W pierwszej wersji mieli Wschodnią Ukrainę i 4 ogromne armie.
Wersja do druku
W pierwszej wersji mieli Wschodnią Ukrainę i 4 ogromne armie.
Ok, dzięki.
A jak dosłownie są nazwani Kozacy, jako frakcja?
Kozacy nie startują jako horda. Silnik MTW2 nie sprzyja takim rozwiązaniom. Dlatego Kozacy startują z 2 prowincjami, co zresztą ma swoje uzasadnienie w sposobie wybuchu insurekcji Chmiela. Zastanawiałem się czy warto dodać na mapie prowincję z Siczą jako stolicą, co mogłoby służyć za punkt startu dla powstań kozackich. Jednak uznałem, że Sicz trudno uznać za miasto czy choćby osadę. To bardziej obóz wojskowy. Z drugiej strony zdobycie tego punktu przez moskwę zmniejszyło znacznie zagrożenie buntem. Ostatecznie jednak uznałem, że nie ma co kombinować. Sicz jest zaznaczona na mapie jako stały fort i jest na stałe zasiedlona buntownikami kozackimi albo kozakami, jeżeli posiadają jakąkolwiek prowincję. Dodam skrypt, który będzie sprawdzał czy w forcie jest jakieś wojsko niebuntownicze lub niekozackie, co będzie wpływało na zagrożenie buntem.
Artem
Przepraszam, że dopiero teraz ale przez to ukrywanie przegapiłem twojego posta :)
Przyznam, że nie wiem skąd wziąłeś tyle Kozaków do bitwy :) Obrazki są bardzo ładne, chciaż widzę, że od dawna nie robiłem uploadu i stare wersje jednostek występują :)
Z domu trudno będzie mi to zrobić, bo szlag mi trafił kartę graficzną, więc spróbuję to wysłać z biura. Gorzej, że prace na chwilę staneły w martwym (dosłownie) punkcie :( Te upały zabijają mnie ale nie wpływają najlepiej także na mój komputer jak widać :)
W każdym razie kończę już grenadierów, więc zostaną mi tylko artylerzyści późnego okresu. Z tymi jednak pójdzie mi szybko, bo obskoczę wszystkich jednym modelem a kolory tekstur będę robił na chybił trafił. :) Zresztą podobnie radzę sobie z grenadierami. Przyjąłem, że mają ich wszystkie frakcje europejskie, więc w odniesieniu do tych, dla których nie umiem znaleźć ilustracji (czyli dla większości) wykorzystam model grenadierów austriackich a mundury znowu "pomaluję" na bazie prywatenej inwencji :)
Baldwin
A więc stolicą będzie Kijów?
Kozacy wystąpią pod nazwą http://pl.wikipedia.org/wiki/Hetmanat ?
1. tak
2. nie pamiętam :) Jednak coś mi się zdaje, że kwestię nazwy zostawiłem na później i przyjąłem roboczą nazwę Zaporoża.
A ja mam pytanko co do tatarów,mianowicie chodzi mi o nazwę, czy nadal będą się nazywać Mongołowie ? Bo ja bym to widział jako Chanat Krymski ;)
Oj. Chyba jednak nazywają się Chanat krymski właśnie :) mongols to nazwa frakcji w kodzie moda :)
No to w tym momencie jestem zdziwiony :eek:. W każdym razie sorki wielkie za moje przeoczenie ;)
Planujecie dodać oddziałom jednostke ze sztandarem tak jak w TATW albo w innych modach ?
goro496 to nie przeoczenie Chanat w pra-wersji moda nazywał się Mongołowie teraz to już Chanat
To nie jednostki pod sztandarem a chorąży w jednostkach :) Nie takie to proste. Musiałbym zmienić szkielet i zrobić nowe animacje tylko dla chorążych :) Może to zrobię ale na pewno nie będzie to dziś ani jutro :D
Co do kozaków, to pochodzą oni z armii Ivana Barabasza, jest ich 4 jednostki. Wiem że Ci żołnierze go zamordowali, więc będzie trzeba zrobić event że zdradzili i przeszli na stronę kozaków. Przynajmniej nikt nie będzie narzekał na zbyt łatwy poziom trudności :devil:
Kłopot w tym, że tego nie da się tak zrobić. Jeżeli chcemy ich rozwiązać i dodać Kozakom, to trzeba rozwiązać WSZYSTKIE jednostki tego samego rodzaju, chyba, żeby na potrzeby samego Barabasza robić nowy wpis do EDU. Można niby to zrobić, bo miejsca w EDU dość. Nie liczyłem ile tych jednostek jest teraz, ale zakładam, że jest ich jeszcze mniej niż 500.
