-
Re: Patche - temat zbiorczy
Cytat:
Słabe AI to bolączka tej serii, w Shogunie 2 jakoś to jeszcze wyglądało, ale głupszy komp niż w pierwszym Rzymie i Medievalu 2 to już chyba być nie może.
Może i niestety jest obecnie.[/quote]
W takim razie to dziwne, bo jak pamiętam pierwszą część Romki to dostawaliśmy w dyplomacji oferte : "Prośba o zawieszenie broni" a żadanie "przyjmij bo cb zaatakujemy"
Tak po prostu wcześniejsze odsłony total wara były naprawdę o wiele lepsze od tej części po patchach. Jedynie shogun 2 przewyższa w AI Romke 2 a inne części poza NTW nie dorastają tym obu tytułom do pięt.
-
Niestety dla mnie patch psuję optymalizację jeszcze bardziej... ograniczyli animację jednostek do 256 mb na kartę graficzną i teraz pomimo, że gra chodzi płynnie...to animację jednostek mam w skali 2-5 fps...porażka!
-
Racja , patch 5 to tragedia , jak można silnym juz przecież piką podnieść walkę w zwarciu o 15 pkt , w dodatku tak jak tu pisał Asuryan kliknięcie za jednostkę powoduję zniszczenie jej w kilka sekund, ale jak grać pikami skoro atak nie działa bo piki raz że nie reagują to jeszcze zatrzymują się jak tylko się ich ostrzela bądź przeciwnik się wycofa do tyłu , piki po prostu stoją w miejscu.... nie wspomnę już że np procarze mając włączoną walkę dystansową po zbliżeniu się jednostek przeciwnika zamiast do tyłu to wbiegają na niego :lol:
Optymalizacja taka jaka był taka jest , w benchmarku mam średnio 26 a miałem 27 , gram od miesiąca na tych samych ustawieniach , bardzo wysokich , tekstury i szczegółowość jednostek na ultra.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Asuryan
Cytat:
Zamieszczone przez Godlike
Increased campaign cap for the limited naval units, so more of them can be recruited.
O co chodzi z tą poprawką wyjasni ktos?
Zwiększony limit admirałów/flot w kampanii, dzięki czemu można ich więcej rekrutować na poszczególnych etapach imperium.
Tu chyba chodzi nie o limit flot, tylko o limit jednostek z najwyzszych tierow (tzn oprocz limitu flot mozemy zbudowac maksymalnie X okretow z katapulta).
-
Cytat:
W takim razie to dziwne, bo jak pamiętam pierwszą część Romki to dostawaliśmy w dyplomacji oferte : "Prośba o zawieszenie broni" a żadanie "przyjmij bo cb zaatakujemy"
Tak po prostu wcześniejsze odsłony total wara były naprawdę o wiele lepsze od tej części po patchach. Jedynie shogun 2 przewyższa w AI Romke 2 a inne części poza NTW nie dorastają tym obu tytułom do pięt.
Jeżeli o dyplomację chodzi to oczywiście ta w Rome jest beznadziejna. Ale ogólnie i tak AI jest lepsze od tego obecnego w Rome II, w tej części komputer jest totalnie pasywny i zagubiony, a dyplomacja jest tak samo schrzaniona jak w jedynce, jeśli nie bardziej. I nie wiem też czy to wina obecnego patcha, ale wczoraj zauważyłem tendencję do masowego tworzenia samotnych generałów, oraz admirałów i bezcelowego krzątania się po mapie. Gra nie powinna taka być przy wydaniu, a tym bardziej po 5 niby dużych patchach. Więc na razie Rome II sobie odpuszczam i czekam na rozwój płatnych beta testów. Mam nadzieję że choć trochę pozytywny.
