Trochę z wielkiego świata.
http://szymonkurek.natemat.pl/8801,real-usuwa-krzyz
Do czego to już dochodzi, a wszystko w "imię poprawności politycznej". U nas tolerancja pełną gębą, a u nich...
Wersja do druku
Trochę z wielkiego świata.
http://szymonkurek.natemat.pl/8801,real-usuwa-krzyz
Do czego to już dochodzi, a wszystko w "imię poprawności politycznej". U nas tolerancja pełną gębą, a u nich...
...pieniądz wydaje rozkazy :lol: .
http://biznes.interia.pl/podatki/news/r ... ow,1781765
Jak oni śmieli zarobić trochę pieniędzy i nie rozliczyć się z nich przed POlską władzą? Najlepiej wogóle nie wracać na zielona wyspę miłości :!:
http://biznes.interia.pl/praca/news/dla ... ny,1781470
Lepiej wszak ukraińców wziąść do pracy.
Hehehe ciekawe kto wykreował tą kwoty. Pytanie kolejne czy taki Ukrainiec co przyjedzie do POlszy dostanie naszą "średnią" :mrgreen:Cytat:
Według danych Ukraińskiego Urzędu Statystycznego, średnia pensja na Ukrainie wyniosła w styczniu 2012 roku równowartość ok. 1000 zł, podczas gdy w Polsce - ponad 3600 zł.
Prawda jest taka, że dostanie właśnie około 1000 zł o ile nie mniej ale tam jest jeszcze większa bieda.
Ponoć jesteś kapitalistą i liberałem. W czym więc widzisz problem i sprzeczność? Jeżeli firma A oferuje wykonanie usługi za milion, a firma B za dwa miliony, a wiemy, że efektywność pracy będzie podobna, to zgodnie z doktrynami które tak miłujesz wynajmiemy tego, kto chce mniejszą zapłatę.Cytat:
Hmm... a może jednak odzywają się w Tobie jakieś nacjonalistyczne przekonania?
Widać, że edukacja w kraju podupada.Cytat:
Cytuj:
Według danych Ukraińskiego Urzędu Statystycznego, średnia pensja na Ukrainie wyniosła w styczniu 2012 roku równowartość ok. 1000 zł, podczas gdy w Polsce - ponad 3600 zł.
Hehehe ciekawe kto wykreował tą kwoty. Pytanie kolejne czy taki Ukrainiec co przyjedzie do POlszy dostanie naszą "średnią" :mrgreen:
Zadam Ci proste pytanie, bo widzę że znowu trzeba operować jak z dziećmi - rozumiesz pojęcie 'średniej' i większości aspektów z nią związanych?
Mamy daną średnią kwotę płac w Polsce. Jeżeli jest to stawka 'średnia', czyli 'uśredniona', to znaczy, że ktoś musi zarabiać mniej, a ktoś więcej. To, że Ty zarabiasz mniej i jesteś pod kreską nie jest argumentem na podważanie matematyki i ekonomii.
Ale rozumiem - Internet jest najlepszym miejscem na wylewanie frustracji.
Tak, jestem kapitalistą i liberałem, dlatego wkurza mnie obecna sytuacja którą wytworzyły nasze nie-rządy a która z wolnym rynkiem ma wiesz ile wspólnego :roll:Cytat:
Ponoć jesteś kapitalistą i liberałem. W czym więc widzisz problem i sprzeczność? Jeżeli firma A oferuje wykonanie usługi za milion, a firma B za dwa miliony, a wiemy, że efektywność pracy będzie podobna, to zgodnie z doktrynami które tak miłujesz wynajmiemy tego, kto chce mniejszą zapłatę.
Prędzej patriotyczne, bo jak widzę co z moją Ojczyzną robią ci targowiczanie to mnie krew zalewa... no ale teraz każda forma patriotyzmu jest tożsama z nacjonalizmem. Więc niech będzie- jestem nacjonalistą a może już nawet faszystą. :roll:Cytat:
Hmm... a może jednak odzywają się w Tobie jakieś nacjonalistyczne przekonania?
Obaj wiemy że jest wiele rodzajów "średniej" a tutaj mamy do czynienia z czystą średnią arytmetyczną gdzie dziesięciu zarabia 1200 zł a jeden 50000 zł. Może stwierdzisz jeszcze że tyle samo jest Polaków biorących mniej pensji od 3500 co tych zarabiających powyżej tej kwoty? Kolejna bezsensowna statystyka załamująca realia.Cytat:
Widać, że edukacja w kraju podupada.
Zadam Ci proste pytanie, bo widzę że znowu trzeba operować jak z dziećmi - rozumiesz pojęcie 'średniej' i większości aspektów z nią związanych?
