-
Re: DYSKUSJA MEGASUBMOD (Wino+Mietek77+Aramegil+Araven)
Wybrałem podczas instalacji MEGASUBMODa dodatkowe opcje:
1) głębsza szarża
2) ograniczona rekrutacja
3) Alternatywne AI strategiczne Pitera 3.6
Czy mogę też wybrać "Alternatywne AI bitewne Branca Battle 7.1"? Czy nie wyklucza się to z "AI strategiczne Pitera 3.6"? Innymi słowy czy można zaznaczyć wszystkie opcje podczas instalacji MEGASUBMODA?
Ps. Mam nadzieję, że pamiętacie o dfs120912.rar z viewtopic.php?f=367&t=10087&start=120 w MEGASUBMODZIE...
-
Tak, AI Branca to AI bitewne, poprawia zachowanie kompa podczas starć, natomiast AI Pitera poprawia AI na mapie kampanii.
-
Radax. Dokładnie można oba ai i Pitera i Brancaleone. Jakby się nie dało nie byłoby ich do wyboru. Ten dfs jest składnikiem Megasubmoda.
tusek21 Co skrypt dokłądnie powoduje od krucjat to nie wiem, ma być lepszy Mietek77 na nim grał. Armie krucjatowe powinny iść do celu krucjaty a nie stać na swoich ziemiach. Nim będzie Megasubmod III sam zagram na tym skrypcie nowym od krucjat to napisze coś więcej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez tusek21
Możesz wyjaśnić konkretnie co ten skrypt powoduje?
Jeśli chodzi o nowy skrypr krucjat jest on dużo bardziej stąpający po ziemi od oryginału. Nie ma dziesiątek armii chcrześcijańskich nacji które wyruszją na krucjate. Gdyby w tamtych czasach rzeczywiście wszystkie chrześcijańskie kraje wysyłały takie armie to nie tylko utrzymalibyśmy Jerozolime, ale podbilibyśmy również Kair ,Bagdad czy Mekke. Po drugie grając jakimś muzumańskim pańsywem gracz ma niewspółmiernie trudniej w porównaniu do grania państwem chrześcijańskim. Musi stawić czoła w krótkim czasie wielu dużym chrześcijańskim armiom, a w cale nie powiedziane jest, że nie zaatakują go w tym czaie jacyś muzumanie. Ja ten skrypt tylko "zaimplementowałem" do megasubmoda.
Mój głos to za mało bym zaczął w nim grzebać i przerabiać. Liczę, ze dzięki waszym głosom otrzymamy jakiś jego w miarę obiektywny obraz. Zważywszy, że często ci sami z was mają różne spostrzeżenia grając innymi krajami np. kwesia agentów dodawanych przez ai. Po głosach, ze jest ich za mało dodałem skrypt który ma to znacząco poprawić. Teraz jednak słyszę głósy np. Gnejusza, że grając Jerozolimą z agentami jest całkiem dobrze. Nie jestem pewien teraz czy te kilkanaście godzin jakie spędziłem przy zaimplementowaniu i przerobieniu skryptu nie zmarnowałem mogąc przeznaczyć go na inne rzeczy. Dlatego proszę was opisujcie jak najszeżej swoje spostrzeżenia najlepiej grając róznymi pańswami i przez co najmniej kilkadziesiąd tur.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Mietek77
Cytat:
Zamieszczone przez tusek21
Możesz wyjaśnić konkretnie co ten skrypt powoduje?
Jeśli chodzi o nowy skrypr krucjat jest on dużo bardziej stąpający po ziemi od oryginału. Nie ma dziesiątek armii chcrześcijańskich nacji które wyruszją na krucjate. Gdyby w tamtych czasach rzeczywiście wszystkie chrześcijańskie kraje wysyłały takie armie to nie tylko utrzymalibyśmy Jerozolime, ale podbilibyśmy również Kair ,Bagdad czy Mekke. Po drugie grając jakimś muzumańskim pańsywem gracz ma niewspółmiernie trudniej w porównaniu do grania państwem chrześcijańskim. Musi stawić czoła w krótkim czasie wielu dużym chrześcijańskim armiom, a w cale nie powiedziane jest, że nie zaatakują go w tym czaie jacyś muzumanie. Ja ten skrypt tylko "zaimplementowałem" do megasubmoda.
Mój głos to za mało bym zaczął w nim grzebać i przerabiać. Liczę, ze dzięki waszym głosom otrzymamy jakiś jego w miarę obiektywny obraz. Zważywszy, że często ci sami z was mają różne spostrzeżenia grając innymi krajami np. kwesia agentów dodawanych przez ai. Po głosach, ze jest ich za mało dodałem skrypt który ma to znacząco poprawić. Teraz jednak słyszę głósy np. Gnejusza, że grając Jerozolimą z agentami jest całkiem dobrze. Nie jestem pewien teraz czy te kilkanaście godzin jakie spędziłem przy zaimplementowaniu i przerobieniu skryptu nie zmarnowałem mogąc przeznaczyć go na inne rzeczy. Dlatego proszę was opisujcie jak najszeżej swoje spostrzeżenia najlepiej grając róznymi pańswami i przez co najmniej kilkadziesiąd tur.
Gnejusz cały czas pisał, że jest dobrze z częścią agentów, również gdy zdawał relację z gry Polską, tylko nie widzi szpiegów, zabójców czy flot pirackich ale skoro doświadczył zmasowanych napadów zabójców to znaczy, że oni są, a że się nie pokazują to normalne, bo komputerowi ma zależeć na tym żebyśmy nie odkryli, że nasz szpieguje czy morduje :) . To Darius coś nawymyślał o braku agentów na moim AI chyba jako jedyny coś takiego stwierdził (bo na oryginale komp prawie wcale nie szkoli agentów, korzysta jedynie z tych dodawanych ze skryptów, a na moim szkoli również sam). Zresztą ja też pisałem, że są i nie tylko ja z Gnejuszem, bo i np. Araven, nie wiem coś się tak Wino zawziął na to żeby wsłuchać się w słowa jednego gracza, gdy się z nim nie zgadzało paru innych :) Moim zdaniem nie ma co przesadzać z tym żeby kompowi brały się bonusy z kosmosu gdy sam jest w stanie szkolić agentów, to co jest wystarczy. Można by jedynie do kampanii light dodać "agentowe" bonusy z full.
