Re: Dyskusja ogólna o grze Total War: Rome II
Czy wie ktoś może czemu ta wulgaryzm gra po spatchowaniu się przestała mi całkiem działać? Włącza mi się okno startowe, a potem czarny ekran i "Program Rome lI przestał działać"?
Reinstalowalem ale wciąż to samo. Może być to spowodowane DLC Nomadic Tribes?
Otrzymujesz upomnienie za wulgaryzm, Ensis.
Cytat:
Zamieszczone przez radoxx4
Czy wie ktoś może czemu ta cholerna gra po spatchowaniu się przestała mi całkiem działać? Włącza mi się okno startowe, a potem czarny ekran i "Program Rome lI przestał działać"?
Reinstalowalem ale wciąż to samo. Może być to spowodowane DLC Nomadic Tribes?
Usuń folder The Creative Assembly z X:/User/AppData/Roaming (wcześniej zachowując jego kopie zapasową)
Cytat:
Zamieszczone przez radoxx4
Może być to spowodowane DLC Nomadic Tribes?
Nie. Z usuwanego folderu zrób sobie tylko kopie podfolderów save_games i save_games_multiplayer. Kopia reszty jest całkowicie zbędna - a pewno gdzieś w niej siedzi bug.
Dziękuję panowie za pomoc, zaraz spróbuje rozwiązać ten problem zgodnie z Waszymi zaleceniami :D
Chciałbym wypróbować mod AGA ale tutaj pytanie... :)
Przed steam mody należało zainstalować do folderu "mods" jak np. w Medievalu 2.
Czy może ktoś napisać jak teraz to się odbywa? Jak zainstalować ten mod..
Dzięki.
Wgrałem sobie moda Ars Gratia Artis i jestem zrozpaczony. :x Przez wyższe morale, mogłem zauważyć słabość i niedoróbki walki. Teraz nie wiem tylko czy wynikają one z moda, czy co bardziej prawdopodobne z podstawki. :roll:
- Brak automatyzacji. Oddziały które nie biorą czynnego udziału w walkach, nie obracają się przodem w kierunku skąd nadchodzi wróg/prowadzony jest ostrzał. Tylko stoją jak kołki pozwalając się wybijać.
- Osobną sprawą są łucznicy. Przez ten Empirowy zasięg strzału, są w ogóle nie przydatni. Już tłumacze dlaczego. Po cofnięciu (odsunięciu na bok) się przed nacierającym odziałem wroga, zapominają obrócić się z powrotem w kierunku bitwy. I tak mamy kretyńską sytuację gdy nasi łucznicy stoją sobie koło wrogich oddziałów, i do nich nie szczelają bo ustawili się trochę boczkiem. :roll:
- Zatrzymywanie się oddziałów. Rozchodzi mi się szczególnie o akcje pościgowe za łucznikami. Gdzie po początkowym zahaczeniu, odziały dystansowe wycofują się i prowadzą dalej ostrzał. Natomiast moi "debile" zaprzestają pościgu i pozwalają się wybijać. :shock: Ogólnie wszystkie jednostki nie chcą słuchać rozkazów, często trzeba je powtarzać w nieskończoność. Strasznie mnie to denerwuje bo jak każe jednostce gonić jakichś knypków to powinna to robić aż do samego końca, a nie odpuszczać sobie z niewyjaśnionych przyczyn.
- Ja się grzecznie pytam gdzie jest przycisk utrzymaj pozycje? (taki jak w romku1 i mdeku2)
Cytat:
Zamieszczone przez ac3...
Chciałbym wypróbować mod AGA ale tutaj pytanie... :)
Przed steam mody należało zainstalować do folderu "mods" jak np. w Medievalu 2.
Czy może ktoś napisać jak teraz to się odbywa? Jak zainstalować ten mod..
Dzięki.
Na steamie masz coś takego jak "steam workshop", wchodzisz szukasz odpowiedniego moda i klikasz pod spodem "Subskrybuj". Po kliknięciu mod automatycznie się zainstaluje.
Cytat:
Zamieszczone przez ituriel32
- Brak automatyzacji. Oddziały które nie biorą czynnego udziału w walkach, nie obracają się przodem w kierunku skąd nadchodzi wróg/prowadzony jest ostrzał. Tylko stoją jak kołki pozwalając się wybijać.
To jest w każdym TW. Gdyby takie coś było to niemożliwym byłoby utrzymanie szyku w styuacji gdy np przeciwnik okrążyl Cię konnymi łucznikami.
Cytat:
- Osobną sprawą są łucznicy. Przez ten Empirowy zasięg strzału, są w ogóle nie przydatni. Już tłumacze dlaczego. Po cofnięciu (odsunięciu na bok) się przed nacierającym odziałem wroga, zapominają obrócić się z powrotem w kierunku bitwy. I tak mamy kretyńską sytuację gdy nasi łucznicy stoją sobie koło wrogich oddziałów, i do nich nie szczelają bo ustawili się trochę boczkiem. :roll:
U mnie prawie zawsze po cofnięciu się i tak od razu atakują, ale fakt, najlepiej jakby pole ostrzału było dookoła, a nie tylko z przodu jednostki.
Cytat:
- Zatrzymywanie się oddziałów. Rozchodzi mi się szczególnie o akcje pościgowe za łucznikami. Gdzie po początkowym zahaczeniu, odziały dystansowe wycofują się i prowadzą dalej ostrzał. Natomiast moi "debile" zaprzestają pościgu i pozwalają się wybijać. :shock: Ogólnie wszystkie jednostki nie chcą słuchać rozkazów, często trzeba je powtarzać w nieskończoność. Strasznie mnie to denerwuje bo jak każe jednostce gonić jakichś knypków to powinna to robić aż do samego końca, a nie odpuszczać sobie z niewyjaśnionych przyczyn.
- Ja się grzecznie pytam gdzie jest przycisk utrzymaj pozycje? (taki jak w romku1 i mdeku2)
Oba te punkty winikają właśnie z tego, że jakiś "geniusz" z CA wpadł na pomysł, żeby WSZYSTKIE jednostki miały automatycznie utrzymanie pozycji. Dziwne, że dopiero teraz powyższe rzeczy zauważyłeś, były idealnie widoczne i bez moda.
Pod ostrzałem konnych łuczników byłby nieistniejący przycisk utrzymania pozycji.
Te rzeczy zauważyłem dopiero teraz bo:
- Ja mało spostrzegawczy ogólnie jestem.
- Do tej pory niszczyłem oddział za odziałem: Coś do przytrzymania od przodu (wyższe morale), a później wjazd czymś szybkim o stosunkowo wysokim ataku.
Ja atakuje bokami, przez co mam trochę dziurawy środek. Dlatego często jakichś oddział się przeciśnie. Łucznicy rozsuwają się wtedy na boki. Kiedy wrogi oddział się wycofuje, to oni zostają bardzo blisko innych wojsk, ale zwróceni do nich bokiem, przez co nie biorą czynnego udziału w walce. :evil:
Ja tam zawsze ręcznie łucznikami i tak steruję, nigdy dobrze dla mnie nie działało to automatyczne wycofanie się. Teraz masz więcej czasu to operuj ręcznie i nie zdawaj się na dzieło przypadku ;)