Re: PYTANIA POCZĄTKUJĄCYCH GRACZY
Jak się ma ilość pktów życia do wartości bojowej? To jest tak że (nierealny przykład) dwóch generałów tej samej nacji (ta sama straż przyboczna) ma staty powiedzmy 10 ataku, 10 obrony i jeden ma 1pkt życia a drugi 2pkt życia. Logicznie rozumując są 2 razy wytrzymalsi :?:
Gdyby byli 2 razy wytrzymalsi to by z tego wynikało ze generał A mając 10 ataku, 17 obrony i 1pkt życia przegrałby z generałem B mającym 10 ataku, 10 obrony i 2 pkty życia? :mrgreen:
Cytat:
Jak się ma ilość pktów życia do wartości bojowej? To jest tak że (nierealny przykład) dwóch generałów tej samej nacji (ta sama straż przyboczna) ma staty powiedzmy 10 ataku, 10 obrony i jeden ma 1pkt życia a drugi 2pkt życia. Logicznie rozumując są 2 razy wytrzymalsi
Każda straż przyboczna wodza, ma 2 punkty życia. PŻ mają gigantyczny wpływ na walkę, jednostki mogą przyjąć więcej ciosów zanim padną. To często pozwala, na wygranie bitwy, zrób test, kaw. na podobnym poziomie, liczniejszą ale z 1PŻ naślij na straż przyboczna i zobacz kto wygra w powiedzmy 3 walkach :D
Tak wiem że wszyscy generałowie mają 2 pkty życia (lub więcej z bonusami) dlatego napisałem ze nierealny przykład :D Zastanawiało mnie to dlatego, bo rydwany mają PŻ aż 5 a padają jak muchy po szarży nawet lekkiej jazdy (ze względu na tragicznie niską obronę (btw w opisie jednostek na rydwanach jest że silnie opancerzenie a statystyki obrony pokazują 1pkt :mrgreen:))
Myślę że najbliższe prawdy by było według wzoru PŻ x OBRONA = wytrzymałość jednostki :P
Witam !
Mam maly problem: gram pierwszy raz kampanie (Juliuszami) i nadszedl czas, aby "zapukac do Rzymu bram ". :lol: Juz dwa razy pisalo mi, ze czas zrobic porzadek z innymi rodzinami rzymskimi. Niestety nie moge zaatakowac cholernych Brutusow - pisze mi, ze mam zbyt male poparcie na taka akcje. Co radzicie w takiej sytuacji ?
Cytat:
Zastanawiało mnie to dlatego, bo rydwany mają PŻ aż 5 a padają jak muchy po szarży nawet lekkiej jazdy (ze względu na tragicznie niską obronę
Padają jak muchy gdy nadzieją się na falangę, najlepiej typu macedońskiego a nie greckich hoplitów :D lekką jazdę to rydwany masakrują, poza tym to pomaga też na ostrzał :D przynajmniej mi się tak wydaje.
Cytat:
(btw w opisie jednostek na rydwanach jest że silnie opancerzenie a statystyki obrony pokazują 1pkt
załoga rydwanu, nie sam rydwan, wbij się takimi w piechotę legionową :D
Cytat:
Co radzicie w takiej sytuacji ?
Wyższy patch? Nigdy nie miałem takiego problemu, na żadnym poziomie trudności :D
Furiusz - gram na Antologii (PL), a z tego co mi wiadomo - jest juz tam zaimplementowany patch 1.5
Cytat:
Zamieszczone przez LordHak
Furiusz - gram na Antologii (PL), a z tego co mi wiadomo - jest juz tam zaimplementowany patch 1.5
Jest. A wcześniej zdarzyło ci się zaatakować Brutusów i wziąć rozejm? Jest taki bug, wtedy sam Brutusów nie rozwalisz (ale nadal jest to możliwe, tylko musiałbyś pomóc trochę komputerowi). Scypionów, rozumiem, normalnie można atakować?
Nigdy wczesniej nie atakowalem kogokolwiek z "rodzinki rzymskiej". Na pewno rowniez nie moge zaatakowac Senatu, Scypionow natomiast nie sprawdzalem (sa zajeci uprzykrzaniem zycia Egiptowi, a mi to pasuje :D ) ale zaraz sprawdze.
Edit:Rowniez Scypioni odpadaja - " nie mozesz zaatakowac Rzymu, poniewaz masz za male poparcie" :evil:
A jak z poparciem u ludu i w senacie?
Cytat:
Zamieszczone przez Jarl
A jak z poparciem u ludu i w senacie?
W senacie chyba Scypioni maja najwieksze, ja zaraz za nimi. Natomista lud najbardziej wielbi mnie.
Moze po tym, jak dostalem napis typu " ... pora juz zrobic w Rzymie porzadki po twojemu ...", po kilku turach zmienila sie sytuacja z poparciem i juz tego nie moge zrobic ? Musze czekac teraz na "odpowiedni moment" - kolejna wiadomosc z poprzedniego zdania - i "wstrzelic sie" w ta wlasnie ture z atakiem ?