-
Re: Divide Et Impera (Aktualna wersja z 31.12.2013)
To będzie miła odmiana, bo DeI w tej kwestii było trochę zaniedbane
Widać, że pracę idę szybko do przodu, bo świeży temat a już powstały ikonki dla Sparty, Aten i świeżynki dla Epirotów
EDIT
(to chyba dopiero część dla w/w frakcji ale wyglądają zachęcająco)
Fajnie że będą nowe tematy (podtematy o DeI) :D
-
Wiem, że niezbyt na temat, ale zobaczyłem takie ładne jednostki u góry :D Jest jakiś mod, który zmienia wygląd unit cards (np. na te ^^), ale bez ściągania dodatkowo DeI, Radious'a etc? Szukam na Steam'ie i nie widzę ;/ A mody zmieniające muzykę to w ogóle zamierzają zrobić? Ta jest okropna.
-
Z tego co wiem jest coś takiego :
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... 8v-0-21%29
Zmieniłem trudność bitew na normalny i tak dalej sobie w żaden sposób nie radze, jednak to ja słaby hehe :) Fajnie że powstaną oddzielne tematy, a do pomocy pewnie kogoś znajdziesz ;)
-
Tak, to właśnie ten submod, jest kapitalny i działa z DeI, tylko póki nie będzie skończony submod na unit cardy dla DeI to będzie miks, ponieważ doszło sporo nowych jednostek.
Muzyka jest nie do ruszenia na chwilę obecną i może permanentną, gdyby było inaczej to już dawno bym coś od siebie wydał:) Póki co z Rome nie pamiętam ani jednego kawałka, a z każdego poprzedniego mogę spokojnie po kilka zanucić ;)
-
No nie mów, że legendarnego Soldiers Chant nie pamiętasz, http://www.youtube.com/watch?v=a6EIv9GULJU
Swego czasu czytałem trochę na temat importowania i exportowania muzyki na silniku Warscape, ale nic ciekawego nie udało się uzyskać. Jedyne co zostało ustalone, to program którym te muzyki kodowano. Napiszę dzisiaj do znajomego programisty, może on coś zaradzi :)
-
Pisząc Rome miałem na myśli Rome 2, soundtrack z jedynki znam na pamięć ; D
-
Re: Divide Et Impera - Dyskusja ogólna
O i teraz jest świetnie :D
-
Ciekaw jestem czy istnieje możliwość (pewnie tak,bo na forum odnośnie moda Magnara widziałem taki post - i to z końca listopada) stworzenia submoda oczywiście kompatybilnego z DeI umożliwiającego stworzenie armii o większej ilości dostępnych oddziałów - np 30 lub nawet 40. Wówczas jeszcze bardziej warto byłoby dbać o cechy i umiejętności wodza. Ewentualnie może ktoś widział już taki temat na jakimś forum,bo może coś przegapiłem ?
-
Jest to możliwe do wykonania, ale moder musiałby aktualizować submod z każdą nową wersją DeI,
-
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... -for-D-e-I
Swietnie te ikony jednostek sie prezentuja :) Poki co jest tylko kilka ale zapowiada sie pieknie
-
Grając w DEI zauważyłem że łucznicy z krety atakując jednostki wroga mają tylko miecze, tarcza która jest u nich na plecach podczas ostrzału znika. Czy ten błąd występuje tylko w DEI, czy można go jakoś naprawić?
-
karty jednostek są zrobione dla większości frakcji już przez BullGooda bez egiptu, baktrii nomadów i czegoś tam jeszcze. Te co są tu wrzucone to dla dodatkowych jednostek dodanych w DEI ;) Tu link na karty jednostek http://www.twcenter.net/forums/showthre ... 8v-0-11%29
-
Ale na razie do DeI jest tylko uzupełnienie do Sparty, Aten i Epiru. Ich twórca Carreto szykuje już nową dodatkową paczkę ikonek , ale nie chce dawać więcej póki nie uzbiera większej ilości.
