Nie ma sprawy, ale nie obiecuje że u ciebie wybiorą tą samą ofertę turystyczną :D
Wersja do druku
Nie ma sprawy, ale nie obiecuje że u ciebie wybiorą tą samą ofertę turystyczną :D
Witam !
Zacznijmy od przywitania , jestem młodym początkującym graczem w serii Total War.
Chciałbym zadać pytanko(2), jeżeli dział się nie zgadza proszę go przenieść do "Taktyki Bitewne" (Zastanawiałem się do którego tematu dodać ten post)
Ad.1
Jaką macie taktykę na oblężanie zamków ? gram na n/n , a mimo to tracę porównywalną ilość straconych ludzi do komputera. Po zniszczeniu muru wysłać całą piechotę ? Kiedy wysłać kuszników/łuczników żeby ponieśli jak najmniej strat , a jednocześnie zadali jak najwięcej ?
Ad.2
Czytałem na forum , że podobno w Świętym Cesarstwie Narodu Niemieckiego (jeżeli jakaś pomyłka proszę poprawić) wymiata jednostka "Rozpaczliwa Nadzieja".
Sprawdzałem ją we własnej bitwie , rzeczywiście dobra . Ale jaki trzeba mieć budynek w kampani , żeby ją zrekrutować ?
Dziękuję z góry za odpowiedzi ,
Pozdrawiam
2.Odpal gre jako Niemcy (mniejsza o nazwe) i kliknij w miasta tam na dole będą 3 kółeczka jedno to doradca jaki budynek wybudować drugi to jak jakby spis miasta (przychody, przyrost + i -) i 3 to jest spis budynków jakie można wybować i tam pogrzebać musisz...
1 może napisze tylko zbiore myśli chodź są tutaj doświadczeni gracze...
ad.1
Moja taktyka w zdobywaniu zamków/miast jest następująca: niszczę większość możliwych fragmentów muru od strony atakowanej( oczywiście jeśli dysponujemy odpowiednim sprzętem), jeśli nie, to stosuje wieże oblężnicze w celu zdobycia murów w kombinacji jednostek=miecznicy+ owi strzelcy, którzy po zajęciu przez oddziały sieczne murów, zaczynają ostrzał wroga znajdującego na dole, przed bramą( analogiczne najlepiej zrobić to oby dwu stronach bramy, w tedy jest większa szansa na unieszkodliwienie największej liczby przeciwnika), w przypadku dysponowana katapultami itp. stają przed wyłomem w bezpiecznej odległości pozwalającej na atak dystansowy, w szyku rozproszonym( aby zredukować straty w sytuacji kontry strzelców wroga). Po wykonaniu wymienionych celów, przystępuje do szturmu piechotą, która również przemieszcza się w szyku luźnym( z powodu wymienionego wcześniej powodu). I tak w połączeniu= piechota na dole w zwarciu + strzelcy( najlepiej na murach, w składzie łucznicy oraz kusznicy, min. po po 1 oddziale na parę po każdej stronie bramy) zadajemy moim zdaniem największe straty, nie zapominając o tym aby nasz generał był za naszymi wojskami podtrzymując chęci oraz morale naszych wojaków. Po przełamaniu obrony wroga pod głównym wejściem, likwidujemy wycofujące się jednostki w kierunku placu głównego "zmasowanym" atakiem piechoty. Można również wykorzystać przeciwne uliczki do obejścia przeciwnika aby przyśpieszyć jego kapitulacja, kiedy stawią dłuższy opór na placu. Moja taktyka zaczyna być "dostępna" oraz najwydajniejszą jeśli posiada się odziały uzbrojone w broń sieczną.
ad.2
Drzewko jednostek można również sprawdzić na płycie, bodajże "bonus cd" w oryginalnej wersji gry.
Wydaje mi, że lepiej by brzmiało " w serii TW" :D
Pomyłka poprawiona.
Co do bonusu to szczerze nie wiedziałem do czego on służy , dodatku Królestwa na razie też nie zainstalowałem , bo chcę przejść kampanię , a potem jak mi się znudzi to się pobawię większym rozszerzeniem.
Dzięki za odpowiedzi , jeżeli ktoś ma lepszą taktykę proszę o pochwalenie się nią.
Pozdrawiam
Jakie tutaj dochody są pokazywane pod nazwą miasta, bo chyba to było jakoś związane z ilością ludności. Tak naprawdę miasta na minusie mogły dawać więcej kasy niż na plusie na przykład. Tak pamiętam, ale nie pamiętam jak to dokładnie było liczone, że tak wychodziło?
Witam, mam takie dwa pytania:
1.Jak wchodzi się w pliki gry?
2.Jak zmienić liczbę ludzi w oddziale?
