GeForce GT 240M""; # gfx_gpu <path>, The GPU description #
Zapisz zmiany. Możesz teraz wejść we właściwości wspominanego dokumentu i zaznaczyć atrybut "tylko do odczytu" (opcjonalnie). Odpal kilka razy grę i zobacz czy działa.
Już w jednym z tematów poruszałem ten temat mianowicie w "Opalanie na zintegrowanej karcie graficznej". MI pomogła reinstalacja sterowników karty graficznej. Niestety, w przypadku zestawu z procesorami graficznymi Nvidia i zintegrowanymi kartami graficznymi Intela wychodzą takie kwiatki przez które już nie jeden raz ciskałem wulgaryzmami na lewo i prawo:D Kombinowanie z przypisywaniem układu graficznego do danego procesu w moim przypadku niestety nie dało zamierzonego celu:)
Nie chcę zakładać nowego tematu, więc postanowiłem napisać w tym ;)
W sobotę robiłem sobie format swojego lapka. Wszystko pięknie poszło... do czasu, gdy zachciało mi się pograć w Rome II (z modem Radiousa). Zauważyłem katastrofalny wręcz spadek wydajności w bitwach 2000v2000, jak również na mapie kampanii, co się nie zdarzało przed zrobieniem formata komputera. Macie jakieś pomysły, czym może być to spowodowane? Będę wdzięczny za każdą sugestię.
Po pierwsze, kiedy grasz z modami dodającymi jednostki miej na uwadze to, że nowe modele są zwykle bardziej wymagające graficznie aniżeli te z podstawki. Po drugie, skorzystaj z modów dzięki którym zyskasz parę fps'ów jak np. mod graficzny Radious'a (jest na TWC) lub mod Aztec'a (powinien być w Warsztacie). Po trzecie, skoro zrobiłeś format, to mogłeś usunąć programy dawniej wspomagające działanie systemu oraz ostatnie aktualizacje. Jeżeli nie zrobiłeś tego jeszcze, to zainstaluj najnowsze sterowniki, zaktualizuj biblioteki DirectX, sprawdź czy masz koligacje ustawioną na wszystkie rdzenie procesora, ściągnij GameBooster'a, poustawiaj w czasie gry działanie systemu na wysoką wydajność, w tym program zasilania.
Owszem lecz wcześniej żadne nowe jednostki nie powodowały takiego spadku fpsów. Różnica jest kolosalna. Poprzednio freezowanie na polu bitwy pojawiało się przy bitwach, w których uczestniczyło ok 6500 tys. ludu a teraz już przy 2000 potrafi robić takie ścinki, że głowa boli. Nie kojarzę, bym korzystał z programów, które w jakiś sposob poprawiały działanie systemu w grach. Z modów graficznych nie korzystałem ale widzę, że muszę się z nimi zaprzyjaźnić, bo nie wyobrażam sobie grania w takich warunkach. CO gorsza, żadne zabawy ze zmniejszaniem detali kompletnie nic nie daje... Pierwszy raz się z czymś takim spotykam. Z Game Bostera nie korzystałem. Czy jest on faktycznie tak genialnym urządzeniem?:)
P.S a i o którego GameBooster'a Tobie chodzi, bo widzę co najmniej 2 aplikacje o takiej nazwie:)
Chodzi o ten program:
http://www.majorgeeks.com/files/deta...e_booster.html
Nie ma co się czarować, nie zastąpi on szybkiego dysku czy dobrej karty graficznej, a należy uważać ponieważ prawdopodobnie w czasie jego instalacji dostaniesz propozycję skorzystania z alternatywnej wyszukiwarki stron internetowych Iobit'u, która będzie pasożytować na Chrome czy też Mozilli.
Jak wszystko odpowiednio poustawiasz, to zyskasz na płynności grafiki. Aktualizacje dla systemu są konieczne, ponieważ po formacie jest on zwykle "goły". Na mapie kampanii zdecydowanie obniż jakość tekstur wody.
