Re: Polish Regiments Unit Pack
Ok, zostawiam kozakow w Rzeczypospolitej, a Skosnookim tatarom dodam tatarow i janczarow z podstawki (myslalem ze maja mozliwosc werbunku tych jednostek)
Im dluzej cos tam robie przy empire, tym bardziej utwierdzam sie w przekonaniu, jak na odp.... Sie zostalo zrobione
Na amerykaninach to ja się tam nie znam ;) , ale można by dać możliwość zwerbowania w ameryce oddziału związanego z panem Kościuszką
Cytat:
Zamieszczone przez Mitusonator
Na amerykaninach to ja się tam nie znam ;) , ale można by dać możliwość zwerbowania w ameryce oddziału związanego z panem Kościuszką
Może nie Kościuszkę ale USA ma Legion Puławskiego https://en.wikipedia.org/wiki/Pulaski's_Legion związany z innym Polakiem Kazimierzem Puławskim .
Cytat:
Zamieszczone przez lvcas
Ok, zostawiam kozakow w Rzeczypospolitej, a Skosnookim tatarom dodam tatarow i janczarow z podstawki (myslalem ze maja mozliwosc werbunku tych jednostek)
Im dluzej cos tam robie przy empire, tym bardziej utwierdzam sie w przekonaniu, jak na odp.... Sie zostalo zrobione
Z tego co pamiętam jedynie kozacka jazda i piechota. W Custom Battles można sprawdzić, ale na bank tylko oni. I serio zaniżyłbym im koszt (choć przez to trzeba robić osobną tabelę dla "nowej" jednostki, a nie tylko udostępnić Turecką), bo znaczącą siłę potrafili wystawić. Będzie trochę bardziej historycznie, a Krym nie będzie zdobywany w przeciągu 2-3 tur :)
Nie dość, że nie jest takie jakie miało być, to jest jeszcze gorsze, niż się wydaje :D
Najlepsze, że Gruzje itp. mają możliwość rekrutacji...husarzy :D (są w polskiej grupie technologicznej :P ).
Cytat:
Zamieszczone przez preussen6
Cytat:
Może nie Kościuszkę ale USA ma Legion Puławskiego
https://en.wikipedia.org/wiki/Pulaski's_Legion związany z innym Polakiem Kazimierzem Puławskim .
Tak też można mówiłem że się nie znam :D
@Savo
Zgadzam się, nawet nie wiedziałem, że nie mogą wystawiać tatarów, na starcie chyba mają jednostkę?
Tak samo trzeba wyłączyć możliwość werbowania europejskiej piechoty liniowej.
Długo się zastanawiałem, jak tu zrobić tych tatarów. Liczba 100 w oddziale jest ok, natomiast morale 4, to chyba za mało, owszem często stosowali ucieczki, ale to było elementem taktyki a nie paniką.
Tak samo jak strzelanie z konia z łuku z przeładunkiem i strzelaniem podczas jazdy, zawsze to umieli, tylko jak to wpasować w grę.
Kozaków pieszych to chyba ograniczoną liczbę zrobić, bo inaczej będzie armia większości piechoty z dodatkiem jazdy (zaciąg komputera).
A może nie dawać im armat w ogóle, tylko moździeże do obrony miast, natomiast zrobić silną jazdę (liczebnie). Wtedy terroryzują prowincje a nie mogą zdobyć warownych miast.
Jeszcze jedna sprawa, to czy można ustawić janczarów do garnizonu osobno do miast tatarskich, wtedy nie byliby używani w polu, a garnizon byłby taki silny, że nie uległby za szybko podbojowi. Nacja jest minor, więc nie ma co bawić się w balans do gry dla gracza.
Do tego ograniczone posiłki tureckie do walki w polu i tu można dodać z modu tureckiego (na startpos nie dawać, żeby można było bez tego moda grać). Np Spahisi, cebelu, trochę pieszych łuczników, włóczników (nie dawać wojsk z bronią palną, kozacy starczą)
Ogólnie co do ETW, to ja podchodzę w ten sposób, że nie"jesteśmy" władcą państwa, tylko wpływowym generałem, dlatego nie wszystko możemy sobie podporządkować w sferze polityki państwa i dyplomacji, natomiast maszym żywiołem jest bitwa i tutaj "Total Wary" rządzą od pierwszego Szoguna.