Edit: W końcu i Darius ostatecznie stwierdził, że kupcy są tylko, że komp wysyła ich w inne miejsca niż on, czyli on po prostu poustawiał sobie kupców na mało-dochodowych ośrodkach handlu, gdy komp wysyłał swoich na najlepsze i narzekał, że nie widzi kupców AI :mrgreen:
-
Dodatkowi agenci Mietek77 jakich dodałeś to dobry ruch. Było dobrze z agenatmi na ai Pitera ale wiele Osób gra na oryginale a tam np. kapłanó ai mało rekrutuje, innych agentów sporo zaś. U Pitera rekrutuje i kapłanów. W tygodniu potestuję zmiany do Megasubmoda nr 3, ale z kampanią czekam na unit dokończony od Kama2150.
-
Cytat:
Piter:
...Zresztą ja też pisałem, że są i nie tylko ja z Gnejuszem, bo i np. Araven, nie wiem coś się tak Wino zawziął na to żeby wsłuchać się w słowa jednego gracza, gdy się z nim nie zgadzało paru innych
że co?
-
Mietek77 z tymi krucjatami trzeba coś zrobić, bo to jest istna porażka, jak papież zwołał krucjatę na Jerozolimę to ta krucjata trwa chyba z 20 lat, ani nie mogę dołączyć się do niej żeby zdobyć miasto i ją zakończyć, jest po prostu tragedia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez wino
Cytat:
Piter:
...Zresztą ja też pisałem, że są i nie tylko ja z Gnejuszem, bo i np. Araven, nie wiem coś się tak Wino zawziął na to żeby wsłuchać się w słowa jednego gracza, gdy się z nim nie zgadzało paru innych
że co?
http://www.youtube.com/watch?v=XZxzJGgox_E
-
Krucjaty są chyba zabugowane, armie nawet jak już do nich dołanczają to często stoją w miejscu po kilkanaście lub więcej tur a żołnierze im nie dezerterują. U gracza natychmiast pojawia się dezercja. Jak grałem Polską to widziałem armię Pisy, Sycylii i Wenecji stojące przy Bolonni przez ...... nie wiem ile już tur - armie krucjatowe oczywiście. Przydałby im się jakiś kopniak na energiczność. To, że nie ma wielu armii krucjatowych jest git, to, że te które się pojawiają nic nie robią jest lipne. Słuszna uwaga - ordenus22.
-
Ja zgłaszam propozycję, aby w instalatorze MEGASUBMODA wydanie III ustawić typową ścieżkę do gry tzn. C:\Program Files\Sega\Medieval II Total War\mods\BellumCrucis6\data zamiast D:\gry\Medieval II Total War\mods\BellumCrucis6\data - w 99% przypadków jest to wygodniejsze.
-
Oj nie nie jest wygodniejsze szczególnie iż w 99%przypadków medek jest na D bo na C ma się windowsa.
-
radax - przecież zalecane jest instalowanie gry na innym dysku niż c:
-
EDU z nowymi poprawkami i uwagami od testerów podeślę do dalszej korekty we wtorek, raczej już ze wszystkimi jednostkami ;) Będzie nowy descr_projectile, więc kusznicy powinni sprawować się należycie.
-
Super, nie mogę się doczekać, po tym co już zobaczyłem testując wersję roboczą Twego nowego pliku unit, jest ona bardzo obiecująca.
-
Panowie, chyba muszę zadać podstawowe pytanie: na jakim poziomie trudności uzgadniany jest balans w megasubmodzie? Oraz drugie - jaki jest zalecany poziom trudności w megasubmodzie, na którym rozgrywka jest zbalansowana?
Od dłuższego czasu dostrzegam mnóstwo narzekań, jak to mod Włochów jest beznadziejnie zbalansowany, bo AI się rzuca na gracza po 30 ruchach, że aż "nie da się grać". Jednak gdy omawiamy jaką sprawę głębiej, to wychodzi, że co i rusz któryś włącza sobie poziom VH. Tymczasem Włosi zalecają grę na poziomie Normal w kampanii i pod nią balansowali mod.
Ja dla mnie, to chyba na tym polega problem. Proszę zatem o jasną odpowiedź - jakie są przyjęte ustalenia w balansowaniu kampanii w megasubmodzie? Jeżeli jest to VH, to jakie korzyści zdecydowały o odejściu od zalecanego przez Włochów poziomu Normal na VH?
Chodzi mi zwłaszcza o to, przy jakim poziomie trudności balansowany jest nowy EDU Kama, AI Pitera i to, co wnoszą zmiany Mietka. Bo nie można zrobić dobrego balansu i dla poziomu Normal i dla VH.
Instalator megasubmoda nie opisuje, jaki jest zalecany poziom trudności gry, tak samo nie ma tego na forum. Gracze mają prawo to wiedzieć, wraz z pokrótkim objaśnieniem co ich czeka, gdy wybiorą inny poziom trudności od wskazanego.
Na razie megasubmod mocno rozczarowuje - daje tyle kasy graczowi, że z kampanii robi się blitzkrieg, np grając Polską czy Sycylią. Gracz prowadzi wojnę i to mu bynajmniej nie zakłóca programu budownictwa, ani naboru, inaczej niż w czystym modzie, że szybko zaczyna mu brakować pieniędzy, co jest dobrym odzwierciedleniem prawdy, iż wojny są kosztowne. Nie rozumiem, jak można wypuszczać tak niezbalansowanego moda i ja bym go obecnie nie polecał. Proszę twórców megasubmoda o ustosunkowanie się do zarzutu o blitzkrieg.