Aktualizacje systemu mam najnowsze. Spróbuję z modem graficznych Radiousa+podany przez Ciebie programik. Dam znać wieczorem czy coś pomogło (oby:()
Dziękuję Tobie za wsparcie i poświęcony czas.
Dziwne jest to, że gra pracuje w tym samym środowisku, a jednak gorzej. Skoro zrobiłeś format, czyli nie masz żadnego syfu na kompie, jak też pozostałości po poprzedniej instalacji gry to można wykluczyć zadawnione sprawy. Ostatnie łatki Rome 2 chyba niczego nie popsuły w kwestii optymalizacji, więc jeżeli gra dobrze czyta kartę graficzną to problem mogły spowodować aktualizacje do niej, o ile masz Nvidię. Lionhaertx10 jakiś czas temu mówił na swoim kanale o jednej z wersji sterowników beta, które pogorszyły wydajność gry, zaradzając temu przez powrót do ich wcześniejszej wersji.
Zaiste bardzo dziwne. Właśnie ostatnie łatki nawet trochę poprawiły, więc to na pewno nie to. Gra czyta kartę Nvidii a nie zintegrowaną Intela, więc to raczej też nie to. Korzystam z tych samych sterowników, jakich używałem przed formatem, więc to nie powinno mieć żadnego wpływu. Zaraz wychodzę z pracy do domu i myślę, że sprawdzę to na spokojniem pokombinuję z modem Radiousa poprawiającego grafikę, pobawię się tym programem i zobaczymy co będzie :D
P.S Jest ok. Wydajność wróciła na swoje miejsce;) Dziękuję za wsparcie;)
Procesor: Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU E6550 2,33GHz
Pamięć: 3 GB
Grafika: NVIDIA GeForce GT 610
System: okno 7
W solowej kampanii gra się dobrze i nie narzekam. Tnie natomiast w bitwach już od 5 armii.
Co trzeba by wymienić aby spokojnie dźwigało bitwy 8 armii? Ponieważ chciałem sobie płynnie pograć w multi.
Planuje zmianę procesora i płyty głównej z:
Procesor: Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU E6550 2,33GHz na
Płyta główna Gigabyte GA-F2A55M-S1
i athlon 2*x4 3,4ghz
Dołożenie pamięci do 8 gb
Czy taka zmiana wyraźnie polepszy płynność rozgrywki? Czy może szukać jakiejś innej konfiguracji? (Planowany budżet to około 800zł.)
Witam . Jestem nowy na forum i chciałem zapytac o ważną rzecz. Mianowicie o to czy na moim komputerze pójdzie Rome 2 total war. Poprzednio grałem tylko w empire z tej serii. oto parametry mojego komputera .
AMD Athlon X2 dual core procesor 5200 + 2. 70 GHz
pamiec ram 4, 00
64 bitowy system
karta graficzna NVIDIA 9800 GT ge force .
gdyby trzeba było podac cos wiecej to napisze . prosze o pomoc PLISSSSS.
Teraz to już dostaniesz ostrzeżenie. Pampa
Niczego nie obiecuję , może i pójdzie, z tego co sprawdzałem niby ledwo spełniasz minimalne wymagania.Jeśli zadziała na 99% będzie się zacinać, uprzedzam.
Windows 7 ,tak?Cytat:
64 bitowy system
Najlepiej niech napisze ktoś kto ma podobny komputer czy zadziała.
Podsumowując zgodnie z opisem minimalnych wymagań raczej niby powinno zadziałać.Uprzedzam ,że na podobnym komputerze nie grałem w tą gre i nie wiem jak duże są problemy Rome 2 z optymalizacją.
I jeszcze na koniec teoretycznie skoro spełniasz minimalne wymagania, jeśli nawet się gra uruchomi to nie wiem na ile uciążliwe będzie zacinanie się i spowolnienia.