Tak jest łatwiej przymykać oko na to co się dzieje na mapie kampanii.
Wczesna kampania zaczyna się w 1700 roku i tutaj zaczyna się nasza wersja historii, wg mnie jeżeli zmienimy jej przebieg, bo nowy kanclerz swymi mądrymi ;) posunięciami wzmocni Rzeczpospolitą, zreformuje wojsko i ruszy wraz z nowymi koalicjantami na podbój świata, to nie ma co patrzeć na to jak wyglądał prawdziwy RON w drugiej połowie XVIIIw.
Czyli nie uważam tego za fantastykę, tylko alternatywną historię.
Jeżeli na początku oddamy w miarę wiernie tamten stan państwa, to potem mamy już prawo zmienić bieg historii. Wystarczy, że są reformy wojska jak zrobił Ivcas i myślę, moje zdanie jest takie, że dalej możemy śmiało improwizować. To odnośnie możliwości werbunku niektórych wojsk należących do innych państw po zajęciu ich przez RON.
Myślę, ze jest to lepsze od werbunku wszystkich wojsk przez wszystkie podbite prowincje, ale to jest XVIIIw i zaczyna się przymusowy pobór do wojska, wiec może się mylę?
Ps. Mam kiepską klawiaturę i widzę, ze autokorekta nie działa, więc sorry za błędy.
Jeszcze co do kozaków, to pamiętajmy, że w wojskach autor. polskiego występowali, jako m.in. pancerni, tylko nie było osobnej kawalerii kozackiej, lekka była tak nazywana, ale to nie byli kozacy. Będę się upierał, żeby tylko po podboju ziem ukraińskich i rosyjskich byli dostępni, ostatecznie Podole, Mołdawia?
Hej!
Co do kozaków ja u siebie zrobiłem im AoR na podolu i ukrainie i moim zdaniem wystarczy.
W podstawowym db do Empire są tatarzy ottomańscy i krymscy ale właśnie Chanat nie ma w werbunku tych ostatnich co jest dosyć śmieszne.
Marcin@ co do historii alternatywnej to się całkowicie zgadzam bo jak wytłumaczyć polaków z koloniami na Karaibach w Indiach i Kanadzie :?: :lol:
Jak już kiedyś pisałem nie da się w żadnej grze odwzorować historii w 100%, to co robisz to i tak jest dużo w porównaniu do podstawki.
To ja myślałem że podstawka była grą fantasy :lol:
Hej. Widze ze nie pojdzie to tak szybko, bo propozycji jest mase. Dzis postaram sie wprowadzic czesc z sugerowanych zmian. Gdzie sie da postaram sie wykorzystac tekstury z DME i CB. Trove bedzie tego do dodawania w Data base. Mysle ze jednostki tzw. Regionalne to dobry pomysl. Wszak RON zawsze byl wielokulturowy:-)
Proponuje takze dodac w takim wypadku po jednej jednostce (okreslmy je cudzoziemskim korpusem posilkowym) z takich panstw jak Austria, Turcja, Francja, Holandia, Szeroko okreslona piechota Niemiecka, Prusy Hiszpania, Holandia, Angla, Skocja, USA i gurkow w Indiach.
Jesli chodzi o tatarow proponuje w dyplomacji zrobic im wojne z RON.
Cytat:
To ja myślałem że podstawka była grą fantasy :lol:
Bo podstawka jest jak fantasy jeśli chodzi o Polskę która jest cicha spokojna jakaś kasa w skarbie jest przy umiejętnym zarządzaniu a w realu to było po porostu bagno. Narzekamy dziś na królów że powinni rządzić tak a tak ale gdyby któregoś z nas z dzisiejszych czasów przenieść do czasów saskich i na tronie posadzić to jestem przekonany że tygodnia by nie wytrzymał z naszą szlachtą i magnatami.
Nie mam wiele czasu ale dłubię trochę przy Empire i popełniłem dzisiaj takiego Tatara robiąc go z myślą o wczesnych pułkach tatarskich ale jeśli chcielibyście go użyć w modzie to mogę podesłać.
http://image.noelshack.com/fichiers/...9236-tatar.jpg