Re: Pytania początkujących graczy
A masz wymaksowane świątynie/teatry/akwedukty w całej prowincji?
Mam w Rzymie akwedukty, w innych miastach mam światynie i budynki do produkcji zywności gdyz momentalnie mi wzrasta zapotrzebowanie na żywność pomimo że mam w calej prowincji te budynki na IV poziomie!
Pytanie
W Rzymie posiadam posiadam koszary manipułu. Można w nich rekrutować triari, principies, hastati i jazdę equites. No właśnie - ja nie mogę rekrutować jazdy. Czego mi brakuje - jakiegoś budynku czy technologii. Prześledziłem drzewka i za cholerę nie mogę znaleźć.
Witam,
Mam podbite 5 prowincji (Rzym 91% wpływów) a mimo to maksymalna liczba armii jaką mogę mieć to 6. Co muszę zrobić aby móc zwerbować więcej generałów?
Gra podpowiada że trzeba podbijać nowe tereny, ale na początku gry, jak podbiłem 2 prowincję to ilość armii od razu zwiększyła się z 3 na 6.
Mam nadzieję że pytanie w dobrym dziale.
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez badolf4
Panowie, odpowie mi ktoś na takie pytanie: jak zniwelować bunty?! od ponad 120 lat mecze sie Rzymem żeby właśnie w tym mieście bądź w tej prowincji nie wybuchaly mi bunty! Czy to jest jakis błąd gry? W rzymie mam ciągle - 80 od brudu a żeby zniwelowac brud trzeba mieć technologię prawie na ostatnim poziomie, połowa gry za mna a ja podbiłem ledwo Kartagine, Ateny i Mediolan i za nic niemoge ruszyć dalej bo gotują mi sie prawie wszystkie miasta non stop, nawet pomimo edyktów.
Widocznie masz za dużo budynków militarno-gospodarczych. W tej części serii tak się grać nie da. W zasadzie buduj same świątynie, toalety, szkoły gladiatorów. Dodatkowo w drzewku technologii masz w części "cywilnej" właśnie opcje dotyczące podnoszenia lojalności i zmniejszania korupcji. Na prowincję starcza jeden budynek militarny nie trzeba ich teraz w każdym mieście budować.
Do którego roku trwa kampania ? Bo nie dopatrzyłem się tej informacji w samej grze.
Cytat:
Zamieszczone przez FREDu
Cytat:
Zamieszczone przez badolf4
Panowie, odpowie mi ktoś na takie pytanie: jak zniwelować bunty?! od ponad 120 lat mecze sie Rzymem żeby właśnie w tym mieście bądź w tej prowincji nie wybuchaly mi bunty! Czy to jest jakis błąd gry? W rzymie mam ciągle - 80 od brudu a żeby zniwelowac brud trzeba mieć technologię prawie na ostatnim poziomie, połowa gry za mna a ja podbiłem ledwo Kartagine, Ateny i Mediolan i za nic niemoge ruszyć dalej bo gotują mi sie prawie wszystkie miasta non stop, nawet pomimo edyktów.
Widocznie masz za dużo budynków militarno-gospodarczych. W tej części serii tak się grać nie da. W zasadzie buduj same świątynie, toalety, szkoły gladiatorów. Dodatkowo w drzewku technologii masz w części "cywilnej" właśnie opcje dotyczące podnoszenia lojalności i zmniejszania korupcji. Na prowincję starcza jeden budynek militarny nie trzeba ich teraz w każdym mieście budować.
No włąśnie budynek militarny mam tylko w Rzymie!A technologię cywilną opracowałem już do 4 stopnia.
Cytat:
Zamieszczone przez Tom4shCK
Witam!
Gram już od jakiegoś czasu, mam prawie 40 osad, lecz kilku rzeczy dalej nie ogarniam.
1. Wiem o możliwości zablokowania formacji grupie, lecz po próbie obrócenia jej, jednostki idą najkrótszą drogą na swoją pozycję. Zauważyłem, że AI potrafi obrócić całą formację jednostek, bez rozbijania ich szyku. Da się to jakoś zrobić?
2. BRUD. Wszędzie, na całym kontynencie i w praktycznie każdej prowincji wszędzie wybuchają bunty z powodu brudu. Jest na to jakieś inne rozwiązanie poza łaźniami itd? Ciągła walka z rebeliantami z powodu brudu jest już trochę irytująca. Nie są dla mnie jakimś wyzwaniem, ale z tego co zauważyłem, to frakcje AI mają ten sam problem (bunty z powodu niezadowolenia wynikającego z brudu) i one już sobie tak dobrze nie radzą. Mam w grze rok ~150 p.n.e. i pojawia się coraz więcej miast odbitych przez rebeliantów. Mam wrażenie, że ten aspekt gry nie jest zbyt dobrze zbalansowany, bo po prostu przy wysokim poziomie rozwoju prowincji nie da się uniknąć tego brudu. A łaźnia dająca +3 do higieny, to nie za dużo w porównaniu, które mają "bonusy" w postaci -12 do ładu za brud. Mam wrażenie, że albo o czymś nie wiem, albo ten system jest nieprzemyślany.
Mam dokładnie to samo,czy kolega rozwiązał problem?
badolf4,
Wiesz że za multiposting jest kara? Nie dość że zapisana w regulaminie to jeszcze pisana w netykiecie.
Cytat:
Zamieszczone przez MarKul
Witam,
Mam podbite 5 prowincji (Rzym 91% wpływów) a mimo to maksymalna liczba armii jaką mogę mieć to 6. Co muszę zrobić aby móc zwerbować więcej generałów?
Gra podpowiada że trzeba podbijać nowe tereny, ale na początku gry, jak podbiłem 2 prowincję to ilość armii od razu zwiększyła się z 3 na 6.
Mam nadzieję że pytanie w dobrym dziale.
Pozdrawiam
Podbijaj dalej, zdobywaj kolejne prowincje z otaczającymi je regionami. Najlepiej te wskazane w misjach. W ten sposób nabijesz pasek imperium.
Jak zlikwidować dzielnice biedoty?