Niby gdzie dają za darmo? :)
Wersja do druku
Niby gdzie dają za darmo? :)
EU4 jest obiektywnie lepszą grą. Z drugiej strony EU3 ma więcej DLC + rozbudowane mody.Cytat:
Zamieszczone przez Kobrax
Ja mimo pewnych uproszczeń wybrałbym jednak czwórkę, ma o wiele większy potencał od swojej poprzedniczki.
ps:Wkrótce wychodzi drugi DLC Wealth of the Nations. Jakbyś chciał kupić to polecam jakiegoś preordera w pakiecie z podstawką i pierwszym DLCekiem. Zawsze taniej wyjdzie ;)
ostatnio dawali na paradoksie klucze steam z okazji 500k użytkowników, na jakiejś stronie dawali za rejestracje i przy zakupie Rome 2 też była darmowa kopiaCytat:
Zamieszczone przez Samick
Chyba tak właśnie zrobię, dzięki :)Cytat:
Zamieszczone przez Salvo
Może mi ktoś powiedzieć, jak to jest z tym wojskiem? Miałem koło siebie o wiele mniejszą Austrię i posiadali ode mnie więcej żołnierzy. W ogóle ilość w stosunku do ich wielkości była niewyobrażalna, i jestem ciekawy od czego to zależy. Jak oni utrzymywali to wojsko, z zaledwie kilku prowincji, ciągle prowadząc wojny? Heh, nie wspominając w ogóle o tym, że takie wielkie królestwa jak Szwecja czy Rosja są ode mnie dwie technologie WOJSKOWE niżej, a resztę posiadają na tym samym poziomie (tzn. przykładowo mają t. wojskową na 15 i resztę technologii także na 15), co też jest dla mnie niemożliwe, gdyż wyrównanie tych suwaków w ten sposób, utrzymywanie wielkiej armii, rozwijanie kraju i niezbankrutowanie jest... jeszcze raz - niemożliwe.
I dlaczego przeżynam wszystkie większe bitwy? Zazwyczaj właśnie te małe państewka łączą wojsko w kilkadziesiąt tysięcy żołnierzy i przejmują po kolei prowincji, a ja nie mogę nic z tym zrobić. Jeśli chodzi o technologie lądową to jestem najbardziej rozwinięty, a nie daje mi to żadnej przewagi.
No i ostatnie pytanie. Jak załadować żołnierzy na statki?
Masz ustawione utrzymanie wojaków na max? Jeżeli władca Austrii jest cesarzem to ma wielkie bonusy, musisz sie zwesternizować jeśli masz orientalną technologię.Cytat:
Zamieszczone przez NexaT
Pamiętajmy też, że Austria ma dość bogate prowincje.
Nie wiem, generała im dajesz? Przed atakiem zwróć też uwagę na morale i teren.Cytat:
I dlaczego przeżynam wszystkie większe bitwy? Zazwyczaj właśnie te małe państewka łączą wojsko w kilkadziesiąt tysięcy żołnierzy i przejmują po kolei prowincji, a ja nie mogę nic z tym zrobić. Jeśli chodzi o technologie lądową to jestem najbardziej rozwinięty, a nie daje mi to żadnej przewagi.
Statek na morze, i klikasz na nim wojakami ;)Cytat:
Jak załadować żołnierzy na statki?
Austria może mieć doktryny, które podnoszą jakość, wielkość armii, cechy dowódców lub dochód. Mogą mieć władcę z wyższymi zdolnościami bojowymi tudzież eventy podnoszące morale. Pozostają jeszcze suwaczki.
Co do licznych armii małych państw, pograj sobie kilkoma jednoprowincjowymi państwami i zobaczysz jak szybko będziesz szastał gotówką na lewo i prawo. :)
Pozostali jeszcze najemnicy, ale nie wiem czy AI ich w ogóle używa.
Chodzi ci o te suwaki, gdzie m.in. jest jeszcze ekonomia i reszta rzeczy na które można wpływać? Tak, suwak utrzymania wojska jest na maxa.Cytat:
Masz ustawione utrzymanie wojaków na max? Jeżeli władca Austrii jest cesarzem to ma wielkie bonusy, musisz sie zwesternizować jeśli masz orientalną technologię.
Zwesternizować?
Staram się dawać, ale zazwyczaj losuje bardzo słabych. A jak już jestem przy tym temacie, to bardziej opłaca się zatrudnić wielu generałów i przydzielić ich do każdego pułku, czy lepiej tylko kilku i przydzielać ich do pułków, którymi zamierzamy stoczyć te największe bitwy? Głównie rozchodzi mi się o to, czy lepiej jest mieć np. 40% tradycji wojskowej, która podobna daje coś w walce, czy mieć jej 5%, ale obsadzone całe wojsko generałami.Cytat:
Nie wiem, generała im dajesz? Przed atakiem zwróć też uwagę na morale i teren.
Może spróbuje, bo moją Polską już nie wyrabiam. Zająłem Europe Wschodnią, Środkową i zbliżam się do Francji, więc państwo jest dosyć obszerne.Cytat:
Co do licznych armii małych państw, pograj sobie kilkoma jednoprowincjowymi państwami i zobaczysz jak szybko będziesz szastał gotówką na lewo i prawo.
Tak btw.da się coś zrobić z religią na terytorium mojego kraju? Jestem strasznie zróżnicowany religijnie. Kalwini, luteranie, prawosławie, sunnici... ogólnie mam przez to duże problemy z buntami. Wystarczy dłuższa wojenka i wszystko jest czerwone. Przyjąłem kalwinizm jako religie państwową, ale nie wiem co z tego będzie.
Są jakieś sposoby, żeby szybko nawrócić naród na jedną religie? Misjonarze to dość czasochłonne rozwiązanie.
Są różne grupy technologiczne, najlepsza jest zachodnia, na którą po spełnieniu danych warunków możesz przejść. Zachodnie państwa mają lepszą piechotę i szybciej rozwijają dane technologie.Cytat:
Zwesternizować?
W czasie bitwy liczy się tylko jeden dowódca ;)Cytat:
A jak już jestem przy tym temacie, to bardziej opłaca się zatrudnić wielu generałów i przydzielić ich do każdego pułku, czy lepiej tylko kilku i przydzielać ich do pułków, którymi zamierzamy stoczyć te największe bitwy?
Generalnie zależy ilu ich chesz mieć. Czasem przy wysokiej tradycji warto jakiegoś kupić, nawet jeśli teoretycznie nie jest Ci potrzebny (będzie miał wysokie umiejętności). Pamiętaj też, że że z czasem tradycja maleje.
I bardzo dobrze!Cytat:
Są jakieś sposoby, żeby szybko nawrócić naród na jedną religie? Misjonarze to dość czasochłonne rozwiązanie.
Zmiana religii to dość poważny proces. W czwórce wszystko zepsuli i po trzech latach z automatu się zmienia po wysłaniu misjonarza :/