Re: Ogólne pytania dotyczące Empire:TW
Blokada blokadą, ale do tego wystarczy że jakiekolwiek wrogie państwo wyśle kaprów na obojętnie jaki punkt naszego szlaku handlowego by dochód morski przestał istnieć... Dlatego najpierw według mnie trzeba rozwinąć marynarkę wojenną, bo bez niej i tak handel morski szybko szlag trafi. Dopiero mając odpowiednio silne armady bawimy się w rozwój floty handlowej. Do rozwoju marynarki wojennej wystarczy jeden port wojskowy, a resztę robi się handlowych, w których i tak można naprawiać każdy rodzaj okrętu. Rybackie można sobie całkowicie odpuścić.
W przypadku RON, jeśli na Krymie mamy swój pierwszy port, to przerabiamy go na wojenny - a dopiero następny, w Gdańsku lub w Królewcu robimy handlowy. Z Krymu i tak nie będziemy mieć morskiego zysku przy pobliskiej wrogiej Turcji czy przez wrogów w basenie Morza Śródziemnego. A przy produkowanych tam liniowcach - co chwila potyczkę morską i pryz prawie co turę.
Co do mało mobilnych sił morskich w singlu - duża siła ognia kulami łańcuchowymi szybko wyrównuje manewrowość i to bez oddawania salw pełną burtą... Zwykłej amunicji i tak się nie używa jeśli chce się zdobyć wrogą flotę, a nie ją zatopić. Wyjątek to kuter rakietowy, który trzeba jak najszybciej zniszczyć zanim narobi nam poważnych szkód - zwykle 2,3 salwy zwykłą amunicją liniowego wystarczą by efektywnie wybuchnął.
A jak te wszystkie działania wpływają na ceny? Np., jak zająłem całe WKS, to co się z kością stanie? Albo jak Indie Wsch. będą pokawałkowane pomiędzy imperia, to cena przypraw się mocno zmieni przez konkurencję?
Cytat:
Zamieszczone przez Asuryan
Blokada blokadą, ale do tego wystarczy że jakiekolwiek wrogie państwo wyśle kaprów na obojętnie jaki punkt naszego szlaku handlowego by dochód morski przestał istnieć... Dlatego najpierw według mnie trzeba rozwinąć marynarkę wojenną, bo bez niej i tak handel morski szybko szlag trafi. Dopiero mając odpowiednio silne armady bawimy się w rozwój floty handlowej. Do rozwoju marynarki wojennej wystarczy jeden port wojskowy, a resztę robi się handlowych, w których i tak można naprawiać każdy rodzaj okrętu. Rybackie można sobie całkowicie odpuścić.
W przypadku RON, jeśli na Krymie mamy swój pierwszy port, to przerabiamy go na wojenny - a dopiero następny, w Gdańsku lub w Królewcu robimy handlowy. Z Krymu i tak nie będziemy mieć morskiego zysku przy pobliskiej wrogiej Turcji czy przez wrogów w basenie Morza Śródziemnego. A przy produkowanych tam liniowcach - co chwila potyczkę morską i pryz prawie co turę.
Co do mało mobilnych sił morskich w singlu - duża siła ognia kulami łańcuchowymi szybko wyrównuje manewrowość i to bez oddawania salw pełną burtą... Zwykłej amunicji i tak się nie używa jeśli chce się zdobyć wrogą flotę, a nie ją zatopić. Wyjątek to kuter rakietowy, który trzeba jak najszybciej zniszczyć zanim narobi nam poważnych szkód - zwykle 2,3 salwy zwykłą amunicją liniowego wystarczą by efektywnie wybuchnął.
Kilka kwestii logicznych. Primo. Zanim do liniowców w ogóle dojdziemy, trzeba przebrnąć przez słabsze okręty. Secundo. Równie dobrze z Turcją można po zajęciu paru prowincji zawrzeć pokój i zapłacić, ew. je oddać lub dorzucić technologię - najlepiej gospodarczą.W końcu trzeba opóźnić Europeizm, a rozwój przyszłych włości (obecnie w posiadaniu Turcji)tylko zmniejszy nasze wydatki. A i ważna sprawa - inne państwa w końcu po podpisują pakty i co?Będziemy czekać na koniec istnienia, dajmy na to Luizjany do zawarcia jakieś umowy?
Co do zabawy z kulami - hmm... tak się zastanowiłem i przypominam sobie, że w porównaniu do DMUC'a ich zasięg jest wręcz ogromny, więc ta taktyka i ma sens. Ale moim zdaniem ten zasięg jest nielogiczny...
Z drugiej strony rozwój marynarki wymaga PIENIĘDZY. A z nimi, w wypadku RON'u się nie przelewa na początku...
Taktyki są różne, różniste, ale moim zdaniem, podstawka sama sobie jest wciąż niegrywalna.