Inna uwaga - nie przekonują mnie stwierdzenia, że pierwsze 50 tur to za mało by ocenić Ai, bo potem działa dobrze. Własnie pierwsze tury są kluczowe i wiele się w nich decyduje na całą kampanię. Jeżeli ja jako gracz aż przez tyle tur mogę zaciągać aż 7 kupców i więcej, którzy mi dają aż 5 tys bizantów co turę, a AI tylko jednego i wędruje z nim po całej mapie, to to nie jest nijak zbalansowane.
Cytat:
Zamieszczone przez Piter
Gnejusz cały czas pisał, że jest dobrze z częścią agentów, również gdy zdawał relację z gry Polską, tylko nie widzi szpiegów, zabójców czy flot pirackich ale skoro doświadczył zmasowanych napadów zabójców to znaczy, że oni są, a że się nie pokazują to normalne, bo komputerowi ma zależeć na tym żebyśmy nie odkryli, że nasz szpieguje czy morduje :) . To Darius coś nawymyślał o braku agentów na moim AI chyba jako jedyny coś takiego stwierdził (bo na oryginale komp prawie wcale nie szkoli agentów, korzysta jedynie z tych dodawanych ze skryptów, a na moim szkoli również sam). Zresztą ja też pisałem, że są i nie tylko ja z Gnejuszem, bo i np. Araven, nie wiem coś się tak Wino zawziął na to żeby wsłuchać się w słowa jednego gracza, gdy się z nim nie zgadzało paru innych :) Moim zdaniem nie ma co przesadzać z tym żeby kompowi brały się bonusy z kosmosu gdy sam jest w stanie szkolić agentów, to co jest wystarczy. Można by jedynie do kampanii light dodać "agentowe" bonusy z full.
Edit: W końcu i Darius ostatecznie stwierdził, że kupcy są tylko, że komp wysyła ich w inne miejsca niż on, czyli on po prostu poustawiał sobie kupców na mało-dochodowych ośrodkach handlu, gdy komp wysyłał swoich na najlepsze i narzekał, że nie widzi kupców AI :mrgreen:
Piter, źle mnie zrozumiałeś. Pisałem, że i w czystym modzie i w megasubmodzie AI źle prowadzi kupców. Gracz już od startu ma tu wielką przewagę nad AI. Szczerze, to nie widziałem żeby Twój AI był tu jakoś znacznie lepszy niż w czystym modzie, dla mnie to wyglądało podobnie. Owszem, można zbyć moje uwagi i założyć, że zmyślam, albo że na moim kompie wszystko działa trochę inaczej ;-) Skrypt od Mietka uważam, za bardzo potrzebny.
-
Instalator nie opisuje tego, bo w tej kwestii nic nie zmienia. Tak samo jak nie zmienia nic w kwestii zmiany balansu, nie wiem skąd zarzut, że zmienił się balans, skoro w tej materii nie było grzebane. No chyba, że chodzi Ci o ograniczoną rekrutację, ale to już submod opcjonalny i nie do końca przetestowany. Podobnie będzie z nowym EDU KAMA - póki co będzie opcjonalny, a jak testy pokażą, że jest dobrze zbalansowany to stanie się prawdopodobnie integralną częścią megasubmoda.
-
Balans EDU nie ma związku z poziomem trudności, bo AI dostaje na wyższych po prostu bonusy do ataku i obrony. Priblem kasy zniknie po moich statach, bo wszystko pójdzie w górę. Taki oddział rycerzy feudalnych to 1600 rekrutacji i 530 utrzymania.
-
Na megasubmodzie ja gram na VH na ai Pitera. Wcale niełatwo o wojnę błyskawiczną na VH, a będzie dużo trudniej po wstawieniu nowego unit Kama (większe koszty jednostek i lepsze rozliczanie walk automatycznych). Na czystym Bellum też robiłem błyskawiczny podbój. Wszystkim się nie dogodzi, jedni mają duże problemy na Medium a inni się nudzą na VH po jakimś czasie. Ja uważam, że aby ocenić ai należy zagrać minimum 120 tur na Medium a potem tyle samo na VH dla porównania. Zmiany balansu będą w III Megasubmodzie, ale dobry balans jest bardzo trudny do osiągnięcia, wymaga wielu testów na które nie mam czasu ani ja ani nikt z ekipy, dlatego liczymy na uwagi i sugestie grających. Sycylia jest BANALNIE łatwa. Polska już ma trudniej, zwłaszcza na VH na ai Pitera 3.6. Na orginalnym podobnie na VH jest ciężko.
Edit: Dużo zależy od stylu gry, ja np. nie lubię zdobywać większości mapy, trzymam się w miarę granic historycznych. Rzadko mam więcej jak 20 prowincji jako Imperium.
-
Cytat:
Zamieszczone przez wino
Instalator nie opisuje tego, bo w tej kwestii nic nie zmienia. Tak samo jak nie zmienia nic w kwestii zmiany balansu, nie wiem skąd zarzut, że zmienił się balans, skoro w tej materii nie było grzebane. No chyba, że chodzi Ci o ograniczoną rekrutację, ale to już submod opcjonalny i nie do końca przetestowany. Podobnie będzie z nowym EDU KAMA - póki co będzie opcjonalny, a jak testy pokażą, że jest dobrze zbalansowany to stanie się prawdopodobnie integralną częścią megasubmoda.
Balans się zmienił już choćby przez to, że dodajecie jakimś krajom prowincje na starcie i sojusze, a to nie jest opcjonalne. Nie wiem dokładnie co jeszcze wnosi sam megasubmod bez opcjonalnych plików, ale jakiekolwiek zmiany w koszcie naboru, utrzymania, liczebności załogi, ich doświadczenie, sojusze początkowe, obecność armii bizantyjskiej we Włoszech itd - to wszystko wpływa na ogólny balans gry.
OK, to napiszcie wprost - zalecany poziom trudności dla megasubmoda bez opcjonalnych dodatków to Normal (jak u Włochów), i z nim gra jest zbalansowana, a z tym i tym dodatkiem to już trzeba grać na VH - na przykład.
Skoro na dziś to jest nie zmieniane, a więc pozostaje domyślnie Normal, to ja mówię, że na tym poziomie gra nie jest zbalansowana, bo pojawia się problem blitzkrieg. Dlatego mimo wielu dobrych i potrzebnych poprawek, te, które wpływają na przegieg rozgrywki powodują, że megasubmod jest zmianą na gorsze, niestety.
