Re: Pytania początkujacych graczy
ad.1 Przestudiuj okienko relacji z klanami: (po włączeniu okna dyplomacji najeżdżasz myszką na herb rodu i wyświetla Ci sie lista czynników warunkujących relacje z danym rodem) sprawdź czasem czy nie masz czegoś takiego jak Haniebne traktaty, ewentualnie zobacz, co innego jest na minus, te czynniki sprawiają, że dany klan nie czuje do Ciebie sympatii, powodów jest mnóstwo, poczynając od niskiego honoru dajmo, kończąc na ekspansji terytorialnej. Niestety z czasem, Twoje podboje przestają być powodem do uśmiechu dla innych. Dobrym i chyba najszybszym sposobem podniesienia relacji na dosyć wysoki plus jest ożenek z innym rodem (musisz mieć oczywiscie członka rodu w odpowiednim wieku by to uczynić) Aha, no i sojusz , szczególnie na początku z klanem odległym na mapie jest oczywiście rzeczą trudną do stworzenia.
ad 2. Wygraj z nim na czele armii jakąś naprawdę sporą i istotną bitwę, pozyskaj wasala, ewentualnie czynniki losowe podczas kampanii (eventy) Nie rabuj i nie zrywaj sojuszy - to drastycznie obniża honor i relacje z innymi. Co więcej klan któremu dałeś prawo przemarszu- lub on Tobie - jeśli go zaatakujesz - również relacje i być może honor spadną.
ad 3. Nie pytasz raczej o poziom podatków? jesli tak to zwykłe, średnie. Jeśli zaś pytasz o fundusze - w zależności od potrzeby. Wiadomo - każda kolejna jednostka podnosi koszta utrzymania, przez co spada wartość krańcowa przychodu. Jest masa technologii i bonusów, które obniżają koszty czy też zwiększają dochód, przyjrzyj się chociażby drzewku technologicznemu. (Grając Shimazu powinieneś przejąć wszystkie pobliskie szlaki handlowe z frakcjami nie występującymi w grze- przyniesie Ci to pokaźną dawkę funduszy (te zółte znaczki na krańcu mapy- 10 statków handlowych we flocie maks)
ad 4 Jesli masz fundusze na ich działanie - warto próbować. nawet za nieudane akcje dostają oni doświadczenie, które później przy awansie zwiększy ich szanse powodzenia misji - co więcej, procent szans zależy od poziomu potencjalnego celu, którego Twoj agent ma wziąć na muszkę.
ad 5 Pojawia się losowo, kilka razy podczas kampanii (uwaga: czarny okręt atakują również inne rody) Wystarczy flota średnich buene w wielkości 6-7 sztuk. Ogolnie na czarny okręt sposób jest prosty, pływać dookoła niego i po prostu strzelać i abordażować nie patrząc na straty własne w końcu sie uda :) wiekszym problemem może być samo dorwanie go, gdyż przemieszcza się on wzdłuż mapy, nie zatrzymując się.
Dzięki. Jeszcze coś. Stoczyłem bitwę z buntownikami i wygrałem. Po tej bitwie nie mogę ruszyć kamerą, ruszyć się jakomkolwiek armią, wejść w ekran dyplomacji i nawet zakończyć tury. Próbowałem pare razy coś z tym zrobić- 2 razy wczytałem save i ciągle to samo. Czy to jest bug?
Nie wiem, z tym się nie spotkałem. Jedynie z "zamrożeniem" armii, która ani się nie chciała ruszyć, ani nie można było jej zaatakować. Jakby nie istniała.
Honor zależy też od biegłości w sztukach - ceremonia picia herbaty etc. Wybudowanie legendarnych budynków też daje bonus do honoru. Właśnie Shimazu grało mi się bardzo dobrze i jako pierwszy zrobiłem chyba 3 z 4 legendarnych budynków.
Warto na początku szybko podbić z 9 prowincji i się zatrzymać. Zająć się rozbudową zamków i infrastruktury rolniczo-gospodarczej. Przy 11-15 prowincjach występuje podział kraju, więc lepiej najpierw mocno się ulepszyć. W taki sposób osiągnąłem dochód na poziomie 8000-10000 koku, co pozwoliło mi spokojnie się wybudować i zrekrutować znakomitą armię.
Nie atakuj sojuszników. Moim zdaniem na początku lepiej w ogóle nie zawierać sojuszy, a tylko traktaty handlowe, dlatego że na początku widzisz tylko klany, które najlepiej podbić.
Witam, gram w Shoguna 2 dzień i można powiedzieć że większą część ogarnąłem. Wszystko było ok do czasu gdy wypowiedział mi jakichś klan wojne. Popatrzałem że mają 2 prowincje, z tego co pamiętam to stwierdziłem że nie ma co się martwić i prowadzić dalej ekspansje. Po 2 rundach w pobliżu pojawiła się jego armia, z 10 jednostek. Stwierdziłem że się obronie, bo w garnizonie 8 jednostek więc dam radę. A tu nagle patrze jego armia to samuraje z katanami z kosmicznymi rangami. W cholere miał tych daszków. Moje pytanie: Czy da się szkolić wojsko poza bitwami by było lepszej jakości? Jak to się stało że taki mały klan ma tak dobrze wyszkolone wojsko?
To, że Al miało taką ilość wojska to normalne. Nawet rody z jedną prowincją potrafią wytworzyć armię po 20 świetnie wyszkolonych jednostek.
Żołnierze mogą zdobywać doświadczenie nie tylko w bitwach, ale też dzięki ulepszonym budynkom, w których szkolisz wojsko.
Mały klan ale bitny klan, jeśli mieli sporo "daszków" a dokładniej belek to najprawdopodobniej kilka tur wcześniej walczyli z innym klanem i ubili doświadczenia (dokładnie w ten sam sposób w jaki Twoje jednostki je zdobywają) no i jak kolega wyżej pisał dochodzą do tego ulepszenia budynków. Staraj się uchronić jak najwięcej jednostek przed zagładą - zdobyte doświadczenie sprawi, że za kilkadziesiąt rund będziesz miał armie nie do pokonania. (doświadczenia wyraźnie zwiększa umiejętności jednostek)
ps: jednostki rozbite, uciekające z pola bitwy nie dostają doświadczenia za bitwe, nawet jeśli ubiły najwięcej wrogów ze wszystkich
Cytat:
Zamieszczone przez kawus
(...)Po 2 rundach w pobliżu pojawiła się jego armia, z 10 jednostek. Stwierdziłem że się obronie, bo w garnizonie 8 jednostek więc dam radę. A tu nagle patrze jego armia to samuraje z katanami z kosmicznymi rangami. W cholere miał tych daszków. Moje pytanie: Czy da się szkolić wojsko poza bitwami by było lepszej jakości? Jak to się stało że taki mały klan ma tak dobrze wyszkolone wojsko?
Jeśli grasz na czystej grze to niestety muszę Cię zmartwić ale jest to bug. Podobny bug do spamowania armii. Używając modów różnego pokroju można takie błędy zminimalizować. Nie ma możliwości by kilka rund po rozpoczęciu kampanii klan wyskakiwał z kilkoma szewronami i pełną armią, a doświadczyłem tego wiele razy. Dlatego nigdy więcej vanilla :P
Mam pytanie co do poziomów trudności-czy poziom legendarny dodaje inteligencji ai, czy tylko podnosi statystyki na polu walki? Jakie poziomy wybrać do trudnej, ale realistycznej gry?
Z tego co pamiętam to legendarny poziom nie pozwala na ręczne zapisywanie gry.Podczas bitwy na pauzie nie możesz też wydawać rozkazów.Co do AI to nie wiem ale powinno być trudniej.