Na początku fregaty 6 i 5 klasy wystarczą. Owszem, rozbudowa floty wymaga pieniędzy, jednak każda wygrana bitwa morska je nam przynosi, dodatkowo jakieś tam pieniądze możemy zdobywać poprzez kaperstwo na wrogich szlakach handlowych. Pakty na początku zawieramy z państwami ościennymi, na handel lądowy, a dopiero po zdobyciu drugiego portu i zrobieniu z niego handlowego podpisujemy pakty handlu morskiego. Po zawarciu pokoju z Turcją, mamy jeszcze jednego wroga w basenie Morza Śródziemnego - i to od samego początku gry. Oczywiście wszystko to grając w podstawkę, w mody poza odblokowującym wszystkie nacje nie grałem.
Cytat:
Zamieszczone przez Asuryan
Na początku fregaty 6 i 5 klasy wystarczą. Owszem, rozbudowa floty wymaga pieniędzy, jednak każda wygrana bitwa morska je nam przynosi, dodatkowo jakieś tam pieniądze możemy zdobywać poprzez kaperstwo na wrogich szlakach handlowych. Pakty na początku zawieramy z państwami ościennymi, na handel lądowy, a dopiero po zdobyciu drugiego portu i zrobieniu z niego handlowego podpisujemy pakty handlu morskiego. Po zawarciu pokoju z Turcją, mamy jeszcze jednego wroga w basenie Morza Śródziemnego - i to od samego początku gry. Oczywiście wszystko to grając w podstawkę, w mody poza odblokowującym wszystkie nacje nie grałem.
Hmmm, ja swoją drogą grę kupiłem w edycji premierowej i uważam obecnie, że był to najgorszy zakup w moim życiu. Błędy, wywalanie do pulpitu, różne "dziwactwa" związane z umowami. Z czasem kupiłem Napoleona i zacząłem się powoli przekonywać do serii TW. Zainstalowałem tam mod TROM (co, kolejnym dziwactwem było - tym razem w NTW - brak Fire By Rank i strzelała tylko 1/2 oddziału, więc mod był wręcz niezbędny).
Po przygodach z NTW, poczytałem i postanowiłem ściągnąć porządny mod, nie w wersji beta czy niedokończonej. W ETW zrażała mnie mała liczba jednostek, a o złych wrażeniach z początkowych wersji nie wspomnę. Znalazłem DMUC, najpierw 6.95. Mod był wprawdzie po ang, ale wręcz wspaniały! Komputer wreszcie zaczął myśleć, a poziom H/H był takim wyzwaniem jak VH/VH w NTW :P.Więc zmieniłem na H/N, czyli jak doczytałem ustawienia optymalne. Jednostek ooogrom, wybrać jest naprawdę czasami trudno - także pod względem cena/ jakość. Szczególnie, jak doinstalujemy mod CB 2.01 - tam, u Persji mamy tyle jednostek lądowych, że hoho...
Berberia zawsze dostaje wciry - od Francji, Hiszpanii, czy też nawet rycerzy St's Johna(po polsku chyba Maltańczycy?). Więc ona problemem nie jest.Poza tym zazwyczaj korzysta ze słabych galer lub Xebów, którym wystarczy oderwać maszt :mrgreen: . A dbanie o nasz biznes na południu, możemy bardzo często się nie martwić - Rosjanie mają wkońcu też z Turkami wojenkę.
Często swoją drogą to bilans w pryzach jest nawet ujemny - bo w końcu nasze okręty też wymagają naprawy, a pokój z państwami kolonialnymi gwarantuje nam z czasem brak Piratów.
Witam.Jestem tutaj nowy
Otóż kupiłem niedawno Empire:Total War.Ciekawa epoka oraz możliwość zagrania RON zachęciły mnie do zakupu tej gry.
Rozpocząłem grę w Wielkiej Kampanii.Gram Polską,po paru turach zacząłem rozwijać flotę(a dokładniej budowę floty).Zbudowałem Admiralizację ,potem zacząłem rozwijać technologię.No i w końcu 13 turach(tyle miało trwać wynalezienie) na ikonce technologii jest napisane ,że to budowy pozostało zero tur,puszczam turę i nadal to samo.Może,dlatego,że Prusy zajęły mi Gdańsk ale gdy klikam na inną technologię w celu jej pozyskania i efekt jest taki sam(od razu jest napisane,że pozostało 0 tur).
Mam jeszcze jedno pytanie:
Czy jest jakaś możliwość budowania technologi dwóch równocześnie.
To wszystko długo zajmię nim coś ciekawego zrobię.
Do opracowania technologii niezbędne są uniwersytety.Pewnie masz go zniszczonego zapewne przez zamieszki w regionie.
Odbuduj go.Jeśli chcesz opracowywać więcej technologii jednocześnie to musisz mieć więcej uniwerków.Jeden uniwersytet opracowuje jedną technologię .Jeśli chcesz przyspieszyć postępy w badaniu to musisz mieć dżentelmenów w uniwerkach.
Rzeczywiście,ostatnio Austria najechała mi Kraków ;)
Jak zrobić,żeby mieć więcej Uniwersytetów?
Budując je.Tylko pamiętaj uniwersytety obniżają zadowolenie klas niższych co może doprowadzić do buntu.
Posiadam jedną szkołę w Krakowie.W innych miastach nie ma opcji do wybudowania szkół.Proszę o wyrozumiałość ale jestem w tej chwili totalnie zielony.Oczywiście grałem już w inne gry z serii Total War ale tutaj wygląda to całkiem inaczej.