Re: MEGASUBMOD (Wino+Mietek77+Aramegil+Araven+Kam2150)
Ręcznie szturmowałem bez machin i zero ctd. Ew, spróbuj jeszcze kilka razy, może jednak da radę.
W razie problemów zostaje automat przy szturmach z machinami. Popróbuj inne oblężenia z machinami i daj cynk ok.
Sam spróbuję jutro z machinami zrobić oblężenie.
Edit: Zrobiłem bitwę otwartą miałem 2 katapulty i trebusz i ok było.
Tak samo oblężenie Sasquin, też 2 katapulty i trebusz. Mury pięknie nimi rozbiłem i gwardia spatharhoi oraz pronoiarzy i skutatoi rozbili wroga. Znaczy działa.
Edit 2: Czasem teren bitwy może wpływac, na to, że wywala. By mieć logs, zrób sobie w katalogu głównym Bellum, katalog logs.
Co do terenu, właśnie dzieje się to na terenach pustynnych. Wcześniej oblegałem miasta kipczaków nad morzem Czarnym i było ok mimo katapult w składnie armii. Sprawdzę jeszcze z trebuszami czy da się oblegać twierdze europejskie.
Mam katalog log zrobiony i zaraz wkleję jego zawartość.
Dodam jeszcze ze grę jak i bellum plus submod przeinstalowałem całkowicie.
[edit]oto co pokazuje log, ten jest krótki czasami po tym crashu potrafi wyświetlić kilka razy dłuższy z tego typu wpisami jak w spojlerze.
Osobiście nic nie widzę w tym logu 8-) . Zapomniałem dodać crash po kliknięciu "rozstawianie wojska", oblegana twierdza u ujścia Nilu.
[spoiler:1vmmzu51]10:52:26.798 [system.rpt] [always] CPU: SSE2
10:52:26.798 [system.rpt] [always] ==== system log start, build date: Feb 25 2008 version development ===
10:52:26.861 [system.io] [always] mounted pack packs/data_0.pack
10:52:26.908 [system.io] [always] mounted pack packs/data_1.pack
10:52:26.923 [system.io] [always] mounted pack packs/data_2.pack
10:52:26.954 [system.io] [always] mounted pack packs/data_3.pack
10:52:26.986 [system.io] [always] mounted pack packs/data_4.pack
10:52:26.986 [system.io] [always] mounted pack packs/localized.pack
10:52:36.678 [game.script] [error] Condition parsing error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_character_traits.txt, at line 31922, column 49
trigger not found
10:53:13.796 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 7317, column 174
Expecting a trait level, instead got
10:53:13.796 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 7351, column 174
10:53:13.796 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 7387, column 174
10:53:13.797 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 7419, column 174
10:53:13.797 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 7451, column 174
10:53:13.797 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 7489, column 174
10:53:13.798 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 7526, column 174
10:55:14.622 [system.rpt] [error] Medieval 2: Total War napotka[/spoiler:1vmmzu51]
To nieokreślony log, nic nie mówi wskazuje na błąd w pliku do cech.
Usuń map.rwm z kampanii, poitem rusz agenta jakiegoś, włącz toggle_fow na moment zapisz.
Spróbuj wtedy wczytać bitwę. Jak nic nie da cofnij się kilka tur. Trzeba kombinować. jak dana bitwa crashuje, pozostaje automat.
To ogromny mod, bardzo stabilny w oryginale. Submody bardzo wiele mu dały, ale tez zwiększyły ryzyko ctd. Częste zapisy i daje radę.
Bellum nie przestanie mnie zaskakiwać :D . Sposób z usunięciem map.rwm nie działa ale... działa :) gdy turę poświęcimy na budowę przynajmniej drabin, taranu czy wieży. Po prostu gra wywala gdy szturmuję miasto z marszu, używając tylko katapult, trebuszy itp. Jestem ciekaw czy to celowe założenie żeby nie można było prowadzić blitzkriegu? Aravenie mógłbyś sprawdzić taki szturm z marszu w tej samej turze, bez drabin i tego typu sprzętu mając jedynie na wyposażeniu katapulte czy coś z tego typu broni?
A tak poza tym problemem, mam rok 1225 i nie miałem ani jednego ctd w trakcie kampanii;)
Aha Kazimierz z piastów wielkopolskich będzie w wkrótce Imperatorem, niestety będzie to jedyna polska dynastia(o ile w końcu zrobi syna) gdyż Polska lada chwila zniknie z mapy rozdarta przez sąsiadów, do rodów bizantyjskich może też uda mi się ściągnąć Gryfite ale nie wiem czy zdążę nim rozpocznie się szturm rusinów na ostatnią polską twierdzę.
Kilka Osób pisało, że ataki z marszu z machinami wywalają. Fakt jak zbudowałem drabiny i wieże. Więc nie atakowałem z marszu. Sprawdzę atak bez drabin.
Ja mam 1307 rok i zero ctd. Najczystsza kampania jaką grałem. Ale skończyłem, za dużo prowincji, dość. :twisted:
Edit: Sprawdziłem. nie zbudowałem drabin, taranów ani wież, podprowadziłem w kilka tur 2 trebusze i 1 katapultę. Uderzyłem i nie było ctd. Czyli, możliwe, że nie da rady zaatakować z marszu w pierwszej turze po podejściu z machinami, wystarczy blokada miasta, nawet bez budowania sprzętu i da radę. Ew, sprawdź to w dalszej grze. ja teraz zagram chyba krzyżowcami, albo Gruzją. Ale za jakiś czas dopiero.
Jest możliwość zrobienia torrenta z megasubmodem V bo niestety ale w jednym pliku nie da rady mi się ściągnąć bo neta rozłącza mi co godzinę?
potwierdzam , najczęstszy błąd to atak miasta z marszu, ale nie ma reguły, raz wywala, innym razem nie . I nie ma różnicy katap czy trebusz...
a stanie 1 turę pod miastem w oblężeniu .... no to raczej atak z zaskoczenia nie jest ...
Dlatego megasubmod do BC 7.0 będzie musiał mieć mniej modyfikacji. Te wszystkie krzaczące się tekstury, postrzępiona mapa, wywalanie przy oblężeniach czy inne babole trzeba wyeliminować.
wino
Nie bardzo widzę możność ich wyeliminowania. Nie mam żadnych krzaczących się tekstur obecnie.
Postrzępiona mapa - drobiazg, nawet go nie zauważam osobiście. Bez Mietka77 niemożliwa poprawa tej mapki, a on się nie odzywa od dłuższego czasu.
Tomwrt
Cóż można albo robić save przed ręcznym szturmem z marszu w I turze, co jest wskazane. Lub atakować w pierwszej turze z automatu. Na Megasubmodzie lepiej to rozlicza bitwy z automatu niż w oryginale. Nie mam pojęcie od czego to zależy.
Mattkowal09
Ew. torrent jest po stronie wino.
Edit:
Reasumując, mimo drobnych niedogodności Megasubmod V jest bardzo stabilny. Teraz gram Krzyżowcami. Grałem ponad 300 tur Bizancjum z nowymi teksturami i rosterem Exara dla Bizancjum i Gruzji i zero ctd.
Nie jestem moderem, ani cudotwórcą. poprawiam co umiem. Dużo zaś nie umiem, jak mapka np. Częste savy róbcie i naprzód. Ja co rundę robię szybki zapis a co 5 rund zapis pod inną nazwą. Ci jakiś czas usuwam wcześniejsze zapisy.
Araven - ja pisałem o megasubmodzie do BC 7, czyli przyszłym.