Re: MEGASUBMOD (Wino+Mietek77+Aramegil+Araven+Kam2150)
Araven Po ilu turach klasztor daje najlepsze efekty w przypadku generałów i przywódców frakcji? Standardowy postój 3 turowy daje zazwyczaj cechę Pielgrzym i trochę podciąga staty, ale np. w przypadku przywódcy frakcji nadal ostało się kilka negatywnych cech. Długość postoju w klasztorze ma na to wpływ czy raczej po 6 kolejkach nic nowego się nie pojawi?
4 do 6 tur. Chyba, że ma cechę osłabiony to i dłużej trzeba wtedy. Jak ma cechę wulkan energii o końskim zdrowiu to już maks. Więcej nie dostanie.
okey, dzięki temu podreperowałem dożę trochę. BTW mam ok.85 tury i jest mała posucha z gienkami do ożenku, a mam 3 świetne księżniczki, córki władcy. I przyznam, że trochę panikuję, bo tylko jedną ochajtałem z fancuzkim kapetyngiem. Castylia praktycznie zaorana przez Portugalię i Maurów, Aragonia też już ledwo zipie, bo jedzie ją kalifat Maurów i Piza. Jerozolima wasalem Egiptu została, Turkowie wasalem Bizancjum, Norwegia pod Danię poszła. Anglia już prawie cała przeniosła się do Francji, wyspy opanowane przez Szkocję, cuda wianki. A i Sycylia mnie zdradziła, pomimo tego, że wepchnąłem jej księżniczkę i relacje miałem 9/10. Zobaczę jak będzie za jakieś 25-30 tur.
Nieatakowanie sojusznika przy relacjach 8/10 i wyższych nie działa na Megasubmodzie, bo mamy w nim ai Pitera.
Działa na Bellum z oryginalnym ai.
Właśnie dlatego jest fajnie bo bywa zaskakująco.
Księżniczki, cóż łap obcych generałów jak nie masz swoich.
Czy w tym submodzie jest spolszczenie ?
Tak. Jest w Instalce Megasubmoda V.
Mongołowie są za bardzo podkręceni w kilka tur cały wschód zdobyli przy pomocy wyrzutni rakiet :D
Podkręceni to byli w I. Tu są silni, ale da się ich pobić. Łatwe to nie jest, ale da radę. W oryginalnym BC strasznie szybko bankrutowali, tu mają więcej kasy, ale nie aż tyle by zawojować całą mapę.
Ci Mongołowie u mnie to są ale tak jakby ich nie było. Fizycznie to chyba się pojawiają po 1241, bo narazie jest 10 przed ta datą.
Jaką strategię macie na pierwsze tury Bizancjum? Koszty utrzymania sporo kasy pochłaniają uniemożliwiając rozwój. Co robicie? Rozwiązujecie zbędne oddziały? Tej Sycylii to się chyba nie opłaca atakować na początku. Zawrzeć sojusze z państwami zachodnimi i skupić sie na seldżukach?
Ja rozwiązuję większość wojsk poza Azją, ale tam też kasuję co nieco. Armię z Sycylii rozwiązuję częściowo i przerzucam w okolice stolicy. Zdobywam zbuntowane prowincje blisko Konstantynopola. Zawieram sojusze. Szkolę kupców, buduję punkty handlowe i czekam na jihad. W międzyczasie staram się uderzyć na Seldżuków, albo oni uderzają na mnie.