Wymienić można, klikasz jedną armią drugą i jak dojdzie do spotkania to zaznaczasz (pojawi się taki trójkącik nad jednostką) i na koniec akceptujesz.
Wersja do druku
Wymienić można, klikasz jedną armią drugą i jak dojdzie do spotkania to zaznaczasz (pojawi się taki trójkącik nad jednostką) i na koniec akceptujesz.
ok dziekuje! Hmmm do armii dołączyłem szpiega i on jest w jej składzie - rozumiem ze juz go nie wyłącze z armii? jak go rozwiaże to co sie z nim stanie zginie na amen? :eek:
Wyłączysz, klikasz na niego a później na mapie koło armii.
Tak jak powiedział Ituriel trzeba falangę brać z boku. Historycznie rzymskie legiony od frontu nie były w stanie wziąć czy przepchnąć falangi (typu macedońskiego bo hoplici z krótszymi włóczniami to już inna bajka). Przykładem na to są bitwy pod Pydną, Kynoskefalaj, Magnezją. A wracają do gry to jak dobrze pójdzie to frontalnie jej nie ugryziesz choćbyś nie wiem jakie miał opancerzenie. Sarissy są bardzo długie i skutecznie trzymają wszystko na dystans zwłaszcza w obronie miasta między budynkami. owszem zdarza się że frontalnie człek się w końcu przebije ale jak Ituriel powiedział, za cenę dużych strat a po za tym z mych obserwacji wynika że nie zawsze się to udaje. Także zdecydowanie z boku lub od tyłu. albo gradem pocisków zasypać.
Czy Katafrakci nadają się do związywania wrogą jazdę w walce?
I jeszcze kiedyś w poradzie czytałem , że można połączyć dwie takie same jednostki w jedną która będzie miała więcej łącznie ludzi (ale nie więcej niż maksymalna ilość ludzi w jednym oddziale) i tracisz jedną jednostkę, ale masz mniejsze szansę na stratę ich w bitwie.Możliwe, że coś źle zrozumiałem, albo nie pamiętam czegoś, bo nie zdążyłem tej porady doczytać.
Katafrakci są jednostką uderzeniową i ich zadaniem jest wjechanie w **** wrogich wojsk i złamanie ich morale.
Sent from my Nexus 5 using Tapatalk
No wiem, ale najpierw najpewniej będę musiał się pozbyć jazdy wroga, przynajmniej ja zawsze osłaniam nią boki i chciałbym wiedzieć czy zdołają się przebić, zanim moja piechota się nie posypie.
Jak się przebić przez falangę od frontu? Nie mam jak jej flankować, bo wpadnę na wrogą jazdę, ewentualnie łucznicy mnie wystrzelają. Mam tylko pretorian albo legiony.
Sent from my Nexus 5 using Tapatalk
Możesz próbować je przetrzebić używając Pilum potem się wycofując i tak do wyczerpania amunicji.