Myślę, że nie fajny troll się nam trafił. Chłopaczku, zaczynasz swój pobyt w agorze od "gimboateistów" a potem obruszasz się i piszesz
Cytat:
A na zaczepki słowne leję.
No przykro mi ale to jest hipokryzja i to taka duża.
Lobby lewackie pomija, bo to temat o KK, a nie o bajkach. Równie dobrze możesz mówić o lobby leworęcznych.
Cytat:
to udowodnij to. Ciekaw jestem, jak się wygimnastykujesz, skoro Sąd Apelacyjny już odprawił palikociarnię z kwitkiem, ciekaw jestem co Ty wyczarujesz :mrgreen:
To, że żadne wyznanie nie może być faworyzowana, a jednak katolicyzm jest.
Cytat:
wisi tam dlatego, że religia katolicka ukształtowała nas jako naród. czy podoba Ci się to, czy nie - nasze korzenie biorą się z chrześcijańskiej Europy, to ona kształtowała w nas poczucie wspólnoty, przynależności do kultury itd. I ta religia przetrwała lekko tysiąc lat z narodem, a 90% obywateli są ochrzczeni i deklarują wyznanie katolickie.
A co to ma do rzeczy? To po pierwsze, po drugie może i 90% jest ochrzczonych ale deklarujących się katolików jest mniej, a już takich którzy rzeczywiście łapią się w nauki Chrystusa jest maly procent.
Cytat:
Gdybym ja przeniósł się do kraju np. islamskiego nie protestowałbym, że w pomieszczeniu państwowym gdzie pracuję wisi półksiężyc. Na tym polega szacunek do tradycji i tolerancja
Gdybyś protestował to skończyłbyś z kulką w glowie. :mrgreen: To nie ma związku z poszanowaniem tradycji.
Cytat:
Przypomnę tylko jak palikociarnia nazywa publicznie obraz NMP w Częstochowie "bochomazem", a palikot popiera nazywanie papieża Franciszka "chujem". Tolerancja pełną gębą. Postęp, nowoczesność.
A w czym Ty jesteś lepszy od nich? Sam wyzywasz oponentów, a płaczesz, że ktoś może nie lubić Konfidencjusza i nie uznawać świętego obrazka (obrazki w ogóle są sprzeczne z naukami Chrystusa, ale co tam). Znowu hipokryzja!
Cytat:
Zauważ, że sam Palikot jeszcze 4 lata temu publicznie mówił, że nie widzi problemu krzyża w Sejmie - jest to również znak kulturowy, ukorzeniony w Polsce itd. Nagle jednak po 4 latach zmienia swoje zdanie o 180 stopni. I Ty dalej uważasz, że za nim nie stoi lobby lewackie, naciskające na polityków?
Chłopaczku, przecież Ty nawet nie wiesz o co chodzi z Palikotem, a przypisujesz jego działania lobby... Ale znaj mój gest, zaraz Ci wyjaśnie. Otóż Palikot to polityk marketingowiec, który stworzył sobie partię pod konkretną grupę ludzi. Lobby tutaj nie było, a on sam również nie ukrywał w jaki sposób działa jego partia. Ale pewnie, to spisek;)
Cytat:
dlaczego wisi, już wyjaśniłem, natomiast konstytucja która jest chyba ważniejsza od wyglądu mównicy sejmowej gwarantuje Ci prawa wolnościowe niezależnie, czy wierzysz w Boga, czy nie. Jeżeli tak nie jest, to powołaj się na Konstytucję, walcz z nią, a nie z tym, że na mównicy na wiejskiej wisi krzyż, bo krzyż wisi również w kancelarii prezydenta rp, jak i w tysiącach innych miejsc publicznych w Polsce.
To irytujące, ale nie mam zamiaru sobie z tego powodu wypruwać żył. Poczekam, aż kk samo sobie wykopie grób, a wtedy krzyże znikną;)
Cytat:
no skoro obecność krzyża jest dla kogoś tak dużym problemem, to dla kogoś innego może być problemem obecność Bęgalskiego w sejmie. Prosta sprawa. Tu chodzi o jawną walkę z KK, pod przykrywką "szerzenia równości społecznej". O to chodziło Marksowi - wszyscy mają być obrzydliwie równi. żaden ma się nie wyróżniać. chore. zabierzmy im religię, zabierzmy im tożsamość narodową, zabierzmy im jakąkolwiek tożsamość płciową, seksualną. Na tym polega lewizna. bezkształtną masą najłątwiej jest sterować. Z KK walczyła komuna, walczy również neo-komuna.
No porównanie symbolu zawieszonego w sejmie potajemnie do Bęgalskiego (kto to? bo chyba Ci o Grodzką chodziło, ale ona się tak nie nazywała) wybranego w demokratycznych wyborach. To jak porównywać kotlet z samochodem, ale spoko, rób tak dalej :mrgreen:
Cytat:
nie może Ci wisieć, skoro wygłaszasz tak drastyczne poglądy, agresywnie skierowane w instytucję, powinieneś czerpać wiedzę ze źródeł, a nie z kwejka czy demotywatorów. Bo te hasła, które powtarzasz powtarza każdy leming, nie znając dokładnie źródeł informacji.