Mamy daną średnią kwotę płac w Polsce. Jeżeli jest to stawka 'średnia', czyli 'uśredniona', to znaczy, że ktoś musi zarabiać mniej, a ktoś więcej. To, że Ty zarabiasz mniej i jesteś pod kreską nie jest argumentem na podważanie matematyki i ekonomii.
Ale rozumiem - Internet jest najlepszym miejscem na wylewanie frustracji.
To tak samo jakby policzyć średnią arytmetyczną zarobków mieszkańców RON w XVIII wieku okazałoby się że to zielona wyspa szczęśliwości, tymczasem jedni mieli pałace a drudzy oszczędzali miesiąc na nowe buty. :mrgreen:
Dlatego dobrze jest spojrzeć na pełny wykres danych statystycznych płac:
http://like-a-geek.jogger.pl/2012/04/03 ... rupke-bog/
który jest sprzed dwóch lat :lol:Cytat:
Zamieszczone przez fenr1r
osobiście to się cieszę, że średnia płac idzie w górę, ale i znajdą się osoby, które i z tego powodu narzekają...
ciekawe jak Ty byś rozwiązywał obecne kwestie, za które rząd odbiera baty? I to jeszcze w taki sposób żeby wszyscy byli zadowoleni.Cytat:
Prędzej patriotyczne, bo jak widzę co z moją Ojczyzną robią ci targowiczanie to mnie krew zalewa... no ale teraz każda forma patriotyzmu jest tożsama z nacjonalizmem. Więc niech będzie- jestem nacjonalistą a może już nawet faszystą.
Trzeba szukać dziury w całym bo to aż niemożliwe żeby płace zaczęły rosnąć tu coś nie gra :lol:
No i?Cytat:
Dlatego dobrze jest spojrzeć na pełny wykres danych statystycznych płac:
http://like-a-geek.jogger.pl/2012/04/03 ... rupke-bog/
Z tego wykresiku wynika, że 64,7 % pracujących zarabia poniżej średniej arytmetycznej. Napisałem specjalnie pracujących gdyż wykres nie uwzględnia bezrobotnych, którzy albo biorą parę stówek zasiłku albo nie mają do niego prawa. Dodajmy emerytów i ich 800 zł na rękę. No ciekawe ile wtedy % dorosłych polaków miałoby 3500 na życie...
W wykresiku chodzi o zarobki brutto czyli kwoty na papierze, których się nie dostaje do ręki. Mam wyliczać dalej ile zostaje jak się odejmie podatki i vaty czy pozostaniemy na tym? Dziś mając nawet 3000 "brutto" ciężko na cokolwiek odkładać, większość idzie na bieżąco, koszty życia są okrutnie wysokie (już takie jak na zachodzie) i ciągle rosną razem z ceną ropy.
Polecam komentarze pod samym artykułem. Przytoczę jeden:
Cytat:
Dlaczego ludzie emigrują stąd? Ja Ci powiem. Zarabiam brutto 5400 zl. Netto to juz "tylko" 3800 (zlodzieje...). Odejmijmy 1500 za mieszkanie (wynajmujemy), i już jest 2300. Wybraliśmy model rodziny gdzie, póki nasza córka nie pójdzie do przedszkola, żona opiekuje się nią w domu. te 2300 jest więc na 3 osoby. Czy to tak dużo? Gdy chcę kupić aparat, bo stary się zepsuł - musze brać raty. Gdy chcę kupić laptopa, narzędzie pracy, muszę brać raty. Gdy chcę zadbać o zdrowie i pojeździć na rowerze, też ciężko znaleźć pieniądze na kupno roweru. A naprawa 16-letniego samochodu potrafi poskutkować załamaniem domowego budżetu. Na wakacje jedziemy za zwrot podatku, który jeśliby zlikwidowali ulgę na dziecko, wyniósłby 500 zł... Żona za opiekowanie się dzieckiem, PRZYSZŁOŚCIĄ NARODU nie dostaje NIC od Państwa, nawet składki na gównianą emeryturę (tak w ogóle to jestem przeciw socjalistycznemu modelowi państwa, każdy powinien dbać o siebie, ale jak już taki model wybiera większość, to niech to Państwo się nami opiekuje!! Teraz to jest połączenie socjalizmu (zabierzemy) z kapitalizmem (radź sobie sam).
W Niemczech na tym samym stanowisku zarobie 3-4 tysiące euro, 13-17 tys. zł. Koszty życia podobne. I nadal się dziwisz wyjeżdżającym?
Jeszcze raz, bo widzę że unikasz odpowiedzi, Ty mój 'liberale' ;)Cytat:
Tak, jestem kapitalistą i liberałem, dlatego wkurza mnie obecna sytuacja którą wytworzyły nasze nie-rządy a która z wolnym rynkiem ma wiesz ile wspólnego :roll:
Jak się ma Twój komentarz "Lepiej wszak ukraińców wziąść do pracy.", do artykułu http://biznes.interia.pl/praca/news/dla ... ny,1781470
w kontekście Twojego rzekomego zamiłowania do wolności i kapitalizmu? Możesz mi to wyjaśnić?