-
Ja mam nieodparte wrażenie, że wydawanie kolejnych paczy stało się dla nich celem samym w sobie, na zasadzie "wydawajmy co tydzień nową łatę to pokażemy jak bardzo się staramy". W rzeczywistości - wielkie g... te pacze dają... Podczas bitwy AI jest najgłupsze w całej serii - nie ma dwóch zdań - bitwy gdzie stosunek strat wygląda 2000:20 (bo przeciwnik stoi jak d.. i daje się wystrzelać) to w tej grze normalka... Ja postanowiłem skupiać się na szukaniu radości w grze w jakichś tam poszczególnych elementach: np. tworzę sobie legiony: złożone z gladiatorów, elitarne (pretorianie i pierwsza kohorta), złożone z wojsk pomocniczych itd. To starcza żeby pograć parę godzin, później 3 dni przerwy i znowu trochę grania. Szczerze powiedziawszy - ja już straciłem wiarę, że to będzie bardzo dobra gra... Dociągną ją najwyżej do poziomu dostatecznego.
-
Panowie czy u Was też spadła ilość fps po tym patchu? Bo u mnie o kilka fps na benchmark co daje zauważalne zmiany w grze :(
-
Po tym patchu nie mogę już normalnie pograć. Każda próba zaczęcia kampanii, albo wczytania sejwa z poprzedniej kończy się wyrzuceniem do pulpitu. Bitwy działają mi normalnie. Ma ktoś na to jakiś pomysł? Dodam tylko, że sprawdzałem już spójność plików i było wszystko ok wg. Steama.
-
Cze.
Możesz spróbować przeistalować gre. Teoretycznie może pomóc.To tylko sugestia. Ja nie mam żadnych problemów. pozdro
-
Witam
Kiedy można spodziewać się jakiejś przeceny Rome II total war? :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez Chaak
Po tym patchu nie mogę już normalnie pograć. Każda próba zaczęcia kampanii, albo wczytania sejwa z poprzedniej kończy się wyrzuceniem do pulpitu. Bitwy działają mi normalnie. Ma ktoś na to jakiś pomysł? Dodam tylko, że sprawdzałem już spójność plików i było wszystko ok wg. Steama.
Spróbuj usunąć folder The Creative Assembly z X:/User/AppData/Roaming (uprzednio zrób sobie jego kopie) odpal grę i potem wrzuć stare zapisy rozgrywki.
-
Po 5 patchu bardzo mocno spadły mi fpsy, z ok. 39fps na 24fps. Aż sam nie mogę w to uwierzyć :|
-
Cytat:
Zamieszczone przez Mateuc
Witam
Kiedy można spodziewać się jakiejś przeceny Rome II total war? :)
Niedługo pewnie będzie jesienna wyprzedaż Steam, ale wątpię żeby tak wcześnie dali promocję na nową grę, więc podejrzewam drugą połowę grudnia. ;)
-
Re: Dyskusja ogólna o grze Total War: Rome II
Największym błędem w wprowadzanych patchach jest to, że CA wróciło do przerywania bitew w multi(rankingowych bitew) poprzez przerwanie połączenia.Bitwa się kończy remisem i jak wygrywasz wszystkie noby ciągną za kabel i g... z punktów. Powinny to zostawić jak było w sh2 jak i na początku tej gry.Szlak mnie może trafić że 5 pięciu bitew dostaje tylko punkty za jedną. Zdarza się wam to samo???
pozdro
-
A ja mam słaby komp ale mi fps rosną po paczach !
Pentium Dual Core E6700 3,2 GHz
RAM 3.5 GB
NVIDIA GEFORCE GTX 460 1014 MB
Gram na 1400 x 1050
antyaliasing wył
roślinność alfa wył
głębia obrazu wył
wielkość oddziału średni
cienie niski
reszta wysoki
I mam 58 FPS
Jak na takiego dziadka to chyba nieźle ?