OK. Wielkie dzieki. A jak myślisz jak wielkie bedzie to zacinanie? Takie ze bedzie dało sie grac czy takie które przysporzy tylko nerwów ?
Powiedzmy ,że gra się uruchomi ale i tak będzie się bardzo mocno zacinać.Czyli gra się w najlepszym przypadku uruchamia i zacina się cytując ciebie.Cytat:
czy takie które przysporzy tylko nerwów
Więc to już twój wybór czy chcesz kupić grę która teoretycznie ma szanse się włonczyć, a jeśli już się uruchomi będzię się zacinać w takim stopniu ,że szanse na komfortowe granie są bliskie zeru.Najlepiej kupić Rome 1 albo jeszcze lepiej Medievala 2(dla mnie najlepsza część może dlatego ,że najdłużej w niego grałem).
Ok. Szkoda ze nie da rady z tym romem 2 bo sie bardzo napaliłem na niego. Ale trudno. Dzieki wielkie za pomoc.
A mam jeszcze pytanko. Mam teraz win 7 i grałem wczesniej na xp w empire tw. ale on ma w wymaganiach xp i vista i czy da rade grac w niego na 7 . Czy znasz na to jakies sposoby zeby odpalic go na 7 ?
Na pewno będzie działał Ci na 7, nie potrzeba nic robić.
ok dzieki wielkie za pomoc
witam.
Czytając wasze odpowiedzi zastanawiam się czy karta graficzna geforce 740 dałoby radę z rome 2 czy tez mocno by przycinało na wysokich ustawieniach?
Witam,
przymierzam się do zakupu laptopa którego cena nie przekraczałaby 3500 zł. Jestem zupełnym laikiem jeżeli chodzi o hardware, ale posiłkując się mądrością licznych forów, moją uwagę skupiłem na:
ASUS F550JK-DM019H
Intel Core i7-4710HQ 2.5 GHz (3.5 GHz Turbo)
RAM 8 GB DDR3
GeForce GTX850M 2GB GDDR3
15.6 calowy ekran o rozdzielczości Full HD 1080p
Windows 8
Czy Waszym zdaniem taki laptop udźwignie Rome II tak, żeby grało się przyjemnie, z przyzwoitą grafiką, bez przycięć i mulenia? Wiem, że zaraz po premierze i całkiem niezłe PC miały problemy, ale ponoć o tego czasu wyszło parę patchy, które nieco to poprawiły.
Będę wdzięczny za podpowiedź.
Pozdrawiam.
Bez problemu ultra pociśniesz na kampanii , w multi trawa , cienie i inne niepotrzebne można zmniejszyć .
A nie lepiej ten: http://allegro.pl/laptop-lenovo-y50-...576192911.html lub z 8G Ram ma allegro też widziałem w tej cenie.
Wydaje mi się że opcja Full HD do laptopa 15"6 to słaby pomysł , wszystko jest takie małe :-)
Zdaje się że tak i ta konfiguracja z i7 pod romka może być lepsza ale pamiętaj że R2 to R2 a na rynku jest masa gier w które prędzej czy później będziesz chciał pograć a większość tytułów woli jednak dobrą grafę a nieco słabszy procek - tak mi się przynajmniej wydaje . PS. gram od wielu lat na laptopach , obecnie mam i5 i GF650Gt i gram na ultra-wysokich , na Twoim miejscu przemyślał bym jednak zakup modelu 17" , grałem trochę na Lenowo z FullHD i powiem szczerz że te ludziki bardzo małe są , teraz mam 17" i już nigdy się nie przesiądę na 15"6 .