Bardzo dziękuję. Nowy gracz Krzyżak2
Witam:)
Serie Total War zacząłem jako młody chłopak od Shogun'a I, później Medieval'a I. Później przerwa- Rome'a
przeskoczyłem i zacząłem grać w Medieval'a II. Dla mnie gierka jest doskonała pod względem grywalności, klimatu i
grafiki. Wciągnęła mnie na długie miesiące, niestety nie miałem w tym okresie dostępu do internetu. Więc i o modyfikacjach nie miałem pojęcia. Moim zdaniem o zaletach gry można pisać bardzo dużo, dlatego skupie się na wadach: Komputer nie tworzy armii. Pamiętam, że grając moim największym zmartwieniem były czy trafi się chociaż jeden kraj z więcej niż kilkoma pełnymi flagami. I sytuacji z Shogun'a I gdzie po zajęciu połowy mapy, idąc od lewej do prawej trafiałem na klan, który zajął drugą połowę i posiadał kilkadziesiąt pełnych flag w medku II nie może być mowy:( Dodatkowo armie składają się z chłopów, milicji i maszyn. gdzie po ataku 2 konnic ze skrzydeł cały motłoch ucieka. Pasywna postawa komputera na mapie strategicznej. Egipcjanie po stracie Jerozolimy na rzecz krzyżowców nie kwapią się żeby ją odzyskać. Takich sytuacji zauważyłem dziesiątki. Tragiczna postawa Tatarów i Mongołów którzy prawie zawsze podbija 1,2 miasta i pałętają się po mapie bez celu. Dyplomacja fatalna, ale o niej już się naczytałem na forum więc nie będę tego powielał:). Następnie jednostki. Pikinierzy i muszkieterzy całkowicie bezużyteczni. Przeciwnik wycina ich w pień aż miło. Dopiero DarthMod naprawia ten problem. Nie wspomnę już o całej palecie jednostek elitarnych pieszych ( piechota duńska, bizantyjska,ruska itd, itd) która jest bezlitośnie wycinana przez podstawowych spieszonych rycerzy feudalnych:) Tak samo każda najlepsza kawaleria dostaje po tyłku w starciu z strażą przyboczną generała. Pomimo 2xkrotnej przewagi liczebnej przegrywają okrutnie. Pomimo tych oraz wielu innych wad frajda z walki z doskonałymi hordami mongołów, czy podboju ameryki kilkoma jednostkami konkwistadorów wspartych muszkietami i armatami są bezcenne:) Obecnie planuje zagrać na nowo ale już, w któregoś z modów polecanych na forum.
1)wchodzisz tam gdzie masz zainstalowaną grę i edytujesz odpowiednie pliki tekstowe.
2)w ustawieniach kamery masz skale jednostek
pozdrawiam:)
Wielkie dzięki.Cytat:
Zamieszczone przez Cedryk
Niepamiętam nazwy modów (bo w nich też tak zielony jestem) ale gdzieś czytałem że na jakimś modzie h/h to mordęga pod względem AI, do podstawki... jedyne co moge doradzić to vh/vh może ci to urozmaici bo mi dosyć (na tyle że w 45 turze Niemcy wytukli mi cały ród zabójcami...) 2 jednostkami rycerzy w zbrojach możesz pokonać słonie artyleryjskie (te zwykłe próbowałem raz w bitwie i przy 1700 vs 1200(2 jednostki słoni zwykłych sromotnie przegrałem na moście zabijając 70 przeciwników) Więc ja się nie dziwie że ciężka kawaleria pokonała ciężką piechote nawet w samouczku było włócznicy na konnice, przeciwko włócznikom piechota, kawalerie na piechote a łucznicy mogą wszystko... Spodobała mi się taktyka z tym kociołkiem przy użyciu samej konnicy łuczniczej... Co do straży przybocznej wiadome chyba że króla byle chłopem nie obronisz...
edit:zdarzyło się wam tak że jedno państwo było wasalem 2 innych państw jednocześnie? Bo u mnie Polacy :( podlegają Niemcom i Węgrom :twisted:
Gdzie zainstalować spolszczenie do medieval II total war?
Chyba do głównego folderu mtw2, zależy jakie spolszczenie. Ewentualnie jak masz z tym problem możesz zainstalować na pulpit i ręcznie potem zainstalować :)
Spolszczenie do wersji 1.03
Pobrałem z chomikuj plik localized.pack. Gdzie to wrzucić by spolszczenie działało?
to spolszczenie to plik exe czy co?
Czy w dzisiejszych czasach ludzie nawet spolszczenia nie potrafią sami zainstalować? Ściągnij z innej strony spolszczenie z instalatorem i samo się wszystko zrobi.
Tylko chodzi o to, że pobierałem już z 3 innych źródeł, instalowałem w folderze medka i nie działało. Dlatego się pytam... Może trzeba w jakimś innym folderze z medka zainstalować.Cytat:
Zamieszczone przez OskarX
D:\Program Files\SEGA\Medieval II Total War\packs
Dalej nic...
Wrzuć tam ten plik z chomikuj
Tak wiem... Tak jak już wcześniej mówiłem - nie działa...