-
Dziś przeżyłem srogie zdziwienie podczas oblężenia miasta (stolicy). 4k jednostek 6x weteranów i 8x zwykłych legionistów + konnica i oszczepnicy.Wojsko wyposażone w broń i tarcze 2 poziomu, 4 poziom doświadczenia generał zboostowany ze hoho. Przegrałem to oblężenie przeciwko 10 oddziałom libijskich hoplitów (świeżaków) i kilku jednostkom oszczepników i koni.
Oblężenie przeprowadziłem raczej dobrze. Atak z 4 stron 2x spaloną brama i od flank osady, po 3 oddziały na drabinach.
Wojsko obrońców po części musiało wysiadać z łódek przez co miałem trochę czasu. Głownie siły wroga zatrzymały mnie na prawej bramie i flance. Cała lewa strona była wolna, już praktycznie wiedziałem jak to skończyć. Lewa strona rozpoczęła wściekły atak na tyły wrogich oddziałów które niezgrabnie zaczęły się odwracać. Armie w większości związane walką. Po polu niewielkie gonitwy moich konnych z ich łucznikami. Dlaczego to się nie kończy ? Ze zgrozą zauważyłem że Kartagińczycy spychają moich legionistów na mur prawej flanki a obrona bramy nadal trzyma fason i zadaje duże straty moim wojakom. Nie zauważyłem że jeszcze 2 oddziały hoplitów wysiadły poza murami i lasem podeszli pod miasto. Musiałem ich zatrzymać i osłabić okrążenie bramy. Ostatecznie wygrałem dzięki +90 morale jednostek. Ale "Jeszcze jedno takie zwycięstwo i będę zgubiony"
Jakim cudem ci hoplici oparli się legionom ? Czy opłaca się przeszkalać triarów w weteranów ? Jak te nowe staty z DEI wpływają na walkę rożnych kategorii jednostek ?
-
Ano Inteligencja kompa w bitwach na modzie DeI w porównaniu z podstawką to niebo do ziemi. Coś z mojego podwórka. Bitwa dobijająca Luzytanów, konkretnie kilka rozbitych osłabionych armii.Moja przewaga około 3 na 1. Bitwa się rozpoczyna i co ujrzałem. Wszyscy barbarzyńcy z trzech różnych części mapy pędzą na złamanie karku na najwyższe dostępne wzgórze, łączą się i czekają na mój atak pod górkę. Wygrałem ale był dużo trudnej niż zwykle. DeI dało mi solidną nauczkę - w przewadze 2 na 1 mógłbym nie wygrać. Komputer myślał, nie atakował na bezdurno z osobna, zachował się jak wytrawny taktyk - aż się boję jak podrasują ten aspekt w kolejnych odsłonach moda :D
-
Ja miałem na jednej z poprzedniej wersji ten sam scenariusz, atakuję Macedończykami kilka armii Sparty i od razu maszeruję pomiędzy nich, by wbić w nich klina, zanim się połączą - udało mi się odszarpnąć tylko jeden oddział hoplitów, a reszta posiłków połączyła się z główną armią i ustawiła na wzgórzu. ;)
-
Na takie cwaniactwo AI znalazłem sposób . 2 lub 3 balisty, czekam sobie spokojniutko aż sobie dobiegną i ognia. Wtedy u nich robi się straszne zamieszanie i decydują się na atak (nawet jako strona broniąca się) Ten trik stosuję już od Empire:TW, zawsze brałem artylerie o największym zasięgu i małej celności co w 80% przypadków wymuszało szturm na moje przygotowane pozycje.
-
Ja jak grałem to komp słabo łączył armie i kończyło się to parę razy heroicznym zwycięstwem, poza tym z taką przewagą powinien próbować flankować - ale nic to lepiej iść na pałę -_-'.
W Cydamus i Dimidi ( obie osady na Saharze ) mam tylko 3 sloty (nie ma tego pola z 4 strzałkami )- czy to normalne i da się jeszcze rozbudować ?. Ktoś tu pisał o "zaraźliwym" bugu, mam nadzieję, że to nie to...
