-
Re: Dyskusja ogólna o grze Total War: Rome II
Dżizas, przecież nie zrobili tego specjalnie na potrzeby MP, tylko w singlu też jest ten system - walczysz tam, gdzie stoisz na mapie kampanii. To akurat im się udało zrobić dobrze. Jak tego nie widzisz, to spostrzegawczość nie jest Twoim najmocniejszym atutem. ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez Grogmir
Dżizas, przecież nie zrobili tego specjalnie na potrzeby MP, tylko w singlu też jest ten system - walczysz tam, gdzie stoisz na mapie kampanii. To akurat im się udało zrobić dobrze. Jak tego nie widzisz, to spostrzegawczość nie jest Twoim najmocniejszym atutem. ;)
Moze akurat moim jest skoro widze rzeczy, ktore Ty nie widzisz;)I nie napinaj sie tak bo Ci zylka peknie i kto bedzie Romka2 chwalil;)
P.S. Chodzilo mi o cos innego a propos map. Po prostu dla mnie , to zwykly generator lub nie a dla Was wielkie halo.
A mieliscie taki bug ?; Rzym zablokowal mi bodajze Karalis(kartaginskie miasto)od strony morza i pozniej zaczal tez oblegac od strony ladu. Dalem atak z miasta na flote blokujaca moj port i ladowa armia rzymu sie nie dolaczyla do bitwy ale gdy flota przegrala , to tez cofnela sie ta armia rzymska oblegajaca mnie od strony ladu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez adi
Ta, dokladnie odzwierciedlaja mapy region bo jak klikniesz na Afryke, to zawsze masz pystynie;)O mam dla Was zadanie sprawdzcie jak wygladala topografia tej czesci swiata w starozytnosci;);)
Hehe, skoro wg autorów Kartagina i okolice była taką pustynią, to czemu w starożytności region ten dostarczał większość zboża dla zachodniego cesarstwa a zdobycie tej prowincji było kamieniem milowym w procesie upadku Rzymu?
-
Cytat:
Zamieszczone przez Bojaki
Cytat:
Zamieszczone przez adi
Ta, dokladnie odzwierciedlaja mapy region bo jak klikniesz na Afryke, to zawsze masz pystynie;)O mam dla Was zadanie sprawdzcie jak wygladala topografia tej czesci swiata w starozytnosci;);)
Hehe, skoro wg autorów Kartagina i okolice była taką pustynią, to czemu w starożytności region ten dostarczał większość zboża dla zachodniego cesarstwa a zdobycie tej prowincji było kamieniem milowym w procesie upadku Rzymu?
No wlasnie, wedlug mojej wiedzy, to tam nie byla taka pustynia.Dlatego pol zartem pol serio polecalem sprawdzic autentycznosc topografii przedstawionej na mapach;)
-
Właśnie doświadczyłem ciekawej rzeczy. Podczas ataku na moja osadę raz że przeciwnik po spaleniu bramy bał sie przez nią wejść to do tego konnica znalazła się na murach..................... Ta gra to jedna wielka beta powinna być sprzedawana za 9.99 w biedronce. Do tego armie poustawiały się w jakieś linie kręcą się w kółko. Twórcy zamordowali tą gre.
-
Czytałem na forum iż większy zasięg procarzy od łuczników wynika z historii.
Więc mam pytanie, lepiej werbować łuczników czy procarzy?
Czy mógłby ktoś podać mi linka do stron o procy(zasięgu, itp.)?
-
AI chce zdobyc moje miasto w Hiszpanii. To miasto bylo jakiegos tam plemienia. I znowu bug. Podchodzi Ai pod palisade, jakby chcialo bramy podpalic ale tylko stoja 3 oddzialy w kupce i ruszaja sie w niej a nie podpalaja. Moglbym wybic ich miotaczami ale oczywiscie moi nie potrafia razi wroga zza palisady a na palisade nawet ich nie posylam bo wrog ma mase swoich miotaczy i mi oczywiscie wystrzelaja moich na "murach". Cos zabugowany ten region. Co probuje rozegrac bitwe pod murami, to Ai klapa.Na 3 rozegrane 3 klapa taka.
Ogolnie same automaty daje. Bo nie natrafilem na bitwe, ktora sam chcialbym rozegrac.Jedna na razie mialem i to zdobywalem miasto. W polu mi sie zadna nie trafila. Ogolnie ganiam sie z AI po mapie i zajmujemy sobie miasta na zmiane. To troche biednie. A jak chce rozegrac to bug:). Teraz liczylem,ze bede mial bitwe w polu ale Ai postanowilo wczesniej zaatakowac moje mistao no i ten bug co wyzej :)
Cytat:
Zamieszczone przez maxcezar5
Masz na karcie jednostek jak byk napisane co i jak. Lepiej lucznikow chyba. Wieksze obrazenia zadaja a zasieg maja troche mniejszy od procarzy no i chyba sie lepiej bija wrecz.
-
Po przeczytaniu tego watku rysuje się dość jasny obraz przez Was stworzony, który pokazuje ze obecnie Rome II nie da przyjemności z gry na tyle, bo go kupic. W przyszłości (patche, DLC, MODy itp.) maja duza szanse te sytuacje znacznie polepszyć, ale na chwile obecna jest jak jest.
