Re: Frakcje w TW:R2 - dyskusja (Preview frakcji nr 3 - MACED
W filmach też armie zawsze mają swoją kolorystykę, innych grach, komiksach, a nawet po książkach do gimnazjum czy liceum miałem wyobrażenie, takiego koloru armii Macedońskiej (są też nieco inne, tak jak i Rzym zawsze czerwony też - jedyne co przeszkadzało to zielony i niebieski właśnie pozostałych rodów- , a Kartagina też zawsze coś pod biały, tak jak i Takeda czerwony w filmach wielu widziałem :), nie wyobrażam też sobie Anglika innego jak czerwonego czy Francuza innego jak niebieskiego). Nie mam pojęcia, jak to było w rzeczywistości. Wszyscy byli tacy sami? Jak w zawierusze bitewnej się rozpoznawali? Nie wiem czy byłoby fajnie, jak każda frakcja miała by identycznych żołnierzy i kolory (niektóre muszą być takie same jednostki choćby nie wiem jak się starali)
Mi si wydaje, że kolor Macedonii w popkulturze to purpurowy/fioletowy a nie jakiś czarny/szary.
Tak czy siak ci żołnierze wyglądają jak obdartusy - tuniki wyglądają jak poszarpany kawałek materiału a nie uszyta tunika. Spójrzcie pod szyję żołnierzy, wyglądają jakby te tuniki znaleźli na śmietniku. :)
Co ciekawe to są hypaspiści (potwierdzone przez Lusteda na TWC). Powinni wyglądać wręcz przeciwnie. Na freskach macedońskich widać kolorowe tuniki i malowane hełmy. Tarcze również są tam w jaskrawych kolorach. Lusted odpowie, że to są ubrania i tarcze zużyte. Aż tak nietrwałe farby w starożytności nie były żeby się odbarwić i porwać w czasie marszu i do bitwy dotrwały jako szare, porwane szmaty. W tamtych czasach przywiązywano wagę do wystroju, majestatu, szczególnie w elitarnych oddziałach (a ten takim jest). Jeszcze brak kolorowych hełmów można wybaczyć (nie każdy autor uważa żeby żołnierze powszechnie ich używali), ale zrobienie z hypaspistów armii włóczęgów wydaje się trudne do zgryzienia. ;) Rozumiem, że chcieli pokazać armie "nie jak z parady" a jak z zakurzonej bitwy, ale bez przesady. Nie można popadać w skrajność.
To już wręcz kultowy obrazek Macedończyków autorstwa Rosjanina Karaszczuka:
http://wallpaper.goodfon.com/image/386503-2797x1920.jpg
Wcześniej ktoś marudził, że Rzymianie mają za piękne stroje na ich screenach, bez poszarpań czy pobrudzeń. Teraz odwrotnie. Brak słów xD. No Macedonia jako purpurowy/ciemny filetowy/ czarny.
Mi akurat kolorystyka Rzymian nie przeszkadzała. Tarcze też mieli mocno zniszczone, ale w granicach normy.
Spójrzcie na tarczę trzecią od lewej. Nie widać prawie rzeźbionego słońca. Rzymianie mieli ładną tunikę, a bogatsi od nich hypaspiści skrawek materiału (niewykrojony, lecz urwany pod szyją - co to za krawiec robił?). Może ten brud na tarczach jest po to by ukryć te wielkie piksele na teksturach tarczy?
Fakt że Macedonia będzie grywalna mógłby świadczyć o tym że podeszli realnie do kwestii kto tak naprawdę wówczas był pierwszorzędnym graczem. Niestety to i tak nie ma większego znaczenia skoro wszystkie frakcje mają mieć podobną siłę.
Przynajmniej widać różne facjaty.
Cytat:
Zamieszczone przez King Louise Assurbanipal
Chyba żarty sobie robią. Mapa, która nic nie znaczy bo to "artystyczna wizja". Tekst - żeby coś było.
Wydaje mi się, że ta artystyczna wizja, to w rzeczywistości już stan ostateczny, tylko może tak dla zamknięcia gąb piszą ;)
Cytat:
Zamieszczone przez Amrod
Wydaje mi się, że ta artystyczna wizja, to w rzeczywistości już stan ostateczny, tylko może tak dla zamknięcia gąb piszą ;)
Moge sie zakladac ze masz racje :D
Tak uważałem wcześniej. Robią to widocznie dla spokoju na forum. Potem im będzie wszystko jedno. ;)
Cytat:
Zamieszczone przez Dagorad
Przynajmniej widać różne facjaty.
Miałem takie złudzenie przy Kartaginie, ale tu widać właśnie jedną facjatę. Zwróć uwagę że to ta sama twarz tylko różnie wygląda przez hełmy - na jendym nie widać prawie nosa, a na drugim brwi. Dokładne oko moddera. :)
Szok ze stresem ten preview ;) Nie wiem od czego zacząć czytać i co oglądać ;)
Witam wszystkich, jestem nowy na forum więc raczej czytam, niż się udzielam. Odnośnie frakcji.. Moim zdaniem, patrząc na tendencję CA do rozrzucenia klanów w Shogunie i uzupełnienia luk w DLC, spodziewam się jakiejś 9tej frakcji w pre-orderze (jak hattori) lub edycji kolekcjonerskiej. Geograficznie patrząc podstawka była by zbalansowana gdyby pojawił się jeszcze Egipt, Galowie (Celtowie?) oraz Partowie- to będzie 6 raczej pewnych nacji (moim zdaniem oczywiście). Pont patrząc na umiejscowienie na mapie też tu pasuje i wchodzi w grę mocno. Ostatnia podstawowa frakcja powinna więc leżeć na zachodzie (ludy ze wschodnich stepów są idealne do późniejszych dlc) - Iberia zbyt mało znaczna, będzie pewnie czymś na zasadzie wasalnych klanów z Shoguna dla Kartaginy, wychodzi więc na to, że ze względu na anglosaską klientelę to będą Germanie bądz Brytowie. W edycji kolekcjonerskiej i dalszych dlc obstawiałbym "łatanie" na mapie- Sparta a raczej sojusz miast Greckich jak frakcja "ekskluzywna" (ale od początku), a po jakimś czasie potem: Epir, Scytowie, Ilyria, Iberia...