-
Jak masz tylko 3 pola to masz tylko 3 pola, gdybyś mógł je rozbudować bardziej to miałbyś taki dodatkowy kwadracik :)
-
Z tym flankowanie dużymi armiami to się zgodzę. Czy ma 10 jednostek czy 40 to zawsze idzie na pałę do przodu i ewentualnie na bieżąco reaguje na sytuacje na polu bitwy. Z tego co do tej pory jeszcze zauważyłem to AI bardzo często całkowicie bagatelizuje jednostki które zachodzą armie od tyłu.
-
Ja woczraj zainstalowalem i nie moge wyjsc z podziwu jak bardzo na plus zmienila sie gra :shock:
Czy jest dostepny jakis opis budynkow ktore mozna budowac w tym modzie? Czy mozna wybudowac "Training fields"? Bo w wynalazkach niby jest pokazane, ze jest odkryte ale jak wybieram budynki to nie mam wcale mozliwosci ich zbudowac.
-
Ja tylko pomarzyć mogę o takich dużych bitwach na mapce, sprzęt ich nie uciągnie i żaden mod na optymalizację tego nie zmieni.
Mam nadal problem z agentami a właściwie to skutecznie odepchnęli mnie już od gry, pomimo zainstalowania submoda na ich ograniczenie nadal są potwornie wk.....jący a sam submod chyba jest dziurawy. Grałem tym razem Spartą, do momentu kiedy walczyłem w Grecji i na Bałkanach było ok ale kiedy wylądowałem w Italii omal nie wykończyłą mnie jedna gnida - rzymski szpieg. Wiem, wiem, co kilku z Was napisze - trzeba kontrować ich swoimi agentami itp. To wie każdy tyllko, że te gnidy komputerowe są twarde i nieśmiertelne. Raniłęm tega a raczej tą szpiega/czkę chyba z dziesięć razy ale ona już w nastęnej turze po zranieniu wracała...
Blokowała mi armie, raniłą generałów i niszczyła jedyne miasto - przyczółek w Italii. Krew mnie zalewała bo ze strategii zrbił się idiotyczny RPG. Zabiłęm ją w końcu ale sam Rzym miał już wtedy tylko jedno miasto.
Jeszcze gożej jest teraz kiedy poszedłem na Point - opadło mnie już w 3 turze wojny 2 chempionó i te dwa dziedy zakichane dygnitarze wschodni. Champion potrafił jedną akcją zranić wypasionego generała, unieruchomić armię i jeszcze zjechał mi jeden oddział o jakieś 20%. Co turę dostaję 4-5 raportó o sabotażu, zamieszkach... Co z tego, że 3 armie inwazyjne przerzuciłęm na ten Point jak jedna jest cały czas w zdobytym mieście a pozostałe dwie nie mogą się ruszyć i mają nic nie wartych generałów bo championi od kopa odpalili tych dobrych.
Brak mi już słów, 95% energii poświęcam na opędzenie się od tych gnid, Point pościągał armie, unieruchomił jedną moją z dwóch które poszły na kolejne miasto i zaatakował drugą 3 armiami. Na mapce nie zagram bo komputer nie uciągnie a automat nie daje żadnych szans na wygraną. Ich armie mają słabe oddziały ale moja jest zniszczona a w konsekwencji będzie druga bo championi ją udupią.
Napiszę tak - zagrałęm w sumie jakieś 800 tur na podstawce i DEI, podstawka jest niegrywalna po zakosztowaniu moda ale agenci powodują, że gra przestaje być strategią a robi się w pewnym momencie Diablo - ileś tam. Dopóki nie pojawi się submod który ich wyeliminuje albo faktyczne oganiczy a najlepiej pozbawi możliwośći zatrzymywania armii, mordowania wypasionych generałów i podobnych idiotyzmów nie ma sensu grać.
