Jest jakiś sposób/mod, aby obce prowincje na mapie, mogły mieć tylko takie armie, na jakie je stać?
Wersja do druku
Jest jakiś sposób/mod, aby obce prowincje na mapie, mogły mieć tylko takie armie, na jakie je stać?
Jak to jest z kampania dla wielu graczy ? Moznazapisac gre czy cos ? Czy trzeba grac az do podboju ?
jeżeli grasz na poziomie legendarnym to masz 2 autosave pod koniec 2 ostatnich tur. jak grasz na innych poziomach trudności to masz 1 autosave i możesz robić zwykły save w każdej chwili
Jak właściwie wygląda ta kampania dla wielu graczy? Każdy kolejno czeka na swoją kolej, a co jeśli dojdzie do bitwy? Inni gracze czekają?
Drugi gracz może grać za AI. Wtedy już nie ma się uczucia, że nasza jedna armia bez problemu rozgromi trzy armie AI wspomaganego przez żywa osobę ;)
Ja tam wolałem obserwować - za cienki jestem ^^.
Pare minut temu lagło mi kompa , a tak dobrze mi szło seleucydami . Gram na poziomie trudnym będe mieć auto save ? Albo jak dam kontynuj kampanie?
Autosave pojaiwia się zawsze po zakończeniu tury. Jeżeli nie dałeś "zakończ" i padł sprzęt to gra powinna pamiętać ostatni zapis autom - z poprzedniej tury.
Mam pytanie, czy można w kampanii dla wielu graczy ustawić tryb realizmu?
Będziesz teraz wszędzie się o to pytał jakby założenie jednego tematu nie wystarczyło? Nie znam odpowiedzi na twoje pytanie, a gdybym znał - nie podałbym ci go. Może nauczyłbyś się wtedy czytania regulaminu i, że nie jesteś pępkiem świata na tym forum.
Sory, ale chcę rozpocząć kampanie ze znajomym który ma sesję przed sobą i nie chce raczej nie ma dużo czasu, a jako że w końcu możemy zagrać wolałbym nie wstrzymywać rozpoczęcia tej gry. Po drugie miałem zamiar usunąć temat bo uznałem że ten tutaj to lepsze miejsce na takie pytanie, ale nie zdążyłem tego zrobić.
skoro tak bardzo ci się spieszyło to czemu sam tego nie sprawdzisz tylko pytasz na forum?
Szukałem, ale nie znalazłem takiej opcji. Wydaję mi się dziwne żeby jednak jej nie było, więc szukam odpowiedzi tutaj. Może jest jakiś mod dodający taką opcję.
jeżeli szukałeś dokładnie i nie znalazłeś to nie ma takiej opcji, a jak szukasz moda to radze szukać w warsztacie
Rozgryzł ktoś jak naliczany jest pasek stosunku sił między krajami w menu dyplomacji? Np: za region-x punktów, za stolice prowincji -x p., za 1 jednostke - x p.
za umowę handlową -x. Tak ogólnie czy ten wskaźnik ma jakieś znaczenie? Bo może być tak jak z rodami, że gdzieś tam może tkwić sens i dobra zabawa?
Wątpię żeby regiony i prowincje miały tu znaczenie. Mi się zawsze wydawało, że chodzi tylko o liczebność armii i patrząc jak wyrównany miałem stosunek sił mimo posiadania ok. 10 prowincji z państwem z 1 prowincją, to tak właśnie uważam.
Mam pytanko ile macie f[sów w grze po benchmarku , ja mam ledwo 17 ..... ?
Co zrobic aby powiększyc ? Mam karte kompatybilna z 11 direct oraz 1gb , 4gb ramu , 4 rdzeniowy procesor 2,66 , widowns xp .
Komp dawno nie był formatowany . Pomoże cos format ?
Gram na niskich/srednich wymaganiach i mapa kampani ma scinki , bitwy raczej nie...
Co robic ? format? Czy to nic nie da?
Benchmarkiem nie warto się zbytnio sugerować, napisz jaki masz model karty graficznej. Na mapę kampanii może pomóc Radious graphic mod który usuwa chmury i inne bajerki.
Ati Radeon HD 5450 1 gb
Zainstaluje najnowsze sterowniki mam wgrane 10.9 a sa juz 13.9
Już wcześniej ci pisałem, że karta i procesor są do kitu. Sterowniki do tak starego modelu karty raczej nie wiele pomogą. Ściągnij moda o którym wspominałem albo kombinuj z ustawieniami graficznymi. Dużo klatek zżera Antyaliasing i cienie - ten pierwszy wyłącz, a drugie obniż/wyłącz. Okluzja, HDR, Roślinność alfa, efekty krwi - to też wyłącz. Jakość terenu i trawy też raczej nie wpływa znacząco na jakość obrazu a możesz zawsze zyskać na płynności. Oczywiście duże znaczenie ma też jakość modeli jednostek, ale myślę, że nie chcesz totalnie oszpecić gry.