Ja jestem w nieco specyficznej sytuacji, bo moja styczność z seria Total War zakonczyla się na pierwszym Miedieval-u a wiec wiele już lat temu. Gra mi się wtedy bardzo podobala, ale jakos tak się ulozylo, ze w kolejne odsłony TW już nie gralem i wypadłem z obiegu. Jedynie z sentymentu i ogolnego zainteresowania grami odnotowywałem premiery kolejnych produktów z tej serii.
Teraz chciałbym wrocic i miałem nadzieje, ze zrobie to wlasnie przy okazji Rome 2. Biorac jednak pod uwagę obecny stan tej gry pomyslalem, ze może bardziej sensowny, tak na zaraz, byłby raczej powrot, ale do którejs z wcześniejszych (już dobrzez spatchowanych i działających) części serii. I tutaj pytanie - czy jest w srodowisku TW w miare jednolita opinia co do tego, która z dotychczasowych gier TW jest najbardziej udana? Shogun 2? A może Shogun 2 Dawn of the Samurai? Czy tez jeszcze inna? Proszę o taka wlasnie prosta informacje / porade od weteranow serii na "już". A na Rome 2 w moim przypadku po prostu czas przyjdzie kiedyś pozniej.
Z góry dzięki i pozdr
-
Cytat:
I agree with Vernah. When I checked the files using pack file manager, I noticed that there are a load of textures the game does not use for some reason. There are also animations and models for units such as the harpax, cheiroballistra, "Roman fire-raiser", unit cards and/or variant meshes for screeching women , amazons, flaming pigs, camel cataphracts, sambuca, and various characters including Scipio Aemilanus. It is strange why these are not in the game, even though most of the textures are present in the files. It is almost as if it was rushed so badly, that no one even had time to activate all parts of the game. Perhaps some were even cut from the game in the last minute, as flaming pigs and screeching women raised quite a storm back when they were announced.
Ciekawa rzecz. Jak myślicie dostaniemy to w następnych patchach, płatnych DLC, czy też są to rzeczy które nie będą w ogóle użyte?
-
Cytat:
Zamieszczone przez eljac
Po przeczytaniu tego watku rysuje się dość jasny obraz przez Was stworzony, który pokazuje ze obecnie Rome II nie da przyjemności z gry na tyle, bo go kupic. W przyszłości (patche, DLC, MODy itp.) maja duza szanse te sytuacje znacznie polepszyć, ale na chwile obecna jest jak jest.
Ja jestem w nieco specyficznej sytuacji, bo moja styczność z seria Total War zakonczyla się na pierwszym Miedieval-u a wiec wiele już lat temu. Gra mi się wtedy bardzo podobala, ale jakos tak się ulozylo, ze w kolejne odsłony TW już nie gralem i wypadłem z obiegu. Jedynie z sentymentu i ogolnego zainteresowania grami odnotowywałem premiery kolejnych produktów z tej serii.
Teraz chciałbym wrocic i miałem nadzieje, ze zrobie to wlasnie przy okazji Rome 2. Biorac jednak pod uwagę obecny stan tej gry pomyslalem, ze może bardziej sensowny, tak na zaraz, byłby raczej powrot, ale do którejs z wcześniejszych (już dobrzez spatchowanych i działających) części serii. I tutaj pytanie - czy jest w srodowisku TW w miare jednolita opinia co do tego, która z dotychczasowych gier TW jest najbardziej udana? Shogun 2? A może Shogun 2 Dawn of the Samurai? Czy tez jeszcze inna? Proszę o taka wlasnie prosta informacje / porade od weteranow serii na "już". A na Rome 2 w moim przypadku po prostu czas przyjdzie kiedyś pozniej.
Z góry dzięki i pozdr
Obecnie Medieval 2 z modami lub Shogun 2: Fall of the Samurai. Podstawka Shougna 2 też świetna ;) Rome 2 ma szansę na bycie najlepszą częścią z serii, ale na to przyjdzie poczekać jeszcze jakiś czas zanim nie wyjdą odpowiednie patche. Niestety Rome 2 ma coś takiego, że u dwóch osób o takim samym sprzęcie gra potrafi chodzić kompletnie inaczej, a nawet AI zachowywać się inaczej. Za duża loteria na dzień dziesiejszy ;) A Shoguna dostaniesz już za kilka dyszek i to z DLC ;)
-
Osobiście polecam Medievala II, dużo modów, i nawet grafika ciesząca oko. A jak wolisz erę prochu to zdecydowanie Napoleon, Empire tylko z modami lub wszystkimi DLC.
-
Cytat:
Zamieszczone przez adi
Cytat:
Zamieszczone przez maxcezar5
Masz na karcie jednostek jak byk napisane co i jak. Lepiej lucznikow chyba. Wieksze obrazenia zadaja a zasieg maja troche mniejszy od procarzy no i chyba sie lepiej bija wrecz.
Tak szczerze to nie rozumiem do końca Twojej wypowiedzi. Myślałem o stronach do poczytania na temat procy(pewnych ze sprawdzonymi informacjami).
