Standardowo Rzym lub Egipt. Obie frakcje są prościutkie do wdrożenia się w gre.
Wersja do druku
Standardowo Rzym lub Egipt. Obie frakcje są prościutkie do wdrożenia się w gre.
Moimi rekomendacjami są Ateny oraz Pergamon :)
Weź Baktrię. Skraj mapy, podobne kultury sąsiadów, jednokierunkowa ekspansja, bogato. Same zalety.
Ano Ateny mają świetną pozycję startową,idzie nimi bardzo szybko wchłonąć zwaśniony z przyjazną Tobie Spartą Epir,a potem stosunkowo bez problemu pobić plemiona trackie i ilirijskie.
Plusem Pergamonu jest to ,że lubi go większość państw helleńskich i wschodnich w pobliżu(oprócz Seleucydów i ich satrapii oczywiście).Na takiej bazie sojuszy można stworzyć sobie silną pozycję startową do podboju Azji Mniejszej,a potem Bliskiego Wschodu czy też Tracji.W którą stronę się udasz będziesz miał sojuszników,a za sojusznikami idą umowy handlowe czyli pieniądze.Za ekspansję na plemiona celtyckie w Tracji polubi Cię na pewno Macedonia,a za wojnę z Seleucydami Bitynia i Rodos czy też taka potęga jak Egipt.
Grając Atenami zjeść wszystko w Grecji i rozbudować się gospodarczo?
Jakie są plusy państwa Lagidów w tej grze?
Sent from my Nexus 5 using Tapatalk
Polecam rozgrywkę frakcją Cimmeria.Świetne położenie startowe dzięki któremu można szybko utworzyć państwo "od morza do morza".Ciekawe jednostki dające dość interesujący potencjał militarny do wykorzystania przeciwko nieprzyjaciołom.
http://www.honga.net/totalwar/rome2/...om_cimmeria&i=
http://i60.tinypic.com/i4k6dg.jpg
Dokładniej-zjeść Grecję,Macedonię i Trację,a potem rozbudować się gospodarczo i militarnie, i hajda przez Bosfor na Azję Mniejszą .
Na pewno Egipt może poszczycić się dużą ilością jedzenia,mają jakiś bonus do tempa opracowywania technologii no i zaczyna się kampanię z całą prowincją przez co jesteśmy bogaci.
1. Egipt - Zboże i żelazo (chyba też oliwki) na starcie, dodatkowo dwa cuda (+ trzecie tuż obok w Cyrenejce). Korzystne położenie. Gospodarczo potęgą (dobra nacja do zwycięstwa handlowego).
2. Rzym - Zwarte państwo. Dobra armia + koszary wojsk pomocniczych pozwalające rekrutować regionalne jednostki. Stosunkowo słabi sąsiedzi na początku.
3. Baktria - Skraj mapy i surowce.
4. Armenia - Żelazo i cała 3 regionowa prowincja.
5. Kimmeria - Położenie i cała 3 regionowa prowincja. Wojsko (taki łatwy wstęp do nomadów).
Prawie wszystkie Polis greckie.
Z barbarzyńców chyba Swebowie lub Bojowie. Trakowie (Tylis, Ardiajowie, Odrysowie, Getowie) łatwi raczej nie są ale kampanie nimi będą bardzo ciekawe.
Łooo Swebowie:eek: Ja mistrzem nie jestem ale miałem problem żeby przetrwać 20 tur:P. Inna rzecz że grałem na trudnym albo bardzo trudnym... Bojowie są silniejsi i mają lepsze położenie. Z innych państw to najlepszy na start oczywiście Rzym (tereny, sąsiedzi, ARMIA). Egipt przyjemny, polis też ok, choć walka hoplitami jest... mniej dynamiczna;). Mi łatwo gra się też Massylią, połączenie greków i barbarzyńców, handel, tylko położenie i sąsiedzi może sprawić pewne problemy (tzn grałem trzy razy i zawsze musiał być wybór między Rzymem a Kartaginą na sojusznika, zawsze wybierałem akurat gorzą opcję:().