Jeśli robiłeś niedawno formata i nie zasyfiłeś systemu, to nic ci on nie pomoże.
własnie formata nie robiłem , a posiadam siec serwerów cs i troszkę syfu może byc ... opóznia mi strasznie np podczas włączania się .
Wyłacze to co kazałes oraz radios mod
Dobra, ja mam pytanie na pewnie która jest dosyć krótka i łatwa odpowiedź.
Jak zrobić by jednostki szły a nie automatycznie biegły gdy wydaję im rozkaz przemieszczania się?
Klikasz 2 razy pewnie , zanzacz wszystkie i na dole masz funkcje ,żeby szły
Wcisnąć raz prawy przycisk myszy. Jednostki biegną przy dwukliku ppm, lub przy robieniu innej formacji (przeciąganiu z wciśniętym ppm).
A da się jakoś zrobić by nie biegli przy innym ustawieniu formacji?
Przytrzymaj Shift lub spację, nie pamiętam które, wtedy będą szli formacją.
To zaraz sprawdzę ten shift. Spacja służy jako "podświetlacz" miejsc gdzie staną jednostki.
Wiem, że chyba to właśnie trzymanie spacji zablokuje im bieg ;D
A no to widać funkcjonalny klawisz. Ogólnie dobrze wiedzieć. Jeśli zadziała prawdopodobnie już nie będę o tym pisał :D
Klawisz shift do tego służy.
Mam pytanie: czy komputer potrafi już zdobyć warowne miasto? Bo ja jeszcze tego cudu nie uświadczyłem a przegrałem prawie 300 godzin.
U mnie jeszcze nie, a grałem grubo ponad 100 h. Jak narazie fatalne zachowanie komputera w ataku na miasta z murami to największy nierozwiązany problem w grze.
Po wyjściu już nie beta patcha 8.1 nadal tak jest? Bo ja będę mógł to przetestować dopiero po weekendzie.
Mam pytanie jak to jest że gram i przeciwnik nieważne który ma dwa razy tyle armii co ja. Rekrutuje cały czas a mimo to nie mogę nadążyć za przeciwnikiem. Zaspamuje mi wszystko ;/. Gram na Radiousie i wcześniej czegoś takiego nie było.
U mnie po ściągnięciu wszystkich patchów, bez modów nadal jest tak, że komputer jest nieporadny w ataku na warowne miasta. Zazwyczaj jeszcze wykorzystują te wozy z drabinami które otrzymują automatycznie podczas szturmu, ale albo wojacy uciekają zanim dociągną to pod miasto, albo gdy im się to uda łatwo giną na murach a reszta wojska nigdy nie wykorzystuje tych machin.
Może jest jakiś mod to zmieniający?
Ale z drugiej strony... gdyby nie ten fakt to niektórych kampanii nie udałoby mi się dokończyć :roll:
Witam. Mam pytanie o rozwój prowincji. Mam takie sytuację gdy mimo możliwości rozwój prowincji wynosi zero.
Tutaj: https://imageshack.com/i/muipn9j Od czego to zależy? Ład publiczny +100 co prawda żywność na -6, ale przecież ona jest rozdzielana globalnie. Inna prowincja ŁadP dodatni, żywność na plusie
https://imageshack.com/i/n1mzisj . Jeżeli ktoś wie to z góry dzięki za wyjaśnienie.
Jeszcze pytanko o prowincję z jednym miastem które nie jest stolicą. Tutaj rozwój jest https://imageshack.com/i/04svg7j a tutaj nie mogę uzupełnić tego wolnego slotu odkąd zdobyłem to miasto https://imageshack.com/i/nbinxmj.
To miasto akurat nie ma wolnego slotu. Niektóre z miast w grze mają planowo jeden maksymalny slot na budynki mniej (osady 3, a stolice 5) niż wg normalnych zasad (4 i 6). Gdyby miało wolny slot, to miałbyś informację za ile ludności/rozwoju możesz go wykupić.Cytat:
Zamieszczone przez yadanus
@Rymeryk
Mam to samo. Z jednej strony cały się irytuję (pierwsze obrony mnie cieszyły, ale potem nie mogłem na nie patrzeć), ale kampanii Kartaginą Barkidami na "legendzie" bez "heroicznych obron miast" (w pierwszej fazie owej kampanii) dzięki olejowi w bramach i szybkim opuszczaniu drabin po podpaleniu najwyżej dwu z nich bym nie wyciągną na prostą :?
Asuryan dzięki za odp. Możesz w takim razie jeszcze wyjaśnić dlaczego tutaj nie ma rozwoju: https://imageshack.com/i/muipn9j Jest 4 i 5, czyli ani 3 i 5, ani 4 i 6.Cytat:
Zamieszczone przez Asuryan
@UP
mniejsze osady mają 3 sloty na budynki a duże miasta 5. jeżeli miasto lub osada leży nad morzem to ma dodatkowego slota na port.
Aha teraz już jasne, dzięki.