-
Polecam Shoguna 2, Shogun 2 FOTS też jest ok. Napoleon jest zacny, o ile ktoś lubi epokę prochu. Do Medievala i Rome 1 już bym nie wracał, ostatnio próbowałem ale za dużo (na plus) się zmieniło w serii i teraz pewne rozwiązania wręcz rażą (uzupełnianie jednostek chociażby)
-
Medieval 2 + Bellum Crucis,albo Shogun 2 + Darth Mod + Radious Unit Pack te dwie pozycje goraco polecam
-
Cytat:
Zamieszczone przez adi
Przykro mi, po raz nty się mylisz ;) Topografii sprawdzać nie muszę, bo obecnie nawet uczę historii w szkole ;) U mnie w Afryce jakoś generator nie daje zawsze pustyni, tam gdzie było zielono jest zielono. U mnie Kartagina i jej okolice wyglądają tak:
[spoiler:130pt79q]http://img854.imageshack.us/img854/8364/685q.jpg[/spoiler:130pt79q]
Czyli wszystko zgodnie z faktami.
Tak, ta gra ma masę bugów, tak powinna być wydana 2-3 miesiące później, tak moje obawy, które podawałem tutaj na forum sprawdziły się prawie w pełni, ale jednak po patchach i kilku modach jestem grą zauroczony. Nie mam crashy, okręt tylko raz płynął mi przez pustynię, gra chodzi bardzo płynnie i wygląda niesamowicie. AI w bitwach lądowych się powoli poprawia, na morzu póki co jestem zadowolony. W oblężeniach i obronie AI daje ciała przez debilne flagi, które krytykowałem od pierwszego info. W oblężeniach jedynie podoba mi się to, że AI obstawia uliczki tak, tworząc takie punkty oporu. Recenzja AngryJoe także uważam za trafną, ale pamiętam jak to z TW jest niestety. Gra w wersji 1.0 praktycznie zawsze jest niegrywalna. Nigdy nie zapomnę jak w MTW2 na 1.0 AI NIE ISTNIAŁO! Jeżeli miało się chociaż 1 oddział strzelców to komp WCALE nie ruszał się w bitwie. Jak takie coś mogło przejść testy? Cóż, czy CA zwaliło sprawę z 1.0 Rome 2? Na całej linii, ale wiem jednak że już jest MASA modów, mamy NAJWIĘKSZĄ dostępną ilość grywalnych frakcji, ponad 100 kampanii dostępnych, a ludzie płaczą, że CA nie daje modować, cóż jak widać można. Mamy już masę nowych jednostek do ściągnięcia. Mody na poprawę kampanii i bitew co chwila wydają nowe łatki, ponieważ dokonanie poprawnego balansu to kwestia kilku tygodni. Tyle z mojej strony. Gra obecnie bez modów to takie 6.5/10. Z modami już 8/10. Za parę miechów gdy dojdą kolejne patche plus większe mody to spokojnie daję tej grze 10/10 i tytuł najlepszego TW w historii.
-
To byl zart. Zamiast pustyni wsadz sobie las albo cokolwiek;)Zreszta chodzilo mi o cos innego a oto,ze po prostu jak ktos walczy na pustyni i ma mape pustyni, to juz zachwycony,ze gra idealnie generuje mu mape taka jak jest dokladnie w tym miejscu.Ojoj no to mnie zalatwiles tym nauczycielem historii :( Mam nadzieje,ze jako nauczyciel mojego ulubionego przedmiotu nie nudzisz uczni jak tu na forum;)A moze zostan sprzedawca CA? Dobrze Ci to idzie;)
P.S. A Ty masz po raz enty racje i im wiecej razy napiszesz,ze ja nie mam racji, to tym wieksza Ty masz hehe. Rome2 jest zabugowany jak pole minowe. Nie dosc,ze stare bugi nie naprawili, to dodali nowe. Mi sie cierpliwosc wyczerpala. Walne maly przyklad na dobranoc. We wszystkich seriach przeciwnik uciekal normalnie i mozna bylo go dogonic, i na koniec jeszcze przetrzebic. Tutaj ucieka gesiego i wszyscy przybieraja te pozy tych"tofikow" (tofik stad bo ktos kiedys tak nazwal tych uciekinierow po obejrzeniu gameplaya na tym forum i mi sie spodobalo:D)rzucam za tofikami moich wojow a ci kreca sie tylko miedzy nimi i nic nie robia.