Ja już postulowałem Aravenowi, by instalator miał coś takiego, że osobno wprowadza poprawki historyczne i korekty (np polskie herby i dynastie, usuwa jakieś bugi czystego moda), ale opcjonalne są wszystkie te zmiany, które wpływają na przegieg gry - dodatkowe prowincje na starcie, zmiany w kosztach i utrzymaniu oddziałów, sojusze na starcie itd. Nie oczekuję, że już w następnym wydaniu, ale że potem da się to rozdzielić.
-
Sojusze na starcie zostaną zlikwidowane raczej jak w czystym Bellum będzie. Proponuję nauczyć się samodzielnie dodawać krajom prowincje lub dawać je buntownikom i problem zniknie (Poradniki moderskie, mamy taki dział na Forum). Dodany jest Szczecin dla Polski i tyle, dojdzie Flandria dla Francji, zamiast robić z tego wielki problem naucz się zmieniać przydział prowincji i daj Szczecin buntownikom i tyle. Nie jestem pewien czy to nie zlikwiduje dynastii Gryfitów dla Polski. Megasubmod nie jest obowiązkowy, komuś się nie podobają założenia to gra na czystym modzie albo z submodami jakie były przed Megasubmodem. Ja gram na Megasubmodzie na VH, ai Pitera i z ograniczoną rekrutacją.
Ew. możesz sam dać Szczecin innej nacji w darze, jak uważasz to za słuszniejsze niż posiadanie go przez Polskę. zachowasz Gryfitów i zyskasz sojusznika za przekazanie Szczecina.
Edit: Nie lubię niczego zalecać, dla mnie poziom normal jest za łatwy. W Megasubmodzie III coś więcej będzie o sugerowanych poziomach trudności w zależności od ai itp.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Araven
Na megasubmodzie ja gram na VH na ai Pitera. Wcale niełatwo o wojnę błyskawiczną na VH, a będzie dużo trudniej po wstawieniu nowego unit Kama (większe koszty jednostek i lepsze rozliczanie walk automatycznych). Na czystym Bellum też robiłem błyskawiczny podbój. Wszystkim się nie dogodzi, jedni mają duże problemy na Medium a inni się nudzą na VH po jakimś czasie. Ja uważam, że aby ocenić ai należy zagrać minimum 120 tur na Medium a potem tyle samo na VH dla porównania. Zmiany balansu będą w III Megasubmodzie, ale dobry balans jest bardzo trudny do osiągnięcia, wymaga wielu testów na które nie mam czasu ani ja ani nikt z ekipy, dlatego liczymy na uwagi i sugestie grających. Sycylia jest BANALNIE łatwa. Polska już ma trudniej, zwłaszcza na VH na ai Pitera 3.6. Na orginalnym podobnie na VH jest ciężko.
Edit: Dużo zależy od stylu gry, ja np. nie lubię zdobywać większości mapy, trzymam się w miarę granic historycznych. Rzadko mam więcej jak 20 prowincji jako Imperium.
OK, Aravenie, ale jak gram na czystym Bellum Polską bądź Sycylią, to szybko mój podbój jest spowalniany przez brak pieniędzy. Środki na utrzymanie wojska i wojny to 3/4 ogółu wydatków, czasem więcej. To dlatego nie jestem w stanie szybko podbijać i AI pewnie też.
Chcecie dodawać prowicje na starcie, sojusze, zmieniać koszty utrzymania - świetnie, ale niech to będzie jako opcja tak, jak ograniczona rekrutacja. Tylko tyle bym prosił. Podstawa megasubmoda niech zawiera tylko to co niezbędne - poprawki polskich herbów i dynastii, usuwa bugi z czystego submoda, dodaje zmiany na mapie od Mietka (nowa prowincja wokół Polski, sklepy ormiańskie). I wtedy wszyscy będą zadowoleni.
Cytat:
Sojusze na starcie zostaną zlikwidowane raczej jak w czystym Bellum będzie. Proponuję nauczyć się samodzielnie dodawać krajom prowincje lub dawać je buntownikom i problem zniknie (Poradniki moderskie, mamy taki dział na Forum). Dodany jest Szczecin dla Polski i tyle, dojdzie Flandria dla Francji, zamiast robić z tego wielki problem naucz się zmieniać przydział prowincji i daj Szczecin buntownikom i tyle. Nie jestem pewien czy to nie zlikwiduje Frakcji Gryfitów. Megasubmod nie jest obowiązkowy, komuś się nie podobają założenia to gra na czystym modzie albo z submodami jakie były przed Megasubmodem. Ja gram na Megasubmodzie na VH, ai Pitera i z ograniczoną rekrutacją.
Problemem jest blitzkrieg megasubmoda, a nie to, że ja o tym piszę. rzeczy jakie już na starcie wprowadza megasubmod jak dodawanie prowincji - to jest proste, czemu więc nie może to być opcją? Odsyłanie do poradników to chyba nie jest rozwiązanie - ja też niechętnie robię dwie wersje tłumaczenia, ale dlatego, że robię je dla wszystkich, a nie tylko dla siebie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez darius_d
Balans się zmienił już choćby przez to, że dodajecie jakimś krajom prowincje na starcie i sojusze, a to nie jest opcjonalne. Nie wiem dokładnie co jeszcze wnosi sam megasubmod bez opcjonalnych plików, ale jakiekolwiek zmiany w koszcie naboru, utrzymania, liczebności załogi, ich doświadczenie, sojusze początkowe, obecność armii bizantyjskiej we Włoszech itd - to wszystko wpływa na ogólny balans gry.
megasubmod w kwestii prowincji jedynie Polsce daje Szczecin, innych zmian w prowincjach nie ma. Do tego jest kilka sojuszy oraz wojen i są to jedyne zmiany. Koszt naboru, utrzymania, liczebności, doświadczenia, obecność armii bizantyjskiej we Włoszech - czegoś takiego podstawowa wersja megasubmoda nie ma, nie wiem w co Ty grasz.