Rafikosie, nie pisałęm do Ciebie z opisem buga z rozwojem miast bo wczoraj pokomplikowało mi się trochę w osobistym życiu, teraz chciałęm się odstresować grą ale w stokilkunastej turze gra zirytowała mnie tak, że póki co odpuszczam tego RPG-a. Oczywiście napiszę Ci jak się umawialiśmy ale najwcześnie jutro albo najpóźnie pojutrze,
-
^^. Ja gram Rzymem z DEI i nie mam żadnych problemów z agentami - na razie... ^^. Poszedłem na Kartaginę, podbiłem całą zachodnią i centralną Afrykę -aż po Egipt. Aktualnie walczę w Hiszpanii, potem atakuję dolinę Padu i Galię. Z państwami Hellenistycznymi i innymi na wschodzie handluję - może nawet z nimi nie powalczę - bo może zaatakuje Germanie, Brytanie i północne Bałkany - heroiczne zwycięstwa standard - może dlatego, że to NORMAL - BUHAHAHA.
W sumie gra mi się raz zwiesiła - musiałem zmniejszyć detale - ale mega bitwy i tak tną ( przesuwa się kamerę łatwo, gorzej z klatkującymi i wolnymi animacjami - bitwa trwa kilka razy dłużej )
-
Zamiast zmniejszać detale lepiej zmniejszyć liczebność jednostek, ja po zmianie skali z ultra na normal mam 120-osobowe oddziały legionistow, ale zamiast na low mogę grać bez ścinek na med/high., a z GEMem tworzy to najładniejszą część serii. ;)
-
To prawda, kiedy odpalilem gre z GEMEM pierwsze tury gapilem sie na mape kampanii i pory roku,wyglada to cudnie.Niestety sama rozrywka dalej nie jest za bardzo wciagajaca,owszem z DEI jest ciekawiej ale bez szalu.Komp dalej pasywny w kampie,przynajmniej u mnie ma trudnym.Oblezenia najchetniej bym omijal ale straty za duze na auto.Same bitwy sa ok,nie trwaja juz po pare minut,fajnie sie szarzuje jazda na tyly zwiazanej walka piechoty.
-
A kim grasz? Jedni nie są w stanie nawet 50 tur się utrzymać pod naporem AI, drudzy jak Ty mają spokój ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez Gnejusz
Ja tylko pomarzyć mogę o takich dużych bitwach na mapce, sprzęt ich nie uciągnie i żaden mod na optymalizację tego nie zmieni.
Mam nadal problem z agentami a właściwie to skutecznie odepchnęli mnie już od gry, pomimo zainstalowania submoda na ich ograniczenie nadal są potwornie wk.....jący a sam submod chyba jest dziurawy. Grałem tym razem Spartą, do momentu kiedy walczyłem w Grecji i na Bałkanach było ok ale kiedy wylądowałem w Italii omal nie wykończyłą mnie jedna gnida - rzymski szpieg. Wiem, wiem, co kilku z Was napisze - trzeba kontrować ich swoimi agentami itp. To wie każdy tyllko, że te gnidy komputerowe są twarde i nieśmiertelne. Raniłęm tega a raczej tą szpiega/czkę chyba z dziesięć razy ale ona już w nastęnej turze po zranieniu wracała...
Blokowała mi armie, raniłą generałów i niszczyła jedyne miasto - przyczółek w Italii. Krew mnie zalewała bo ze strategii zrbił się idiotyczny RPG. Zabiłęm ją w końcu ale sam Rzym miał już wtedy tylko jedno miasto.
Jeszcze gożej jest teraz kiedy poszedłem na Point - opadło mnie już w 3 turze wojny 2 chempionó i te dwa dziedy zakichane dygnitarze wschodni. Champion potrafił jedną akcją zranić wypasionego generała, unieruchomić armię i jeszcze zjechał mi jeden oddział o jakieś 20%. Co turę dostaję 4-5 raportó o sabotażu, zamieszkach... Co z tego, że 3 armie inwazyjne przerzuciłęm na ten Point jak jedna jest cały czas w zdobytym mieście a pozostałe dwie nie mogą się ruszyć i mają nic nie wartych generałów bo championi od kopa odpalili tych dobrych.