[spoiler:myms2k61]http://img42.imageshack.us/img42/9226/y1x3.jpg http://img40.imageshack.us/img40/2584/y3gz.jpg[/spoiler:myms2k61]
[spoiler:myms2k61]http://img842.imageshack.us/img842/8725/35ej.jpg[/spoiler:myms2k61]
A tu dzielne Ai przebija sie przez falange i pedzi do flagi;
[spoiler:myms2k61]http://img854.imageshack.us/img854/3858/qvz0.jpg[/spoiler:myms2k61]
A tu moi hoplici odwroceni tylem do wroga w nowej formacji bazujacej na falandze;)
[spoiler:myms2k61]http://img43.imageshack.us/img43/1162/nrfz.jpg[/spoiler:myms2k61]
-
Na 100% pewny nie jestem, ale wrogowie przestają normalnie uciekać i stają się "tofikami" gdy są rozgromieni, bez flagi nad sobą. Czyli kiedy de facto poddali Ci się jako jeńcy, a po bitwie możesz z nimi zrobić co zechcesz. Dziwne, że nie uciekają, a Twoi ich nie gonią? Chyba nie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez adi
To byl zart. Zamiast pustyni wsadz sobie las albo cokolwiek;)Zreszta chodzilo mi o cos innego a oto,ze po prostu jak ktos walczy na pustyni i ma mape pustyni, to juz zachwycony,ze gra idealnie generuje mu mape taka jak jest dokladnie w tym miejscu.Ojoj no to mnie zalatwiles tym nauczycielem historii :( Mam nadzieje,ze jako nauczyciel mojego ulubionego przedmiotu nie nudzisz uczni jak tu na forum;)A moze zostan sprzedawca CA? Dobrze Ci to idzie;)
Wooow, a więc generator mam działa jak generator map i według Ciebie to źle? A co ma robić? Jak klikam na mapie na pustynie to ma pokazywać dżunglę? Wcześniej było kilka map do wyboru przygotowanych już przez CA. Teraz też to masz + generator, no tak ale lepiej zacząć się wyśmiewać z tego co działa. Zresztą o co Ci chodzi z tym sprzedawcą CA? Nie jadę po grze od góry do dołu i od razu jestem fanbojem? Ja na tą grę jechałem więcej niż Ty, ale robiłem i robię to chociaż obiektywnie, patrz druga część mojego poprzedniego postu.
Cytat:
Zamieszczone przez adi
P.S. A Ty masz po raz enty racje i im wiecej razy napiszesz,ze ja nie mam racji, to tym wieksza Ty masz hehe. Rome2 jest zabugowany jak pole minowe. Nie dosc,ze stare bugi nie naprawili, to dodali nowe. Mi sie cierpliwosc wyczerpala. Walne maly przyklad na dobranoc. We wszystkich seriach przeciwnik uciekal normalnie i mozna bylo go dogonic, i na koniec jeszcze przetrzebic. Tutaj ucieka gesiego i wszyscy przybieraja te pozy tych"tofikow" (tofik stad bo ktos kiedys tak nazwal tych uciekinierow po obejrzeniu gameplaya na tym forum i mi sie spodobalo:D)rzucam za tofikami moich wojow a ci kreca sie tylko miedzy nimi i nic nie robia.
Przecież dokładnie tak samo uciekali już od Empire, bo to ten sam silnik...
-
Cytat:
Tak, ta gra ma masę bugów, tak powinna być wydana 2-3 miesiące później, tak moje obawy, które podawałem tutaj na forum sprawdziły się prawie w pełni, ale jednak po patchach i kilku modach jestem grą zauroczony. Nie mam crashy, okręt tylko raz płynął mi przez pustynię, gra chodzi bardzo płynnie i wygląda niesamowicie. AI w bitwach lądowych się powoli poprawia, na morzu póki co jestem zadowolony. W oblężeniach i obronie AI daje ciała przez debilne flagi, które krytykowałem od pierwszego info. W oblężeniach jedynie podoba mi się to, że AI obstawia uliczki tak, tworząc takie punkty oporu. Recenzja AngryJoe także uważam za trafną, ale pamiętam jak to z TW jest niestety. Gra w wersji 1.0 praktycznie zawsze jest niegrywalna. Nigdy nie zapomnę jak w MTW2 na 1.0 AI NIE ISTNIAŁO! Jeżeli miało się chociaż 1 oddział strzelców to komp WCALE nie ruszał się w bitwie. Jak takie coś mogło przejść testy? Cóż, czy CA zwaliło sprawę z 1.0 Rome 2? Na całej linii, ale wiem jednak że już jest MASA modów, mamy NAJWIĘKSZĄ dostępną ilość grywalnych frakcji, ponad 100 kampanii dostępnych, a ludzie płaczą, że CA nie daje modować, cóż jak widać można. Mamy już masę nowych jednostek do ściągnięcia. Mody na poprawę kampanii i bitew co chwila wydają nowe łatki, ponieważ dokonanie poprawnego balansu to kwestia kilku tygodni. Tyle z mojej strony. Gra obecnie bez modów to takie 6.5/10. Z modami już 8/10. Za parę miechów gdy dojdą kolejne patche plus większe mody to spokojnie daję tej grze 10/10 i tytuł najlepszego TW w historii.
Tu muszę zgodzić sie z KAMEM, gra mino jeszcze olbrzymie ilosci bugów i niedopracowania zaczyna nabierac powoli rumieńców, jesli tylko CA nie odpuści.
Po ostatniej becie i modach zauważyłem, że zaczyna się naprawdę coś dziać w tej grze jeszcze ze dwie takie poprawki a będzie juz nieźle :)
-
I tak pewnie dopiero mody dadzą tej grze "grywalność" dla wiekszości wyjadaczy ;) Choć racja, że pierw CA musi poprawić podstawy, bo zgodnie z powiedzeniem "z gówna bata nie ukręcisz" ;)
-
Chłopcy dejcie se spokój z tym "gównem", a Adi rzucasz się na każdego komu się podoba jak głodny bezdomny na śmietnik. Patrz tak jak juz wcześniej napisałem, my gramy w coś co nam daje fun a Ty grasz w coś od czego ci niedobrze i jeszcze o tym piszesz dzień za dniem.