Ale błąd z equites ( rzymska konnica ) został dalej po włączeniu testudo stoją po skosie jakby czekali na autobus -ani tarczy nie podniosą ani się ruszyć nie chcą :/ , zresztą pikinierzy na których ich nasłałem też byli jacyś podejrzani -piki podnieśli dopiero jak się wycofywali.
A może tak zadziałała zdolność smok ( daje premię do ataku itp. ) jaką mają equites ?
Co śmieszniejsze wcześniej ze 3 pacze temu testudo działało.
Nikt nigdy nie zgłębi tej gry do końca........
-
Cytat:
Zamieszczone przez Shane
Od kiedy mozna scigac mody bezposrednio z Workshopu, mod manager stal sie chyba zbedny?Czy sie myle?Wczoraj zaznaczylem mase modow,w tym,nowe jednostki i unit carts i te zmiany byly widoczne od razu,nie wiem jak ze mianami Radoiusa jesli chodzi o sama rozgrywke bo nie mam punktu odniesiena.Jedyne co rzuca sie w oczy to ogromne dochody ale bardzo niski lad publiczny zaraz na poczatku,nie wiem jak jest na Vanilli po patchu 5.
I jeszcze male pytanko,czy po patchu 5 zniknely animacje walki armii podczas bitew auto? Bo nie wiem czy to jakis mod czy latka.
Te patche to wielka zagadka,bo wszyscy narzekaja ze ostatni skopal wydajnosc,a u mnie w koncu jest znosnie...
Dlatego ten patch to jedna wielka parodia. Ja mam większość modów w tym te od Radiusa które są przystosowane do Patch 5 i mam zaznaczone w tym w launcherze, i co? I żaden nie działa a mod na wersję 4 działa bez zarzutu! No parodia jak siemasz.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Chaak
Witaj w klubie...ja już 2 savy po 130 tur straciłem. Zapewne dlatego,że grałem na Radious mod,i za każdym razem,gdy ściągał się nowy patch,gra się wieszała.Nie pomagała nawet zmiana plików moda,kompatybilnych z najnowszą łatką. Dziś robie 3 podejście,tym razem bez modów(z wyjątkiem GEM-mod,bo widze,że się nie obejdzie).
Czy jest postęp jeśli chodzi o AI ,w porównaniu do poprzednich patchy,czy wciąż jest żałośnie?
-
Cytat:
Zamieszczone przez PakoThugLife
Dzięki, ale do tego doszedłem sam, i robiłem tak i przed Mod Managera i przez ten mod wbudowany w launcher i dalej nic... Odpalam gre i np nie widzę jednostek od Radiusa i innych poprawionych, bądź nowych jednostek i masy innych modów, tam zaznaczam a w grze nic + teraz mi się nawet nie uruchamia tylko wyskakuje "zamknij program" Da się jakąś usunąć ten Patch 5 i zostać na 4? Chyba że ma ktoś jeszcze jakieś pomysły.
Ja mam to samo...zamiana plików Radiousa kompatybilnych z patchem 5 nic nie pomaga..."program nie odpowiada".
-
Cytat:
Zamieszczone przez Argail
A ja mam słaby komp ale mi fps rosną po paczach !
Pentium Dual Core E6700 3,2 GHz
RAM 3.5 GB
NVIDIA GEFORCE GTX 460 1014 MB
Gram na 1400 x 1050
antyaliasing wył
roślinność alfa wył
głębia obrazu wył
wielkość oddziału średni
cienie niski
reszta wysoki
I mam 58 FPS
Jak na takiego dziadka to chyba nieźle ?
Ale błąd z equites ( rzymska konnica ) został dalej po włączeniu testudo stoją po skosie jakby czekali na autobus -ani tarczy nie podniosą ani się ruszyć nie chcą :/ , zresztą pikinierzy na których ich nasłałem też byli jacyś podejrzani -piki podnieśli dopiero jak się wycofywali.
A może tak zadziałała zdolność smok ( daje premię do ataku itp. ) jaką mają equites ?