Artem.pl
Ta postać na screenach obok Potockiego to rozumiem, że jest Iwan Barabasz, tak ? Moim zdaniem to dość odważne posunięcie m.in dlatego że zginął w 1648r. właśnie wtedy kiedy zaczyna się mod (chyba, że coś zostało zmienione), a idąc za tym tropem to w tym samym roku zmarł Władysław IV, więc skoro jest Barabasz to dlaczego też nie miałoby być Władysława ?
Chyba że to namiesza w rodach o których to już było pisane wcześniej, jeśli tak to nie było postu ;)
Tylko jakbym ożywił Władysława, to trzeba by było dać event o jego śmierci, tj. w przypadku Barabasza, nie wiem co sądzą inni, ale dla mnie to zwykła strata czasu. Po co go dodawać jak i tak zaraz umrze. W przypadku Ivana ma to jakiś sens, ale u Władzia nie.
Bardziej chodziło mi o to żeby go nie pomijać ;) Żeby był chociaż w rodach zapisany, nawet martwy :)
Zdziwisz się, jak zobaczysz co ordenus zrobił z rodami...
A to w takim wypadku czekam z niecierpliwością ;)
A mógłbyś dodać jeszcze z parę screenów choćby i z tymi rodami :D
Na twoją prośbę:
Spoiler:
Jak widać drzewka zostały rozbudowane, w Anglii jest tego więcej :D Brawa tutaj dla ordenusa, naprawdę świetna i czasochłonna robota :clap:Zostały dodane także cechy dla generałów, zrobiłem to tak aby zachować także historyczność, np. u Ferdynanda Wazy widzimy że jest Biskupem, itd. Zmieniłem także ikonki ostrzału i kursory na mapie taktycznej, na te które są znane, np. z Napoleona.
PS. Wiem że wiek Karola Stuarta się nie zgadza, nie martwcie się zostanie to poprawione
PPS: Ma ktoś z Was nagrany wystrzał XVII wiecznego muszkietu?
Dzięki wielkie Artem.pl :)
Rzeczywiście, muszę przyznać że wygląda to wszystko bardzo dobrze, świetna robota :clap:
Szykuje się XVIIwieczne Bellum Crucis :).
Eliminator, skoro tutejsi znawcy historii i gracze pomagają w budowie tej modyfikacji, to jest to na 100% pewne, że będzie to XVII-wieczne Bellum Crucis.
http://www.youtube.com/watch?v=2KTS8PQ06QoCytat:
PPS: Ma ktoś z Was nagrany wystrzał XVII wiecznego muszkietu?
Niesamowite jak intesywnie i wytrwale panowie pracujecie nad tym modem pomimo upałów na dodatek :mrgreen: podczas gdy twórcy OiM 2 przystopowali na długo. Jeśli wydacie moda blisko premiery EB II to będzie ciekawa i zdrowa konkurencja mam nadzieję, chociaż to dwie inne epoki. :P
Doskonała robota! Coraz bardziej oczekuje finalnej wersji :)
Wiem,że się czepiam,ale przypadkiem nie uśmierciliście Jana Kazimierza? :D
krzysiu1505
Dziękuję za ten filmik. Teraz mam podstawę do zmiany animacji procedury przeładowania muszkietu lontowego :)
Jan Kazimierz żyje i ma się dobrze;), taki znaleźliśmy portret.
ordenus22
Uff, to dobrze. Już bałem się,że ktoś się bawi w historię alternatywną i na starcie mamy Karola Ferda ;)
Wszystkie drzewka rodów które robiłem są w znacznej większości historyczne, zdarzało się że z przyczyn technicznych nie mogłem pewnych rzeczy odwzorować w 100% np Zygmunt III Waza miał Władysława z Anna Habsburg a reszta dzieci z Konstancją Habsburg, a było ich więcej niż umieściłem w grze, gdyż z tego co sprawdziłem to określona postać może mieć tylko 4 dzieci.