Zgadzam się z postami KAM, gość krytykuje ale dostrzega potencjał i zalety i na kilometr widać, że więcej od Adiego przeżył. Po ch... te wojenki .
Gadajmy o grze, bugi zgłaszane są w innym temacie, do tego najlepiej je zgłaszać na oficjalnym forum CA w dziale support. Co Wam to da, że się podzielicie bugami na polskim forum???
Chcecie prowadzić walkę i zgłaszać bugi CA róbta to w dziale support , oficjalnego forum CA.
Bardzo proszę oto LINK:
http://forums.totalwar.com/forumdisplay ... 62c36f8c68
Pisanie o tym tutaj albo nawet na twcenter wiele nie zmieni, a już pisanie na zasadzie "ale gówno" "wszystko źle" , to zwykłe walenie konia żeby być kolokwialnym.
Ja rozumiem że forumowe przepychanki potrafia wciągnąć ale wszystko ma swoje granice . Od 3 września niektórzy dzień za dniem piszą o tych samych błędach w dziale na to nie przeznaczonym na forum na które nikt z CA nie zajrzy , zamiast się sprężyć i walnąć ładnego posta + screeny dokumentujące na forum CA.
Już teraz gra sie dobrze, a jak napisał KAM każda jedna część TW (może poza pierwszym Shogunem i Medkiem) dłuugo dojrzewała do stanu prawie idealnego.
Tym bardziej się dziwię :) zdziwieniu "wyjadaczy" bo tak jest od początku serii.
Sam sie dałem ponieść i już zacząłem filozować w kilku przepychankach ale znudziło się, ile można:)
Pozdrawiam znad kawy
-
@Umbrecht
Coś mocną tą kawę pijesz :) Takiego posta żeś walnął, że ho ho.
Umbrecht, z tymi wojenkami to jest tak, że my po prostu nie potrafimy czytać ze zrozumieniem tego co "ADI" próbuje nam przekazać...
Mój syn będzie miał niedługo na zajęciach : "czytanie ze zrozumieniem", więc chyba siądę z nim w ławce! Polecam Tobie to samo. No chyba, że Twoja córa już przerabiała ten motyw... W takim przypadku już nie ma dla Ciebie ratunku drogi kolego ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez K A M 2150
Gra w wersji 1.0 praktycznie zawsze jest niegrywalna.
A Napoleon, Shogun 2 i FOTS?
Cytat:
Nigdy nie zapomnę jak w MTW2 na 1.0 (...)
Nigdy nie zapomnę jak nasi piłkarze w 1970 powstrzymali Anglików na Wembley. Dlatego nie rozumiem czemu ludzie krytykują, że gramy ciągle tą samą taktyką.
Litości, mamy rok 2013 a nie 2005. Czy 8 lat to za mało, żeby wyciągnąć wnioski?
Cytat:
Przecież dokładnie tak samo uciekali już od Empire, bo to ten sam silnik...
W S2 potrafili rozproszyć się i uciekać kupkami, a kiedy dopadłeś jedną to pozostałe odbijały w lewo bądź prawo, całkiem zgrabnie to działało, dodatkowo mając 2 jednostki kawalerii bardzo ciężko było capnąć wszystkich. Nie wiem po co to "ulepszali"
-
To fakt, te lemingi/tofiki są żałosne! Cholernie psuje to wszelakie wczucie w tą grę.
Co by nie było to jednak tego głupiego AI nie przebiją nawet lemingo-tofiki.
Zróbcie sobie test :
1. ustawcie sobie armie np 10 jednostek ( przynajmniej jedna jednostka musi być konna)
2. AI dajcie tyle samo jednostek.
3. ustawcie, że komputer jest stroną atakującą.
4. Ustawcie dowolne formacje i kliknijcie początek bitwy.
5. Jednostką konną podjedźcie do przeciwnika z lewej lub z prawej flanki.
6. Zaatakujcie pierwsze wysuniętą jednostkę AI po czym zróbcie odwrót.
7. Kierujcie dowolnie tą jednostkę konną w lewo lub w prawo, a nawet na tył armii AI.
REZULTAT :
CAŁA(!) armia AI będzie gonić tą jednostkę konną! Będą tak długo gonić, aż padną ze zmęczenia :) Jak dojedziemy już do własnych wojsk albo nasza jednostka zostanie rozbita to komp będzie już tak zmęczony, że z palcem w d... go rozbijemy.
Wygląda to tragicznie. Jak można było wypuścić takie AI?! Po tylu seriach doświadczeń oni nic się nie uczą.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Umbrecht
Chłopcy dejcie se spokój z tym "gównem", a Adi rzucasz się na każdego komu się podoba jak głodny bezdomny na śmietnik. Patrz tak jak juz wcześniej napisałem, my gramy w coś co nam daje fun a Ty grasz w coś od czego ci niedobrze i jeszcze o tym piszesz dzień za dniem.