Brak mi już słów, 95% energii poświęcam na opędzenie się od tych gnid, Point pościągał armie, unieruchomił jedną moją z dwóch które poszły na kolejne miasto i zaatakował drugą 3 armiami. Na mapce nie zagram bo komputer nie uciągnie a automat nie daje żadnych szans na wygraną. Ich armie mają słabe oddziały ale moja jest zniszczona a w konsekwencji będzie druga bo championi ją udupią.
Napiszę tak - zagrałęm w sumie jakieś 800 tur na podstawce i DEI, podstawka jest niegrywalna po zakosztowaniu moda ale agenci powodują, że gra przestaje być strategią a robi się w pewnym momencie Diablo - ileś tam. Dopóki nie pojawi się submod który ich wyeliminuje albo faktyczne oganiczy a najlepiej pozbawi możliwośći zatrzymywania armii, mordowania wypasionych generałów i podobnych idiotyzmów nie ma sensu grać.
Rafikosie, nie pisałęm do Ciebie z opisem buga z rozwojem miast bo wczoraj pokomplikowało mi się trochę w osobistym życiu, teraz chciałęm się odstresować grą ale w stokilkunastej turze gra zirytowała mnie tak, że póki co odpuszczam tego RPG-a. Oczywiście napiszę Ci jak się umawialiśmy ale najwcześnie jutro albo najpóźnie pojutrze,
Ja używam tego moda http://steamcommunity.com/sharedfile.../?id=210070083 , wystarczy zasubskrybować i komp nie używa już prawie wgl agentów do rożnego typu sabotażów, więc i ja też nie używam swoich agentów do sabotowania bo uważam to za bezsens.
A jeśli chodzi o DeI to gram kampanie Rzymem (na very hard) i kampania jest SUPER ! Pierwszo podbiłem cała północną Italię, którą podbiła Liguria, a teraz walcze na dwa frony, jeden z Ardiajami którzy podbili cała helladę :shock: i są naprawdę mocni, a na drugim froncie walczę z potężną Kartaginą co turę bitwy co najmniej po 5k ludzi, odebrałem już im Korsykę i Sardynię ale całej Sycylii za Chiny nie mogę zdobyć Lilybaeum cały czas przechodzi z rąk do rąk, AI w bitwach jest o wiele lepsze niż w podstawce :D i gra się naprawdę super, jestem już ciekaw wojny w galii bo z tego co widzę Arvernowie już cała ją podbili :twisted: :)
-
@Kam
Rzymem.Popykam jeszcze troche i sprobuje moze na wiekszym poziomie.Pisales kiedys ze na b.trudnym i legendarnym z balansem nieciekawie,to sie tyczy rowniez kampanii czy tylko bitew?
-
Tylko bitew, ogólnie twórcy polecają grać kampania Hard, bitwy Normal lub kampania Very Hard, bitwy Hard.
Balans bitewny dopiero mocno się na very hard psuje, ale skoro można to niezależnie ustawić to jak ktoś chce to na luzie może grać kampanię na legendarnym, bitwy medium.
-
Jak w tym modzie zachowuje sie AI-w bitwie z tego co piszecie jest ciezej,ale jak radzi sobie z oblezeniami I jak zachowuje sie na mapie-jest w miare ruchliwe-czy tylko siedzi I nic nie robi?
-
Cytat:
Zamieszczone przez Memnon[pl
]jak radzi sobie z oblezeniami
Nie radzi sobie :D ,u mnie przewaznie porzuca sprzet i heja do bramy,blobem mosci hoplici!!!W samych bitwach jest duzo lepiej,np. wojska jesli sa podzielone na dwie dywizje daza do tego zeby najpierw sie polaczyc i dopiero wtedy zaatakaowac.Ai probuje flankowac jazda,w bitwach o miasta bez murow nie puszcza wszytskich jedna uliczka.Raz jeden oddzial jazdy dostal sie na moje tyly i genialnie szarzowal po czym odchodzil zeby znow sie rzucic na moje wosjka,nie widzialem nigdy nic takiego w poprzednich Totalach ,mile zaskoczenie.Cudow tworcy DEi raczej nie sa w stanie zrobic,ale z pewnoscia gra sie o niebo lepiej od Vanili ktora jak dla mnie jest jakims zartem.W sumie to dzieki temu modowi zaczalem znowu grac w R2 bo po piatym patchu dalem sobie spokoj.Szkoda tych oblezen ze sa tak skopane,juz mogli sobie dac z nimi calkowicie spokoj bo tylko krew mnie zalewa kiedy musze bronic sie przed 2k wojakow w bramie...