Np u Anglików rozbudowałem rodzinę Stewartów od Jana Stewarta 3 hr Lennox dziadka Henryka Stewart męża Marii I Stuart królowej Szkocji, matki Jakuba I. Boczna Linia Stewartów posłużyła mi żeby pododawać poprzez córki tej linii arystokratów ówczesnej Anglii tj. Howardów książąt Norfolk, szkockich Campbellów, Gordonów i Douglasów, którzy wżeniali się w szkocki ród Stewartów(stąd tak rozbudowane drzewo). Imiona żon tych dawno zmarłych przedstawicieli rodów co prawda nie są autentyczne, ale już te bardziej współczesne już tak, więc tu mogą być małe nieścisłości historyczne.
ordenus22
Chylę czoła, taka robota wymaga wielkiego wysiłku (i czasu).
Zapomniałem wcześniej dopisać, zauważyłem fajny ewenement, jakim jest Krystyna Waza jako generał :)
No właśnie z nią jest mały problem, bo historycznie była wtedy królową, nie wyszła za mąż i abdykowała, a jej tron przeszedł na kuzyna Karola (co również jest w drzewie rodu zaznaczone) niestety w czasie gry może się zdarzyć i się zdarza sytuacja, kiedy pojawia się kandydatka dla Krystyny na żonę/męża:D. Artem wprowadził jej cechę bezpłodna żeby nie mogła mieć następców, jednak wygląda to trochę wyjątkowo:D.
Możliwe że jej ożenek da się zablokować jakimś skryptem, będę starał się coś z tym zrobić, lecz niczego nie obiecuję.
Baldwin, tutaj masz linka do pokazu przeładowania pistoletu ("akcja" zaczyna się od 6:00). https://www.youtube.com/watch?v=aZoN_tb950o
A tutaj pokaz ładowania muszkietu (skałkowego?Nie znam się :P ) (od 1:40). https://www.youtube.com/watch?v=gFBqxcqJ-eg
Czy mógłby ktoś poszukać mi jakichś obrazków przedstawiających polskie pospolite ruszenie? Mam wrażenie, że to, co mamy w modzie niezbyt odpowiada rzeczywistości.
Sądzę tak po tym obrazku:
http://public.carnet.hr/husar/
Ten, co prawda, jest Chorwatem ale nie ma powodu sądzić, by różniło go coś znaczniejszego od polskiego szlachcica.
Baldwin
W książce do historii mam zdjęcia "żołnierze w służbie Rzeczypospolitej w XVII w.", gdzie m.in jest ten szlachcic, problem tylko w tym że skiepściła mi się drukarka :( W każdym razie trochę poszperałem i ten z mojego podręcznika jest trochę podobny do tego z obrazka.
Jak mi przyjdzie drukarka to w najbliższych dniach postaram się wrzucić tą fotkę.
P.S Ten z podręcznika ma ciemniejsze kolory, takie jakby bordowe i jest bez tej peleryny (kontuszu ?)
To nie peleryna a rozcięte rękawy przejęte od tureckich dzikusów, którzy ściągnęli je jeszcze od Greków z dworu cesarskiego :) Jak zresztą wszystkie chyba elementy "ich" kultury.
Ten strój to późny XVIII w. I to jest strój "wyjściowy". Nam natomiast trzeba stroju używanego w boju w 2 poł. XVII i 1 poł. XVIII w.
Znaczy nie napisałem że to jest ten strój tylko że jest on jedynie podobny do tego z książki z XVII w. ;)
Czy w modzie będzie miało miejsce rozgraniczenie jazdy na Pancernych i Petyhorców? W sensie by z terenów WKL w identycznych koszarach/stajniach jak w Koronie rekrutować tych drugich.
Baldwin, czy dym po wystrzale weźmiecie z 1648? Byłoby znakomicie :).