Cytat:
Skoro na dziś to jest nie zmieniane, a więc pozostaje domyślnie Normal, to ja mówię, że na tym poziomie gra nie jest zbalansowana, bo pojawia się problem blitzkrieg. Dlatego mimo wielu dobrych i potrzebnych poprawek, te, które wpływają na przegieg rozgrywki powodują, że megasubmod jest zmianą na gorsze, niestety.
skoro nie jest zbalansowana, to jest to wina Włochów, a nie megasubmoda. KAM to próbuje naprostować swoim nowym EDU. Jeśli widzisz jakiś blitzkrieg i uważasz, że jest to winą dodania Polsce Szczecina i tych kilku sojuszy, to znaczy że nie grałeś w czyste bellum i wypisujesz jakieś herezje. Nie każdemu może się megasubmod podobać, ale wypisywanie takich bzdur, które nie mają poparcia w rzeczywistości jest niepoważne Dariusie.
Cytat:
Ja już postulowałem Aravenowi, by instalator miał coś takiego, że osobno wprowadza poprawki historyczne i korekty (np polskie herby i dynastie, usuwa jakieś bugi czystego moda), ale opcjonalne są wszystkie te zmiany, które wpływają na przegieg gry - dodatkowe prowincje na starcie, zmiany w kosztach i utrzymaniu oddziałów, sojusze na starcie itd. Nie oczekuję, że już w następnym wydaniu, ale że potem da się to rozdzielić.
pierwsze słyszę - to ja właśnie cały czas byłem jako jeden z nielicznych za tym, aby podstawowy megasubmod nie ingerował w rozgrywkę, a wszelkie zmiany które to robią dawałem jako opcję. Ty właśnie stałeś w opozycji. Widzę się coś Ci odwidziało.
-
Dariusie, ceny i utrzymanie masz ze zwykłego Bellum! Moich zmian w modzie jeszcze nie ma ;) Narzekasz właśnie na zwykłe BC, nie megasubmoda.
Po moich zmianach to nawet koło 100 tury będzie ciężko wystawić 2 pełne armie silnego woja.
-
Dziwię się, że piszesz o łatwości grania Sycylią. W porównaniu do oryginału grę tym państwem utrudniłem. Zrobiłem duży bunt w afrykańskich prowincjach Sycylii, czego w oryginale nie było. Dodałem wojnę i armię inwazyjną Bizancjum na terenie południowej Italii, zmniejszyłem chyba w dwóch prowincjach dochody z rolnictwa.
Dodałem wojnę z Maurami. Do tego jest ograniczona rekrutacja, która sporo zmniejsza ilość i częstotliwość dostępnych wojsk. Dodany jest - Assimilation Script, który uniemożliwia budowanie nowych budynków w dopiero co zdobytej prowincji i utrzymuje przez jakiś czas spory poziom niezadowolenia. Tego nie ma w oryginale.
Co do ogólnej trudności to tak jak napisał Araven każdy ma inne upodobania. Ponadto jest różny poziom trudności w zależności od wyboru państwa. Ja do tej pory grałem na hard/ hard. Teraz gram hard/ very hard bo według mnie tylko na takim poziomie gracz może spocić się na polu bitwy. Ja gram dodatkowo na ai bitewny Germanicu5.7 które bardzo polecam, np. odbiera ono w czasie bitwy na jakiś czas władzę nad niektórymi oddziałami.
viewtopic.php?f=32&t=8859
Gram teraz na wspomnianym poziomie Jerozolimą z poprawioną ograniczoną rekrutacją, którą właśnie udostępniam i jest naprawdę trudno i ciekawie. Po 15 turach podbiłem Cylicję, ale jestem atakowany przez Egipt, Syrię i Turków ze wszystkich stron. :)
http://www.sendspace.pl/file/661ab074c04bb0cb0079a91
Zróżnicowałem możliwości rekrutacji części wojsk, np teraz Mediolan ma ciut większe możliwości rekrutacji pieszych wojsk lądowy niż np. morskie republiki kupieckie takie jak Wenecja czy Piza. Przerobiłem całkowicie możliwości rekrutacyjne jednostek zakonów rycerskich. Dotychczas było tak, że jeśli wybudowano by wszystkie możliwe komandorie np. Templariuszy to ilość wojsk była by na poziomie kilkudziesięciu tysięcy ( oczywiście na skale rzeczywistą, a nie w grze ) Tymczasem wojska zakonów rycerskich były jednostkami elitarnym,a co za tym idzie mało licznymi i tylko w W Królestwie Jerozolimy, oraz na obszarze półwyspu iberyjskiego miały militarnie duże znaczenie. W pozostałych krajach było to po kilkunastu, a góra kilkudziesięciu rycerzy. Oczywiście nie oddałem tego w grze bo w wtedy w niektórych krajach np Polsce dostępność Templariuszy byłaby raz na 200 tur. Jednak urealniłem to zachowując grywalność. Oczywiście nie mówię ostatnie słowa i w przyszłości zamierzam rozdzielić rekrutację jednostek konnych w miastach i zamkach. Teraz jest tak tylko z jednostkami pieszymi.
Skoro dla ciebie jest za łatwo i kilkanaście tur robisz blitzkrieg to graj na takim poziomie trudności jak ja i wtedy ocenisz. Wszystkie te rzeczy jakie ja robię mają służyć utrudnieniu gry, a w zasadzie jej urealnieniu. Proponowałem ograniczenie mega super bonusów w klasztorach to jakoś nie słyszałem twojego głosu za.
PS. ai Pitera 3.6 również polecam.
-
Poza tym wystarczy nie grać na free_upkeep i z kasą jest dużo trudniej. Polecam VH i ograniczona rekrutacja bez free_upkeep , ai Pitera 3.6 i miłego blitzkrigu.
