Nie no, z ostatnich zapowiedzi wynika, że gra zaczyna się wcześniej, jakoś koło 272 - choć i wtedy Etrusków już chyba nie powinno być.
Wersja do druku
Nie no, z ostatnich zapowiedzi wynika, że gra zaczyna się wcześniej, jakoś koło 272 - choć i wtedy Etrusków już chyba nie powinno być.
Nie podałem faktów. Ten cytat to z opisu frakcji Republika Rzymska, więc trochę mnie to zdziwiło o etruskach
Norman Davies w Europie pisząc o Etruskach datuje zmierzch ich kultury i państwowości na II wiek p.n.e. - więc na początku gry mogą jeszcze istnieć w jakiejś postaci- już słabi i zależni od Rzymu, zresztą część rodów etruskich stało się przecież rzymskimi, ale dalej jakoś mogą działać stanowiąc minimalną odmienność kulturową na tą jedną-dwie prowincje. Z dnia na dzień nie wyginęli przecież a historycy Rzymscy specjalnie nie poświęcali im dużo uwagi.
Wnioski wysuwam tylko i wyłącznie z faktu zastosowania Warscape po raz kolejny. Jedyne co mogą zrobić to bla bla o "głębokich modyfikacjach", ale ja to już oglądałem i spotkałem w rozmowie z Kieranem Bridgenem przed NTW. Wtedy też zapowiadali głębokie modyfikacje i o ile na linii ETW-NTW co nieco się poprawiło, to nie spodziewam się po prostu przełomu w kwestii zachowania kawalerii, a stają przed koniecznością odwzorowania świata starożytnego, w którego niektórych regionach jazda była siłą decydującą o walorach armii danej nacji.Cytat:
Zamieszczone przez Hetman
To jasne, jednakże treść wypowiedzi sugeruje jakoby interlokutor nie myślał i wierzył że może wjechać bezkarnie w środek formacji piechoty, a tym sensownej wypowiedzi podpierać nie wypada.Cytat:
Zamieszczone przez K A M2150
Jazda ciężka, w porównaniu z wieloma jednostkami piechoty, będzie dysponować o wiele wyższym morale i wyszkoleniem, parametrem przerażania, gdy będzie mowa o jednostce elitarnej. Będzie też miała większą masę, atak, szarżę i całkiem wykorbiony def. To powoduje, że w różnych warunkach, w tym niejednokrotnie bez przewagi liczebnej będzie w stanie zdziałać cuda, do momentu w którym poziom i intensywność ponoszonych strat, oraz mnogość innych negatywnych modyfikatorów morale nie zmusi jej do ucieczki.
Opinia o promowaniu nacji z silną piechotą bierze się stąd, że jazda ciężka otrzymuje niezrozumiałą dla mnie karę do zmęczenia - niezrozumiałą w sensie "nie wynikającą z systemów zmęczenia", a lekka jazda nie będzie odgrywała roli na polu bitwy, dopóki nie dokona się pewne przegięcie podobne do tego na ETW, gdzie tak ustawiono morale jednostek i progi zmiany stanu, że pojedyncza jednostka lekkiej jazdy mogła przez pewien moment wykonać "push thru" przez pół armii wroga, dopaść genka i zabić go bezproblemowo jeszcze w fazie podejścia armii. Trudno też będzie chyba w kategorii jazdy lekkiej, nie obarczonej niezrozumiałym parametrem potęgującym zmęczenie, znaleźć w świecie starożytnym odpowiedniki Szwoleżerów, by nadać im funkcję szybkiej pancernej pięści.Cytat:
Zamieszczone przez Amrod
Podsumowując Panowie. Wolę nie mieć racji, przyznać ją Wam i zagrać w dobrą grę.
Ale.
Trudno będzie o to, bo o ile a priori zgadzam się z tym co piszecie o każdym ze spostrzeżeń z osobna, to w odniesieniu do trybu Multi i wspólnoty turniejowej jestem przekonany, że tak jak Warscape i jego cztery dotychczasowe odsłony na platformie STEAM zniszczyły fajnie funkcjonujące Community graczy turniejowych, tak Warscape i jego odsłona piąta - znów na STEAM - nie będzie w stanie tego odbudować.
