http://www.gry-online.pl/S022.asp?ID=6173
Wersja do druku
Przejrzałem ten topic który KLA podał i jedno co mi się rzuca w oczy to to, że KLA chce wojsko wysyłać na pokazy musztry paradnej. Na szczęście goście z Anglii siedząc na podręcznikach i skanując coraz to nowe strony wstrzymują jego zapędy ;) ;)
Hehe co racja to racja... wymiękłem przy konnej Gwardii, ale cóż, nie ma to jak lobbing :lol:
Powtórzę jeszcze raz, że wachlarz mundurów, a w przypadku jednostek "strojnych" jak gwardyjskie czy huzarów to właściwie koktajl, jest tak wielki, że nie ma mowy o oddaniu w grze ubioru pasującego do magicznego zaklęcia "zgodny z historią". Nie mówię już o paradnych, ale przecież mundury kompanii wyborczych różniły się od zwykłych, letnie od zimowych, były stroje robocze, kolejne reformy zmieniały dane formacje, cięcia finansowe poskramiały wybujałe zapędy, do tego poszczególne pułki danej formacji różniły się między sobą kolorami. Zobaczcie dragona spod Austerlitz i porównajcie go do tego spod Waterloo. Żeby oddać zmiany trzeba by chyba rekrutować konkretne pułki, a do tego w trakcie kampanii mundury musiałyby się samoczynnie zmieniać. Pytanie co w momencie, gdy mamy megabudżet a zaskryptowany byłby rozkaz Napoleona z bodajże 1809 roku o ograniczeniu bogatych zdobień w pułkach huzarskich? No i jaką firmę stać na takie detale?
Tak wsławiona ekipa jak Lordsi wybrnęła z tego na zasadzie kompromisów i wydaje się to rozsądne. CA mogłaby dodać zapowiadane narzędzia modderskie z łatwym tworzeniem mundurów, bo powtarzam - epoka nietuzinkowa. Starczy spojrzeć na Joachima Murata ;)
Wie ktoś czemu Szkoci nie mają standardowych czerwonych kurtek, tylko jakieś białe? Mam ryciny z kampanii belgijskiej, może wcześniej mieli inne?
Jest tylko jedno rozwiązanie na problemy historycznego umundurowania - jakiś uproszczony edytor w grze, gdzie można by edytować mundury dla konkretnych zrekrutowanych już pułków. Wtedy każdy miłośnik historycznych realiów byłyby w siódmym niebie, a pozostali mogliby robić sobie co tylko chcą - żółte kurtki do różowych spodni, itp:P Szczególnie fajne jak się chce stworzyć swój własny elitarny pułk piechoty;)
Tak naprawdę mundury w ogóle nie są problemem, problemem jest oddanie pola walki.
Bo jeśli będziemy mieli system Empire z lekkimi zmianami w statystykach jednostek to otrzymamy drugą część Wojny Secesyjnej, tym razem w przebraniach napoleońskich. Pal sześć paliki, przynajmniej urozmaicają multiplayera, ale odpieranie jazdy salwami nawet przez lekką piechotę w rozproszeniu (!!!), ostrzeliwania się jazdy rodem z westernów czy walki kontrbateryjne charakteryzują bitwy z końca XIX, powiedzmy z połowy XIX wieku, a nie z jego początku.
Tymczasem Napoleonie nanieść trzeba obowiązkowe czworoboki przeciw jeździe (nie tylko gdy flankują), zwolnić poruszanie się w zwartych szykach, "kamień - nóż - papier" w jeździe, bardziej mordercze rykoszety kul, krótkie zasięgi kartaczy, porzucanie armat przez kanonierów, mniejsze straty od ognia, a większą płochliwość, jednocześnie możliwość powrotu do bitwy po spanikowaniu. W skrócie: zmienić trzeba wszystko 8-)
Właśnie wypowiedziałeś marzenia każdego fana...
Mało z nich pewnie będzie zrealizowanych...
Większość z nich została zrealizowana... w Napoleonicu 2 8-)
Racaj, ale jakoś mnie już ten mod nie kręci....Ja wierzę w Darth Vadera 8-)
Jeśli powstrzyma się od wsadzania takich kwiatków jak policja punicka pod Roma :roll:
Wolę wierzyć w Lordzów.
Wolę wspierać Vadera i w niego wierzyć.
Sporo historycznego infa mu na twc dałem. A lordy...Z nimi nie wiadomo...Czy będą robic tego moda pod empire, zy zaczną od nowa na napoleonie....
Ponoć pracują nad Empire i co teraz....Napoleon pokrzyżował im trochę plany.