Ja tu zauwazylem,ze kazdy kto krytykuje gre jest atakowany przez Was czyli tych co sie zachwycaja gra:) Ja tam atakuje gre a nie Was cos Ci sie pomylilo. Chyba,ze gra to Wy:)Wy mnie nie obchodzicie. I juz daj sobie spokoj z tym kiepskim argumentem,ze jak gram w Romka 2 to znaczy sie,ze bugow nie ma a moja krytyka jest wymyslona. Smieszna insynuacja:)Moja gra w porownaniu do Twojej, to sie "nie liczy":)
P.S. Dzieki tej krytyce masz poprawki bo TY bys siedzial nad gra i sie zachwycal tofikami;)A link do strony z CA kazdy zna od 10 lat ;)Przeszkadza Ci krytyka gry i chcesz nas usunac stad? Ty maly Hitlerku;)
I jeszcze sie powtorze. Rome 2 mial byc wedlug tworcow czyms niesamowitym. Super animacje itd. Realizm pola bitwy. No po prostu odlot. A tu mamy tofiki i reszte starych bugow. Nie wiem czy nie bylo beta testow(wz tego co wiem, to nie) ale jesli nie bylo to mozna sie domyslic dlaczego woleli nie pokazywac takiego produktu przed sprzedaza. MOzna sobie wyobrazic co by sie dzialo jakby te wszystkie negatywne komentarze i filmiki pojawili sie przed wyjsciem gry na rynek.
Cytat:
Zamieszczone przez Umbrecht
Tym bardziej się dziwię :) zdziwieniu "wyjadaczy" bo tak jest od początku serii.
Sam sie dałem ponieść i już zacząłem filozować w kilku przepychankach ale znudziło się, ile można:)
Zatem piszesz,ze przeciez ta gra jest zawsze taka "lipna" wiec co sie dziwimy, to ja sie dziwie,ze zachwalasz gre ale zaraz przyznajesz racje,ze jednak gra nie jest taka dobra:)W sumie mnie to malo interesi ale zabawnie sie czyta takie posty;)
-
Witajcie , wiesz że może to trochę nie na temat ale chciałby się was poradzić co do kupna laptopa , takiego który udzwignoł by spokojnie Rome 2 :) . Przeglądając oferty sklepów natrafiłem na 2 interesujące mnie modele :
http://www.x-kom.pl/p/120445-notebook-l ... 0-fhd.html
http://www.x-kom.pl/p/153799-notebook-l ... a1a332cfc4
Który waszem zdaniem byłby lepszy ?
-
Hehe, przed chwila bronilem Brundisium,komp zdesantowal czesc armii w porcie,a druga czesc gdzie indziej,po czym poslal ta druga czesc pod mury i cierpliwie czekal az zostanie wystrzelony.Moim welitom zabraklo amunicjii wiec musialem wyslac kogos kto posprzata resztki.I tu fajna sytuacja,prawie filmowa: oddzial triarii z generalem biegnie na trzy oddzialy oszczepnikow,oddaja rzut,pada JEDEN czlowiek... your general has fallen :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez kamyk453
Ciężko powiedzieć. Widzisz, W Shogun 2 mogłeś mieć bardzo przeciętny procesor, aby tylko była przyzwoita karta graficzna i grałeś na ultra. W Rome 2 karta jest praktycznie nieużywana a i procesor jest obciążony na 50%. W rezultacie laguje nawet na bardzo dobrych maszynach. Ja bym się trochę wstrzymał aż zoptymalizują, bo teraz to nie wiadomo. Jeśli już teraz chcesz grać w inne gierki to bierz Acer, lepszy procesor i karta, co prawda brak trybu SLI ale na dziś gry słabo go wykorzystują
-
Acer - gorsze wykonanie ,moja opinia z doswiadczenia
-
Wczorajsze moje wspaniałe doświadczenie z tym najlepszym AI w historii serii. Posiadam obecny Londyn, bez żadnej armi w mieście bo walczy daleko oj daleko na innych frontach, powstaje bunt (pełen stack armii!), komputer jak to w jego zwyczaju postanawia wykonać oblężenie "Londynu" (w końcu ma mury), wszystko fajnie gdyby nie jedno.. 5 tur minęło, a on nada obleża mi miasto z ponad 2x większą armią niż garnizon, a gdyby tego było mało.. w mieście ludność garnizonowa nie umiera - a buntownicy którzy wykonują oblężenie już tak. Efekt? po 5 turach z pełnej armii buntowników zostały same.. ściepy z małą iloscią ludzi.. jak nakazałem garnizonowi ich zaatakować to odrazu się wycofali z oblężenia. Poziom VH... reasumując, naprawde zajebiście najlepsze AI w historii
Tak a propo.. nie wiem ktory błazen w CA na to wpadł ale procarze są najlepszą jednostką strzelecką (przynajmniej w suchym teście) - lepsi niż oszczepnicy z ognistymi dzidami czy łucznicy z ognistymi strzałami. Gadam herezje? zróbcie własną bitwę, 4 oddzialy strzeleckie + generał (jeszcze nie powstał chyba mod na wypieprzenie go) vs ... PRETORIANIE którzy są "trochę" mocno opancerzeni. Oczywiście AI ma atakować, jak wejdzie w zasięg jednostek strzeleckich aktywujemy ich zdolności (szybsze przeładowanie/ogniste "boskie" oszczepy). I oglądamy straty pretorianów do momentu aż sie zetrą z naszymi jednostkami (jako ze generał wroga szarżuje na jeden nasz oddział, wysyłamy naszego generała aby go przejął).