Gra nie zapewniała równego traktowania dla teamów poprzez nieprzewidywalność, bugi masakrowały grywalność, a exploitów na palcach jednej ręki nie da się zliczyć, choć upływ czasu powoduje, że coraz mniej z nich pamiętam nie grając.
Może przyzwyczajcie się do jednej myśli. Moja krytyka powinna być odbierana jako krytyka błędów gry uniemożliwiających competitive gaming.
Zawsze zgadzam się w głębi ducha z Hetmanem, że to tylko gra i ma uproszczenia. Zgadzam się też z innymi mniej przejmującymi się niedoskonałościami.
Ot żeby pograć - OK, daje radę jak ktoś ma czas, ale niestety nie da się grać turniejowo.
A tak poza konkursem Panowie - kto wierzy w to, że Lusted będzie w stanie zbalansować poprawnie 700 jednostek? Przed trzecim patchem?:lol:
Ale to nie chodzi o to by gracz ich nie rekrutował (bo wtedy to żaden problem), tylko o to by nie rekrutowało ich AI. W pierwszym Rome to żaden problem - po prostu wyciąłem psy i płonące świnie z rekrutacji w budynkach.Cytat:
Zamieszczone przez Przemysł II
@up
Wszystko zalezy do tego jakie zrobią AI, ale raczej nie będzie spamu psów, więc nie widzę problemu.
Lepszym pytaniem jest, kto z was wierzy, że będzie 700 jednostek, bo Ja nie. Oczywiście nie liczę "Hoplite" x10 ani "archer" x20 ze zmienionym jedynie kolorkiem.Cytat:
Zamieszczone przez Niesmiertelnik
700 jednostek? Haha dobre, jeśli już to będzie jak Kuroi napisał, zmienione kolorki jedynie :lol:
Zgadzam się z Lwie Serce CA pozmienia tylko nazw jednostkom i je pokoloruje. Mogę się założyć, że poszczególne frakcje w obrębie tej samej kultury będą miały 85% tych samych jednostek.
700 jednostek to wszystkie jednostki z gry, nawet minorów, które będą miały takie same statystyki a inny kolor pasków na portkach.
Mam nadzieję że będzie dużo jednostek artyleryjskich - nie lubię za bardzo walki na dystans, ale jestem noobem i lubię rzeźnie na moście przy pomocy artylerii i jednostek strzelających, w ogóle artyleria o nieprzesadzonej sile jest spox.
SRY za offtop.
w Shoguna zmierzch Samurajów sobie pograj i czekaj aż Cię na rzekach zaatakują :roll: weź sporo armat ze sobą a gra będzie przednia ;) działa Gethlinga zaspokoją Twą rządzęCytat:
Zamieszczone przez Harry-Potter-TW
gdy najlepszym kompem do grania był Atari130XP wyobraźnia przewyższała technologiczne nowości.. Pamiętam jak dorwałem książkę o wędrówkach ludów, okazało się że już słońce świta a ja nadal chłonąłem to co tam napisane... trudno było to sobie zażyczyć na monitorze...
Po wielu latach nadszedł Shogun aż wreszcie Medieval. Cóż za frajda.. potem wyczekiwany przełomowy Rome a gdy poszło w niepamięć, MTW2 zaskoczył na sklepowych półkach..
Kolejne części jak wiadomo i teraz.. w dobie internetu trudno jest oczekiwać czytając te wszystkie recenzje i wypowiedzi na forum. Dla mnie można by obudzić się za rok gdy w R2TW będzie wszystko jasne..
Najbardziej zaspokajały moje rządze wybuchąjące beczki z M2 :D, do tego grałem modem sicilian vespers czy jakoś tak.
Jak nie dają w R2 partów to się załamie i pewnie zagram brytami albo rzymem... . Mam tylko nadzieję że gameplay uratuje R2 którego reputacja będzie nadszarpnięta ilością frakcji i jednostek:/. Potrafią patrzeć na niektóre rzeczy z poprzednich części a te dlc dają zamiast 30 frakcji co za pazerne Ś..... :D.
