viewforum.php?f=45
Polecam to pod forum jeśli chodzi o spolszczenia;)
Wersja do druku
viewforum.php?f=45
Polecam to pod forum jeśli chodzi o spolszczenia;)
A wracając jeszcze do tego spolszczenia, to przecież wiele tekstów z aktualnej wersji, np. opisy jednostek czy budynków chyba nie różnią się tak wiele od starszych? Dlaczego więc nie są one kompatybilne?
Uwierz Eutychesowi. Niestety zainstalowanie spolszczenia np. z wersji 6.1 do 6.4 skończy się ctd. A różnice między obu w/w wersjami są bardzo znaczące. Częściowo inne frakcje, mapa, jednostki i różne takie. Pozdrawiam.
Człowieku to spolszczenie nie będzie ci działać bo to jest spolszczenie do inne wersji tego moda. Koniec i kropka. Rzeczywistości nie zaklinaj bo i tak nic to nie zmieni. ;)Cytat:
Zamieszczone przez HellVard
Niczego nie zaklinam. Zadałem pytanie, bo się na tym nie znam. Odpowiedź już otrzymałem, więc niepotrzebnie się udzielasz.
Będę wdzięczny jak ktoś mi wypisze wszystkie czynniki wpływające na spadek cech moich szlachciców, jak mogę się tego ustrzec. Niektóre rozumiem, ale inne pomimo starań nadal spadają.
Z góry dzięki.
Witam. Sprecyzuj na jakiej wersji SS; czy grasz z jakimś submodem oraz czy używasz np. zaznaczonego BGR o ile jest dostępne? I jaka grasz frakcją? O ile grasz z zaznaczonym BGR to raczej kwestia tego dodatku, tam poza królem i jego następcą generałowie często dostają cechy negatywne. Pozdrawiam.Cytat:
Zamieszczone przez bzykacz
Wersja to 6.4, instalowałem już jakiś czas temu, odznaczone mam BGR IV i Savage AI, oraz resztę submodów. Jak już jesteśmy przy tym to mogę zmieniać to dynamicznie, czy muszę grać na tym do końca kampanii, czy niektóre mogę, a inne nie?
BGR i WatchTowers rozumiem, że muszę do końca, bo one mocno ingerują w grę, ale jak z resztą?
Z tego co się orientuję, opcje AI i innych ustawień gry oraz rodzaj kampanii wybiera sie tylko raz na potrzeby danej kampanii - na początku gry. Mam SS 6.4 zainstalowany, sprawdzę czy możliwa jest zmiana ustawień w trakcie rozgrywki by działały na zapisaną grę. SS 6.4 ma nieco bugów, do niedawna nie było żadnych poprawek, problemy z generałami moga wynikać własnie z bugów. Wiem, że Point Blank szykuje aktualizacje RR RC dla wersji SS 6.4, to powinno pomóc na te cechy generałów także - bo PB wprowadza zazwyczaj kompleksowe zmiany w tym także dla cech postaci. Proponuje Ci zagrać od nowa kampanię z ustawieniami jakie teraz Ci pasują i nie graj z BGR ;) . Sprawdzisz czy nadal będą te problemy z generałami. Jakie masz przykładowo te negatywne cechy szlachciców? (Chorują ?, tzn. mają np. ograniczony zasięg ruchu i spadek cech? Czy się buntują za często?). Pozdrawiam.Cytat:
Zamieszczone przez bzykacz
Jeżeli chodzi o cechy to wygląda to tak, że spadają mu wszystkie współczynniki, lojalność, dowodzenie, wiara itd. Dzieje się to w ciągu 7-10 tur od pojawienia się szlachcica. Zwróciłem na to uwagę gdy wysłałem generała na bandę rebeliantów i gdy wyszedł z miasta to nagle skoczył mi przychód o 400. Patrzę do jego umiejętności, a one kompletnie wyzerowane, a pamiętałem, że miał dużą lojalność i bonusy do zarządzania. Zwróciłem też uwagę, że Ci którzy bardzo dużo walczą (1 raz na 2-4 tury) to ich cechy nie spadają, albo spadają minimalnie.
Aktualnie stworzyłem oddział z szlachciców nieudaczników i dręczę nimi moich wrogów. Tak przynajmniej mi nie zmniejszają dostaw złota.
Spróbuje zrobić tak jak mówisz, zwróciłem uwagę, że BGR ma wpływ na szlachciców, odpalając nową kampanie wybiorę jego wcześniejszą wersja II, a jak nie pomorze to całkowicie wyłączę.
Mam też 2 wiadomości gdy klikam na ikonę frakcji, które do końca nie rozumiem. Wiem, że dotyczę one szlachciców i jedna jest podsumowana, że mogę mieć ich skorumpowanych, ale w takim razie co robić by tacy nie byli?
Swoją drogą to szkoda mi mojej kampanii, mam już przejętą żyłę złota w postaci wszystkich miast morza Bałtyckiego. Tylko Norwedzy mi zostali...