-
Wybacz, wrzuciłem tu z free i bez free jak chciałeś kiedyś. Ale sam widzisz, że z free trochę zabija sens ograniczonej rekrutacji. Niech każdy ma jednak wybór.
n
-
Cytat:
Zamieszczone przez wino
Cytat:
megasubmod w kwestii prowincji jedynie Polsce daje Szczecin, innych zmian w prowincjach nie ma. Do tego jest kilka sojuszy oraz wojen i są to jedyne zmiany. Koszt naboru, utrzymania, liczebności, doświadczenia, obecność armii bizantyjskiej we Włoszech - czegoś takiego podstawowa wersja megasubmoda nie ma, nie wiem w co Ty grasz.
Powól, drogi Wino, że zacytuję Ci zakres zmian, które wprowadza instalator - przy zaznaczonej wyłącznie opcji samego megasubmoda, bez głębokiej szarży, zmian w AI, i bez ograniczonego naboru:
Cytat:
Zawiera: najnowsze spolszczenie, submod Mietka77, submod Aramegila, submod Marko1805, kursory, free upkeep i dziedzic Aravena, nowe - poprawione statystyki jednostek, poprawiony plik...
- dalej jest ucięte, ale już to co widać i co podkreśliłem, wystarczy - to wszystko są zmiany zmieniające rozgrywkę względem oryginału moda i wychodzą daleko poza Twoje wyobrażenie.
Pozwól, że skwituję tak, jak możesz oczekiwać - nie wiem, w co Ty grasz. Ani na jakiej podstawie odnosisz się do moich spostrzeżeń z gry na czystej wersji czy w megasubmodzie. Jak upewnisz się, że sprawdzisz o czym piszę, to możemy pogadać.
Daruję sobie komentowanie tego, co wypisujesz w kolejnych akapitach, oszczędzę Cię ;-)
Tylko dorzucę, że fajnie, że nie tylko ja domagam się, żeby zmiany w rozgrywce były opcją w instalatorze. Tu masz moje pełne wsparcie.
Cytat:
Poza ty wystarczy nie grać na free_upkeep i z kasą jest dużo trudniej.
Akurat nie wiem jak to zmienić, zapewne też łatwo, ale to już kolejna ręczna zmiana w plikach. Za to taka, która nie jest opcjonalna, jest w podstawowej wersji megasubmoda. I może nie ostatnia jaką należałoby uwzględnić - są jeszcze poprawione statystyki jednostek. Trochę dużo się tego robi.
Aravenie, zauważ, że nie tylko ja, także Wino postuluje, żeby megasubmod w wersji podstawowej nie ingerował w staty i rozgrywkę, poza tym co niezbędne.
-
Zauważam to wszystko, post nr 2 w Instalce megasubmoda masz ograniczoną rekrutację bez free_upkeep i opis jak ją zainstalować. Akurat Wino ma największy wpływ na to co jest w instalce. W Megasubmodzie w poście nr II są opcjonalne pliki jakie nie zmieściły się do Instalki, będzie ich więcej. Staramy się zadowolić wszystkich to nie jest łatwe. Dam w wersji III rekrutację zwykłą bez free_upkeep w poście nr 2 Instalki.
Celem Megasubmoda jest m.in. poprawa gry Polską, nie tylko poprawienie bugów z czystego Bellum i trzymanie się go jak wyroczni.
-
Cytat:
Zamieszczone przez K A M 2150
Dariusie, ceny i utrzymanie masz ze zwykłego Bellum! Moich zmian w modzie jeszcze nie ma ;) Narzekasz właśnie na zwykłe BC, nie megasubmoda.
Po moich zmianach to nawet koło 100 tury będzie ciężko wystawić 2 pełne armie silnego woja.
Nie chcę konkretnie wskazywać palcem. Gdy grałem megasubmodem z pełnymi opcjami, komputer dodawał mi stanowczo zbyt wiele kasy. Nie wiem, które pliki za to odpowiadają, tych ustawień jest wiele w różnych miejscach. Być może wszystkie po trochu. Nie ważne, chodzi o to, że gracz nie wie, jakie ustawienia przy instalacji powienien wybrać, żeby gra była zbalansowana. Blitzkrieg mi się nie przyśnił, chyba nie będziemy sprowadzać rozmowy do tego poziomu? Być może nie dla każdego kraju jest on widoczny, ja mogę zaświadczyć, że występuje w grze Sycylią i Polską (jeszcze raz przypominam, grałem na poziomie Normal - nazwanym przez Włochów Dificile czyli Trudny, wszystkie opcje z megasubmoda włączone). Obalcie to, albo poprawcie, albo wskażcie, o co poprosiłem, dla jakiego ustawienia gra jest zbalansowana. Nikt nie oczekuje cudów, jedynie potwierdzenia że głoszone zmiany na lepsze będą widoczne w grze.
Cytat:
Dziwię się, że piszesz o łatwości grania Sycylią. W porównaniu do oryginału grę tym państwem utrudniłem. Zrobiłem duży bunt w afrykańskich prowincjach Sycylii, czego w oryginale nie było. Dodałem wojnę i armię inwazyjną Bizancjum na terenie południowej Italii, zmniejszyłem chyba w dwóch prowincjach dochody z rolnictwa.
Dodałem wojnę z Maurami. Do tego jest ograniczona rekrutacja, która sporo zmniejsza ilość i częstotliwość dostępnych wojsk. Dodany jest - Assimilation Script, który uniemożliwia budowanie nowych budynków w dopiero co zdobytej prowincji i utrzymuje przez jakiś czas spory poziom niezadowolenia. Tego nie ma w oryginale.
Mi się te wszystkie zmiany podobają! A jednak wierz mi, nawet z tymi zmianami, jakie wprowadziłeś, mam tyle kasy, że nie mam kłopotów by prowadzić budowę i jednoczesny nabór do wojska, które podbija prawie całą "buntowniczą" Italię! Albo inaczej - zagraj i sam zobacz. Wenecja i Lombardia są cieniem siebie z czystej wersji, to też pomaga. Jednak i bez tego jako Sycylia mogę jednocześnie wystawić dwie pełne armie i zdobywać nimi wszystko dookoła. Kluczem jest wg mnie to, że w czystej wersji szybko kończy się kasa na prowadzenie podboju z jednej strony, a z drugiej na podtrzymywanie budowy i naboru. Te dwie rzeczy nie są możliwe do pogodzenia w czystej wersji i to uważam za największą zaletę. Nie wiem jak to wygląda w późnych etapach gry, ale wtedy już zakładasz, że grasz wielkim krajem.