Co do frakcji to w I była ich podobna ilość. W Empire, Napoleonie i Shogunie II z tego co wiem też. Z gier z serii Total War wydanych w poprzednim dziesięcioleciu jedynie Medek II miał wszystkie frakcje, ale on powstał niejako obok. Różnorodność samych początkowych frakcji może za to przebijać Medka II. W końcu tu już mamy co najmniej Rzym, barbarzyńców, frakcje hellenistyczne; w Medku II byli muzułmanie, chrześcijanie i mongołowie. Z samych liczb wychodzi remis i to zakładając że nie będzie Partii a Kartagina będzie podobna do frakcji hellenistycznych. Oczywiście to tylko takie gdybanie bo może się okazać że różnice między Turcją a Egiptem w Medku II są większe niż między Egiptem a Macedonią w Rome II.
Same DLC wcale nie musi być takie złe. Mamy pewność że twórcy postarają się przynajmniej na tyle aby nie była to gra na jeden raz oraz to że będzie wspierana pod względem technicznym.
Tyle, że w RTW (nie licząc 3 rodów rzymskich) było frakcji 9, więc teraz jedna z głównych została ucięta na DLC.Cytat:
Zamieszczone przez Dagorad
No tak, ale w Rome'ie chcą zabierać duże i dawać małe frakcje, w Empire i Napoleonie było na odwrót.
Żałość! Kasy im mało i muszą grę ciąć na 10! Biedaki z Segi!
Edit: Gdzie ja cokolwiek napisałem o DLC do Empire! Poza tym - Ameryka chyba była w DLC, Indianie bez DLC są biedni.
Dlatego "podobna". No i patrząc z pewnej strony to "historycznych" frakcji jest tyle samo jeżeli nie liczyć by tego Egiptu z I (choć to akurat im raczej sprawę ułatwiło). No i mówienie że jedna z "głównych" została ucięta jest nieco naciągane, równie dobrze można by pewnie znaleźć z jeszcze 5 które zasługują na nazwę główna.Cytat:
Zamieszczone przez King Louise Assurbanipal
To do Empire była jakaś frakcja w DLC? Poza tym jeszcze nie wiemy czy zabrali jakąś dużą frakcję, możliwe że tym pierwszym DLC będzie Partia. Zresztą kwestia co jest małą a co dużą frakcją jest umowna, Germanie zajmowali więcej terenów niż Rzymianie a Galowie byli istotniejsi dla Rzymu niż Partia.Cytat:
No tak, ale w Rome'ie chcą zabierać duże i dawać małe frakcje, w Empire i Napoleonie było na odwrót.
Żałość! Kasy im mało i muszą grę ciąć na 10! Biedaki z Segi!
Tak w ogóle to wiadomo na 100% że w ogóle będzie jakaś frakcja od razu w DLC?
Teraz mijają 3 tygodnie od ostatniej frakcji. Jestem pewien na 99%, że w ten piątek czekają nas Seleucudzi, Ptolemeusze lub Partowie
Aaaa... byłbym zapomniał. CA zaprezentowali wczoraj 2 jednostki herosów dla Arwernów, razem z psem bojowym:
[spoiler:3kioabhp]http://img703.imageshack.us/img703/4...zhh1rdf1qs.png[/spoiler:3kioabhp]
w ostatnich seriach w wersji preorder była frakcja,np. dla FotS`a był to klan Saga
Tylko w przypadku STW2 i dodatku. Już lepiej, żeby dali tą frakcję w DLC, a nie preorder. DLC można kupić w danym momencie a preorder dla tych co nie kupili zostanie udostępniony w sprzedaży dużo później.
Nie uważam się za jakiegoś wielkiego znawcę starożytności, ale skąd oni u licha wezmą prawdziwe postacie dla na przykład Swebów albo Arwenów; Chyba ze swojej wyobrazni :evil:
Z historii, np. wojen galijskich?Cytat:
Zamieszczone przez royal1410
Jak to skąd? Z historii, są źródła. Barbarzyńcy nie byli takim ciemnogrodem jak nam się chce to często przedstawić.
Chociażby Vercyngetoryx był Arwernem ;)
A Ariowist był prawdopodobnie Swebem, a na pewno Germanem.