-
Cytat:
Zamieszczone przez Memnon[pl
]Jak w tym modzie zachowuje sie AI-w bitwie z tego co piszecie jest ciezej,ale jak radzi sobie z oblezeniami I jak zachowuje sie na mapie-jest w miare ruchliwe-czy tylko siedzi I nic nie robi?
Dam ci przykład "wybitnego" AI - komp miał 2 duże armie, oczywiście nie połączył ich. Ja się ustawiłem z moją ciężką piechotą w rogu mapy, nie miałem łuczników. Komp szedł w miarę równą linią, ale nie czekał aż mnie wystrzela, tylko dał się wyciąć. Kiedy kończyłem z pierwszą armią nadeszła druga, jedna jednostka za drugą -_-' - otoczyłem ich i wyciąłem, zakończyło się to heroicznym zwycięstwem, miałem ich wczoraj z 5.
Poza tym przesadzili trochę z morale - otoczona jednostka potrafi walczyć z kilkoma i nie uciec nawet od szarzy w plecy. Śmieszne jest też to, że włócznicy zbyt dobrze walczą z jednostkami mieczników. Przynajmniej takie odniosłem wrażenie. Moje legiony nie starły się jeszcze z armiami wschodu więc nie wiem co było by w walce z falangą...
Na mapie komp jest bierny w stosunku do mnie. Inne frakcje walczą, ale nie wszystkie.
No cóż i tak mod jest fajny i nie widzę sensu grania w podstawkę. A co będzie za kilka miesięcy... ^^
-
Hoplici okrazeni przez 4 oddzialy Principies bronia sie do ostatniego bardzo dlugo,ponoc w wersjii J zostalo to lekko naprawione ja gram na H bo juz nie chcialem po raz setny zaczynac nowej kampanii.Narazie pokonalem Kartagine i dobijam Libie.Wszystkie kraje na polnocy jakie odkrywam szpiegiem podpisuja ze mna pakty o nie agresjii oraz umowy handlowe.Co mnie wkurza to to ze na polnocy nie mam zadnych armii,wolne otwarte wejscie do Rzymu a barbarzyncy ani razu nie pokusili sie na jakas akcje.
-
W TW jest coś takiego, że często jak jednostki są w pełni otoczone to będą walczyć do końca, uciekają tylko jak mają gdzie.
-
KAM, a tak zupełnie z innej beczki - czy może już gdzieś wyczytałeś na forum TWC kiedy pojawi się wersja 0.7 ? i czy rzeczywiście nie będzie jakiś mega zmian, które jak pisałeś mają nadejść dopiero v 0.8 ?
-
Wczoraj Selea w jednym temacie pisał, że dopiero po 15 stycznia można się spodziewać nowej wersji. Co do oblężeń to dziwne, ale u mnie normalnie podjeżdżają drabinami i walka rozgrywa się murach a nie pod bramą. A jeśli mają balistę to starają się zniszczyć mur.
-
No to lipa, że trzeba czekać. No cóż ale poczekamy, poczekamy - bo warto :D
Notabene ja tej informacji nie dojrzałem ale no cóż ślepota nie boli ;)
-
Bo było to napisane w jakimś niepozornie wyglądającym temacie, w głównych natomiast nic nie pisze.
EDIT: Link do tego tematu http://www.twcenter.net/forums/showthre ... EI-0-7-ETA
-
przemoxdlol - dzięki za link, możę uratujesz dla mnie grę.
Ci, którzy narzekają na Ai albo piszą, żę kampania jest nudna chyba żarty sobie stroją. Kampania jest teraz super, zadrzyjcie z kimś mocnym a doświadczycie kontrmarszy, grupowania sił nadadniętego państwa. Komputer potrafi odciągnąć naszą armię od miasta a potem je zaatakować. Armie komputera to już nie same ciury obozowe, uwielbia napadać w trybie zasadzki - trzeba dobrze się zastanowić nad marszem w trubie forsowny bo nagle wpadniecie w pułapkę.
Na b. trudnym jest świetna zabawa, jedynie co ją psuje to agenci rodem z najlepszych RPG-ów którzy potrafią rozstrzygnąć losy wojny. gracz możę ich nie używać jak kilku z nas tutaj pisze albo nie używać jako super-broń. Komputer gra nimi jak wytrawny szachista.
Nic- to, sróbuję tego submoda od przemoxdlol, albo wrócę do gry albo odpocznę na dłużej.
-
Cytat:
Bo było to napisane w jakimś niepozornie wyglądającym temacie, w głównych natomiast nic nie pisze
Na forum TWC można znaleźć dużo pożytecznych informacji ale różnych tematów bez liku - a główny temat strasznie rozbudowany :D
EDIT - dzięki za linka, czytałem ten temat ale chyba byłem mocno rozkojarzony - bo nie zwróciłem uwagi, a jest napisane jak wół :lol:
Cytat:
Ci, którzy narzekają na Ai albo piszą, żę kampania jest nudna chyba żarty sobie stroją. Kampania jest teraz super, zadrzyjcie z kimś mocnym a doświadczycie kontrmarszy, grupowania sił nadadniętego państwa. Komputer potrafi odciągnąć naszą armię od miasta a potem je zaatakować. Armie komputera to już nie same ciury obozowe, uwielbia napadać w trybie zasadzki - trzeba dobrze się zastanowić nad marszem w trubie forsowny bo nagle wpadniecie w pułapkę.
Muszę się zgodzić, po niemalże spacerowych wyprawach po południowej Galii i Hiszpanii (chociaż musiałem się nagimnastykować w dyplomacji aby było łatwiej - znane dziel i rządź) przyszła walka z Kartaginą (druga - bo w pierwszej wydarłem potomkom Dydony Sycylię, Korsykę i Sardynię), aby wykluczyć ich protektorat (jedno z plemion północnoafrykańskich) musiałem zdobyć zaufanie drugiego (tj. objąć ich kuratelą Rzymu) i dopiero wtedy z udziałem ich wojsk pozbawiłem (no tak na 80%) Kartaginę wiernego sojusznika. Niby mam pod stolicą Kartaginy 3 armie ale cały czas ich flota gra ze mną w kotka i myszkę - a to pozoruje desant na którejś z wysp, a to zakłada blokadę - wszystkie moje 5 flot(jedną ściągnąłem nawet z zachodniej Galii) ugania się za punickim okrętami. Gdy chciałem obejść miasto od południa i ruszyć na libijskie miasta w rękach Kartagińczyków od razu pojawiła się punicka armia - ni to atakuje , ni to blokuje (powiecie - pasywne AI ale ona jest dwukrotnie mniejsza) nie mogę bezpośrednio ruszyć dalej, bo odsłonię flanki i zdobytą niedawno prowincję - czyli komputer myśli strategicznie. AI nie bardzo próbuje przerzucać wojska do Italii, bo od wschodu szachuje ich sprzymierzony ze mną Egipt , a na morzach krąży flota mojego drugiego sprzymierzeńca Aten - też wyraz inteligencji AI (lub przypadek) - sojusznik nie naraża się na atak bez mojego całkowitego wsparcia. Dodam, że gram zaledwie na "trudnym"
Ale dla sceptyków powiem, że zdarzają się również potknięcia -ale w imię dobra mojego imperium wybaczam komputerowi :D
EDIT - u mnie komputer lubi robić zasadzki ale w związku i sam potrzebuje dużo pól ruchu, sam w nie często wpada - ale jak zauważyłem mniejszymi siłami lub niedobitkami, które pędzą po uzupełnienia