Jednak to właśnie w początkowych stadiach gry najwięcej się zyskuje na tle innych państw, więc to jest ważne żeby od początku gra była dobrze zbalansowana. Nie wiem czy to tylko problem Sycylii i Polski, z tego co tu czytam, to wynika, że tak, ale nie wydaje mi się.
Ps. Podoba mi się, że następuje skuteczny atak na Trypolis, oraz Palermo - raz mi ją nawet zdobyli! Uważam, że to świetna rzecz. Jedynie co bym poprawil, to żeby buntownicy napadali też na Mahdię. Nie wiem czemu tylko przy niej stoją, ale nie atakują.
Cytat:
Co do ogólnej trudności to tak jak napisał Araven każdy ma inne upodobania. Ponadto jest różny poziom trudności w zależności od wyboru państwa. Ja do tej pory grałem na hard/ hard. Teraz gram hard/ very hard bo według mnie tylko na takim poziomie gracz może spocić się na polu bitwy. Ja gram dodatkowo na ai bitewny
Germanicu5.7 które bardzo polecam, np. odbiera ono w czasie bitwy na jakiś czas władzę nad niektórymi oddziałami.
viewtopic.php?f=32&t=8859
Gram teraz na wspomnianym poziomie Jerozolimą z poprawioną ograniczoną rekrutacją, którą właśnie udostępniam i jest naprawdę trudno i ciekawie. Po 15 turach podbiłem Cylicję, ale jestem atakowany przez Egipt, Syrię i Turków ze wszystkich stron. :)
http://www.sendspace.pl/file/661ab074c04bb0cb0079a91
Niezależnie kto jak gra, to zauważy, że w czystej wersji trudno mu robić podboje, a w megasubmodzie o wiele łatwiej. Przy VH będzie odpowiednio trudniej, ale znów ze wskazaniem na czystego moda.
Cytat:
Zróżnicowałem możliwości rekrutacji części wojsk, np teraz Mediolan ma ciut większe możliwości rekrutacji pieszych wojsk lądowy niż np. morskie republiki kupieckie takie jak Wenecja czy Piza. Przerobiłem całkowicie możliwości rekrutacyjne jednostek zakonów rycerskich. Dotychczas było tak, że jeśli wybudowano by wszystkie możliwe komandorie np. Templariuszy to ilość wojsk była by na poziomie kilkudziesięciu tysięcy ( oczywiście na skale rzeczywistą, a nie w grze ) Tymczasem wojska zakonów rycerskich były jednostkami elitarnym,a co za tym idzie mało licznymi i tylko w W Królestwie Jerozolimy, oraz na obszarze półwyspu iberyjskiego miały militarnie duże znaczenie. W pozostałych krajach było to po kilkunastu, a góra kilkudziesięciu rycerzy. Oczywiście nie oddałem tego w grze bo w wtedy w niektórych krajach np Polsce dostępność Templariuszy byłaby raz na 200 tur. Jednak urealniłem to zachowując grywalność. Oczywiście nie mówię ostatnie słowa i w przyszłości zamierzam rozdzielić rekrutację jednostek konnych w miastach i zamkach. Teraz jest tak tylko z jednostkami pieszymi.
Skoro dla ciebie jest za łatwo i kilkanaście tur robisz blitzkrieg to graj na takim poziomie trudności jak ja i wtedy ocenisz. Wszystkie te rzeczy jakie ja robię mają służyć utrudnieniu gry, a w zasadzie jej urealnieniu. Proponowałem ograniczenie mega super bonusów w klasztorach to jakoś nie słyszałem twojego głosu za.
PS. ai Pitera 3.6 również polecam.
Przy Sycylii nie grałem zakonnikami, tylko normanami i zwykłym rosterem. Podoba mi się kierunek zmian co do elitarnych wojsk, na pewno grając Jerozolimą jest to od razu widoczne, jednak dla Sycylii to zależy od czegoś innego. Pewnie jakbym grał Jerozolimą to bym wszystko wychwalał pod niebiosa, ale coś jest nie tak - i nie wskazuję w ktorym pliku, bo to trudno dojść - że gra Sycylią szuybko przestaje być ciekawa.
Kończę temat, nic więcej mądrego już nie napiszę do kolejnego wydania megasubmoda, bo nie będę miał czasu grać. Zawarłem to, co wydało mi się istotne. Dziękuję za Wasze uwagi i porady, wiele z nich jest dla mnie cennych.
-
Cytat:
Zamieszczone przez K A M 2150
O tak, to będzie ciekawe! :)
Przydał by się jeszcze submod, który zwiększy liczbę tur na rok. W tedy jakoś to lepiej by wyglądało :P
Moje jedyne spostrzeżenia co do dziwactw wynikających z Megasubmoda:
Zupełnie niepotrzebnie przydzielone startowe sojusze. Szczególnie te między państwami iberyjskimi. Już w okolicach 15 tury, Maurowie zostali całkowicie wyparci z półwyspu walcząc przeciwko trzem wrogom na raz :| Może lepiej by było, gdyby zamiast sojuszy po prostu zwiększyć relacje między poszczególnymi państwami?
Kolejnym problemem, to jak ktoś już gdzieś wspominał - dziwna agresja wobec Państwa Papieskiego. Gram teraz Polską i choć mam dopiero 21 turę - Rzym jest podbity przez Pizę, która od 10 tur prowadzi wojnę z papą. To samo było gdy grałem te kilkanaście ruchów Norwegią i Maurami. Tylko tym razem agresorem była Sycylia
-
darius_d Poprawione statystyki są od Włochów, którzy sami je poprawili kilka miesięcy po wydaniu BC 6.3. Jest więc poprawką Włochó i nikt z nas nie ingerował w ten plik w celach zmiany balansu. Submod Mietka zawarty w podstawowym megasubmodzie jest ten sprzed 21.03 i nie ingeruje on na tyle w BC, aby rozwalać balans (o czym sam Mietek wspomniał powyżej). Także jedynie free upkeep może ten balans rozwalać. Jego chciałem dać jako opcję, ale się nie dało niestety (o czym jest wspomniane w lisćie zmian megasubmoda). Po prostu zbyt dużo submodów powstaje i jak każdy ma mieć free upkeep i inne kombimacje to każdy by musiał tworzyć kilka wersji swoich submodów, a to by spowodowało poważne problemy.