[spoiler:3sw52jmv]Nie ma jak rozwinąć pewną sugestie, nie ma co. Ciekawe, że ja właśnie o nich wtedy pomyślałem.[/spoiler:3sw52jmv]
A wracając do meritum: ciekawe jaka będzie kolejna nacja. Seleukidzi? Lagidzi? Arcasydzi? Pont? Armenia? Jak sądzicie?
Dobre z historii. Starożytność to chyba najbardziej nieznana epoka historyczna jeśli chodzi o zródła. Pomijam stronniczość historyków i ich fantazjowanie,bo to nie wykład historii, ale skąd mamy mieć pewność czy rzeczywiście żył jakiś przykładowo Segimerus i jak dowodził on w bitwach, albo słyszał ktoś o jakiś władcach Arwenów oprócz oczywiście Wercyntegoryksa i skąd wiemy że dajmy na to jakiś Dziwniriks był na przykład Arwenem, a nie na przykład Belokwankiem
To tak samo jakby napisać, a skąd wiadomo że post wyżej napisał jakiś royal1410............. bo zostawiłeś jakiś ślad na forum. Tak samo oni pozostawili coś po sobie co było i jest warte zapamiętania...... z resztą napisałeś taki post jakbyś nie wiedział co to jest Historia.
Podobno Napoleon też został wymyślony przez Francuzów, by pokazać wielkość tego narodu, a Cezar podobnież był Partem i rozbił wojska rzymskie pod samą stolicą. Przepraszam ale wypisujesz głupoty, negujesz dowody i źródła, co jest niemądre, musiałem skomentować...Cytat:
A tak na temat, fajnie by było jakby dali frakcję jakąś, dawno nic nie dają, choć w sumie to i lepiej, może będzie lepiej dopracowana :)
Starożytność to ogromna epoka więc spokojnie można powiedzieć że jest najbardziej nieznana przez źródła. Zwłaszcza że podział na prehistorię i starożytność jest jeszcze bardziej zatarty i niepewny niż w przypadku innych epok. Jednak Rzym to Rzym i źródła są, co prawda "mało" ale tak samo jest w większości epok. Kwestia dowódców i postaci dla barbarzyńców z pewnością jest trudna ale nikt rozsądny nie będzie się ich zbytnio czepiał (nie licząc tych znanych).Cytat:
Akurat podział na starożytność i prehistorie jest jasny i w różnych miejscach różnie były daty przejścia. Wiąże się to z powstaniem pisma ponieważ historia jest to nauka o dziejach ludzkości oparta na źródłach pisanych (oczywiście wspomagana całą gamą nauk pomocniczych) a wszystko to o czym nie możemy przeczytać tylko musimy interpretować odkrycia archeologiczne nazywamy prehistorią.
Przepraszam, a mądre jest uważanie hagiografii za fakty-jak to było w starożytność, gdzie opłacani przez zwyciężców tzw historycy pisali poematy w których wszystko co dobre wiązało się z płatnikami reszta zaś to nic nie znaczące tło, które pojawia się w wyliczeniach pokonanych ludów. Co do pochodzenia, sami tzw historycy,kronikarze nie przekazują nam pokrywających się ze sobą treści,więc jaką mamy mieć pewność,że tego sami sobie nie wymyślili,co?Cytat:
Zamieszczone przez Lwie Serce
Jednak Partia http://wiki.totalwar.com/w/Total_War:_R ... ia_Faction
Ciekawe położenie. Widać "artystyczne przedstawienie mapy" wykracza poza tę z Rome 1. Dużo tam tego.
Fajnie że pokazali chociaż jednostkę kawaleryjską, ale szkoda że to nie Seleucydzi.
Nie wiem jak Wy, ale ja uważam że jednostka katafraktów jest niedopracowana, podobnie jak hypaspiści. Póki co najlepiej to wychodzą im barbarzyńcy.
Kurcze, boję się że nie będzie ani Seleucydów ani Ptolemeuszy. Rzeczywiście tak jest, że dają kulturami: grecko-rzymska (głupotą jest łączenie kultury i greckiej, a co dopiero wciskanie tam kartagińskiej), barbarzyńska i wschodnia. Więcej kultur było w RTW1. Mam nadzieję, że Seleucydów lub Ptolemeuszy nie potraktują jako kulturę wschodnią. Wg schematu jaki prezentują niestety może się to zdarzyć.