Kod: Zaznacz cały
Podatek zryczałtowany
Duchowni, którzy osiągają przychody z działalności duszpasterskiej, są płatnikami podatku zryczałtowanego. Księża wikariusze i proboszczowie zostali potraktowani przez państwo podobnie jak osoby fizyczne, które prowadzą pozarolniczą działalność gospodarczą (Dz. U. z 1998 r., nr 144, poz. 930). Obowiązuje ich podatek dochodowy w formie ryczałtu od przychodów z ofiar otrzymywanych w związku z pełnionymi funkcjami o charakterze duszpasterskim.
Wysokość ryczałtu ustalana jest odrębnie na każdy rok podatkowy przez urząd skarbowy właściwy dla miejsca wykonywania funkcji o charakterze duszpasterskim. Kwartalne stawki ryczałtu zamieszczone są w załącznikach do ustawy (nr 5 i 6) i stosuje się je odpowiednio do osób duchownych innych wyznań, którzy sprawują porównywalne funkcje.
Przewidziano stawki ryczałtu dla duchownych kierujących parafią i wikariuszy, w zależności od wielkości parafii (liczy się liczba mieszkańców) i miejsca zamieszkania. Statystyczny proboszcz płaci obecnie 344 zł, a wikary 259 zł kwartalnie. Można oszacować, że w sumie księża płacą co najmniej 35 mln zł podatku dochodowego rocznie. Co ciekawe, księża płacą podatek od liczby mieszkańców parafii, a nie od faktycznej liczby wiernych. W ten sposób system podatkowy podkreśla misyjność Kościoła i odpowiedzialność duszpasterską za wszystkich ludzi.
Nie chce mówić o tym kto na leminga wychodzi :D Poza tym nadal, co mnie obchodzą te podatki, które płaci kk?
Cytat:
kiedy KK jawnie sprzeciwiał się NSDAP, Goebbels wciskał ludziom tę samą propagandę - wiele księży molestuje dzieci. Odsyłam do poczytania źródeł, historia łudząco podobna do obecnych czasów.
Szczególnie że kościół popierał Hitlera, ale kto by tam o tym pamiętał;)
Cytat:
Oficjalne statystyki móią jedno - pedofil ksiądz trafia się raz na 900, 1500 pedofili. Oczywiście każdy pedofil to o jedno za dużo, ale zamiast piętnować tego księdza, dowala się w cały Kościół. A lemingi to powtarzają. Kilkanaście razy więcej pedofilów to nauczyciele, czemu nikt jeszcze nie wyjechał z ostrym, publicznym linczem przeciwko MEN ?
Po pierwsze, jak się trafia pedofil nauczyciel to zostaje skazany przez sąd i idzie do pierdla. Ksiądz jest przenoszony do innej parafii albo wyjeżdza do Watykanu. Po drugie nauczyciele to nie jest zwarta grupa. Księża już tak, wszyscy w tej samej hierarchicznej organizacji itd. To dość istotne, że KK produkuje pedofilii w pewien sposób. W przeciwieństwie do nauczycieli którzy nie mają takich czynników wspólnych. Ale to nie jest istotne, istotne jest to co się dzieje z pedofilami.
Cytat:
jeżeli masz dostęp do tajemnej wiedzy, podziel się nią z nami.
wystarczy otworzyć gazetę, internet. Jesteś chyba jedyną osobą na tym forum która to podważa.
Cytat:
Twój avatar jest gorszący, ponieważ jest celowo przerobiony w celu obrażania uczuć religijnych. Zwłaszcza tutaj, w kraju z którego pochodzi błogosławiony (a niedługo św) Jan Paweł II.
Nie jest gorszący, "obrazić uczucia religijne można tylko u ****** (i żeby nie było, nie jest w nikogo skierowane, żeby zaraz mi moderacja się zleci) i generalnie wisi mi czy ktoś się poczuł dotknięty. Mnie boli głupota i hipokryzja a nie latam z tego powodu do sądu czy moderatora dezintegratora. Byłoby to tak samo absurdalne jak obraza uczuć religijnych. Motywu z JP2 nie rozumiem i nie widzę związku.
Cytat:
nikt CI nie zabroni posiadać własnego zdania. nie wiem, którymi słowami wykazywałem, że nie wiem, na czym polega ateizm.
Na tym, że ateizm to brak wiary w istnienie bóstw, tyle i aż tyle. Wszelkie negatywne odczucia związane z KK nie są związane z byciem ateistą.
Cytat:
Natomiast wyzywanie każdego księdza od pedofila to celowy zabieg propagandowy, skierowany jasno w KK.
Nigdy się z czymś takim nie spotkałem.
Cytat:
Choć i tak w Polsce panuje przekonanie, że ksiądz to ma dobrze, nic nie robi.
Ciężko to się w kopalni pracuje, ksiądz ma klawe życie!
Cytat:
Nie musi być proboszcz, może byc wikary.
Myślę, że nie chciałbym oglądać schadzek miłosnych z parafiankami;)
Cytat:
Hej Volomir, skąd masz range Holy Father? :D
Dostałem za wygranie w konkursie na najlepszego dyskutanta razem z Baalem;) W ogóle miałem zmienić avka na Wodeckiego, ale skoro pojawił się nam nowy oświecony ponad lemingi to jednak przy nim zostane.