I na czym polega ten patriotyzm? To jest pytanie zbiorowe, min. do Ciebie, czy ludzi takich jak mRe. Na czym on polega? Na mówieniu że jest źle? Na pracowaniu i płaceniu podatków za granicą? na oglądaniu meczów? na wyzywaniu innych od gejów, żydów, zdrajców?Cytat:
Prędzej patriotyczne, bo jak widzę co z moją Ojczyzną robią ci targowiczanie to mnie krew zalewa... no ale teraz każda forma patriotyzmu jest tożsama z nacjonalizmem. Więc niech będzie- jestem nacjonalistą a może już nawet faszystą. :roll:
Niemiec który wykupił TVN i daje prace tysiącom Polaków robi dla tego kraju więcej, niż 90% rzekomych patriotów, dla których cały patriotyzm można zamknąć w kategorii latania z flagą i śpiewania hymnu.
Na czym polega to Twoje umiłowanie ojczyzny? Co dla niej robisz?
Cytat:
Obaj wiemy że jest wiele rodzajów "średniej" a tutaj mamy do czynienia z czystą średnią arytmetyczną gdzie dziesięciu zarabia 1200 zł a jeden 50000 zł. Może stwierdzisz jeszcze że tyle samo jest Polaków biorących mniej pensji od 3500 co tych zarabiających powyżej tej kwoty? Kolejna bezsensowna statystyka załamująca realia.
Średnia to średnia. Nie mówimy o medianie i innych duperelach, tylko średniej pensji w Polsce. Jeżeli dane mówią, że wynosi ona ponad 3000zł, to należy tym danym zaufać. Nie podważaj więc prawdy i naucz się wreszcie kierować w odpowiednią stronę swoją krytykę.Cytat:
Obaj wiemy że jest wiele rodzajów "średniej" a tutaj mamy do czynienia z czystą średnią arytmetyczną gdzie dziesięciu zarabia 1200 zł a jeden 50000 zł. Może stwierdzisz jeszcze że tyle samo jest Polaków biorących mniej pensji od 3500 co tych zarabiających powyżej tej kwoty? Kolejna bezsensowna statystyka załamująca realia.
Odpowiedziałem na PW.Cytat:
Jak się ma Twój komentarz "Lepiej wszak ukraińców wziąść do pracy.", do artykułu http://biznes.interia.pl/praca/news/dla ... ny,1781470
w kontekście Twojego rzekomego zamiłowania do wolności i kapitalizmu? Możesz mi to wyjaśnić?
A co może więcej zrobić zwykły Polak bez kapitału i znajomości jeśli nie ponarzekać, zaśpiewać hymn i kupić pomidorki z napisem "Produkt Polski"? No co może? Zagłosować na partię socjalistyczną A zamiast partię socjalistyczną B? Zapisać się do partii, płacić składki i siedzieć cicho bo myślenie niezgodne z oficjalną linią jest karane wyrzuceniem? Założyć własną partię, którą się zagłuszy medialnie? Zebrać się na necie, zaostrzyć kosę i ruszyć na osłów z sejmu? Co może zrobić pojedyncza jednostka?Cytat:
I na czym polega ten patriotyzm? To jest pytanie zbiorowe, min. do Ciebie, czy ludzi takich jak mRe. Na czym on polega? Na mówieniu że jest źle? Na pracowaniu i płaceniu podatków za granicą? na oglądaniu meczów? na wyzywaniu innych od gejów, żydów, zdrajców?
Niemiec który wykupił TVN i daje prace tysiącom Polaków robi dla tego kraju więcej, niż 90% rzekomych patriotów, dla których cały patriotyzm można zamknąć w kategorii latania z flagą i śpiewania hymnu.
Na czym polega to Twoje umiłowanie ojczyzny? Co dla niej robisz?
Otóż może zrobić właśnie to co robi- narzekać na necie i śpiewać hymn. Dowiodła tego ostatnia akcja przeciw ACTA. Złodzieje trochę się zlękli i zmiękli ale to tylko jedna runda. Drugą czyli próbę referendum o wiek emerytalny złodzieje wygrali i swojego dopną. Pozostaje jednak fakt, że coś się zaczyna dziać i coraz więcej rodaków dostrzega iż król jest nagi.
A czy ja coś podważałem? To raczej wam nie udało się podważyć mojego twierdzenia, że większość żyje za psie pieniądze, nawet ten wykresik to potwierdza :roll:Cytat:
Średnia to średnia. Nie mówimy o medianie i innych duperelach, tylko średniej pensji w Polsce. Jeżeli dane mówią, że wynosi ona ponad 3000zł, to należy tym danym zaufać. Nie podważaj więc prawdy i naucz się wreszcie kierować w odpowiednią stronę swoją krytykę.