Witam chciałbym się dowiedzieć czy z następującym sprzętem gra Rome II total war będzie mi działać i na jakich ustawieniach :)
Karta graficzna: GeForce GT 630
Procesor: Intel? Core?2 DUO CPU E8200 @ 2,66 GHz
Pamięć RAM: 4 GB
Windows 7
dzięki wielkie :) ważne, że jest opcja, że sobie pogram
Granie na lapku:
Dell Inspiron17R
i7(1,8Ghz-2,8Ghz), Ram 8Gb, karta radeon hd 8870M 2gb+intel family 1gb, dysk 1TB, 17 cali,
Ultra graf. + płynność
Pora na moje pytanie odnośnie działania Rome II na takim laptopie:
Lenovo IdeaPad Z710 17,3"
Intel Core i3 Dual Processor i3-4000M (2,4GHz)
4GB/8GB (to jeszcze sprawa dyskusyjna w moim wypadku)
Karty graficzne dwie: Zintegrowana Intel HD Graphics i GeForce GT745M 2GB
Dysk 1 Terabajt 5400 obrotów/minuta + 8GB SSHD - hybryda
Jak myślicie, na jakich ustawieniach mi ta gra pójdzie? Pytam z racji tego, że pragnę na nim grywać m.in. na Czwartkach z Antykiem.
Średnie w miarę powinny iść. Procesor jest za słaby.
No cóż, z procesorem to nic nie poradzę, kiedyś pewnie będę go wymieniać na i7. A na starciach 4vs4 (gracze vs gracze, a nie nudne AI) nie będzie powodować spowolnienia gry?
W starciach 4 na 4 po 20 jednostek to mało który komputer jest w stanie uciągnąć(oczywiście zależy na jakich detalach). Na laptopie jak będziesz grał na niskich to powinno być ok z 4 v 4.
Dzięki wielkie, w takim razie wiem, co mniej więcej będę musiał kiedyś do takowego lapka wymienić: procesor i większą ilość RAM'u. Jeszcze raz dziękuję :)
Witam serdecznie, jestem świeżynką na tym forum bowiem zastanawiam się nad zakupem tej gry. Wcześniej widziałem ją na serwisie You Tube i bardzo przypadła mi do gustu. Jak dla mnie jednak zakup tak spektakularnej gry ma sens tylko wtedy gdy można się cieszyć w pełni jej możliwościami. W związku z tym, czy jest ktoś w stanie odpowiedzieć mi na pytanie czy będę mógł cieszyć oko płynną rozgrywką przy rozdzielczości 1920x1080 i Ultra ustawieniach na moim sprzęcie? CPU: Intel i7 4790K 4Ghz, GPU: Asus GTX 980 4Gb VRAM, Memory: Kingston HyperX Beast DDR3 2x8Gb, Hard drive: Samsung 128Gb+256Gb SSD PRO. Sys: Windows 8.1 a to wszystko na Płycie Głównej Assus Z97-PRO. Z góry dzięki za wszelkie informacje.
Licz na minimalne. I to w okolicach 10 klatek.
Hmm, rozumiem że ironia tego typu świadczy o braku gościnności wobec świeżo zarejestrowanych uczestników. Szkoda, że nie mogę liczyć na merytoryczną odpowiedź na poziomie dorosłego człowieka, tym bardziej Moderatora?. :]
Dostałeś odpowiedź adekwatną do pytania. Rozumiem gdybyś pytał np. o sprzęt typu Athlon 6000+ a do tego GTS450.
PS Ironia w mojej odpowiedzi jest również odpowiedzią na Twoje pytanie. Liczę że drogą dedukcji zrozumiesz przesłanie tam zawarte.
Zauważ jednak, że ja nie pytałem o to czy ta gra mi odpali np. w postaci 10 klatek/s, bo wiadomo, tylko pytam o to czy mój sprzęt będzie w stanie udźwignąć przyzwoitą płynność gry przy najwyższych ustawieniach graficznych i na przykład dwóch 10tys legionach na polu. Proste i konkretne, czyż nie? Pytam, bo słyszałem o sporych problemach z udźwignięciem przez komputery tej gry. Jeśli możesz odpowiedzieć, bardzo proszę, jeśli nie, darujmy sobie ten słowny rozgardiasz, z całym szacunkiem.