Efekt? procarze z swoimi kamyczkami zabijają najwięcej dość ciężko opancerzonych pretorian. Nawet 60 pretorian zabili jak testowalem, kiedy łucznicy z ognistymi strzałami nawet nie czasami 30.. Cała magia polega na tym, iż procarze jak trafiają w bok pretorian to zaczynaja ich mielić jak z karabinów - dzieje sie to najbardziej w ostatniej ich rundzie strzeleckiej, a że mają najwiekszy zasięg + prędkość strzelania potem są takie idiotyczne efekty, jak procarze z swoimi kamyczkami zabijajacy jednostki cięzko opancerzone bo.. trafili w bok ich pancerza.. rownie dobrze CA mogła podczas robienia tekstur jednostką, nie dawać żadnym pancerzy z boków/tyłu, w końcu nie ma to znaczenia dla mechaniki gry.. albo bzdet, kiedy procarze z swoją siłą ataku dystansowego (8?) zabijają jednostki z pancerzami 100, normalnie super :mrgreen: wystarczy ze trafią im w bok a nie z przodu.. nie zdziwił bym się, gdyby w wartości pancerza, wartość tarczy stanowiła 80-90%.
// no nic, czekam aż patch beta zmieni sie w oficiala + radious mod, i zobaczymy jakie zmiany będą.
-
Ja również w kwestii procarzy. Nie mogę pojąć jak to jest. Werbuję kreteńskich łuczników z IV poziomu koszarów pomocniczych (nie wiem jak jest z procarzami, bo gram Rzymem, ale sądzę, że ich werbunek nie wymaga tak rozbudowanych koszar) – zatem można przyjąć, że łucznicy to jednostka elitarna. I co? Procarz ma zasięg 80, mój elitarny łucznik 125. Poza tym to nonsens. Jak można werbować łuczników tylko z w Grecji? Wniosek z tego ma być taki, że Rzymianie, nie znali łuku? Ciekawe jak im z oszczepem szło polowanie na króliki.
-
Rzym nie ma lucznikow? Myslalem ze musze troche unowoczesnic technologie wojskowe,i ze beda pozniej? ;-/
-
Cytat:
Wczorajsze moje wspaniałe doświadczenie z tym najlepszym AI w historii serii. Posiadam obecny Londyn, bez żadnej armi w mieście bo walczy daleko oj daleko na innych frontach, powstaje bunt (pełen stack armii!), komputer jak to w jego zwyczaju postanawia wykonać oblężenie "Londynu" (w końcu ma mury), wszystko fajnie gdyby nie jedno.. 5 tur minęło, a on nada obleża mi miasto z ponad 2x większą armią niż garnizon, a gdyby tego było mało.. w mieście ludność garnizonowa nie umiera - a buntownicy którzy wykonują oblężenie już tak. Efekt? po 5 turach z pełnej armii buntowników zostały same.. ściepy z małą iloscią ludzi.. jak nakazałem garnizonowi ich zaatakować to odrazu się wycofali z oblężenia. Poziom VH... reasumując, naprawde zajebiście najlepsze AI w historii
Ja wczoraj walczyłem niewielką flotą rzymską składającą się z dwóch okrętów obsadzonych przez hastati i dwóch z katapultami przeciw pełnej flocie Kartaginy obsadzonej przez miotaczy, jakież było moje zdziwienie gdy tymi dwoma okrętami z katapultami zatopiłem całą flotę kartagińską :szok: , oni po prostu stali, dając się wystrzelać bez żadnej reakcji.
Powiem tak, po początkowym uczuciu niesmaku i wręcz złości, dałem sobie spokój i wrzuciłem na luz, do gry wrócę po kilku miesiącach, testując ostatnią łatkę od CA, gdy na bardzo trudnym coś drgnęło w kampanii widzę niewielkie światełko w tunelu :) a na razie pobawię się nieco w modowanie wyglądu jednostek.
-
Cytat:
Zamieszczone przez marko1805
Ja wczoraj walczyłem niewielką flotą rzymską składającą się z dwóch okrętów obsadzonych przez hastati i dwóch z katapultami przeciw pełnej flocie Kartaginy obsadzonej przez miotaczy, jakież było moje zdziwienie gdy tymi dwoma okrętami z katapultami zatopiłem całą flotę kartagińską :szok: , oni po prostu stali, dając się wystrzelać bez żadnej reakcji.
Tu sie zgodzę, u mnie to często spotykane :) wystarczy mieć balistę/katapultę na statkach, nie ważne jak wielkie są siły wroga, przegrać się nie da praktycznie :)
W moim przypadku to tak 50/50, raz komp wysyła swoje statki na moje, a raz ustawia w szyku i czeka... czeka.. aż je zatopię :mrgreen: Jeżeli ja atakuje, to praktycznie zawsze ustawia się w szyku i czeka.