Fajnie, że mamy w końcu kawalerię. Jeśli następni będą Seleucydzi to zobaczymy może nawet pancerne słonie lub katafraktów hellenistycznych. Co do tych partyjskich to mam wiele do życzenia, ale już nie chce mi się wypisywać CA o błędach uzbrojenia bo do nich to nie dociera. ;)
P.S. Gdzie brody? Widocznie nawet to chcą zbalansować - po frakcjach barbarzyńskich z brodami przyszła kolej na gołowąsów Partów, żeby za dużo frakcji nie miałą zarostu. Oczywiście nie odczytujcie tego komentarza dosłownie. :lol:
[spoiler:6xu0et1m]7. PARTIA
http://wiki.totalwar.com/images/1/1b/Parthia4.jpg
“Tolerance, justice, profit”
The ascension to power of Arsaces, leader of the Parni tribe, assured them victory against the Seleucid protectorate of Parthava, who had been weakened in their attempts to break free of Greco-Macedonian rule. Thus began the rise of Parthia, an eastern empire comparable to the Achaemenid dynasty of old and one of the few who came close to matching the power and wealth of Rome.
A confederation of tribes, Parthia is famed for its horses, nomadic horse-archers and heavy cavalry, the latter developing distinctive bronze or iron scaled armour which covers both horse and rider. For its infantry it relies on ethnic Persian/Iranian hillmen, spear and skirmisher units and sometimes mercenaries, armed and drilled in the Seleucid fashion.
Blending Persian, Hellenistic and local cultures, Parthia’s religious practices and philosophies include veneration of both Greek and Iranian Gods, and the practice of Zoroastrianism. Over time, a noble elite has developed, holding key areas of agricultural land upon which the economy is based, while trade via the emerging Silk Road enables its agents to move easily throughout the ancient world.
As an Eastern faction, Parthia profits from the rich heritage established by the Persian Empire both in its capacity for trade and in its cultural strength. A degree of tolerance for foreign cultures further eases Parthian conquest of new lands, but their Zoroastrian practices mean an aversion to slavery, which is detrimental to both the economy and to public order. In battle, their great marksmanship and mastery of cavalry makes them a force to be reckoned with when fighting on open ground.
http://wiki.totalwar.com/w/Total_War:_R ... ia_Faction
http://wiki.totalwar.com/images/5/53...ataphracts.png[/spoiler:6xu0et1m]
Zaskoczyli mnie trochę tym previewu, może jutro też dostaniemy coś nowego i zakończmy sagę pod tytułem jaki frakcje będą jeszcze grywalne? Co do położenia to bardzo ciekawa widać że znacznie rozszerzyli mapę. Fajnie też że pokazali kawalerię(choć po Partach spodziewałbym się raczej konnych łuczników), nie wiem co macie do ich wyglądu jak dla mnie prezentują się naprawdę fajnie(może po za zarostem ;) )
No i super! Bałem się, że ostatnimi dwoma będą Selucydzi i Ptolemeusze, a wolę Partów. Założę się, że dołączą do nich Ptolemeusze, a Selucydów udostępnią w preorderze.
Czyli jedna z najciekawszych frakcji zostanie ucięta :( nie zgadzam się nie może zabraknąć seleucydów i ptolemeuszy :cry:
Z opisu frakcji wynika że uwzględnią jednostki miejscowe (Irańskie) co mnie cieszy. Bałem się że ograniczą się u partów do kawalerii i jakiegoś bydła zamiast piechoty.
Nie jestem znawcą ale jakoś dziwnie wyglądają te hełmy. Nie powinny przypadkiem przypominać bardziej zwykły szyszak z osłonami na policzki i kark? A zbroje nie powinny być lamelkowe lub łuskowe bo ja widzę tu chyba u niektórych kolczugi? :?
Z tego co wiem, to katafrakotm zdarzało się nosić kolczugi.
Ogólnie to cieszę się, że dostaniemy Partów i sporo terenów na wschodzie. Chociaż z drugiej strony nie będzie Selucydów, albo Ptolemeuszy, którzy powinni być obecni w grywalnych frakcjach.
Przynajmniej jeźdźcy poprawnie trzymają włócznie podczas ataku :)