Nie chcesz aby megasubmod ingerował w rozgrywkę a te wszystkie zmiany na poprawę historyczności to niby co spowodują wg Ciebie? Poprawią balans?
Cytat:
Daruję sobie komentowanie tego, co wypisujesz w kolejnych akapitach, oszczędzę Cię
ja też nie mam ochoty na tą jałową dyskusję, bez odbioru.
-
Agresja wobec Papiestwa będzie poprawiona w Megasubmodzie III. Potestuję we wtorek poprawkę w tym zakresie. Darius_d tzw. podanie poziomu trudności i balansu dla Megasubmoda jest niemożliwe prawie. Dla jednego to Medium/Medium dla innego VH/VH. Chyba trzeba ankietę na temat Megasubmoda założyć by grający ocenili zmiany. Ja zawsze sam sobie zdanie wyrabiam grając kampanię na różnych poziomach i wybieram optymalny. Poza tym jak Mietek77 napisał poziom trudności zależy też i od wybranej nacji.
Sojusze startowe jak pisałem będą usunięte, raczej wszystkie, przeważyło dla mnie zdanie Wino, że nie odwzorowujemy historii bo to gra, dlatego startowo sojuszy nie będzie, niektóre relacje zostaną zmodyfikowane, kto kogo jak lubi albo nienawidzi.
-
Profesor ilość tur na rok można zwiększyć masakrycznie łatwo.
-
Tak, ale to nie wystarczy bo ręczna zmiana w descr_strat zmieni ilość tur na rok, ale agenci i generałowie mogą się starzeć dwa razy wolniej albo dwa razy szybciej niż powinni. Kilka plików trzeba zmienić by to grało. Nie powstał submod na 4 tury do wersji 6.3, a był taki do 6.2, więc i u nas go nie ma. Zwiększenie ilości tur jednym się podoba innym nie, tury trwają długo dość na Full, a po wydłużeniu ilości tur jeszcze dłużej trzeba by czekać na nowe jednostki np.
-
Darius czemu nie zagrasz po prostu na czystym Bellum instalując samodzielnie to co chcesz? Instalki do poszczególnych rzeczy z submoda są porozrzucane po dziale ale są, wystarczy trochę poszukać i wgrać sobie samemu co się chce.
Sakiewka króla jest zależna od poziomu trudności, musiałeś wcześniej grać na wyższym poziomie trudności skoro miałeś mniej kasy, nie ma innej opcji, bo megasubmod nie powoduje, że gracz ma większe dochody. Włącz sobie tabelkę która rozlicza dochody i poszukaj "sakiewka króla" grając na normalnym, a potem włącz gre na trudnym i porównaj ;) Założe się, że grając na oryginale grałeś na wyższym poziomie trudności i dlatego miałeś mniej kasy.
Póki co tylko Ty piszesz, że jest Ci dużo łatwiej na megasubmodzie.
-
Co do darmowego utrzymania to mogę dorobic EDU bez tego i z tym, to parę minut kasowania, więc do wyboru przy instalce będzie najwyżej :)
-
Nie trzeba Kam, free_upkeep załatwiamy w export_descr_buildings, tam się przerabia kilka linijek i jest albo z free_upkeep albo bez niego. Nie ma potrzeby przerabiać unit. W megasubmodzie III będzie opcja pełnej rekrutacji z free_upkeep i bez niego a opcjonalnie w osobnym pliku ograniczona rekrutacja także w II wariantach.
-
Czy ktos poza mna ma blad w czasie krucjat mianowicie : armie krzyzowe niektorych frakcji potrafia stac w jednym miejscu do konca krucjaty , wchodzac dwuklikiem na ich jednostki widze ze nie maja juz punktow ruchu a postawa generala jest pochylona jakby skonczyl ruchi nie mogl dalej isc.Aktualnie widze jak dunczycy od 5 tur stoja w miejscu , a wenecjanie od 15 tur.
-
Aravenie, nie za bardzo się da, dlatego właśnie w Megasubmodzie nr 2 free upkeep jest w standardzie. Dlaczego? No bo program do robienia instalki jakiego używam nie ma do wyboru opcji na zasadzie "jeden z kilku". Czyli tam gdzie się wybiera dane komponenty do instalacji są tylko do wyboru ptaszki, nie ma wyboru poprzez te "kółeczko" (chodzi mi o takie kółeczko jak jest np. po instalacji sterowników. Masz wtedy do wyboru restart systemu albo bez restartu, jedno z dwóch). Tu by się taki wybór przydał, np. wybierasz "ograniczona rekrutacja" i rozwija się do wyboru "free upkeep" lub "bez free upkeep". Niestety ta instalka tego nie ma więc mogę to tylko zrobić na zasadzie wielokrotnego wyboru, czyli: 1 - megasubmod; 2 - free upkeep; 3 -ograniczona rekrutacja; 4- EDU KAMA; 5 - AI Pitera; 6 - AI Branca itd. Tylko że jak ktoś będzie chciał 2 + 3 to jak tak zaznaczy to przecież nie zadziała (bo 2 ma inny EDB niż ten w 3). I dlatego trzeba by zrobić pozycję 7 - free + ogr rekr. No ale weź teraz każdemu wytłumacz, że jak chce free upkeep + ogr to nie ma wybierać 2 + 3 tylko 7? Podejmiesz się tego? Nie może tak być, instalka ma być przejrzysta. Potem będzie lament, że ktoś wybrał to z tym, a z tamtym nie działa, itd. itp. Dlatego dałem free upkeep, bez opcji jego usunięcia czy dodawania.