Magia inteligencji AI w bitwie morskiej polega na tym, iż jeżeli komp ustawi się w szyku, można go wystrzelać bez problemów, będzie tracić statek po statku, chyba że! wyśle się swoje statki na niego, w momencie kiedy zasięg łuczników/oszczepników etc - statków strzelających będzie na tyle bliski aby oddać strzał, dopiero wtedy AI nagle się budzi i zaczyna odpalać turbiny w swoich statkach ;]
-
Cytat:
Zamieszczone przez Lugburc
Wniosek z tego ma być taki, że Rzymianie, nie znali łuku? Ciekawe jak im z oszczepem szło polowanie na króliki.
Nijak. Rzymianie byli rolnikami :D Jako żołnierze stawiali na ciężką piechotę, łukiem gardzili (jak już trzeba było łuczników to sięgali po kontyngenty państw podbitych lub zaleznych - tak jak np. kreteńscy)
Owszem, mieli też regularne oddziały łuczników, ale bodaj od dynastii Flawiuszów (71-96 ne), także nijak nie pasują do okresu w grze
-
Panowie, po co te spiny? Gra się może podobać lub nie. Ma swoje błędy, jednych rażą orkopnie innych mniej. Tu muszę Umbrechtowi przyznać rację, bo sam zauważa te błędy, a skoro mu nie przeszkadzają to co komu do tego? Także Pax panowie ;)
-
Mam wielką prośbę, grałem właśnie Spartą na poziomie bardzo trudnym, zrobiłem desant na Kretę, i... poniosłem klęskę :shock: ustawiłem armie w trybie fortecznym i wybudowałem tzw. doły z siarką, ale armia przeciwnika przeszła po nich jak po plackach, czy trzeba je w jakiś sposób aktywować tzw przeszkody?, czy to błąd gry bo nic im się nie stało
-
Cytat:
Zamieszczone przez Pampalinex
Panowie, po co te spiny? Gra się może podobać lub nie. Ma swoje błędy, jednych rażą orkopnie innych mniej. Tu muszę Umbrechtowi przyznać rację, bo sam zauważa te błędy, a skoro mu nie przeszkadzają to co komu do tego? Także Pax panowie ;)
Ciezko tych bledow nie zauwazyc ;) 3 oblezenia tego miasta w Afryce kolo Gibraltaru i jedno bylo okey czyli standardowy atak AI ; podpalanka jednej bramy i heja wszyscy przez nia. No i pozniej dwa oblezenia bugi bez ataku Ai tylko ruchy co milimetr i tance. Jeszcze im sie galera zawiesila na skale. Meczace. Ale w sumie niech lepiej poprawia zachowanie woja podczas bitew bo na kampie MP, to mi tam obojetne czy AI atakuje czy nie bo za Ai gra gracz:) Mam nadzieje,ze mozgi z CA nie wywalili tej opcji.
Cytat:
Zamieszczone przez mardar282
Mam wielką prośbę, grałem właśnie Spartą na poziomie bardzo trudnym, zrobiłem desant na Kretę, i... poniosłem klęskę :shock: ustawiłem armie w trybie fortecznym i wybudowałem tzw. doły z siarką, ale armia przeciwnika przeszła po nich jak po plackach, czy trzeba je w jakiś sposób aktywować tzw przeszkody?, czy to błąd gry bo nic im się nie stało
Oj ciapulku masz tam w opisie,ze trzeba je podpalic . Lucznikami czy tam plonacymi oszczepami itd.No slusznie wielkie oczy robisz; poniesc kleske z tym Ai , to trzeba miec talent;);)
-
Cytat:
Zamieszczone przez adi
Cytat:
Zamieszczone przez Pampalinex
Ciezko tych bledow nie zauwazyc ;) 3 oblezenia tego miasta w Afryce kolo Gibraltaru i jedno bylo okey czyli standardowy atak AI ; podpalanka jednej bramy i heja wszyscy przez nia. No i pozniej dwa oblezenia bugi bez ataku Ai tylko ruchy co milimetr i tance. Jeszcze im sie galera zawiesila na skale. Meczace. Ale w sumie niech lepiej poprawia zachowanie woja podczas bitew bo na kampie MP, to mi tam obojetne czy AI atakuje czy nie bo za Ai gra gracz:) Mam nadzieje,ze mozgi z CA nie wywalili tej opcji.
Cytat:
Zamieszczone przez mardar282
Oj ciapulku masz tam w opisie,ze trzeba je podpalic . Lucznikami czy tam plonacymi oszczepami itd.No slusznie wielkie oczy robisz; poniesc kleske z tym Ai , to trzeba miec talent;);)
aż się poplułem :roll: Ciupalku, no dziękuję za szybka odpowiedź,życia przy komputerze i grach nie zmarnowałem jak dla mnie w Romie 2 poziom bardzo trudny jest trudny, uwagi zostaw dla siebie, te forum powoli staje się Polską ulicą...
-
hehehehe
Kiedy ten nowy patch stanie się oficjalnym z wersji Beta ;) ?
Bo juz 3 jest na tacy.
Cały dzień na forum prawie nie zajrzałem, brakowało mi komentów Adiego :lol:
PS.
Swoją drogą bardzo ładna jesień sie robi, liście lecą etc.