Witam. Krótko mówiąc odpal jednak nową kampanię bez BGR IV. BGR II o ile pamiętam - odpowiada za zapasy armii w polu, dowódca z armią po jakimś czasie (minimum kilka tur) traci stopniowo zapasy żywności (army supplies) a to wpływa na obniżenie jego zdolności dowodzenia i morale żołnierzy. Jest to utrudnienie pewne ale dużo mniejsze niż BGR IV. Osobiście nie grałem za wiele w BGR IV, trzeba dobrze znać ten system by go ogarnąć ;) .Ponadto jak odznaczysz BGR IV to tury powinny Ci mijać znacznie szybciej niż obecnie. Pozdrawiam.
Dzień Dobry :)
Ja mam takie pytanie:
Chodzi mi o strzały (te, którymi strzelają łucznicy rzecz jasna :) ). Jako, że opieram swoje armie przede wszystkim na łucznikach, na mapie potem tych strzał jest od cholery, przez co w którymś momencie zaczyna mi się ciąć gra. Chciałbym żeby to było tak, jak w DLV, po wbiciu w ziemię, za chwilę te strzały znikają. Czy wie ktoś, która linijka w plikach za to odpowiada, albo plik? Jeśli by się nie dało tego ręcznie zmienić, to może dałoby rade coś podmienić, któryś plik z DLV do SS?
Z góry dzięki za pomoc ;)
Pozdro.
Witam. W jaką grasz wersję SS? Bo np w SS 6.4 można w setupie zaznaczyć opcję Permanent arrows lub coś podobnie, odznacz ją bo jak ją zaznaczyłeś to strzały nie znikają a ta opcja wymaga dość silnej maszyny. ;)Cytat:
Zamieszczone przez DANG3R
Gram w 6.4. Faktycznie, jest taka opcja w tym okienku. Nigdy nie przykładałem do niego wagi, tylko od razu przechodziłem do rozgrywki, widać to był błąd. Teraz już jest wszystko dobrze. Dziękuję :)
A mógłby jakiś szlachetny użytkownik wyjaśnić czemu grając anglią po wyskoczeniu Gunpowder eventu w roku 1258 nie mogę zbudować Ludwisarza?
Czy można jakoś zrobić (w opcjach albo coś takiego), że można szkolić ile się chce jednostek, a nie że pisze że już są niedostępne, bo strasznie głupio się tak gra jeżeli trzeba czekać 6 tur na 1 jednostke.
Mógłby. Samo wynalezienie prochu nie oznacza, że będziesz miał całą artylerię dostępna i muszkieterów np. trochę potrwa nim dostaniesz sensowniejsze działa. Zajrzyj do plików, napisałem jakich (buildings i events). Pozdrawiam.Cytat:
Zamieszczone przez radoxx4
-------------------------------------------------
W jaką grasz wersję odznacz Real Recruitment i zacznij nową kampanię powinno pomóc i będziesz miał więcej jednostek. :PCytat:
Zamieszczone przez Kriss94
Które mam pozaznaczać, bo trochę pokombinowałem, ale dalej muszę np czekać na "polish knights" gdzieś 6 tur... Gram w Late campaign, które mam zaznaczyć, a które nie. Aaa i ma SS 6.4
http://img222.imageshack.us/img222/1765/stealseeg.jpg
Uploaded with ImageShack.us
Na jak masz tak zaznaczone to powinieneś mieć wyłączony Real Recruitment ale jak się nie mylę w SS 6.4 to wyłączenie nie działa, pozostaje Ci edycja export buildings zwiększająca replenish jednostek, ale te zasady rekrutacji sa realistyczne, rycerze nie rodzili się na kamieniu. :mrgreen: ten system symuluje realną dostępność jednostek. Te elitarne sa małodostępne. Generalnie proponuje bys to zostawił jak jest. Komputer ma tak samo jak TY. Pozdrawiam.
No tak, ale troszkę wkurzające jest gdy na "naprawę" 3 oddziałów mam czekać 15 tur (jeżeli nie więcej), więc mógłbyś powiedzieć o co chodzi z tą "edycją export buildings zwiększająca replenish jednostek". Z góry dzięki.
Tu masz link do poradników o modowaniu Medievala poczytaj sobie viewforum.php?f=249 , a potem zadawaj konkretne pytania. Pozdrawiam. :PCytat:
P.S. Kriss
W piku export buildings znajdź wpis : recruit_pool "Polish Knights" 1 0.15 1 0 requires factions { poland, } and event_counter HALF_PLATE_ARMOR 1 and not event_counter first_watch 1
Nim cokolwiek zmienisz zrób kopię oryginalnego pliku by do niego wrócić ew. jak cos pomieszasz. Zwiększ wartość 0.15 na np. 0.5, we wszystkich poziomach stajni czy tam gdzie Polscy Rycerze są rekrutowani. Powinno zadziałać. Pozdrawiam.