Co śmieszniejsze wcześniej ze 3 pacze temu testudo działało.
Nikt nigdy nie zgłębi tej gry do końca........
a ile masz gdy walczy całość wojsk i najlepiej z widokiem na walczących ?
przypominam, że sprawdzanie klatek banchmarkiem wbudowanym w grę się nie liczy, bo on się kończy tam gdzie powinien się zaczynać - czyli w momencie gdy dochodzi do starcia wręcz
poza tym ja na podobnej konfiguracji (mam taką samą kartę kręconą fabrycznie i kręconego na 4ghz e8400)wyciągam też 60 klatek jak tam sobie wojacy spacerują - ale zaliczam kolaps wydajności gdy dochodzi do walki - wtedy mam klatek średnio 3-7- maks 15
-
Ja po 5 Patchu mam wywalenie Pulpitu w momencie załadowania nowej kampanii 4 razy pod rząd. A było już naprawdę nieźle po 4 patchu to znowu spierdzielili coś.
-
Już u siebie ogarnąłem wyrzucanie z gry przy wczytywaniu. U mnie wystarczyło zmniejszenie kilku ustawień graficznych i śmiga :D. Czasem tylko wiesza się kiedy jest jakieś wydarzenie w kampanii i trzeba wcisnąć "akceptuj".
-
Ta gra to prawdziwa parodia, ściągnąłem mody teraz z work shopu i przez jakiś dziwny traf działały... Wszystkie! Więc zacząłem wrzucać mody typu AARE ten pack co dodaje kilka jednostek do Aten i nagle cała reszta przestała działać i działało tylko to... o.O usunąłem to i znowu nic nie działa, żaden mod...
-
Zastanawiam się czy pójdzie mi ta gra na Full detalach FHD na i5 3350p, R9 270X :(
-
Mam to samo. Ta gra to codzienna niespodzianka. Wczoraj działała, a dzisiaj już nie. Na steame nie ma już zakładki mod managera. Może ktos wie dlaczego?
-
Cytat:
Zamieszczone przez Momos1972
Mam to samo. Ta gra to codzienna niespodzianka. Wczoraj działała, a dzisiaj już nie. Na steame nie ma już zakładki mod managera. Może ktos wie dlaczego?
Ja nie wiem, a wiesz może jak usunąć ten patch? I zostać przy 4? Bo to jakaś parodia... :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez Mateuc
Zastanawiam się czy pójdzie mi ta gra na Full detalach FHD na i5 3350p, R9 270X :(
zastanawiaj się dalej......... ! :twisted:
-
He he jak nie sprawdzisz to sie nie dowiesz:)
-
Jeśli gra wam w ogóle nie odpala lub zawiesza się przy ekranie startowym to tylko i wyłącznie wina tego, że macie wgrane stare mody, stworzone pod patch 1.4 a nie 1.5 ...wystarczy wszystkie mody zaktualizować...najlepiej wszystko ręcznie wywalić i korzystać tylko ze steam workshop...wtedy nie ma żadnych problemów.
Aha dopiszę jeszcze, że stary mod manager już nie działa. Działa tylko ten przy ekranie startowym gry.
-
Wydaje mi się czy po tym paczu pozmieniały się startowe nazwy armii?
Kartagińska armia Hannibala wcześniej nazywała się "Spadkobiercy Fenicji", a teraz tak nijak "Armia Ludu".
-
Może to głupie pytanie, pytam z ciekawości :D, ale czemu w Rome II nie ma w bitwach historycznych, bitwy pod Termopilami ?
-
Bo była ona lekko ponad 200 lat przed rozpoczęciem się gry, a Imperium Perskie już od blisko 60 lat nie istnieje ;)
-
No chyba, że Morfeuszowi chodzi o bitwę pod Termopilami w 191 p.n.e. między Rzymianami i Selucydami :D. Poza tym mogliby dodać trochę nowych bitew.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz The Great
Czy jest postęp jeśli chodzi o AI ,w porównaniu do poprzednich patchy,czy wciąż jest żałośnie?
Zdarzają się perełki, ale rzadko i tylko od hard w górę. Rozpocząłem na nowym patchu kampanię Partami na hard, zwerbowałem naprędce pół pełnej konnej armii i wyruszyłem w kierunku wrogiego miasta (tej nacji z którą na starcie Partowie są w stanie wojny). Bardzo się zdziwiłem gdy AI w swojej turze wyruszyło mi na spotkanie dwukrotnie silniejszą armią i mnie rozgromiło... Warunkiem poprawnie działającego AI są niestety tylko bitwy bez flag - przy flagach nadal głupieje.
-
"Warunkiem poprawnie działającego AI są niestety tylko bitwy bez flag" - czy mógłbyś to rozwinąć? Co należy ustawić?
-
Po prostu jak najwięcej bitew rozgrywać w polu, a nie w osadach. Ewentualnie wgrać jakiś mod znoszący całkowicie flagi, jeśli takowy istnieje.
-
Cytat:
Po prostu jak najwięcej bitew rozgrywać w polu, a nie w osadach. Ewentualnie wgrać jakiś mod znoszący całkowicie flagi, jeśli takowy istnieje.
Jeśli dobrze rozumiem to chodzi o to, że w bitwach gdzie warunkiem zwycięstwa jest utrzymanie kluczowych pozycji na mapie komp bezsensownie się ich trzyma.
To zawsze była słabość tej serii, pamiętam jak w pierwszym Rome mając ze 3 oddziały najemnych kreteńskich łuczników (mieli super staty) + jeszcze jakichś swoich strzelców, potrafiłem wybić pełną armię przeciwnika zamkniętą w mieście z palisadą tracąc samemu kilku ludzi :D
Najpierw strzelałem przez mury, bo przeciwnik miał zwyczaj spacerowania sobie wzdłuż nich, a później jak głupi stał na placu i pilnował flagi a ja strzelałem do niego z bocznych uliczek, ten scenariusz można było powtarzać w każdym oblężeniu.
W STW wyglądało to lepiej tylko dlatego, że zamki były małe więc wojsko i tak stało wszędzie, a komputer zawsze miał sporo strzelających jednostek.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Martinus123
Cytat:
Jeśli dobrze rozumiem to chodzi o to, że w bitwach gdzie warunkiem zwycięstwa jest utrzymanie kluczowych pozycji na mapie komp bezsensownie się ich trzyma.
To zawsze była słabość tej serii, pamiętam jak w pierwszym Rome mając ze 3 oddziały najemnych kreteńskich łuczników (mieli super staty) + jeszcze jakichś swoich strzelców, potrafiłem wybić pełną armię przeciwnika zamkniętą w mieście z palisadą tracąc samemu kilku ludzi :D
Najpierw strzelałem przez mury, bo przeciwnik miał zwyczaj spacerowania sobie wzdłuż nich, a później jak głupi stał na placu i pilnował flagi a ja strzelałem do niego z bocznych uliczek, ten scenariusz można było powtarzać w każdym oblężeniu.
W STW wyglądało to lepiej tylko dlatego, że zamki były małe więc wojsko i tak stało wszędzie, a komputer zawsze miał sporo strzelających jednostek.
niestety od ponad dekady CA nie nauczyło się, że strzelcy w realu nie mogą strzelać do czegoś czego nie widzą - no ale wiadomo amerykańskie hamburgery miały by za trudno.
-
Jest juz beta-wersja 5.1-ma 23 mb...Pewno znowu pozmieniane jakies bzdety,a nie to co wazne...
-
czy wie ktoś co zmienia nowy patch 5.1 beta?
-
Widzę że już zapowiedzili patch 6 i 7 to chyba CA planuje jakiś rekordzik pobić :D