No już nie powiem jakie wy sobie komentarze "wciskacie" w wko30...Szkoda patrzeć czasami.
Wersja do druku
No już nie powiem jakie wy sobie komentarze "wciskacie" w wko30...Szkoda patrzeć czasami.
A co ma to wspólnego z rozgrywką i złamaniem regulaminu w grze :?:
Poza tym od dłuższego czasu już nie odpowiadam na jego zaczepki, to o czym mówisz było kilka miesięcy temu.
I nie prowokuj mnie żebym przypominał jak się kłóciłeś z Elevenem w KO gdzie jestem MG.
Parę miesięcy temu, dobre sobie :P Jak pisałeś że maryniasz przejął tylko dlatego aby zrobić ci na złe to co powiesz o swoim przejęciu Danii w wko32? Oczywiście żadne podtekstu w tym nie było. Zresztą dobra kłóćcie się dalej wasza wola.
Apropos przejęcia Danii w WKO 32 to Marat jak się cieszył - aż mi na PW pisał, że bardzo się cieszy, bo wreszcie będzie miał sojusznika w walce z Polską. :P
A teraz narzeka.
Co do mojego przejęcia Danii w WKO 32 to był to oczywiście rewanż za przejęcie Turcji w WKO 31 przez Maryniasza.
I to było jakieś 2 miesiące temu.
No. Na kogo jeszcze "haka" wyciągniesz?
"Jego zaczepki"... Jedynym spamującym na gg jesteś Ty. Przyznaj się, a nie wciskasz ludziom kit o byciu owieczką.
Akurat znalezienie Maryniasza na Turcję nie było jego złośliwością tylko planem strategicznym i akcją kilku członków tej KO. Nikomu nie podobało się to, jak wykorzystywałeś wojska Turcji. Nie wciskaj też nikomu bzdur o jakimś połowicznym robieniu tury przez Mnila i Ciebie, bo od początku tego paktu kazałeś sobie wysyłać turę Turcji na gg dla wyłączności... Błędnie zarzucasz złośliwości tutaj, natomiast o wko32 możemy śmiało powiedzieć - czym była pobudka wzięcia Danii i zmiany całej sytuacji... Ale o tym nu nu nu...
Zarzucasz Mnilowi "używanie Turcji" , kiedy grał Bułgarami... podczas gdy zniszczenie Turcji zależało wyłącznie od Ciebie i Twojej - na pozostałe armie - chciwości. Póki Turcja była żywa w trakcie wojny z Bizancjum, to co...miał jej "nie używać"?
(Post zaczęty 2 posty wcześniej)
Ale Maryniasz mógł nie wypowiadać wasalizacji, póki by nie oddalił się w bezpieczne rejony... W każdym razie proszę Kolegium o decyzję, bo palę się do tury.
To co, miałem cie zaatakować, bo wziąłeś nację z nie do końca czystych pobudek? Czy może miałem przejść na stronę Maryniasza. Czysty pragmatyzm. To jest tylko zabawa, więc nie będę się rzucał niczym Rejtan i rozdzierał szaty. Zresztą nie namawiałem cię do takiej polityki, sam zerwałeś pon z Polską, więc postanowiłem to wykorzystać.
No, wręcz uszami klaskałem i przez tydzień leżałem krzyżem w podzięce... 8-)Cytat:
aż mi na PW pisał, że bardzo się cieszy, bo wreszcie będzie miał sojusznika w walce z Polską.
EDIT: Sprawa jest wielowątkowa, więc szybkiej decyzji nie będzie. Zwłaszcza, że w niektórych aspektach wasze relacje się różnią ( zachowanie i decyzje Mnila - a jest to w mojej ocenie istotne ).
No, Zacharowi będzie smutnawo... Pierwszy z Polską wojownik, a tak się go ignoruje. ;) (Może za tę zniewagę przejdzie na naszą stronę!?)Cytat:
bo wreszcie będzie miał sojusznika w walce z Polską.
Na GG dodałem Ciebie i Maryniasza do "Ignorowanych" dokładnie 31 października 2012 roku, więc nie pier***. :roll:Cytat:
Jedynym spamującym na gg jesteś Ty.
Kilka dni temu was odblokowałem ale żadnych rozmów nie było - jedynie dzisiaj mi link do tury wysłałeś.
Dokładnie. Zamiast wypowiadać wasalizację i łamać regulamin, licząc że nie zauważę wykroczenia i ocali armie, mógł nie wypowiadać. A skoro już wypowiedział to zgodnie z regulaminem niech ładuje wojsko na statki i zmyka z mojego terenu, a nie jeszcze dokłada nowe wojsko ze statków na mój teren...Cytat:
Ale Maryniasz mógł nie wypowiadać wasalizacji, póki by nie oddalił się w bezpieczne rejony...
Dlatego kara się należy bo ewidentnie do złamania zasad doszło - i też proszę Kolegium o decyzję bo nie wiem jak grać w tej turze.
Niech wklei z archiwum rozmowę. Uzgadniałem z Mnilem w momencie kiedy zgodził się zostać moim wasalem, że będę samodzielnie kierował południowym wojskiem tureckim przynajmniej do czasu podciągnięcia go do granicy węgierskiej (tak, miało brać udział w inwazji). Z drugiej strony Mnil uparł się, że północne wojsko tureckie (czyli wojska Turcji walczące z Kijowem wspierając Bułgarię) oraz jednego czy dwóch szpiegów na północy, miało zostać pod "komendą" Mnila przez pewien czas, żeby pomagać Mnilowi w rozwaleniu Kijowa (jak widać cel osiągnięty - teraz Kijów ma już tylko 2 prowincje).Cytat:
( zachowanie i decyzje Mnila - a jest to w mojej ocenie istotne ).
Przy czym ja byłem wprowadzony w błąd wtedy, bo nigdy Mnil mi nie napisał, że Turcja to była jego oryginalna frakcja a Bułgarię zastępował. Dowiedziałem się dopiero dużo później od Avasila - wcześniej myślałem, że jest odwrotnie i to za Turcję Mnil robi w zastępstwie. Dlatego nie widziałem nic złego w tym, że teraz ja będę robił za Turcję (częściowo - bo część robił Mnil) jako mojego wasala - skoro Mnil mógł robić za Turcję jako zaledwie sojusznika. Do momentu jak chciałem zaproponować Turcji wasalizację to nawet nie wiedziałem kto nią gra - dopiero wtedy się okazało, że Turcją gra ten sam gracz co Bułgarią i to mi utrudniło negocjacje w celu zawarcia wasalizacji, musiałem zgodzić się na stalowego pona z Bułgarią w zamian za zgodę Mnila na zwasalizowanie Turcji.
Gdyby Mnil nie grał wtedy za dwie frakcje, teraz walczyłbym z Bułgarią a nie z Węgrami - ale żeby skończyć szybko wojnę z Turcją (chciałem wasalizacji zamiast podbijania do końca tych paru miast, które Turcji zostały, bo bałem się ataku Węgra) musiałem zawrzeć stalowego z Bułgarią, bo to była ta sama osoba...
LOL :?: Wcześniej tak samo Mnil wykorzystywał wojska i agentów Turcji przeciwko Kijowowi.Cytat:
Nikomu nie podobało się to, jak wykorzystywałeś wojska Turcji
Albo inaczej - wykorzystywał wojska Bułgarii przeciwko Kijowowi. Bo przecież to Turcją zaczynał tą KO, a Bułgara tylko "zastępował"...
Bzdura. Zobacz sobie kiedy został zawarty pakt a kiedy kazałem sobie wysyłać turę na GG - i ile tur pomiędzy tymi dwoma momentami upłynęło, kiedy na forum wstawiał sejwy Mnil (i sejwy do tury Turcji też były wstawiane na forum). Poza tym później kazałem sobie wysyłać tury na GG, co nie znaczy, że nie udostępniałem ich już Mnilowi (przesyłając dalej na jego GG), albo nie udostępniłbym, gdyby mnie poprosił i gdyby nadal potrzebował pomocy wojsk Turcji w walce z Kijowem.Cytat:
Nie wciskaj też nikomu bzdur o jakimś połowicznym robieniu tury przez Mnila i Ciebie, bo od początku tego paktu kazałeś sobie wysyłać turę Turcji na gg dla wyłączności...
Wasalizacja Turcji była zawarta 21 czerwca. Pierwszy raz poprosiłem Cię o turę na GG a nie forum dopiero 26 września - trzy miesiące później i dobrych kilka tur później. Bynajmniej nie ze względu na Mnila, tylko ze względu na inne osoby znające hasło do Turcji lub co do których miałem takie podejrzenia.
Jak wyżej. Wasalizacja - 21 czerwca:
viewtopic.php?f=359&t=10492#p231526
Pierwszy raz co przesłałeś turę na GG zamiast na forum - 26 września:
viewtopic.php?f=359&t=8265&start=840#p246290
Więc jeśli o czymś nie masz pojęcia to nie wysuwaj fałszywych oskarżeń.
Masz hasło do Turcji to sobie odpal któryś ze starych sejwów - Turcja miała wojska na froncie Kijowa.Cytat:
Zarzucasz Mnilowi "używanie Turcji" , kiedy grał Bułgarami... podczas gdy zniszczenie Turcji zależało wyłącznie od Ciebie i Twojej - na pozostałe armie - chciwości. Póki Turcja była żywa w trakcie wojny z Bizancjum, to co...miał jej "nie używać"?
Jak nie chce Ci się odpalać sejwów to spytaj gracza Kijowem - Dawida96.
Na froncie z Bizancjum Turcja tylko się wycofywała. Agenci tureccy działali na korzyść Bułgarii. Kupcy tureccy i finanse tureckie - dopóki jeszcze były na plusie i dopóki jeszcze było co burzyć w miastach - podejrzewam, że w całości szły za pośrednictwem dyplomatów na konto Bułgarii.