Dzięki, ale wydaje mi się, że po prostu zainstaluje jeszcze raz SS tylko, że wersje 6.3 Jeżeli zrobiłbym tylko moje jednostki to komputer nie miałby żadnych szans, a taka gra jest bezsensu, a robić wszystkie jednostki to trochę za dużo zachodu i pewnie i tak bym coś spieprzył.
Dzięki.
Jak chcesz. Sobie zainstaluj Bellum Crucis 6.1 to raczej w SS już nie zagrasz... tu masz link viewtopic.php?f=30&t=7414 Pozdrawiam. i Bellum jest spolszczone. :P
Zainstalowałem 6.3 i dalej lipa. Te bellum z megaupload ściąga się 40 kb/s - bez przesady. A jak się ma DLV, słyszałem że dobry , ale jak z rekrutacją?
to ściągaj z torenta? Na torrencie się ściągnie tak szybko jak masz szybkiego neta, czyli może nawet momentami np. do 500 kb/s dochodzićCytat:
Czasem do 200 dobija. Rekrutacja w Bellum powinna Ci odpowiadać. Jest szybsza dużo niż w SS. Poczytaj o Bellum i się zastanów. Gusta są różne. Ja uważam SS 6.3 i 6.4 za niezbyt udane. Ale długo grałem w SS 6.2 RR/RC od Pointa Blanka. Pozdrawiam.Cytat:
a mógłbyś podać link do torrenta?Cytat:
to ściągaj z torenta? Na torrencie się ściągnie tak szybko jak masz szybkiego neta, czyli może nawet momentami np. do 500 kb/s dochodzić
Ja takiego nie znam tu masz linki do włoskiej strony a na niej linki do megaupload i serwera Włochów z dopiskiem Italia http://mtwitalia.freeforumzone.leonardo ... dd=9580798 , tam spróbuj. Na torrencie to wg mojej wiedzy tego nie ma. :mrgreen:Cytat:
Dzięki Araven. Ostanie pytanie: co poradzić jeśli grając Rzeszą, rok pański 1328 gdy załącze bitwęz jednostką Men at Arms ulepszoną choćby do brązowej tarczy to wyrzuca z błedem typu "medieval 2 napotkał nieznany błąd i zostanie wyłączony"?
Spróbuj zmienić coś, rusz się i zrób save. Jak nie pomoże to zobacz listę bugów w SS 6.4 na TWC, może jest tam wymieniona ta jednostka. Niedługo Point Blank wypuści poprawkę do SS 6.4 to ponaprawia te bugi dziwne. :mrgreen:
No to nic nie daje. Po prostu jak jest ulepszona do brązu to jebudu. Jeśli dałbyś radę Aravenie, może sprawdzisz u ciebie czy tego nie ma. Ale mam wrażenie, że to po prostu ta jednostka ma niedorobiony skin jeśli chodzi o Niemieckie barwy i zbroję.
To dokładnie ta jednostka
Witam. Radoxx4 u mnie też wywala ta jednostka w bitwie na pierwszym ulepszeniu pancerza. Pozdrawiam. Zagraj w Bellum Crucis 6.1 (Bellum zjada SS z butami :mrgreen: ).
Dzięki czyli to błąd techniczny. Właśnie myślałem nad BC 6.1 tylko na razie do EB/RS 2 powróciłem. A Bc jest po angielsku/polsku? :D
Jest w 95 procentach spolszczone ;)Cytat:
Zamieszczone przez radoxx4
Z tego co zauważyłem to tylko nazwy frakcji nie są przetłumaczone. BC wymiata ;), pierwszy raz gdy cesarstwo zamiast prowadzić wojnę ze mną, bije żabojadów. :twisted:
Nazwy frakcji nie są przetłumaczone specjalnie bo są w lokalnym języku danej frakcji (bajer taki). A na temat wrażeń z gry w Bellum Crucis 6.1 pisz w temacie o Bellum bo Kotołak Ci serce wyrwie... :mrgreen: Pozdrawiam. Wiem, że Bellum wymiata, od 5-ciu miesięcy to pisze, ale mało Kto wierzy. :lol: Teraz na spolszczeniu zaczynają wierzyć... Link do tematu o Bellum Crucis: viewtopic.php?f=30&t=7414Cytat:
Nawet angielskiej wersji nie ma, a polska jest, to jest coś :lol:
Kilka screenów z bitew Cesarstwem :D
Radox a z kim te bitwy bo na screenach widzę tylko wojska HRE :mrgreen: . Ale widoki fajne. Pozdrawiam. 8-)
Proszę o wybaczenie, ale z Polską :D Jak opanuje w EB infrastrukturę militarną po reformie to wrzuce więcej. :) ogólnie to podoba mi się dużo możliwości ulepszeń pancerz w SS, a te gotyckie to bomba w połączeniu z Imperial Foot Knights (skuteczni na pancerze) to ogólnie Europa czuje respekt przed Imperatorem :twisted: