Rome 2 na steamOS i linux - czuję boost FPS w powietrzu :D
Wersja do druku
Rome 2 na steamOS i linux - czuję boost FPS w powietrzu :D
Kontynuując myśl - gra jest już na tyle grywalna na multi, że organizowane są turnieje na scenie polskiej i zagranicznej.Cytat:
Właśnie czytam bardzo pochlebne opinie graczy na temat tej nowej łatki - zresztą tak jak i poprzedniej.
Z chęcią sprawdzę zmiany w weekend.
To wszystko tylko potwierdza to co pisałem - gra będzie w pełni grywalna (choć wg. mnie już jest grywalna) i z każdym miesiącem będzie jeszcze lepiej.
Dzisiaj został ogłoszony nasz - chyba pierwszy (jeżeli nie to niech mnie ktoś poprawi) - turniej Rome 2 Total War na naszym krajowym podwórku.
Serdecznie zapraszam zarówno graczy zrzeszonych jak i tych bez przynależności klanowej.
http://www.crktw.fora.pl/images/gall...-694480-wm.jpg
Próbowałem dzisiaj zagrać w Rome II, zobaczyć jakie zmiany wniósł ten patch i to co zobaczyłem przyprawiło mnie o zawroty głowy. Zrobiłem 2 własne bitwy, Rzym (SI) kontra Sparta (ja).
#1 (Ars Gratia Artis)
Rzymska piechota podeszła pod moją falangę i ustawiła się w pozycji w pozycji przeciw kawalerii (romb), nie chciała się ruszyć nawet na krok, a moje jednostki, zamiast atakować, dreptały w miejscu, dopiero wciśnięcie klawisza wyłączenia formacji oraz falangi, zmusiło moje jednostki do ataku.
http://i.imgur.com/L82aKig.jpg?1
http://i.imgur.com/SBdiaAZ.jpg
To co się ukazało moim oczom w trakcie walki przeszło moje najgorsze oczekiwania. O ile do tej pory dobrze mi się grało na tym modzie (w miarę, bo wkurza mała ilość amunicji jednostek strzeleckich i fire-at-will), to powyższe obrazki wywołały u mnie dreszcze. Piechota trzymała linię tak idealnie, że zaczeła się zlewać w jedność. Wyglądało to mega komicznie.
http://i.imgur.com/sOrMf07.jpg
#2 Vanilla
Po mrożących krew w żyłach zdecydowałem się rozegrać tą bitwę jeszcze raz na gołej wersji 1.7. i było trochę lepiej. Jedyne co kłuje w oczy to wielki blob, którego nie było podczas grania z modem, ale przynajmniej jednostki nie wariowały podczas prób ataku i walki wręcz. Niestety, zdarzało im się nietrzymanie formacji.
http://i.imgur.com/5Dd8eJZ.jpg
Na dodatek miałem duże wahania fps. Co dziwne niedawno gra chodziła mi naprawdę ładnie, a ostatnio non stop są z nią jakies cyrki. Nie mam juz sił na tą grę.
Ile jest prowincji w grze ?
173.
Mam pytanie. Jako, że miałem sporą przerwę od romka w nadziei, że go jakoś załatają, chciałbym spytać się o dwie rzeczy.
Czy po nowych łatkach jednostki dalej biegają po 50 km/h na mapie bitwy i czy jeśli dojdzie do zwarcia to jednostki tworzą jedną, wielką, zbitą i telepającą się kupę pikseli?
57 prowincji, które są podzielone na 173 regiony.Cytat:
Zamieszczone przez qtango
Cytat:
Zamieszczone przez Bellic58
Biegają wolniej, ale ciągle trochę za szybko. Powyżej masz screena, nadal się zbijam w kupę pikseli.
A ja już mam plany na weekend. Serial Total War przeceniona na greenmangaming. Medieval II: Total War Collection - 4$.
Chyba szykuje nam sie pierwsza historyczna megamodyfikacja, wyrosła z Ars Gratia Artis i rozszerzona, poza nową mechaniką bitewną, o liczne zmiany w kampanii.
Divide Et Impera
Są szansę, że do teamu dołączą najlepsi nie-radiousowi moderzy, jak świetny Dresden (autor modyfikacji m.in. scalających Kartaginę, Selków i Ptolemeuszy w pojedyncze państwa), czy Hellbent ze swoim totalnie odmienionym systemem rozwoju postaci (np. dodane umiejętności zarządzania miastem/polityczne, czy możliwość dostawania expa za siedzenie w mieście).
Ciekawostka: twórca AGA, po wielu zmianach w systemie rzucania pilum (było zwykłe fire at will jak u harcowników, potem zamieniona na specjalną umiejętność "rzuć pilum") i zrobieniu historycznego researchu stwierdził, że Rzymianie jednak w 99% przypadków używali pilum tylko przy ataku na linię wroga w celu jej osłabienia, a nie w defensywie i zostawił system z vanilli, bo CA zrobiła to dobrze. Dla mnie może być. :P
Sam stestuję moda dopiero w weekend, ale czekam na Wasze oceny. ;)
Grogomirze, ubiegłeś mnie, właśnie założyłem temat na naszym forum i chciałem tutaj dać linka :D
Dyskusja na naszym forum:
viewtopic.php?f=582&t=14433
Mod różni się znacznie od AGA, zawiera wiele zmian które miały wejść, ale patch 7 to pokrzyżował. W moim przypadku aby zadziałał musiałem usunąć mod na brak HDR.
Falanga ma 256 ludzi :D Zniknęła zdolność "Gallop/trample" dla jazdy, która w sumie nie miała sensu bo jazda jak szarżowała to i tak to historycznie robiła ;D Kilka jednostek ma zmienioną liczebność. Doszło sporo nowych, ciekawych formacji, legioniści wreszcie są uniwersalni, wreszcie ktoś poszedł po rozum do głowy i dał im formację antykawaleryjską, legioniści tworzą kwadrat i wystawiają swoje pila :D Jednostki u większości państw posiadają historyczne nazwy :)
Oczywiście jest kilka bugów graficznych, ale znając ekipę AGA, solidność i dbanie o rozwój szybko zostanie to załatane :)
Ku mojemu zdziwieniu dwie pierwsze bitwy z AI przegrałem, miałem legionistów vs Ptolemeusze z katafraktami, słoniami, srebrnymi tarczami, hypaspistami, elitarnymi pelstastami i zwykłymi falangitami. Pierwszą bitwę przegrałem, bo bawiłem się nowymi formacjami, drugą jednak i tak solidnie przegrałem, fakt że wojo wroga było lepsze, ale wcześniej nigdy nie przegrałem bitwy w Rome 2, gdy obie strony miały podobnie jakościowo wojska i liczebność ;D
EDIT: Pograłem trochę więcej i OMG OPAD SZCZENY I W OGÓLE! Nie grać w żadne inne mody, bo są już niepotrzebne, wywalić wszystko poza modem na frakcję i GEM, bo tworzą konflikty i instalować DIVIDE ET IMPERA! Wreszcie działa system morale, nie trzeba wybijać 90% składu oddziału, ale jednostki też szybko nie będą padać, jest czas na strategie, ponawiane szarże itd. Strzelcy działają jak powinni, jazda też, falanga to świetny mur od frontu. To wszystko plus patch 7 sprawiły, że teraz nawet bitwa z 7 tysiącami na MAKSYMALNYCH detalach poza roślinnością alfa to 35 klatek w najgorszym wypadku :)