To była frakcja-farma Bułgarii. A na froncie z Bizancjum wojska tureckie też "de facto" opóźniały mój atak na / broniły Bułgarii.
Widziałem jak Węgier się zbroi na mojej zachodniej granicy i sprowadza tam balisty. Bardziej na rękę była mi wasalizacja niż zajmowanie pozostałych 4+ miast tureckich plus niszczenie pozostałych 2+ armii tureckich, na co straciłbym pewnie ok. 10 tur. A musiałem szybko przerzucić wojsko na zachód.Cytat:
zniszczenie Turcji zależało wyłącznie od Ciebie i Twojej - na pozostałe armie - chciwości.
Samo przerzucanie wojska na zachód zajęło mi dobrych kilka tur. Gdyby nie wasalizacja to pewnie jeszcze teraz bym "wymiatał" resztki Turcji.
Apropos - w MKO 22 Mnil (HRE) w podobny sposób zwasalizował Polskę (Basai) zostawiając mu tylko 1 zamek. Teraz armie Polski atakują Kijów.
Jakoś tam nikomu to nie przeszkadza, co :?:
Sprawa 1: Hah, nie - żadnych... Tylko, że odblokowałeś mnie wtedy właśnie po to, żeby - będąc podjaranym - pochwalić się o wygranej bitwie w wko30. "Jesteś?!" "Jesteś?!" - """Uhahaha, ale wygrałem, pacz, pacz!""" - Co Ty... - myślisz że sklerozę mam i możesz mi to wciskać?
Sprawa 3: Od kiedy to gracz frakcji C może decydować politycznie o losie frakcji B, zastępując ją? Zarówno w przypadku, kiedy w Twoim umyśle panowała wersja zastępowania Turcji przez Mnila, i kiedy to Mnil zastępował Bułgarów... W obu przypadkach sprawa trafić powinna pod młotek tak po prawdzie.
Sprawa 4 i 6:
Niepotrzebnie mnie "uświadamiasz", bo doskonale wiem, gdzie były wojska tureckie. Każda tura jaka przeze mnie przeszła - była obserwowana. Kijów był i wrogiem Turcji. Mnil nic nie mógł poradzić na froncie z Bizancjum, to wykorzystał tureckie wojska najkorzystniej jak mógł - tj: zdobywał nowe prowy na Kijowie. Taka gra, że sojusznicze frakcje sobie pomagają i kiedy Turcja ma przesrane to "się opóźnia atak na sojusznika". Zarzut tak logiczny jak zarzucanie nam w wko30 hipotetyczną wymianę prowincji na rzecz wzmocnienia finansów jednego z graczy...
Poza tym rzucasz się jak panienka, kiedy "nikomu nie podobało się..." jest bardziej w znaczeniu kampanijnym. Taką mieliśmy możliwość, żeby uwalić tę Twoją farmę - to i się ją wykorzystało.
Sprawa 7: A na co komu te rozległe relacje. Każdy durny widzi, że było to korzystne. Nie trzeba wyjaśniać...
W mko22 Polską gra dalej Basai, więc co ma piernik do wiatraka? Jak się miejsce zwolni, Mnil będzie robił i za Polskę, a komuś strategicznie będzie to przeszkadzało, to się mu zrobi to samo... Kolejna piękna przypina do przypadku odmiennego.
A nie widzicie tu pewnej nieuczciwości? Prawowity właściciel wykorzystał sobie nacje do pokonania Kijowa, przeciwnika swojej drugiej nacji, po czym za cene armii swej pierwotnej frakcji, którą doprowadził zresztą do farmy, kupił tej drugiej nacji dożywotni pokój od najsilniejszego państwa w regionie, po czym totalnie olał farmę, zostawiając ją na pastwe losu i do decyzji Domena. I teraz Bizancjum ma na tym ucierpieć? Nie widzisz Mefisto w tym nic nieuczciwego? Fajnie, niech używa nacji dla sojusznika, pewnie - ale jeżeli doprowadza to do takiej farmy, po czym zostaje ona olana i delikwent ma ją w sumie w nosie ( murzyn zrobił swoje, murzyn może odejść ) to ja dostrzegam, ze to jednak nie jest fair. Bo tu dochodzimy do absurdów, które dobitnie pokazują, że nie powinno się grać dwiema nacjami. Zwłaszcza, że ponoć na Bułgarię byli chętni, ale Mnil ciągle kręcił nosem.
I w sumie poszkodowane są tu dwie strony, zarówno wrogowie Bizancjum, jak i samo Bizancjum, gdy nacje przejął - jak mniemam - wróg tego państwa.
Rzeczywiście, chyba najlepszym rozwiązaniem tej sytuacji będzie zniszczenie Turcji... A najlepiej jak do takiego wniosku byście doszli sami, trochę zdrowego rozsądku.
Tak czy siak, do jutra powinniśmy wydać werdykt.