Skąd masz grę? Bez kingdoms?
Gra kupiona na allegro, nowa. Z kingdoms. Zgaduję, że zmienia to bardzo dużo ;)
Mam 2 pytania:
1. Jak założyć nowy temat?
2. Jak założyć nowy temat z możliwośćą głosowania jak np. ten "Najlepsza artyleria?
Rozpocznij wątek i na dole masz zakładki Opcje, Dodaj ankietę, Dodaj załącznik
Ja tu nie widzę "dodaj ankietę".
Litości, ile ty masz lat?
[spoiler:4531njp6]http://img441.imageshack.us/img441/4990/beztytuuati.jpg[/spoiler:4531njp6]
Cóż, jeśli ktoś zarejestrował się tak niedawno jak ja(lub pózniej) to ma prawo nie wiedzieć jaki przycisk gdzie jest. A poza tym ja nie spędzam 24 godzin na forum, i nie "filtruję" każdego przycisku gdzie jest i do czego służy. :D
OskarX po prostu spełnił swoją role jako bardziej doświadczony forumowicz, a że wypuścił w poście trochę zażenowania, nikt mu chyba, nie będzie miał tego za złe :D
Aby nie odbiegać od tematu dyskusji, (zarzucę, aczkolwiek bezsensownym pytaniem) Jakim państwem włoskim najfajniej Wam się grało podczas kampanii?
Ja dobrze wspominam grę Wenecją, szybki rozwój, jak i wojskowy i gospodarczy oraz różnorodność przeciwników.
Mi również się dobrze grało Wenecją, dobrze wyszkolone jednostki piechoty i kawalerii, aczkolwiek tym drugim brak polotu i potęgi widocznej u rycerzy, ale mimo wszystko ta nacja ma fajny klimat.
Zgadzam się, ich kawaleria w mojej armii miała na celu głównie wyłapywanie uciekinierów :D, ale dostępność w początkowych fazach gry ciężkiej milicji kuszniczej, nie raz zmieniała oblicze bitwy.
Właśnie ci kusznicy nieźle przerzedzają wroga, a co do jazdy to jak się będzie miało dostęp do obrony potocznej i feudalnych, będzie można spokojnie szarżować od frontu :D
Dawno w medka nie grałem :D zapomniałem o obronie potocznej, nie dość, że przyzwoita szarża to jeszcze dobra mobilność w zajmowaniu pozycji podczas starcia. Oddziały kolonialne też niczego sobie, nie pamiętam nazwy tej jednostki co posiadała te młoty wojskowe, również bardzo dobra ale jak dla mnie nie zbyt wytrzymała.
Po prostu "piechota wenecka" :D
W porównaniu do spieszonych rycerzy są troszkę mniej wytrzymali, ale w porównaniu do wielu innych jednostek i tak mają dużą obronę, pancerz, tarcza oraz umiejętności, więc nie jest źle :DCytat:
również bardzo dobra ale jak dla mnie nie zbyt wytrzymała
O właśnie :D a Ja sobie wymyślam jakieś nazwy
ale, Ja jednak nie dawałem im znaczących zadań w większych starciach . Jak już państwa włoskie, warto przypomnieć Sycylię i rycerzy normandzkich :D, dale samego klimatu warto zagrać
Jednak zdolność przebijania pancerzy jest przydatna, rekompensuje w pewnym stopniu brak finezji w stosunku do rycerstwa :D
A co do Sycylii to racja, ich rycerze miażdżą, wcześnie dostępni i znakomicie wyszkoleni, ten kraj ma najlepszą jazdę z włoskich, później jeszcze rycerscy kawalerowie też są świetni.
Właśnie to jest urok tych frakcji :D małe a jednocześnie z zapleczem pozwalającym stworzyć imperium.
ile może trwać krucjata ? Bo HRE i Francuzi robią już 3 podejście do zdobycia mojego Rzymu :) po ilu próbach krucjata zakończy się fiaskiem ?
Krucjata trwa do jej zakończenia-podbicia celu lub jego zakupieniu czasem może to zrobić to frakcja nie biorąca wniej udziału.
Cytat:
Zamieszczone przez Krzyżak2
niemożliwe bo czasami pisze że krucjata została zakończona niepowodzeniem jak nie uda się zdobyć danej osady , niemożliwe żeby przez 100 tur mi się dobijali do jednego miasta
możliwe, możliwe :)
Niepowodzenie:Cytat:
Zamieszczone przez devil162
1.nikt nie przystępuje do krucjaty,
2.osada została zajęta(podbita lub wykupiona) przez inna frakcje, nie biorącą udziału w wyprawie,
3.posiadacz atakowanego miasta zostaje przywrócony do łask( w przypadku państw związanych z papiestwem)
4. lub siły oblegające zostały całkowicie zniszczone
a po za tym, póki siły krzyżowców są obecne a nie zajęły celu, to wyprawa trwa dalej